tiistai 23. marraskuuta 2010

Puistokirjasto

Nepalilaisia kirjoja
Aloitin kuukausi sitten uuden, kerran viikossa tapahtuvan vapaaehtoistyön,(josta ehkä teen joskus erillisen postauksen),jonka puitteissa osallistun myös koulutukseen ,kerran viikossa sunnuntai-iltaisin,6 kertaa.Tänä sunnuntaina menimme lähellä Tel Avivin päälinja-autoasemaa lähellä olevaan puistoon tutustumaan todella erikoiseen kirjastoon.Puisto sijaitsee alueella,joka on vähemmän miellyttävä iltaisin,enkä yksin mielelläni siellä iltaisin haluaisikaan olla,mutta alueella asuu myös paljon vierastyöläisiä.
Kirjasto vierastyöläisia varten perustettiin vuosi sitten,juuri tähän puistoon,sillä monet heistä tulevat puistoon juuri viikonloppuisin.Kirjasto onkin avoinna perjantaina,lauantaina ja sunnuntaina. Kirjastossa on kirjoja 17 eri kielellä,muun muassa thain,nepalin ja takalogin kielellä. Suurin osa kirjoista on saatu lahjoituksina suurlähetystöistä,mutta meidän siellä ollessa oli kirjalähetys Etiopiasta juuri saapunut,jonkun siellä vierailleen kautta.
Edellisen kuvan kirjahyllyn vastapäätä ovat lasten kirjat. Suurin osa niistä on hepreaksi,sillä se on myös vierastyöläisten lasten pääkieli. Kirjasto toimii vapaaehtoistoimin,ja vapaaehtoisista on aina pulaa.Kuulimme,että kirjaston ja juuri joku aika sitten puiston reunaan avatun poliisiaseman ansiosta siellä riehunut rikollisuus on kadonnut muualle,melkein kokonaan (ei ihan,sillä puhelimeni varastettiin juuri täällä..).On todella tärkeää,että myös harvinaisia kieliä puhuvat ihmiset saavat lukea kirjoja omilla kielillään.Kirjaston perustajien mielestä kirja omalla  äidinkielellä on osa identiteettiä ja perusihmisoikeus.
Tässä kuva kirjaston sivuilta ,jossa näkee miltä se näyttää.Isompi hylly on aikuisille ja matalempi lapsille.Kun kirjasto on kiinni,isohylly suljetaan taittuvlla lasiovilla ja tuo ylhäällä näkyvä metalliritilä lasketaan alas sen eteen,jotta sieltä ei pääse vohkimaan kirjoja kirjaston ollessa kiinni.Kuvasta puuttuu kattosuoja,joka on pysyvästi paikoillaan,niin että sateellakin voi tuolla istua lukemassa.
Tässä kuvassani näkee myös tuon kattosuojan.Lattialle on levitetty mattoja ,ja siellä voi istua ja lukea.
Näkymä puistosta.Kirjasto on oikealla puolella.
Tänään tein ihan hurjan määrän pipareita,jotka menevät huomenna vierastyöläisten lapsille.Toivottavasti tykkäävät... Resepti oli täältä.

34 kommenttia:

 1. Upeaa kaikki; postaus, kirjastoidea, vapaaehtoisuus, kuvat, piparit (maistuis varmaan mullekin). Kiitos! :) <3

  VastaaPoista
 2. Loistoidea tuo puistokirjasto!
  Nam, mitä herkkuja olet loihtinut ja miten kauniita muumeleita.

  VastaaPoista
 3. Voi miten hieno idea ja tunnelma nayttaa lopoisalta.

  Mulle maistuis myos noi piparit, mutta hyva, etta paatyvat lasten suihin. ;)

  Vapaaehtoistyo on varmasti tosi antoisaa.

  VastaaPoista
 4. Ihana tuollainen kirjasto ja kaikki mitä siihen liittyy, sinä mukaan lukien!:) En ole aikaisemmin tällaisesta kirjastosta kuullut, mutta upea juttu se on kyllä!
  Varmasti lapset tykkäävät pipareista! Näyttävätkin niin herkullisille!

  VastaaPoista
 5. Nurkkalintu:kiitos;-)Minusta tuo kirjasto vierastyöläisille,heidän omilla kielillään,on upea idea! Piparit ovat hyviä,mutta huh,tein niitä kyllä aika monta...

  Lepis:ihan loisto-idea onkin.Kirjahyllyt olivat jo sen verran täynnä,että mietin,mihin sitten laitetaan seuraavaksi tulevat kirjat.Kaikki kielet on merkitty eri värein,jotta ne pystyy helposti tunnistamaan.Mulla on ihanat muumipiparimuotit,jolla tulee noita ihania muumeja:-)

  Lepis:todellakin mahtava idea.Esim,mistä olisivat vaikka nepalilaiset löytäneet tätä ennen kirjoja...Onneksi pystyn aika hyvin nyt vastustamaan makeita,muuten olisi aika vaikeaa pitää täällä noita pipareita huomiseen saakka;D Jos tykkää vapaaehtoistyöstä,siitä saa takaisin jopa enemmän kuin sille antaa...Ainakin tässä mun tapauksessa,koska teen sitä lasten parissa.

  Susanne:Tuo kirjasto on todellakin ihan loistoidea.Kun se on kiinni,sitä ei melkein edes huomaa,on kuin olisi vain pari seinää siinä. Mutta kun se on auki,siellä on vilskettä:-) Yritinkin tehdä lapsille eri muotoisia pipareita,niin että varmaan sitten tykkäävät.

  VastaaPoista
 6. Muumipipareita, kiitos!

  Upea idea tuo puistokirjasto. Joskus tulee mieleen, että suhteellisen vähällä (väheksymättä siihen liittyvää työtä) maailma olisi parempi paikka.

  VastaaPoista
 7. Jael, olen vankkumaton kirjastolaitoksen kannattaja. Suomessa se asia on aina ollut hyvin ja korreloi suoraan lukutaitoon. Valmistaa ehkä myös tlevia kirjailijoita, sillä lukemalla ja lukemalla ja lukemalla tullaan kirjailijoiksi, sanovat ne, jotka väittävät tietvänsä.

  Kirjan pitää olla köyhimmänkin tavoitettavissa. Tämä on loistava idea!

  VastaaPoista
 8. Hieno idea puistokirjasto. Siellä se onnistuu säidenkin takia, kun on lämmintä niin mielellään istuskelee puis tossa.

  VastaaPoista
 9. Oi miten hieno idea tuo kirjasto on! Allekirjoitan täysin sen perustajien sanoman.

  Upeaa, että teet vapaaehtoistyötä :) Varmasti pitävät muumipipareista. Hyvää tiistai-iltaa sinne :)

  VastaaPoista
 10. SusuPetal;muumimuoteilla tulee kivoja pipareita! Todellakin,pienin panoksin voi saada hyviä asioita aikaiseksi:-)

  Leena;Suomessahan kirjastot ovatkin ihan ainutlaatuisen hyvät.Tässä oli hyvä idea;tuoda kirjoja myös sellaisten ulottuville jotka eivät sitä muuten olisi saaneet,

  Arleena:Hyvä idea onkin.Nyt on ollut pari miellyttävää päivää,ja illalla jopa viileää,mutta taas on lämpenemään päin,eikä sadetta näkyvissä:-(

  Tuure;todellakin hieno idea.Kiva että sellaiseen ryhdyttiin ja että se tuli mahdolliseksi tuossa puistossa.Piparien tuoksu tänään oli melkein huumaava! Mukavaa tiistai-iltaa sinnekin..

  VastaaPoista
 11. Vapaaehtoistyö lämmittää mieltäni; Olisi kiva lukea siitä enemmän. Ja vaikutuin kirjastosta, jota kuvasit. Kirjasto on paikka, jossa ihmisillä on tasavertainen oikeus tietoon ja oppimiseen. Siksi(kin) on upeaa, että siirtotyöläisiä varten on vapaaehtoisvoimin pyörivä kirjasto. Olen itse opiskellut jonkun verran kirjastoalaa ja siksi asia on lähellä sydäntäni.

  Ihania piparkakkuja. Piparkakkujen tuoksu on vastustamaton ja muumeissa on omaa taikaansa.

  VastaaPoista
 12. Puistokirjasto! Kerrankin rakennettu jotain sinne missä ihmiset muutenkin ovat. Ja hatun nosto sille, että jaksat vapaaehtoistyötä tehdä.
  Ei sinänsä liity asiaan, mutta muistan miten yhdelle uudelle asuinalueelle ei polkua bussipysäkiltä ennen kuin nähtiin mihin ihmiset sen tallasivat.

  VastaaPoista
 13. Upeaa ja tarkeaa tuo vapaaehtoistyo! Sinun blogista on aina kiva oppia uutta myos meidan paikallisten! Pidin esim sinun samarialaisista kertovasta postauksesta jokin aika sitten.
  Ja piparit varmasti maistuu lapsille, nayttaa niin ihanilta ja maistuisi minullekin :)

  VastaaPoista
 14. Tuo on kyllä tosiaan ihan huippuidea! Ja näyttää tosi kivalta. Hienoa että se hyllyt saa olla siellä ihan paikallaan ettei tarvitse aina viedä pois ja tuoda takaisin seuraavana viikonloppuna. Ihana lueskella tällaisista jutuista :).

  VastaaPoista
 15. Janna kirjastoidea. Tuli mieleeni artikkeli jonka luin National Geographicista tai jostain sen tyyppisesta. Kertoi miehesta joka kiertaa syrjakylissa mukanaan pari kirjoilla lastattua aasia. Tama oli jossain etela-amerikan maassa.

  VastaaPoista
 16. Lumiomena:tämä uusi vapaaehtoistyö on tosi lähellä sydäntäni:-)Kerron sitten lisää kun ja jos saan otettua vähän kuviakin.Tuo kirjasto on todellakin tuotu sinne ihmisten pariin,sellaisille,joille tavallisila kirjastoilla ei olisi heille mitään annettavaa,kielen vuoksi.Ja koko konstruktio tuolla on niin ainutlaatuinen!Piparkakkuja oli taas mukava tehdä,ja se tuoksu....

  Heljä:kun luin tuosta ensimmäisen kerran joskus yli vuosi sitten,mietin miten se toimii,joten oli mielenkiintoista nyt se nähdä.Ja hyvä tuo kertomasi miten tie saatiin aikaiseksi:-)

  Pilvi:kiitos:-) Samarealaiset asuvatkin tässä ihan naapurissa,joten minuakin kiinnosti kovasti tietää heistä enemmän. Pipareista tuli tosi hyvät:siirapin tilalla taatelisiirappia ja kun on voista pulaa,olikin tilalla vuohenmaidosta tehtyä voita,ja nyviä niistä tuli:-)

  Laura:Hieno idea tosiaankin.Ja tosi hyvin ideoitu,miten se kirjasto avautuu ja miten se sulkeutuu:-)

  VastaaPoista
 17. Anu:jännä tosiaankin tuo kirjasto,ja oli mielenkiintoista kuulla siitä yhdeltä perustajalta ja ylläpitäjältä. Mielenkiintoinen tuo kertomasi juttu!

  VastaaPoista
 18. Liikuttavan hieno kirjasto! Ja ihailen sitä, miten aktiivinen olet, kun osallistut aina kaikenlaiseen toimintaan. *nostaa hattua* :-)

  Onko siellä muuten intialaisia vierastyöläisiäkin? Panin vaan merkille, että tuossa ekassa kuvassa näytti olevan hindinkielisiä kirjojakin...

  VastaaPoista
 19. Hippu:tosiaankin ihana idea,josta tulee hyvä mieli.Mulla on nyt niin kiva vapaaehtoishomma,että oikein odotan sitä kerran viikossa tapahtuvaa juttua.
  En tiedä jos täällä on intialaisia vierastyöläisiä,mutta nepalilaisia on.Oliskohan heillä samanlaiset kirjaimet? Ja ruokablogin puolella kirjoitin intialaisesta ruokakaupasta,jonka kauppias näytti kyllä ihan aidolta intialaiselta(kuva siellä)

  VastaaPoista
 20. Aina vaan mykistyn ihmisten edessä, jotka tekevät, eivätkä puhu. Puhun siis vapaaehtoistyöstä.

  Ite vaan puhun ja harkitsen. (saako hieman puolustella tällä kilpparijutulla, kun ei ole kunnossa...)

  Oonkos mä jo kysynyt, miten oot eksynyt Israeliin?
  Ainakin harkitsin kysyväni... jos oon kysyny ja oot jo vastannut, sorry. En vaan muista.

  Nyt käyn kyttäämässä tähän postaukseen vastausta :D:D:D, ettei vaan mene ohi, jos haluat vastata ;-)

  VastaaPoista
 21. Ihan fantastinen idea tuo kirjasto.

  Onneksi olkoon sinulle kun olet aloittanut uuden vapaaehtoistyön :) Minä taas huomenna menossa maahanmuuttajanuorten kielikerhoa ohjaamaan.

  Huomasitko blogikommenteissani yhden anonyymin joka ivallisesti käytti hepreaa esimerkkinä pakkoruotsikeskustelussa :D

  VastaaPoista
 22. Pipareita en ole viela muistanutkaan maistella! Nayttaa makoisilta nuo sinun...
  Kirjastoidea on upea. Maailman joka kolkassa pitaisi olla samanlainen...
  Lumiset terveiset Helsingista!

  VastaaPoista
 23. Natjale:MUn mielestä kun antaa,niin saa takaisin,ainakin vapaaehtoistyössä. Siitä pitää tykätä,ei se muuten onnistu.Et ole tainnut kysyä miten tänne eksyin.Tämä on jo kolmas kerta täällä.Olin täällä nuorena,muutin erottua pojan kanssa Suomeen takaisin,sitten tapasin Suomessa elämäni rakkauden ,joka oli täältä,olimme täällä vuoden,jonka jälkeen Venezuelassa ja USAssa,jonka jälkeen molempien piti muuttaa tänne takaisin,mutta eksä jäi sinne Venezuelaan..

  Rita:Aika läheltä liippaa nämä meidän vapaaehtoishommat,muualta tulleiden nuorten/lasten parissa...En ollut nähnyt tuota kommenttia,mutta menin äsken sitä katsomaan.

  BLOGitse:Piparit menivät hyvin kaupaksi,tultiin koko ajan pyytämään lisää....Jeps,tuollainen kirjastoidea olisi kiva muuallakin.Nyt se tuli ihmisten luo,jotka sitä tarvitsivat,eivätkä muualla voineet sellaista käyttää.Lunta,,,tekisi mieli nähdä...

  VastaaPoista
 24. Sinulla on niin suuri syän, lämmin!
  Upea idea tuo kirjasto..
  te olette jotenkin paljon meitä edellä, sydän asioissa..halaus!

  VastaaPoista
 25. Hienoa, että olet lähtenyt mukaan tuohon toimintaan. Minulla olisi paljon suomalaisia kirjoja teille. Kun vaan saisi ne sinne jotenkin. :)

  VastaaPoista
 26. Täällä onkin jo ehditty sanoa kaikki mikä minunkin piti. Hieno idea tuoda kirjasto kaikkien ulottuville. Ja hienoa myös se työ mitä teet, ei mitään laupiasta sanahelinää vaan ihan konkreettista korren kekoon kantamista.

  VastaaPoista
 27. Sinun kohtalosi on siis olla siellä :-)

  Vapaaehtoistyö on tärkeätä, ja antaa tekijälleenkin paljon. Mutta ennenkaikkea, joku huolehtii heistä, joille raha ei riitä yhteiskunnalta. Joku välittää. Jo tämä tietoisuus voi pelastaa jonkun elämän.

  Joskus ihmiset haluavat epätoivoisesti auttaa, vaikka omat voimat eivät siihen riitä. Auttajasta ei saa tulla autettava. Tämän olen yrittänyt pitää mielessäni, vaikka koko ajan mietin, mitä voisin tehdä. Kai joitain ihmisiä ajaa sisäinen tarve tehdä hyvää?

  Haluaisin yhteen kouluuun täällä. Pitäisi vain osata ruotsia. Tyhmä minä, kun en opi nopeammin :-(
  Tämä koulu kuitenkin antaisi eväät auttamiseen siellä, missä haluaisin vapaaehtoistyötä tehdä.

  Olen muutamilla työpaikoilla tehnyt päivätyön lisäksi ylimääräistä vapaaehtoisena. Tämä sopi minulle silloin, koska tarvitsin päivätyöni ja aikani meni neljän lapsen kanssa. Muutama hetki illasta kuitenkin liikeni silloin tällöin, enkä joutunut sitoutumaan mihinkään.

  VastaaPoista
 28. Voi sinua ihanaa, joka jaksat niin monessa olla auttamassa. Ihailevat terveiseni sinulle.

  VastaaPoista
 29. Hanne:kiitos;-) Tuo oli kyllä joidenkin hyvien ihmisten idea,joka onneksi saatiin toteutettua:-)Halaus sinullekin:-)

  Miranda.Suomalaisille on ihan erikseen suomalainen,kerran kuussa toimiva kirjasto,josta kirjoitinkin joku aika sitten.Tuo puistokirjasto on vierastyöläisille ja pakolaisille,harvinaisempien kielien kirjasto.Kiltisti ajattelit:-)

  Sirokko:kirjasto on tosiaankin ihana idea.Nyt tänään menin siitä ohi,ja oli kiinni ,mutta huomisesta sunnuntaihin siellä käy taas vilinä:-)

  Natjale:voisin kyllä olla muuallakin,helposti.. Juutalaisuudessa on sana Tzedakah,(justice)joka tarkoittaa myös hyvän teon tekemistä.En ole lainkaan uskovainen,mutta juutalainen traditio velvoittaa antamaan vähäosaisille,olkoon se sitten rahaa vai aikaa,kuten omassa tapauksessani.Enemmän tuosta merkityksestä täällä
  http://www.myjewishlearning.com/practices/Ethics/Tzedakah_Charity/Themes.shtml?PRET Kyllä sinäki voit tehdä jotain,entä eläimet,nehän ovat sinulla lähellä sydäntä.Olen myös eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoislistalla,mutta ajanpuute aika lailla estää tekemästä siellä enemmän kun jotain satunnaista.Ruotsi ei mikään kauhean helppo kieli ole aikuisiällä oppia,mutta kouluruotsin pohjalla varmaan tulee pian takaisin,jos olet jollain kurssilla.Luetko mitään ruotsiksi? Sekin auttaa aika kivasti oppimaan kieltä.Toivottavasti pääset siihen koulutukseen vielä.Mäkin olin Suomessa parissa jutussa vapaaehtoisena,työn ohella.Aika paljonkin,ja oma aika melkein loppui,kun innostuin liikaa.Nyt mulla on tämä kerran viikossa ja se tuntuu mielekkäältä.

  Unelma:kiitos:-)Laitan joku kerta juttua tuosta vapaaehtoishommastani,niin varmaan selviää miksi olen niin innostunut!

  VastaaPoista
 30. Arvokasta tuollainen vapaaehtoistyö.Ja katevaa perustaa puistokirjasto.Kaupunki ei nahtavasti peri vuokraa alueesta.Toivottavasti rauhallisuus puistossa on pysyva muutos,jotta voitte työskennella turvallisesti siella.Onnea matkaan.

  VastaaPoista
 31. Sateenkaari:Kaupunki tuli näköjään kivasti vastaan tässä asiassa,mutta toiminta vaatii myös rahoitusta,jonka hankkiminen onkin sitten vähän vaivalloista. Mutta sen tuoma rauhallisuus puistoon on tosi hyvä juttu!Minä en tuossa toiminnassa ole mukana,olin vain kurssikaverin kanssa sitä katsastamassa.

  VastaaPoista
 32. Sama on sanottu jo edellä 31 kertaa, mutta minä sanon viel kerran:Loistawa idea!

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...