tiistai 21. heinäkuuta 2009

Vierailu Jerusalemissa

Dormition church, Hagia Maria Sion Abbey  Eilisen iltapäivän+illan vietin Jerusalemissa,jossa en ollutkaan käynyt 5 vuoteen. Ympäristösuojeluryhmä,johon kuulun, on toisen isomman ryhmän alaryhmä, ja pääsin tuon isomman ryhmän Jerusalem-vierailulle mukaan.Hyvä että pääsimme perille, sillä bussi  pysähtyi pariinkin otteeseen matkan varrella,ja kuljettaja yritti sitä sitten saada taas käyntiin….Onneksi paluumatkaan mennessä vika oli saatu korjattua. Pääasiassa olimme Siionin vuorella  kuulemassa luentoa,jonka kanssa meni vähän odotettua kauemmin,luennoitsijan myöhästyttyä reilusti.Luennon jälkeen kiertelimme hieman Jerusalemin vanhan kaupungin juutalaiskorttelissa, sekä näimme joitakin vanhojen talojen raunioita,(tuhottu roomalaisten toimesta A.D.70, joista mielenkiíntoisin oli ns. Burnt House of Kathros. Yläkuvassa näkyvä rakennus on nimeltään Dormition Abbey (Hagia Maria Sion Abbey)  benediktiiniluostari.

Daavidin patsas

Koska olimme liikkeellä suuren ryhmän kanssa, ja aikataulu oli aika kiireinen, en ehtinyt paljon kuvia näpsiä.Jerusalemissa on niin paljon kuvattavaa,mutta ehkä toisella kerralla sitten,Joitakin kuvia kuitenkin ehdin ottaa.

Luentopaikkamme oli lähellä tätä kuningas Daavidin patsasta.Daavid siinä näkyy harppunsa kanssa. Läheisyydessä on paikka ,mitä almukuvapidetään kuningas Daavidin hautana;se onko hänet todella haudattu juuri tuohon paikkaan ei ole 100% selvää..

Lähellä patsasta olevassa ovessa oli tälläinen kyltti. Huomatkaa kyltissä oleva reikä almuja varten…..

Hautapaikka on mielenkiintoinen,sillä sen yläpuolella olevaa kerrosta pidetään Pyhän Ehtoollisen paikkana.

Fransiskaaniluostari Entisen fransiskaaniluostarin seinä

vanhan talon lattia

Kathroksen talossa ei saanut kuvata, mutta toisessa paikassa, jossa oli 6 ennen ajanlaskua olevan talon esiinkaivatut jäänteet, sai kai kuvata, koska en missään

Vanhoja astioita

ainakaan nähnyt kieltoa..Tässä aika hyvin säilynyt mosaiikkilattia ja ruukkuja. Samalta aikakaudelta löytyneitä esineitä oli paljon, ja niitä oli kiehtovaa katsoa.Nuo kannut ovat hyvin kauniita.

 

Kuvien pitäisi suurentua klikkaamalla

21 kommenttia:

  1. matkailua sivistyksen merkeissa! :)

    VastaaPoista
  2. Tuolla olisi ollut mukava olla mukana!

    VastaaPoista
  3. Juu, luulen, että Jerusalem on aivan poikkeuksellinen kaupunki koko maailmassa. Itse asiassa en oikein tarkkaan tiedäkään, mitä kaikkea nähtävää siellä on. Hauska siis nähdä muutakin kuin sellaisia yleisnäkymävalokuvia. :)

    VastaaPoista
  4. Historian havinaa ja hyvin kaukaa. Meidän historiamme ei yllä lähimaillekaan Israelin historiaa.
    Mielenkiintoista olisi tutustu raamatunhistorian kuvailemiin paikkoihin.

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoista! Jännä tuo for the poor and needy -boxi...en oikein aina tiedä miten suhtautua noihin rahankeräyksiin, mutta tuollaisella tekstillä varustettuun tulisi kai laitettua...

    VastaaPoista
  6. BLOGitse>Oli sellaista tosiaankin,mielenkiintoinen mutta liian lyhyt reissu...

    Ofelia: Jerusalem on tosiaankin ainutlaatuinen ja siellä on aivan kauheasti nähtävää.Olimme vain aivan pienellä alueella eilen.

    Arleena;tosiaankin kovin taakse päin aikaa mennään näiden jäännösten kanssa täälläpäin.

    Susadim: Juutalaisten (uskonnollisten )säännöksiin kuuluu,että ne jotka pystyvät, antavat 10% tuloistaan(verojen jälkeen) köyhille.

    VastaaPoista
  7. Hienoja kohteita olet kuvannut. Tulivat muistot mieleen. Vieläköhän uskaltaisin matkustaa Jerusalemiin, pitkä matka hirvittää.

    VastaaPoista
  8. Upeita kuvia Jerusalemista!
    Jerusalemissa on varmaan paljon nähtävää. Kiva kun laitoit kuvia sieltä!

    VastaaPoista
  9. Mielenkiintoinen paikka, olisi varmaan riittänyt kuvattavaa!

    VastaaPoista
  10. Unelma>Syksyisin ja keväisin matka ei ole lainkaan pitkä, kun on Toiviomatkojen suoria lentoja...

    Susanne;Jerusalemissa todellakin on nähtävää moneksi päiväksi.

    SusuPetal;Kuvattavaa olisi mielin määrin,jos aikaa vaan olisi.

    VastaaPoista
  11. Voi että oli taas sinulta erityinen ja erikoinen postaus! Historian havinaa, kuten Arleena toteaa ^, myös taidetta, arkkitehtuuria, uskontoa, arkeologiaa... Tätä tulen varmasti vielä kolmannenkin kerran katselemaan ja lukemaan. Eilen ehdin vain pintapuolisesti vilkaista.


    Pitääkin lähettää linkki ystävälleni Charlottalle joka on hulluna arkeologiaan yms. historiaan!

    VastaaPoista
  12. Rita:-) Harmitti vain,kun ei ollut aikaa enemmän,ja ehti nähdä vain niin pienen osan ja senkin kiireellä.

    VastaaPoista
  13. Miten supermielenkiintoista! Rakastan historiaa ja tollaset vanhat hienosti säilyneet jutut on ihania. Jerusalem on mulla ja miehelläkin toivekohdelistalla vaan en tiedä milloin sellaiseen matkaan olisi mahdollisuuksia. Ehkä joskus Suomesta käsin...

    VastaaPoista
  14. Mukavan kuuloinen reissu! Mielenkiintoisia kuvia olit silti kerennyt ottaa - varsinkin nuo esiinkaivetut esineet ja lattia. Harmittaa, kun monessa museossa yms. paikassa ei saa kuvata, kun olisi niin mukava jakaa vierailukokemus muidenkin kanssa.

    VastaaPoista
  15. Voi Jael! Kiitos upeasta Jerusalem-kokemuksesta! Minustahan melkein tuli historianopettaja ennen kuin kirjoittaminen alkoi viedä...Tuli aivan outo olo...,siis tuonne minun on pakko päästä sitten...(you know after who...). Kuvittele, unohdin hengittää lukiessani selostustasi ja tuntiessani nuo vanhat rakennukset ja niissä muinoin eläneet ihmiset.

    VastaaPoista
  16. Mamae:minäkin olen historiafriikki!Tuolla oli tosiaankin mahtavasti tavaroita,joita oli löydetty noista vanhoista raunioista. Toivottavasti joskus pääsettekin Jerusalemiin..

    Hippu:Nuo 2 kuvaa ja pari muuta epäonnistunuttta tuosta paikasta otin kun menin eroon ryhmästä ja oppaasta ja kiertelin siellä yksikseni. Yleensähän ei tosiaankaan saa kuvata museoissa ja sellaisissa.

    Leena:-)Rakennukset Jerusalemin vanhassa kaupungissa ovat tosiaankin vanhoja.Tuossa toisessa paikassa oli 6 vanhan talon (ennen ajanlaskua) esiinkaivetut jäänteet.Talot on näköjään ollut vuoren rinteellä, koska talo talolta laskeuduttiin alaspäin....

    VastaaPoista
  17. Oi miten mielenkiintoisia paikkoja ja juttuja, vaikkakin lyhykäisesti kerkisitkin vain käymään. Mäki haluan päästä Jerusalemiin!

    VastaaPoista
  18. MaaMaa:-)Juu mielenkiintoisia paikkoja! Tulkaa vaan niin voin olla oppaana...

    VastaaPoista
  19. Taas täällä on niin hienot postaukset kuvineen. Kiitos! :-)
    Tulen lueskelemaan uudelleen paremmalla ja viileämmällä ajalla.

    Tuossa ylemmässä postauksessasi on ihastuttava seinämaalaus.
    Mukavaa viikonvaihdetta!

    VastaaPoista
  20. Kivat kuvat, sinnepäin ei kait tule matkusteltua.

    VastaaPoista
  21. Nurkkalintu>Kiitos:-)

    Hannele:-)

    VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...