keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

5 Tiibetiläistä

Ystävieni täällä ollessa teki toinen heistä joka aamu 5 tiibetiläistä liikettä.Vaikka olen jo aika monta vuotta harrastanut joogaa,välillä enemmän ja välillä vähemmän,olivat nämä aamuliikkeet minulle ennen tuntemattomia.Opin liikkeet ystäväni liikkeitä seuraten,ja vähän lisää opin vielä netin avulla.Nämä liikkeet teki Peter Kelder tunnetuksi vuonna 1939 kirjassaan "The eye of revelation". Viittä tiibetiläistä riittiä käytetään fyysisen kunnon ylläpitoon ja kohentamiseen,ja ne vahvistavat keskivartalon lihaksia.Riitteihin ei sisälly henkisiä harjoituksia.(lähde:Wikipedia)


Olen nyt yrittänyt ottaa nämä liikkeet aamurutiiniksi.Kaikkia liikkeitä tehdään 21 kappaletta.
Näin ne menevät:
Ensimmäinen liike on helppo.Kierretään ympäri ,kuin dervissit,vasemmalta oikealle.
Toisessa liikkeessä nostetaan jalkoja ja päätä hengitysten tahdissa.
Kolmannessa liikkeessä etuvartaloa liikutetaan eteen ja taakse,hengitysten mukaisesti.
Neljännessä liikkeessä tehdään silta.Tämä ei minulta kunnolla onnistu,sillä kärsin edelleenkin olkapäävaivoista.
Viidennessä liikkeessä on yhdistetty kobra-ja koira-liike.Tässäkin on vielä harjoittelemista,että saan sen suoritettua oikein.
Kuudeskin liike on, ja siihen liittyy hengitysharjoituksia 
_______________
Jos kuvat eivät liiku,niin niiden pitäisi näkyä liikkuvina linkin takaa

25 kommenttia:

Sooloilija kirjoitti...

Kuvat liikkuvat oikein hyvin ja havainnovasti. Nyt kun vielä saisi aikaiseksi kokeilla.. ;D

Kaisu kirjoitti...

Itse vuosia sitten luin pienen kirjan, jossa esiteltiin nämä liikkeet. Aikani niitä teinkin, mutta ovat sittemmin jääneet..pitäisiköhän sitä taas aloittaa kun muistutit:)

Leena Lumi kirjoitti...

Nämähän ovat ihan täydelliset!

Minä teen 3 x 30 niskalihasliikettä melkein joka päivä ja jos vain tekee, takuulla auttaa. Saankohn tuon ensimmäisen kiertoliikkeen hulaamalla...

Hanneles bokparadis kirjoitti...

Hienoa.

Allu kirjoitti...

Miehen serkku on harrastanut tota jo varmaan 20v ja meiltäkin taitaa löytyä ohjekirja, mutta siihen se on jäänyt.

Jael kirjoitti...

Soolis:Kun näihin tottuu niin ne menee rutiinilla.-

Kaisu:Varmaankin hyvä idea alkaa uudelleen :-)

Leena;olis täydelliset,jos olkapäät olisivat täysin ok....Mutta hyviä liikkeitä ovat ja etenkin aamulla,tekee hyvää.Niskaa minunkin pitäisi venytellä....Hula...no tuossa ei ihan lantiota pyoritetä vaan liikutaan ympäri.

Hannele:-)

Allu:Monet taitaakin näitä tehdä....

-S- kirjoitti...

Ihania kuvia, kun noin liikkuvat :D
Miksikòhàn juuri 21 liikettà?
Oletko jo huomannut eron itsessàsi nàità liikkeità nyt tehdessà?

Jael kirjoitti...

-S-:Tiibetiläiset uskovat 21 olevan maaginen numero.Näitähän ei heti aloiteta tekemään täysi 21 kertaa,vaan aloitetaan vaikka 3 kertaa per liike,ja sitten joka kerta lisätään yksi enemmän,kunnes tuo 21 kertaa per liike on saavutettu. Minä aloitin kunnolla vasta vajaa viikko sitten,joten vaikeaa sanoa.Mutta joogaa olen harrastanut kauan,ja siitä tulee hyvä olo,ja kroppa voi paremmin.

Unelma kirjoitti...

Kuvat liikkuvat ihan mukavasti, liikkuisikohan mammakin noin. Harrastin joogaa vähän aikaa kauan sitten. Nyt harmittaa, etten jatkanut. Uskon, että olisin nyt ketterämpi. Aion kokeilla joitain helppoja asanoita ensin.

Unelma kirjoitti...

Nyt vasta huomasin, että ulkoasu on muuttunut. Ihastuin sillion alussa, kun sinut löysin, niihin appelsiinipuihin. Ne suorastaan kutsuivat minua lukemaan.

Jael kirjoitti...

Unelma:niin ,jooga auttaa notkeuttamaan lihaksia. Itsekin pidin niistä appelsiinipuista,mutta kun kuvista jäi aina osa pois,niin muutin tätä ulkoasua.

hanne virtauksesta kirjoitti...

Heippa::
Minäkin tein näitä liikkeitä muutamia vuosisa sitten...Tuli paha olo pyörimisestä, muut liikkeet hyviä...
ne jäi..
Jooga on minulle aina myös pysynyt, kaiken muun ohessa...ja pysyy...

Satu kirjoitti...

Havainnollinen kuvasarja! Hämmästyin, kun nämä näyttivät niin tutuilta liikkeiltä - olen tehnyt näitä ihan tietämättäni, kun olen jumppaillut dvd:eitten yms. tahdissa! Varsinkin hengitysten tahtiin liikkuminen tuntui minusta aluksi vaikealta ja joskus alkoi pyöryttääkin, mutta kyllä se homma alkoi pikkuhiljaa sitten luontua. :-)

Jael kirjoitti...

Hanne:Siitä pyörimisestä voikin tulla vähän sellainen olo,ne liikkeet kannattaa tehdä hitaasti.Jooga pysyy minullakin!

Hippu:Joo,tosi kiva kuvasarja löytyi:-) Kestääkin aikansa,ennenkuin tottuu sovittamaan hengityksen ja liikkeen yhteen sopivasti.

Sateenkaari kirjoitti...

Mina pysyn tekemaan ykkösen ja kolmosen.Kiitos,ystavani,kun viitisit laittaa tanne.Kohta tulee kuuma,ja silloin tallaiset ovat tarpeen,kun liikkuminen jaa tosi vahalle.
Halaus sinne appelsiinipuitten alle.

Jael kirjoitti...

Sateenkaari:Hyvä jos vähänkin onnistuu tekemään:-)Halaus sinullekin sinne Antalyaan!

arleena kirjoitti...

Näyttävät tehokkailta. Minä olen laiska voimistelemaan, vaikka pitäisi kyllä.
Mieheni on tehnyt jo monien vuosien ajan joka aamu ja ilta saman tehokkaan voimisteluohjelmansa.

Jael kirjoitti...

Arleena:Kunhan minäkin vain jaksaisin jatkaa tuon kanssa...On hyvä pitää sitä päivittäisenä rutiinina niinkuin miehesi tekee...

MaaMaa kirjoitti...

Hyvät ohjeet, helppo ymmärtää miten pitää tehdä kun on tollaiset liikkuvat kuvat :)
Punttiksella venyttelen aina, ja monet niistä liikkeistäni on itseasiassa juuri tuollaisia! Siltojakin vääntelen, mutta mä laskeudun siihen seisaaltani ja käännän kädet lattiaan pään yli, en "selän puolelta".
Jos tuollaisia liikkeitä jaksaisi (ehtisi!) joka aamu tehdä niin varmasti olisi tosi vetreä!

:)

Jael kirjoitti...

MaaMaa;Mäkin olen tehnyt tuontapaisia liikkeitä vuosikausia,kuten liike 2. Ne sillat onnistui ennen,nyt vielä olkapää tekee tenät.Mä luulen,että kun ne oppii tekemään rutiinilla,niin niihin ei kauheasti aikaa mene aamuisin.

Sirokko kirjoitti...

Minäkin tein näistä joskus säännöllisesti, paitsi tuo pyöriminen ei sovi minun päälleni, tulee heti huono olo,sama juttu kuin keinumisen kanssa. Nykyään telkkaria katsellessa teen kakkosta ja tuota viimeistä aina kun selkä alkaa oikkuilla, vetreyttää tosi hyvin.
Kivoja animaatioita olet löytänytkin!

Jaki kirjoitti...

Aitini taitaa tehda noita samoja liikkeita aamuisin. Minakin olen harrastanut joogaa on & off monta vuotta, mutta joogaaminen heti aamusta ei kay minulle (olen liian kankea). Noi liikkeet varmaan auttaisivat valmistamaan kehon paivaan, pitaapa koittaa.

lepis kirjoitti...

Saako niitä tehdä illalla? Vai vetääkö kropan niin virkeäksi ettei nukkumisesta tule mitään. Meikäläinen on niin jäykkä aamuisin, että jumppa vetää maitohapoille. :)

kmsu kirjoitti...

Kivan havainnolliset liikkuvat kuvat! Täytyypä kokeilla näitä. Ei varmastikaan tekisi pahaa yrittää aamuisin tällaista tehdä, kun tuo selkä tuppaa vaivaamaan ja niskat on aina jumissa.

Jael kirjoitti...

Sirokko:Siitä pyörimisestä tulee mullkein vähän outo olo,ne pitääkin tehdä hitaasti ja sitten pitää väliä ennen seuraavaa liikettä.kakkosta olen tehnytkin vuosikausia. Kivat tosiaankin nuo liikkuvat kuvat!

Jaki:Minäkin ajattelin,että pystyn joogaamaan vaan myöhemmin päivällä,mutta kun aloittaa ensin ihan muutamasta kerrasta per liike,niin ihmeen nopeasti sitä tottuukin sitten tekemään näitä aamulla jo heti.

Lepis:nämä on kai tarkoitettu just aamulla tehtäviksi,mutta kyllä tekis varmaan hyvää illallakin.

Kmsu:mullakin on ollut niska ja olkapäät pitkään jumissa,mutta nyt kun olen näitä tehnyt on alkanut pikkuhiljaa helpottamaan...