tiistai 31. elokuuta 2010

Bonsaipuita ja virtuaalinäyttely+ edit

Bonsai-puita kukkakaupan edessä

Ajattelin tässä mainostaa netissä olevaa Suomen juutalaisista kertovaa virtuaalinäyttelyä.Näyttely on tosi kattava ja  hyvin koottu. Kaikki siellä olevat kuvat suurentuvat klikkauksella ja kun hiiren siirtää kuvan päälle,tulee myös selitys esille. Näyttelyyn pääsee tästäVanhat kuvat ovat ihania,ja tuossa näyttelyssä onkin paljon vanhoja portretteja.


Tässä vasemmalla on isoäitini äiti,Rosa (kuva ei ole näyttelystä),joka eli vuosina 1877-1946,Helsingissä. Rosan isä,Nuchim Bonsdroff, perusti vuonna 1890  Helsinkiin Helsingfors Nya Karamellfabrik nimisen makeistehtaan.Myöhemmin avattu Turun haara myytiin Gardbergin veljeksille,ja tehtaasta tuli Hellas,ja myöhemmin monien muutosten jälkeen koko juttu tunnettiin nimellä Leaf. Mitä tapahtui Helsingin tehtaalle,en tiedä...mutta minusta ei koskaan tullut makeistehtailijaa,.,,,,44 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista tietoa, Suomen juutalaisista kun ei paljoa tiedetä tai siis minä en tiedä. Pitää mennä toisenkin kerran katsomaan linkkiäsi.

  VastaaPoista
 2. Kàvin katsomassa, aivan mielettòmàn mielenkiintoista ja siellà on tosi upeita kuvia. Hieno nàyttely!!

  VastaaPoista
 3. Kiitos näyttelyn esittelemisestä, enpä olisi siihen muutoin törmännyt. Oikein mielenkiintoinen ja selkeästi jaoteltu asiat.

  VastaaPoista
 4. Ihania bonsaipuita!!

  Kävin näyttelyssä aika pikaisesti..
  Etenkin minua kiinnostivat koulutus asiat..
  Nautin vanhoista valokuvista,
  miten kauniita nuo naiset olivatkaan..

  kiitos sinulle..
  palaan..

  VastaaPoista
 5. Állu;Ei kai heistä kauheasti tiedetäkään,tuolla on aika hyvin selitetty,.

  Karkki:Minustakin tosi hyvin laitettu tuo näyttely tuonne.Netti on loistava juttu kun voi näyttelyihinkin sen kautta mennä:-)

  Susadim.Eipä kestä! Minustakin tosi hyvin jaoteltu nuo asiat tuolla.

  Hanne:Bonsait ovat ihania,tosin omani onnistuin tappamaan....
  Vanhat valokuvat ovatkin ihania!

  VastaaPoista
 6. Voi kiitos Yaelian naytteluvinkista!!! Luen sita kunhan taas ehdin kunnolla istumaan tahan koneen aarelle.

  Olen haaveillut bonsai-puusta.

  VastaaPoista
 7. Bonsait kiinnostavat, ostaisin jos voisin sijoittaa sen jonnekkin.
  Kävin katsomassa näyttelyä. Hienoa sekä nuo sivut että näyttely.

  VastaaPoista
 8. Anu:-)

  Tuula:Mene ihmeessä katsomaan paremmalla ajalla,on hyvin tehty webbinäyttely.
  Mulla ikävä kyllä kuihtui oma bonsaipuuni.

  Arleena:Bonsait ovat tosiaankin jänniä,jotkut jäävät niihin aivan koukkuun.Tosiaankin hienot ovat ne sivut.

  VastaaPoista
 9. Kiitos virtuaalinäyttelyn linkistä. Laitoin kirjanmerkkeihin, että voin mennä uudelleen ajan kanssa.

  VastaaPoista
 10. Kauniit sivut ja upeita kuvia, dokumenttejäkin. Tykkään tästä meidän nykyisestä olinpaikasta myös siksi, että koulussa käsitellään eri uskontoja mm. juhlien valossa. Niin vain mekin kotona askartelimme dreidelin, kun joku oli tuonut sellaisen kouluun näytille!

  VastaaPoista
 11. Nurkkalintu:kiva:-)

  Johanna:Niin,hyvin tehty tosiaankin.Mukavaa,että teidän kouluss käsitellään eri uskontoja:-) Tuo dreidel kuuluukin chanukah-juhlaan,joka tänä vuonna osuu ihan joulukuun alkuun,kun se taas viime vuonna osui yhteen joulun kanssa.

  VastaaPoista
 12. Kiitos tuosta linkistä. Kello on jo paljon, tänään en enää jaksa keskittyä kunnolla. Kävin kuitenkin katsomassa ja palaan uudelleen.

  VastaaPoista
 13. Vanhat valokuvat ovat niin ihania :-).

  Onko sinussa juutalaista sukujuurta... vai saako tällaistä kysyä?

  Omat sukujuureni kiinnostavat kovasti (ja siksi siis muidenkin), sisarukseni niitä selvittelevät, eli vähän keräävät tietoa sukupuuasioista.
  On sääli, että tietoa jää ikuisiksi ajoiksi kadoksiin, varsinkin jos suku on rikkinäinen, kuten omalla kohdallani isän puolelta.

  VastaaPoista
 14. Unelma;-)

  Natjale:vanhoissa valokuvissa on sitä jotain,mitä uusissa kuvissa harvoin on.Kyllä,minussa on juutalaista sukujuurta. Edes jonkinlainen tieto oman suvun historiasta on mielenkiintoista.Itseäni harmittaa,etten kysynyt enemmän asioista isovanhemmiltani.

  VastaaPoista
 15. Sata kertaa olen yrittanyt omaa bonsaita hoitaa ja aina on pystyyn kuollut.
  Niin kuin suurin osa muistakin vihertavista.
  Siksi tyydyn nykyaan leikkokukkiin! :)

  Kiitos nayttelyvinkista!
  ja
  Name/URL kommentointimahdollisuudesta!

  VastaaPoista
 16. Kiitos linkistä! Vietin äsken puolet ruokatunnistani tutustuen näyttelyyn. Kiinnostavaa ja tärkeää asiaa ja vielä hyvin tehtynä! Toivottavasti tuota virtuaalinäyttelyä mainostettaisiin enemmän vaikkapa sanomalehdissä.

  Bonsait ovat kauniita, karuja ja vehreitä samaan aikaan. Olen usein ihaillut niitä, mutta en ole uskaltanut ostaa kotiin, koska jostain syystä onnistun tappamaan kaikki sisäviherkasvit :/ Onneksi voi ihailla toisten kodeissa tai ihanien blogien valokuvissa :)

  VastaaPoista
 17. BLOGitse:mulla aika hyvin kyllä monet kukat ovat kukoistaneet,mutta samanlaista menestystä ei ollut oman bonsaini kanssa.Kerran tunsin jonkun,jolla kodin piha oli täynnä bonsaipuita,kaikkia mahdollisia lajeja varmaankin.

  VastaaPoista
 18. Lumiomena:kiva että pidit;webbinäyttelyyn on tosiaankin panostettu:-)En tiedä onko tuosta ollut mitään lehdissä.
  Bonsait ovat aika kivoja,jos haluaa asuntoon vaikka pikku puun,mutta tosiaankin omani onnistuin tappamaan.

  VastaaPoista
 19. Kuule Yaelian, täällä on toinen "puutarhuri" joka onnistui tappamaan bonzaipuun. Onnistuin tappamaan myös palmun ja jonkinlaiset bambunversot.

  VastaaPoista
 20. Johanna:Bambun versot onnistuin minäkin tappamaan,jopa 2 kertaa,taisivat saada liikaa vettä;D

  VastaaPoista
 21. Jael, sanomalehdistä en ole lukenut asiasta mitään. Kiitos linkistä. Minua kiinnostaa!

  Meillä Meri on ollut innokas bonsai-harrastaja, jonka maksupuolen hoitaja olen ollut minä;-)

  VastaaPoista
 22. Mielenkiintoista...

  Nyt tarkistamaan tuo näyttely, kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
 23. Ihana tuo vanha valokuva! Ja jännää historiaa suvussasi.

  VastaaPoista
 24. Onpas mielenkiintoinen sukutarina. Makeistehtailijasta tulee tietysti mieleen Charlie and the chocolate factory, joka oli varsin viihdyttävä elokuva. Sinulla on jännittävät juuret. Tästäköhän johtuu, että ole kosmopoliitti.

  VastaaPoista
 25. Leena;ajattelinkin,että sinua kiinnostaa.Ymmärränkö oikein,että Merinkään bonsait eivät ole menestyneet,taitavat olla hankalia kasvatettavia..

  Pikkujutut:Toivottavasti pidit..

  Allu:mulla on pieni kokoelma vanhoja sukukuvia ja ne ovat ihania;ei niitä nykypäivän kuviin voi verratakaan. Tuo karamellikytkös on mielenkiintoinen,aina vaan ollaan serkun kanssa mietitty,mitä sille tehtaalle kävi,kun ei ole tietoja.

  Johanna;Suklaatehtaassa olisin takuulla viihtynyt;D Hän jopa aloitti muutama vuosi ennen Fazeria... Ei kai tuolla ole kosmopoliittisuuteni kanssa mitään tekemistä;elämä vaan on heittänyt sinne sun tänne...

  VastaaPoista
 26. Kiitos ekaksi kivasta Bonsai-puu nayttelysta, mua ne on aina kiehtonut, mutten ole hennonnut ottaa yhtaan tapettavaksi. Mulla kuolee kaikki viherkasvit.

  Ja pitaa menne tutustumaan myos toiseen nayttelyyn, vanhat valokuva kiinnostaa aina.

  VastaaPoista
 27. Ainutlaatuinen nàyttely! Kiitos. Vai ettà karkkisukua. Isomummosi on ollut kaunis nainen.

  VastaaPoista
 28. Itkupilli: mulla aina jotkut kuolee,vaikka kuinka hoidan,luulen,että se johtuu liiasta,ei liian vähästä,vedestä jota niille annan,siis olen kai tukehtuttanut joitakin kasvejani.Nyt just on aasinkorva saanut muutamia kuihtuneen näköisiä lehtiä,joten ehkä pitää siinä veden antamisessa pitää vähän taukoa.Vanhoissa valokuvissa on sitä jotain.

  Lissu:Mielenkiintoinen näyttely tosiaankin.Karkit tosin eivät jääneet perinnöksi:-( Isomummu näyttää tosiaankin aika hyvältä tuossa kuvassa, taitaa olla ihan ampiaisvyötärö!

  VastaaPoista
 29. Kiva edit tähän päivitykseen :) Olen kiinnostunut oman sukuni tarinoista ja ehkä osin siksi on niin mielenkiintoista lukea toistenkin sukujen vaiheista. Isoisoäitisi oli kaunus nainen, tuon ajan valokuvissa on aina oma lumonsa. Olisi aika metkaa, jos suvullasi olisi edelleen makeistehdas!

  VastaaPoista
 30. Kiitos linkistä, Yaelian! Näyttää tosi mielenkiintoiselta ja hyvin tehdyltä nettinäyttelyltä, sinne tulee uppoamaan aikaa.
  Ihana kuva isoisoäidistäsi, mielenkiintoinen pieni sukutarina.

  VastaaPoista
 31. Kappas, olin niin tuon vanhan valokuvan lumoissa, että hyppäsin bonsaiden yli. Täytyy mennä katsomaan sekin näyttely. Kiva, että tällaisia tehdään nettiin!

  VastaaPoista
 32. Olen liian nopea kommentteineni... Eihän bonsaista mitään näyttelyä (vielä ainakaan) ollut *blush*

  VastaaPoista
 33. Pinea:On tosiaankin mielenkiintoinen,ja vanhat kuvat ovat aina ihania.Isomummua olisi ollut kiva tuntea mutta hän ehti kuolla monen monta vuotta ennen syntymääni.
  Mutta ehkäpä bonsaistakin löytyisi joku näyttely,kuvia ainakin löytyy kivasti:-) Olisi kivaa jos voisi mennä aina välillä katsomaan näyttelyitä ihan netissä,jos ovat vaikka toisella puolella maailmaa.
  Hih,minäkin monesti olen vähän liian nopea kommenteissani;D

  VastaaPoista
 34. Lumiomena:Minusta on aina mielenkiintoista yleensäkin lukea sukutarinoita.Onko sinulla paljonkin tietoa oman sukusi vaiheista? Vanhoissa valokuvissa on oma lumonsa ,ja tuossa isomummun puvussakin on sitä jotain;ampiasvyötäröineen;D Oliskin ollut kivaa,jos olisi edelleenkin ollut makeistehdas,voisin kuvitella itseni keksimässä kaikenlaista namia tehtaassa;D

  VastaaPoista
 35. Viehättäviä bonsaipuita ja kiinnostavaa historiikkiä!

  VastaaPoista
 36. SUURI KIITOS kun kerroit ettei videot toimineet!
  Olin laittanut niihin vaarat koodit vaarasta paikasta.
  Nyt ne toimii!
  Kiitos, kiitos, kiitos!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  VastaaPoista
 37. Rita;bonsait tosiaankin ovat ihania!Kunhan vain osaisi niitä hoitaakin....Ja historia on aina mielenkiintoista.

  BLOGitse:ai siitäkö se johtuikin,No pitää sitten tulla uudestaan käymään...

  VastaaPoista
 38. Onpa kaunis kuva isomummostasi! Olisi kiva nähdä tuo sivulla oleva kuvasi tämän kuvan vierellä, että voisi paremmin verrata yhdennäköisyyttä. Olen sitä näkevinäni :)

  Jännä alkuhistoria Hellaksella.

  VastaaPoista
 39. Kiitos ihanasta blogista! Mukavia aurinkoisia päiviä täältä syksyn keskeltä!!

  VastaaPoista
 40. Nurkkalintu:kiitos;-) Minä en kyllä yhdenäköisyyttä itseni kanssa tuossa isomummun kuvassa näe,mutta edesmenneessä siskossani(joka näytti aivan erilaiselta kuin minä) oli hieman samaa näköä.Itsekin selvisi tuo Hellaksen historian alkupää vasta tämän vuosisadan alussa.

  Tirriliisa:Voi kiitos:-)Ja sinulle samoin oikein kauniita syksyisiä päiviä!

  VastaaPoista
 41. Hannele:sitä ei varmaan tehdä enään vai onko vielä Hellaksen lakua?

  VastaaPoista
 42. Bonsait on hienoja! Joskus täytyisi kokeilla sellaisen kasvatusta.

  Mielenkiintoisia sukujuuria sinulla!

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...