sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Passiflora passionhedelmä

Lähellä kotitaloani olevan ison tien toisella puolella olevaa kerrostaloa ympäröi passionhedelmäkasvista koostuva aita. Kuljen yleensä sen ohitse bussille mennessä ,ja nyt keväällä pensasaita on rehevöitynyt oikein kunnolla.Monet käyttävätkin passionhedelmää aitana,sillä se kasvaa nopeasti ja on todella rehevä.
Nyt se on jo niin rehevä,että varret tulevat ihan kadulle saakka.Se on myös korkea.
Tänään sitten ohi mennessä huomasin,että aita oli täynnä kukkia ja vielä raakoja hedelmiä. Passionhedelmän kukat ovat aika erikoisia.

Kasvatin kotonanakin;olohuoneen nurkassa jonne tulee paljon valoa,omaa passionhedelmääni,joka kasvoi ihan mukavasti,ja kerran siihen tuli kukkakin,joka tosin ei kehittynyt hedelmäksi. Tänä keväänä passionhedelmäkäynnökseni väsähti,ja jouduin leikkaamaan siitä pois noin 90 prosenttia;ainoastaan tuo kuvassa näkyvä osa jäi,ja sekin vetää viimeisiään. Kasvualusta taisi olla sille liian pieni. Passionhedelmän kasvatin siemenestä,ja se oli parin vuoden ajan erittäin rehevä ja olisi varmaan jatkanutkin kasvuaan,ellei ruukku olisi ollut liian pieni. Joten jos syötte passionhedelmiä;kannattaa siemenet säilyttää ja kokeilla ,jospa ne vaikka itäisivät ja kasvaisivat passionhedelmäkäynnöksiksi.
Oma passionhedelmäni ei siis kukkinut,joten omat hedelmäni ostan torilta. Passionhedelmät sisältävät beetakaroteenia,potassiumia,,kuituja,C-vitamiinia ja lykopeeniä.Venezuelassa asuessani tutustuin vähän isompaan,keltaiseen passionhedelmään,jota kutsutaan nimellä parchita. Siellä sitä käytettiin paljon mehuissa ja marketeissa pakastusaltaissa myytiinkin pakastettua passionhedelmäsosetta,jota käytettiin mehuun.Kaikista eniten pidän nimestä maracuya,joka on tälle hedelmälle yleinen nimi monessa latinalaisen Amerikan maassa.
Pari päivää sitten kuvaamani kissanpentu kasvaa hyvää vauhtia.Tänään vein sille ja emolle (ja toiselle pennulle,joka on äärettömän säikky) veden lisäksi riisin ja kananmunan sekoitusta,ja hyvin se näytti pennulle maistuvan.

26 kommenttia:

 1. On se jänittävä muodoiltaan, ensin menään hyvin säännönmukaisesti ja sitten on hurmaava röyhelökaulua. Säännönmukaisuus toistuu myös hedelmässä. Ja ah, niin ihana nimi!

  Siemenkokeilut ovat aina hauskoja.

  VastaaPoista
 2. Jännä kasvi. Sinulla näyttää olevan ikkunasta ihastuttava näköala (violetti puu!).
  Kissat ovat mielenkiitoisia.

  VastaaPoista
 3. Lepis:Tuo passionkin kukka on todellakin aika jännä! ja nyt tuo aita on niitä täynnä! Minä aina säästän siemenet ja kokeilen;D


  Marja-Leena;jännä kasvi ja hyvän makuinen hedelmä.Oli pienenä poikani lemppareita mutta kun olivat niin kalliita Suomessa silloin tuli ostettua hedelmä tai kaksi kerrallaan.Tänään täällä ostin yli kilon 2 eurolla! Siellä näkyy jakarandapuu ikkunasta;D Ja kisuja on mukava tarkkailla..

  VastaaPoista
 4. Onpa erikoinen kukka.
  Tätä passion/kärsimyshedelmää
  olen kyllä maistanut, ihan hyvää.

  Kisuillahan on hienot ruuat.

  VastaaPoista
 5. Hieno erikoinen kukka.

  Minäkin pidän passionin hedelmästä:)

  VastaaPoista
 6. Onpas hassun näköinen kukka, sillä on melkein kuin kasvot!

  VastaaPoista
 7. Jannan naköinen on tuo passionhedelman kukka.
  Hedelmana jaanyt minulle aika vieraaksi.

  VastaaPoista
 8. Sirpa;Erikoinen tosiaankin tuo kukka.Passionin hedelmästä tykkään,on sillä tavalla kivasti kirpeän makeaa.

  Irmastiina:Tosiaankin erikoinen tuo kukka.Ja passionhedelmä on hyvää:)

  SusuPetal;piti ihan mennä katsomaan uudestaan ja jeps,melkeinpä voisi sanoa että sillä on kasvot;D

  Sateenkaari:Oli aika näky kun noita kukkia oli tuolla niin monta:)

  VastaaPoista
 9. Onpa erikoinen mutta kaunis kukka passionpensaassa. Pidän passionhedelmästä, syödään sellaisenaan tai jälkiruuissa. Nyt en pitkään aikaan ole muistanut ostaa.

  VastaaPoista
 10. Kaubiskin tuo kukka on, joskin vähän erikoinen. Siinä on vähän samaa kuin huonekasvista kärsimyskukka. lieneekö sukua toisilleen.

  VastaaPoista
 11. Arleena;Erikoisen kaunis onkin. Passionhedelmä onkin ihanaa jälkiruuissa!

  Mummeli:erikoinen ja kaunis on tuo kukka,ja tosiaankin sukua kärsimyskukalle,.

  VastaaPoista
 12. Kaunis ja tuuhea aita tuosta passionista on kasvanut.
  Nyt en muista olenko koskaan syönyt tuota hedelmää.
  Monet harvinaisemmat hedelmät jäävät täällä syömättä, kun ei aina tiedä miten niitä käytetään ja ostohetkellä ovat vielä raakojakin.
  Siinäpä onkin mukava aihe opiskella täällä myytävien harvinaisempien hedelmien käyttötapoja.

  VastaaPoista
 13. Kiva kun laitoit kuvat noista kukista! Tämähän oli se outo kasvi, jota viime kesänä ihmettelin ja sitten kerroit että passionhedelmähän se on. Nyt täytyy katsoa josko kukkia tulee tänä vuonna ja verrata näihin Sinun kuviisi.

  VastaaPoista
 14. Unelma;tuo on sellainen hedelmä,että sen pitää olla ryppyinen kun sen avaa.Nuo tuossa kuvassani odottelevat vielä sitä rypistymistä.Maku on kirpeän makea,minä tykkään siitä tosi paljon:)

  VastaaPoista
 15. Johanna;muistankin postauksesi siitä,kun kysyit jos me lukijat tietäisimme mikä kasvi on kyseessä.Toivottavasti se teidänkin lähellä oleva passionhedelmä kukkii tänä vuonna,yhtä ahkerasti kuin tämä täällä.

  VastaaPoista
 16. Onpa erikoisen nakoinen kukka! Rakastan passionhedelman makua. Voisin syoda niita vaikka kuinka ja paljon...

  VastaaPoista
 17. En muuten ole koskaan nähnyt passion-hedelmää meillä torimyynnissä, outoa kun olen sen kuitenkin nähnyt kukkivankin täällä. Ehkä myyvät ne suoraan tienvierillä, en vaan ole osunut kohdalle oikeaan aikaan. Olen turhaan yrittänyt metsästää niitä siemeniä ja kokeilla kasvatusta, minusta nuo kukat on niin upeita.

  VastaaPoista
 18. Onpa upea kukka! Mulle tuli tuosta mieleen ne vanupuikot, joilla kaivetaan korvaa. :-)

  Passionhedelmän kasvattamista olisi kyllä mielenkiintoista kokeilla. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 19. Kuwaitin kaunotar:Aika erikoinen tosiaankin tuo kukka! Minäkin olen hulluna passionhedelmiin! Venezuelassa tuli sitä tuoreesta hedelmästä tehtyä mehua juotua melkein päivittäin!'

  Sirokko:JOs näet sen kukkivan,niin seuraapa sitä jospa siihen tulisi hedelmä,jonka sitten nappaat ja kun se on kypsä otat ne siemenet siitä.Tai sitten kun olet Suomessa löydät varmaan marketeista passionhedelmiä-Nuo kukat ovat tosiaankin upeita,ja hedelmät hyviä:)

  Hippu;vanupuikot he he,no onhan tuo kukka aika erikoinen;D Passionhedelmä kasvaa nopeasti joten on kiva seurata sen kehittymistä.

  VastaaPoista
 20. Incredible- It's hard enough to come across passion fruits in markets around here, let alone find them growing.... I've never seen anything quite like that blossom!

  VastaaPoista
 21. Onpas tosi reheväkasvuista! Minun ruukussa kasvava kärsimyskukkani näyttää surkealta tuon aidan rinnalla.;) Pitää viedä kesäksi ruukku taas ulos, jos se paremmin innostuisi kasvamaan.:)

  VastaaPoista
 22. Jaa että noin ne kasvaa. Onpa huippuhienot kukat passionpuussa!

  VastaaPoista
 23. Hannele:Namia on:)

  Hannah;here many people use the passionfruit plant as a fence;it grows fast and beautifully and gives those lovely fruits.

  Kmsu:Tosi rehevä onkin.Oliskohan se niin ,että kärsimyskukka,tuon kärsimyshedelmän sukulainen,ei ihan yhtä helposti kasva...Toivottavasti ulkona innostuu kasvamaan

  Krisu;joo noin se kasvaa ,puska tai pensas tai mitä lie,ja kukat huippuhienot (ja hedelmät hyviä)

  VastaaPoista
 24. Moikka! Löysin tänne googlettamalla passionhedelmän kasvatusta. Tutustuin maracuyaan Kolumbiassa ja nyt Lidl myy hedelmää Suomessa. Tykkään kans tehdä siemenkokeiluja ja nyt ikkunalaudalla kasvaakin pienet passionhedelmän alut! Laitoin varmuuden vuoksi useamman siemenen mutta kaikki iti, kannattaiskohan ne siirtää jokainen omaan ruukkuunsa vai pärjääkö useampi samassa mitä luulet? :) kiitos ja mukavaa elokuuta!

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...