maanantai 16. elokuuta 2010

Diagnoosi ja arpajaisvoitto!

Kävin tänään toistamiseen keuhkoklinikalla (olin toukokuussa jossain testissä siellä ,jonka perusteella pyydettiin tulemaan uudestaan),jossa minulle tehtiin spirometria ja pari muuta koetta,jonka jälkeen lääkäri ilmoitti,että minulla on astma., Olin aika yllättynyt,sillä en ollut tuota diagnoosia odottanut,vaikka sainkin kutsun tulla perusteellisimpiin keuhkomittauksiin. Tosin olen jo joitakin  vuosia huomannut,että hengästyn usein helposti fyysisen rasituksen jälkeen,ja joskus harvoin saan ,yleensä joko täydessä bussissa tai kirjakaupassa,hengenahdistuskohtauksen,joka on aika kiusallinen,sillä muutun tulipunaiseksi ja vettä rupeaa valumaan silmistä ja nenästä.Onneksi  noita kohtauksia ei ole kuin harvoin.
Onneksi kuitenkin kyse on astmasta,jota voidaan hoitaa,eikä vakavemmasta sairaudesta.Joudun käyttämään inhaloitavaa lääkettä,jossa kortikosteroidia,ja sitten kolmen kuukauden kuluttua on vuorossa uusi käynti keuhkoklinikalla.
Pari viikkoa sitten voitin Johannan blogin arpajaisissa tämän ihanan kauniin Guess-lompakon,joka saapui viime viikolla.Lompakko on tosi nätti;kiitos Johanna:-)

41 kommenttia:

 1. Onneksi sairauttasi pystytään lääkkeillä hoitamaan. Tuollaiset diagnoosit uusista sairauksista ovat aina kurjia. Toisaalta nyt on hyvä, kun saat heti apua ja seurantaakin luvataan. Tsemppiä vaan, näillä eväillä mennään. :)

  VastaaPoista
 2. No jopas. Toisaalta on hurjan hyvä, että saat nyt hoidon ja lääkityksen ja toivottavasti astma pysyy kurissa. Voin muuten kuvitella, minkälaista se on siellä Tel Avivin toisinaan aika täysissä busseissa. Päivätkään eivät ole ihan viileitä. Joten olen oikeastaan onnellinen puolestasi, että aiheuttaja löytyi. Ja kiva, että paketti tuli perille! Toivon, että setelit ja muut rikkaudet päättävät tehdä pesän lompakkoosi ja viihtyvät siellä paremmin kuin hyvin.

  VastaaPoista
 3. no kylläpäs yllätti moinen diagnoosi, mutta hyvähän se on että todetaan sairaudet jotta niitä voi hoitaa.

  Mä epäilen että mulla on myös jonkinlaista rasitusastmaa: kunnon hengästyttävän urheilun aikana tai heti jälkeen joskus tulee sellainen "kohtaus" että en saa happea ollenkaan. Tuntuu, että keuhkoissa on reiät ja ilma vaan pihisee läpi enkä saa happea. Silloin usein kurkkua myös kuristaa ja kun yritän haukkoa henkeä, niin jostain tuolta hengitysteistä kuuluu sellainen (en osaa selittää)-ääni. Mutta kun sitten rauhassa hengittelen, niin se menee ohi - en ole ikinä siitä kummemmin huolestunut, vaikka on inhottavan tuntuista...

  Toivottavasti astmasi pysyy kurissa lääkkeillä! :)
  Ja tosi kivan lopmsan olet voittanut!! :)

  VastaaPoista
 4. Yllattava diagnoosi! Astma on yleistynyt kauhesti tai sitten on tutkimukset parantuneet ja tarkentuneet. Toivottavasti tauti pysyy hallinnassa hyvin laakkeilla.

  Ihana lompakko!

  VastaaPoista
 5. Unelma:onneksi on lääkkeitä;tosin tuo kortisteroidi pelottaa,sillä on paha kokemus siitä vuodelta 2009,jolloin sain väärän lupus-diagnoosin ja otin aivan turhaan kortisteroidikuurin,joka oli kamalaa.Tässä tosin se suihkeen muodossa,mutta kuitenkin. Astmani ei kuitenkaan ole mitään pahaa sorttia,ja toivottavasti ei sellaiseksi kehitykään.Kiitos tsempeistä:-)

  Johanna.Aika yllätys oli tosiaankin tuo diagnoosi,mutta onneksi menin niihin tutkimuksiin,jotta ajoissa voidaan hoitaa tuota astmaa.en sitä ihan arkipäivässä kauheasti tunne ,paitsi tuo hengästyminen,ja onneksi se kamala kohtauskin tulee todella harvoin.Suomessa mulle tuli niitä kohtauksia bussissa useammin kuin täällä,jostain syystä..Kiitos lompakosta,se on tosi nätti!

  MaaMaa:En olisi ikinä varmaan mennyt tutkimuksiin,ellein keväällä Suomesta vieraillut ystävä olisi kertonut samanlaisista kohtauksista...Kuulostaa vähän kurjalta tuo sun keuhkojen reagointi;ehkä on parasta että menet keuhkomittauksiin,varmuuden vuoksi.Kiitos,lompsa on tosi nätti:.-)

  VastaaPoista
 6. Tuula;joo oli aika yllättävä,koska en ollut sellaista odottanut. Mutta onneksi sitä voidaan hoitaa hyvin ja on seurantaakin.Lompsa on tosi ihana!

  VastaaPoista
 7. Harmi, kun tulee sairautta ja huolta! Onneksi selvisi, eikä ollut vakavampaa. Toivottavasti saat pian lääkityksen kohdalleen.

  VastaaPoista
 8. No toihan oli aika yllätys, kurja, mutta toisaalta ei kuitenkaan niin kamala ehkä kuin tuttavapiirissä on jollain ollut. Mun viimeisen vieraspariskunnan rouvalla piti olla aina lääkkeet mukana, kun lähdettiin retkelle.

  VastaaPoista
 9. Olen entinen kilpauimari - 7 vuotta, joista 3 vuoden ajan lähes kaikki iltapäivät altaassa - ja minulla ilmeni rasituksen yhteydessä yskäoiretta. Olin astmakokeissa yhteensä 2 vuotta, kun spirometriassa ei näkynyt astmaa mutta rasituskokeissa kylläkin. Sopivaa lääkitystä etsittiin. Myöhemmin tajusin kertoa lääkärille, että usein nauramisen jälkeen minulle tulee yskä ja hän ohjasi minut korva- ja nielulääkärille. Hän määräsi minut vcd-rasituskokeeseen, jossa piti pyöräillä maksimirasituspisteeseen saakka kuntopyörällä samalla kun nenäontelosta on työnnetty kurkkuun pieni kamera. Kameran videonauhan mukaan lääkärit totesivat, että minulla on toiminnallinen äänihuulisalpaus - samoja oireita kuin astmassa, mutta mitä lääkkeet eivät voi auttaa juurikaan. Rasituksessa kurkunpään lihakset kramppaavat ja aikaansaavat tukehtumistilan, kun äänihuulet rutistuvat yhteen. Se selitti senkin, minkä takia yskääni oli usein liittynyt kovaa kipua.


  Tulipas pitkä sepustus... mutta toivottavasti saat oikean lääkityksen etkä joudu tuohon vcd-kokeeseen, se oli aika kammottavaa.

  VastaaPoista
 10. Omenaminttu:olin jo kirjoittanut kommentit kun koko kone sammui...eli uusi yritys...Eihän tuo mikään kiva yllätys ollut mutta toivottavasti oikealla lääkityksellä pysyy kunnossa.

  Allu;toivottavasti ei mene noin pahaksi kuin vierailupariskuntasi rouvalla!

  Tuure;nyt selvisi että olet ollut kilpauimarikin.Huh,aika hurjalta kuulostaakin tuo vcd-rasituskoe,mutta onneksi sait oikean diagnoosin lopulta.Joudutko ottamaan jonkinlaista lääkettä pysyvästi tuon äänihuulisalpauksen vuoksi? Ja kiitos,tosi kiva arpajaispalkinto,eikös olekin!

  VastaaPoista
 11. Oi kuinka ihana lompakko. Màki haluun!!!

  VastaaPoista
 12. tosi nätti lompakko!!onnea!

  Voi harmi..mutta , kuten mainitsit, onnes hoito on olemassa...
  Voi hyvin ja tee hengitysharjoituksia..myös jooga ois juttu!

  VastaaPoista
 13. -C-;ihana lompakko onkin!

  Hanne;nätti lompakko on;onni suosi kivasti:-) Hoito onneksi on,Kiitos toivotuksista.Joogaa olenkin harrastanut useamman vuoden;nyt syyskuussa alkaa taas....

  VastaaPoista
 14. Voi harmi. Meidänkin tytöllä epäillään astmaa tai allergiaa. Kauheaa limanyskintää koko kesä.

  VastaaPoista
 15. Astmaan saat hyvät lääkkeetja oireet helpottavat.
  Hyvä, että ajoissa saat hoitoa.

  VastaaPoista
 16. Kurja tauti, onneksi löytyy lääkitys, toivottavasti sopivakin.
  Ja taas arpajaisvoitto! Vau, todella hieno lompakko, onnea vaan!

  VastaaPoista
 17. Mielettömön tyylikäs lompakko!!!

  Mälsä juttu tuo astma mutta hyvä että sait diagnoosin.

  VastaaPoista
 18. Kurja tuo sairaus, mutta onneksi voi lääkkeillä hoitaa ja nyt olosikin paranee kun saat oikean lääkityksen! Iso hali sinulle.
  Upea lompakko, onnea arpajaisvoitosta!

  VastaaPoista
 19. Helena:Toivottavasti tytölläsi ei ole astmaa;koko kesän kestänyt yskä ei kuulosta kivalta.Tsemppiä!

  Arleena;luinkin kaiken tuosta lääkkeestä kun pelästyin sitä kortisosteroidiainesta,mutta onneksi nuo nuo suihkutettavat eivät ole pahoja kuten suun kautta otettavat.

  Sirokko:Onneksi ei ole liialti oireita mulla ja lääkitys varmaan vieläkin auttaa,vaikka en millään haluaisi mitään lääkkeitä ottaa.Ja lompakko oli tosi siisti arpajaisvoitto:-)

  Rita:eikös olekin,tosi hieno!Onhan se mälsä juttu tuo astma,mutta onneksi on hoito siihen.

  Susanne:Kiitos haleita:-) Ajattele,että en edes tajunnut että minulla jotain olisi,vaikka välillä ollut selvästi oireita.Ystävälläni on astma ja kun hän kertoi samanlaisista oireista menin tutkituttamaan,ja onneksi menin,ettei pahene.Ja lääkkeet varmaan auttavat.
  Lompakko on tosi ihana:-)

  VastaaPoista
 20. Helena:Toivottavasti tytölläsi ei ole astmaa;koko kesän kestänyt yskä ei kuulosta kivalta.Tsemppiä!

  Arleena;luinkin kaiken tuosta lääkkeestä kun pelästyin sitä kortisosteroidiainesta,mutta onneksi nuo nuo suihkutettavat eivät ole pahoja kuten suun kautta otettavat.

  Sirokko:Onneksi ei ole liialti oireita mulla ja lääkitys varmaan vieläkin auttaa,vaikka en millään haluaisi mitään lääkkeitä ottaa.Ja lompakko oli tosi siisti arpajaisvoitto:-)

  Rita:eikös olekin,tosi hieno!Onhan se mälsä juttu tuo astma,mutta onneksi on hoito siihen.

  Susanne:Kiitos haleita:-) Ajattele,että en edes tajunnut että minulla jotain olisi,vaikka välillä ollut selvästi oireita.Ystävälläni on astma ja kun hän kertoi samanlaisista oireista menin tutkituttamaan,ja onneksi menin,ettei pahene.Ja lääkkeet varmaan auttavat.
  Lompakko on tosi ihana:-)

  VastaaPoista
 21. Hyvä, että diagnoosi on tehty, ja nyt tiedät, mistä hengistysvaikeudet johtuvat ja pystyt niitä lääkitsemään. Minulla on myös todettu lievä astma, joka vaikeuttaa aerobiccaamiseen ym. liikuntaan ja tiettyinä vuodenaikoina hengitys alkaa vinkua ja olla vaikeaa. Yleensä oireita tulee loka-marraskuun aikana ilmeisesti siitepölystä johtuen.
  Onneksi joudun käyttämään inhalaattoria vain parin päivän ajan ja sitten olo parantuu. Voi siis olla, ettet joudu käyttämään lääkkeitä koko elämääsi, vaan käytät niitä silloin, kun oireita esiintyy. :)

  VastaaPoista
 22. Ajattelinkin, että et varmaan lääkkeiden otto harmittaa, kun elät niin luonnonmukaisesti. Mutta toivottavasti niiden mukana tullut helpotus oireisiin palkitsee kuitenkin.

  Sain itse astmadiagnoosin pari vuotta sitten ja siitä lähtien hengitellyt aamuin illoin kortikosteroidia sisältävää lääkettä ja lisäksi mukanani kulkee aina toinen sumute kohtauslääkkeenä. Tällä yhdistelmällä en oikeastaan astmaani edes muista, lääkkeiden ottokin on yksi rutiini muiden ohella.

  VastaaPoista
 23. Itse käytän Flixotide kortisoni suihketta. Sait varmaan saman? Minulla ei ole astma, vaan muu paha allerginen yskä aina noin puolet vuodesta, keväällä ja kesällä kun on liian pölyistä ja sinä aikana käytän suihketta (ja myös toista nenäsuihketta)päivittäin. Ei tarvitse pelätä suihkeen sivuvaikutuksia. Ainoa mikä voi olla on että saattaa tuntua kurkussa kuivalta ja ääni olla vähän käheä, mutta on hyvä juoda vettä heti suihkutuksen jälkeen niin se voi estää sen.

  VastaaPoista
 24. PS. Luulin että lompakko on Susan putiikista! ;-)

  VastaaPoista
 25. Anna;toivottavasti minullakin on noin,etten joudu käyttämään lääkkeitä loppuikäni vaan silloin vaan kun tarvitsee,Sain 3 kuukauden lääkkeet,ja sitten lääkäri katsoo miten jatkossa.

  Heljä;etenkin tuo kortisosteroidi häiritsi,kun sain puolitoista vuotta sitten väärän lupus-diagnoosin,ja jouduin ottamaan kortisosteroidikuurin suun kautta,joka aiheutti turpoamista ja kamalan olon. Mutta nämä suusuihkeet eivät taidakaan olla yhtä pahoja.Tänään kävin hakemassa lääkkeet ,joita minäkin joudun ottamaan aamulla ja illalla,siis tuota hengitettävää,ja huomenna aloitan.Nyt kun täällä on äärettömän kosteaa,huomaan että hengittäminen on hieman hankalempaa kuin kuivalla ilmalla.

  S: Ei ihan samanniminen lääke,vaan sain Seretide-nimistä lääkettä,sellainen violetin värinen nätti kiekko. Lääkäri sanoikin,että on hyvä sen oton jälkeen huuhdella nielua ja sylkeä vesi pois.
  Tosi nätti tuo lompakko,ja Susan putiikissa noita samoja varmaan onkin:-)

  VastaaPoista
 26. Jael, no hätä! Reima sairastui pari vuotta sitten astmaan ja oli tietty aivan järkyttynyt. No, hän sai MAAILMAN PARASTA ASTMALÄÄKETTÄ, joka on SERETIDE ja nyt hän on paljon paremmassa kunnossa kuin ennen kuin diagnoosia oli tehty. Pelaa mm. koripalloa porukassa, jossa entisiä ammattilaisia! Merillä on astma ollut lapsesta asti ja oli välillä kaksikin lääkettä, mutta nyt Seretide ja kaikki on nyt ok. Se on heidän suvussa, sillä Reiman siskollakin on astma ja kukaan näistä ei ole esim. tupakoitsija.

  Minä otaksun, että huomaat pian kuntosi nousevan huimasti!

  VastaaPoista
 27. skönt att du vet vad det är i alla fall. och lite förvånande, antar jag?
  ta hand om dig!!!

  VastaaPoista
 28. Niin tietenkin tarkoitin että pitää huuhdella suu eikä juoda sitä vettä. :-)

  VastaaPoista
 29. Leena;no hyvä, nytpä tiedänkin keltä kysyä jos tulee kysymyksiä.Ja just tuo Seretide on se munkin lääke;en olisi sitä millään ottanut mutta lääkäri sanoi että pakko on.Tänään kun on superkosteaa täällä niin ulkona hengittäminen tuntui hankalammalta kuin normaalisti

  Sara:Tack:-)Jag var faktiskt ganska förvånad eftersom hade inte alls tänkt att jag skulle ha astma. Men bra att veta nu varför jag lätt blir trött,när jag springer upp i trappor.

  S;D

  VastaaPoista
 30. Eihän se astmakaan mikään kiva vaiva ole; onneksi nykyään lääkkeillä helpotettavissa.

  Olinkin juuri ottamassa asiaa esille, kun silmiini osui tuossa oikealla ruokablogisi postausaihe ja sanat "muutos ruokavaliossa".
  Lähdenpä tästä lukemaan...

  Voi hyvin! <3
  t. allergikko

  VastaaPoista
 31. Ihan hyvä saada diagnoosi, jotta tiedetään mitä ja miten hoitaa.

  Onnea arpajaisvoiton johdosta!

  VastaaPoista
 32. Kurja juttu tuo astma. Onneksi on lààkkeità, millà homma pysyy kurissa! Ja varmaan tuo kaunis laukku piristi.

  VastaaPoista
 33. Nurkkalintu:eihän se kiva uutinen ollut,mutta lohduttavaa ,että on hyviä lääkkeitä.Juu tein pienen remontin ruokapuolella...;D

  SusuPetal:diagnoosi selventääa asioita,mutta oli tämä kyllä yllätys.
  Ja arpajaisvoitto oli tosi kiva!

  Lissu:lääkkeiden pitäisi hyvin pitää tuo kurissa.Ja tuo nätti lompakko piristi tosi hyvin:-)

  VastaaPoista
 34. onnea arpajaisvoitosta, tosi ihana lompakko. Haluaa samanlaisen!
  Kyllä astman kanssa pärjää oikealla lääkityksellä. Ole onnellinen, että kyseessä ei ole COPD.

  VastaaPoista
 35. Anonyymi:tosi ihana arpajaisvoitto onkin; luulen,että Susan putiikissa on juuri tuollaisia..
  Onneksi tosiaankaan ei ole tuo mainitsemasi COPD;ennen poltin,mutta lopetin joitakin vuosia sitten.

  VastaaPoista
 36. Onpas nätti lompakko!! Mullekin kelpais ;) Just eilen luin astmasta, että monille sellaisille ihmisille, ketkä syö ja elää epäterveellisesti, tulee astma, mutta näköjään se voi tulla melkein kelle vaan. Harmillista, mutta tosiaan, onneksi ei ole kyse sen vakavammasta, vaan hoidettavissa olevasta jutusta. Hyvä asenne sulla! Tsemppiä.

  VastaaPoista
 37. Hei :) tulin vastavierailulle :) ja heti kommentoin :D.

  Eli minulla kanssa todettiin viitisen vuotta sitten astma, se tosin ei ollut ollenkaan yllätys, koska lapsena oli jo diagnosoitu astmaan taipuvainen allerginen nuha tms. jonka siis odotettiinkin kehittyvän astmaksi.

  Itselläni myös hoito aloitettiin seretidellä ja kannattaa tosiaan huolellisesti huuhtoa suu ja kurlata kurkkua, koska seretide aiheuttaa (ja mulle ainakin aiheutti) äänen käheyttä. Nyt käytössä on flixotide, tosin vaikuttava aine on ihan sama.

  Tsemppiä astman kanssa kärvistelyyn, voin yhtyä Heljän kommenttiin siinä, että muutaman vuoden kuluttua et todennäköisesti pahemmin muista edes astmaa - siitä tulee vaan rutiinilääkkeen otto päivittäin. :)

  VastaaPoista
 38. Kte;tosi nätti lompakko onkin:-) Täytyy sanoa,että tietoni astmasta tätä ennen olivat tosi vajavaiset,mutta onneksi netistä löytyy paljon tietoa.Olen aina syönyt terveellisesti,teinistä lähtien,joten tuo kriteeri ei ainakaan sovi minuun;-)Kiitos,onneksi olen ymmärtänyt,että tämän kanssa voi helposti elää.

  Raton;kiva kun tulit vastavierailulle:-) Nyt aamulla otinkin tuota Seretidea ensimmäisen kerran ja huuhtelin kurkun hyvin,koska lääkärikin siihen kehoitti.3 kuukauden kuluttua uusi käynti tuolla keuhkoklinikalla ja sitten varmaan saan tietoa,millä lääkkellä jatketaan. Kiitos, on lohdullista kuulla muilta astmaa sairastavilta että tämän kanssa voi helposti elää:-)

  VastaaPoista
 39. Voi etta! Mutta parempi kuin pahempi. Ja saat laakityksen.
  Aidillani astma yltyy stressin tai muun henkisen ongelman takia ja rauhoittuu kun mieli on rauhallisempi.
  Kannattaa ehka seurata josko saan lisaksi henkisella puolella olisi vaikutusta miten ja milloin astmakohtaus iskee...
  Tsemppia!
  Terveiset Casasta jossa voidaan jo paremmin vaikkei tauti taysin ole viela ohi mutta voiton puolella! :)

  VastaaPoista
 40. BLOGitse:Kiitos tsempeistä. Pitääkin pitää mieli rauhallisena ettei tule kohtauksia. Yleensä kyllä olenkin aika rauhallinen,mutta nyt on sitten syytä todellakin olla sitä;D Kiva kuulla,että itselläsi tauti on jo paranemaan päin..

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...