maanantai 9. tammikuuta 2012

Naapurustoa tutkimassa

Säät ovat viimeisten päivien ajan olleet mieleeni:aika viileää ja aurinkoakin on samalla paistanut,muttei liikaa.Sadetta vain saisi tulla,on sitä luvattu mutta ei vielä näy.Iltapäiväkävelyllä Bambin kanssa menin samalla etsimään villiyrttejä,lähinnä kiiltomalvaa (malva sylvestris)josta pidän paljon.Taloni viereisen puiston vastapäätä on suuri villiintynyt alue,jossa malvaa on talvisin kasvanut mukavasti,mutta joitakin viikkoja sitten sinne tuotiin lasteittain hiekkaa ja malvat hautautuivat hiekan alle:( Eli piti lähteä etsimään uusia paikkoja. Kun kotitalostani lähdetään puiston halki teollisuusaluetta kohti,tulee kaupungin maatila pian vastaan (koululaisille tarkoitettu).Tällä kertaa menin toista kautta ja löysin alueen,joka oli minulle aivan uusi,vaikka ihan lähellä onkin.Heti alussa tuli vastaan tuo alue,mikä oli täynnä keltaisia kukkia.
Tuntui melkein että olin tullut maaseudulle ,vaikka oltiin ihan kaupungin kupeessa. Paljon omakotitaloja,appelsiini-ja sitruunapuita pihassa,haukkuvat koirat aidan takana mutta muuten niin  hiljaista ja rauhallista.Nuo edessä vasemmalla näkyvät  puut kuuluvat kaupungin tilalle.
Mandariinpuun oksat ylittyivät yli aidan ,tien puolelle ja en voinut olla poimimatta muutaman mandariinin...
Sitruunapuussa oli sekä hedelmiä että kukkia samaan aikaan.
Ja sitten näin autiotalon. Ovet ja osa ikkunoista oli peitetty puupaneeleilla. Olisin mennyt katsomaan,mutta se oli aidattu joka puolelta.Puutarhassakin oli monta hedelmiä täynnä olevaa sitruspuuta.
Bambi sai syödä ruohoa niin paljon kuin jaksoi. 
2  kissaa tuli uteliaana katsomaan meitä,mutta eivät uskaltaneet tulla liian lähelle. Tuossa oikeassa alanurkassa näkee malvaa,jota onnistuin keräämään pussillisen.
Pois lähtiessä näkyi yhden talon edessä komea kukko! Kukko selvästikin vierasti valokuvaamista,sillä se kierteli edestakaisin eikä oikein pysähtynyt hetkeksikään.
Käväisimme vielä puistossa ennen kotiin menoa. Tässä kuvassa näkyvässä kohdassa oli vielä 2 viikkoa sitten 2-metriset pensasaidat molemmin puolin.
Tuota edessä näkyvää monumenttia ei näkynyt ,sillä suoraan edessä ja sivuilla olevat pensasaidat peittivät näkymän. Mutta  eräänä päivänä joku kaupungin alihankkija tuli ja leikkasi kaikki pensaat ja jätti vain tyngät jäljelle.En tajua miksi eikä sitä täällä kukaan muukaan tajua.Ne pensasaidat ikäänkuin erottivat puiston edessä näkyvästä suuresta katualuuesta ja teki puistosta niin miellyttävän.Nyt on koko tämä osa pilattu ja kestää kyllä aika monta vuotta ,ennenkuin pensasaidat ovat kasvaneet ennalleen. Mietimme muutaman naapurin kanssa,jos valittaisimme kaupungille,mutta mitä se auttaisi;ihana vihreä näkymämme on jo pilattu.Onneksi puisto on aika iso,ja toinen puoli siitä on edelleenkin kauniin vehreää.Leikkialueeltakin nyt näkyy liikenne,mikä ei ole mukavaa.
Leikkialueen päälle asetettiin vihdoinkin katto.Luulin,että katto oli tarkoitettu sadesuojaksi,mutta se onkin aurinkosuoja. Vähän tyhmää on mielestäni laittaa tuollainen purjeen tapainen katto leikkialueen yläpuolelle:nytkin sinne on jo pudonnut jotain likaa. 
Tällaista tarttui mukaan kävelyretkeltä;mandariineja ja kiiltomalvaa.Kiiltomalva on ihanaa sipulin kanssa paistettuna ja lopuksi päälle puristetaan sitruunamehua.

29 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

En ikinä unohda, että sinä syöt malvoja! Meille tulet aina hyvissä ajoin ennen rakkaiden malvojeni kukkimista tai paljon sen jälkeen;-)

Minua aina suututtavat kaikki puiden ja pensaiden hävittäjät. Etenkin puiden kaataminen on melkein rikos, sillä menee yksi ihmisikä ennen kuin on uusi iso puu tilalla. Gibrankin sanoo, että 'puut ovat runoja, joita maa kirjoittaa taivaalle.'

SusuPetal kirjoitti...

Mielenkiintoista tuo malva, kaunis. Ja näköjään maistuu hyvältäkin.

Ympäristö- ja maisemasuunnittelu on toisinaan käsittämätöntä, niin siellä kuin täälläkin.

Helmi-Maaria Pisara kirjoitti...

Onpa siellä kauniin keltaista. Tulevat mieleen tuoreiden appelsiinien ajat Kreikasta..

Yaelian kirjoitti...

Leena:Mutta ehkä se,mitä sinulla kasvaa ei olekaan sama malvalajike;niitä kun on monta,Enkä minä sinun malvojasi söisikään;D Muttet arvaa miten hyvää tuo malvalajike on paistettuna sipulin kanssa! Minuakin melkein itketti kun näin miten olivat leikanneet pois kaikki ihanat pensasaidat.Tuo alue on nyt ruma!

SusuPetal:Malvaa kuulemma löytyy Suomessakin villiintyneenä,se on tosi hyvää ja ihanaa vaikka piirakan täytteenä (pinatin tapaan..) En voi tajuta miksi ne ihanat pensasaidat piti kaataa,menee täysin yli ymmmärrykseni.

Helmi-Maaria:Talvi ja kevät ovat täällä kauneinta aikaa,kaikki kukkii.Appelsiinit ovatkin ihania ympäri Välimeren seutua:)

Ciacy kirjoitti...

No olipas tyhmàà, kun se pensasaita oli kokonaan kynitty. Jos tekisitte valituksen niin saisitte ehkà ainakin syyn miksi niin on tehty...aika erikoista kyllà. Tuollainen aurinkosuoja on aivan huippu. Tai en minà sen kàytànnòllisyydestà niin tiedà, jos siellà pààllà on jo roskaa, mutta tààllà ei voi aina edes laskea liukumàestà tai muusta, kun aurinko on kuumentanut muovin niin kuumaksi....nàmà on niità asioita joita suomen leikkipuistoissa ei tarvitse miettià, mutta tààllà ja siellà kyllà :D

sirokko kirjoitti...

Eiköhän pensaat kasva tosi nopeasti takaisin (toivottavasti). Täällä leikataan kaikki katuvarsien puut ja pensaat joka syksy ja kesällä ne jo ovat lähes entisellään. Riippuu tietysti vähän lajistakin. Minäkin kyllä sitä aina aluksi täällä kauhistelin, talvikadut on aina tosi rumia tuon takia. Nyt teen sitä itsekin :(
Vähänkö huvittava tuo kukko, ilmi selvästi selittää reviiriään Bambille, onneksi ei käynyt päälle.
Ihana autiotalo! Olikohan siellä joku vahtimassa kuitenkin..

Yaelian kirjoitti...

Ciacy:Olisivat voineet jättää vähän pidemmäksi...Tuo aurinkosuoja on hyvä,ja ihan tarpeellinenkin,mutta olisivat voineet käyttää kattoon muuta materiaalia kuin tuollaista taipuvaa purjekangasta.Nyt sinne menee kaikenlaisia roskia ja sadevesikin painaa sitä alaspäin.

Sirokko:Olen nyt asunut tässä 3 vuotta ja ensimmäistä kertaa sinä aikana leikkasivat noin.Hyvähän niitä on vähän leikata,mutta kyniä noin paljon...ei nuo ihan kesäksi ennätä paljon kasvaa..Leikataan täälläkin pensaita talvisin,mutta tuo kynittiin liikaa. Taisivat tarvitta puita takkaan;D
Kukko kotkotti ja juoksi edestakaisin,aika mainio olio.Bambi katseli ihmeissään:D Autiotalo oli ihana,ja etenkin sen puutarha.Mutta aidat ympärille,niin ei voinut sinne mennä,harmi.

pikkujutut kirjoitti...

Minäkin komppaan aurinkosuojan parhautta. Aurinko porottaa aivan liian kuumaksi muovin ja palaa niin peffa kuin jalatkin...ja äidin hermot :).

Meilläkin tuota malvaa löytyy, uskalla en kyllä syödä kun en maaperästä tiedä mitä siinä on...

Amalia kirjoitti...

No enpä ole koskaan kuullut, että malvaa voi syödä. Voi kun oisin ollut mukana mandariini varkaissa ;)

Susanne kirjoitti...

Viileä, aurinkoinen sää on ihana. Tänne toivon kovasti auringonpaistetta ja teille sinne voisin toivoa sadetta:)
Ihanan herkullisia hedelmiä! Malvaa en ole maistanut milloinkaan, mutta varmaan sekin on hyvää.

Allu kirjoitti...

Kivoja nämä sun kävelylenkit, kun mekin päästään mukaan.

Phivos Nicolaides kirjoitti...

Your pictures are always so beautiful and artistic!!!

Marleena kirjoitti...

Joitakin pensasaitoja ikäänkuin uusitaan leikkaamalla – näin väittivät – kun kerran ihmettelin samantapaista pensasaidan leikkaamista Helsingissä.
Ihanaa miten suomalaisittain katsoen kesäistä teillä siellä on. Muistan aina tammikuisen uintiretkeni Sahnessa yhtenä vuonna kauan sitten.
Komea kukko!

Kiirepakolainen kirjoitti...

Keltainen väri, niin kukissa kuin sitruspuissakin on niin voimauttavaa. Sinulla on kyllä kaunista siellä... huokaus.....
Tuo purjekangas on melko erikoinen ratkaisu. Vaan mitä pensaisiin tulee, niin arvelen, että ne on uusittu leikkaamalla. Itsekin syksyllä torpalla pistin valamonruusut ja juhannusruusun ihan matalaksi, kun olivat jo niin iäkkäitä. Niistä pitäisi tulla entistä ehompia, ja kasvavat melko nopeaan.
Malvaa.... hmmhh... mielenkiintoista!

Hippu kirjoitti...

Olipa mielenkiintoinen kierros, kiitos.

Malva on minulle ennestään ihan tuntematon. Käytätkö sitä jotenkin pinaatin tapaan?

Hihii, en tiennytkään, että Bambi tykkää syödä ruohoa... :-)

Unelma kirjoitti...

Teillä alkaakin siellä kohta keltaisten kukkien vuodenaika ja villivihannesten. Tuon ajatteleminen saa naamani vähän vihertämään. ;-)

Valitettavasti pensasaitoja joudutaan välillä leikkaamaan, muutoin ne harvenevat ja muuttuvat paljasrunkoisiksi, nuorennusleikkauksia siis. Meilläkin leikattiin siperianhernepensasaita, tuuheni hienoksi ja ja kasvoi nopeasti uudelleen.

Mine kirjoitti...

Näyttää ihan kesälle. Etenkin tuo kuva keltaisin kukkasin. Mandariineja ei olekaan tullut ostettua. Jotenkin se kuuluu kai mielestän jouluun. Sen jälkeen lakkasin ostamasta. Vaikka nythän se kai täälläkin on edelleen mandariini-aika. Vaikka ei pystykään suoraan puusta keräämään näillä leveysasteilla.

Lissu kirjoitti...

Mukava kulkea kanssanne! Saapasmaassa on tavallista, että poimitaan kaikkea, mikä on aidan kadun puolella, siis kaikkien omaisuutta. Minä poimin tätä nykyä luonnon aarteita tuolta omasta pakastimestani!

Eeviregina kirjoitti...

Meilläkin kasvaa malvaa, mutta en ole tiennyt että sitä voisi syödäkin...
Toivottavasti löydät jonku kolon, mistä pääset autiotalon puutarhaan!
Harmillista, kun hedelmät pilaantuu jos kukaan ei kerää niitä.
Mielenkiintoisia lenkkipolkuja löydät siellä.
Terveiset -12C pakkasista sinne ihanan keväisiin maisemiin!

Elegia kirjoitti...

Oi kun upea autiotalo, harmi että oli aidattu! Minulla ihan kuola valuu täällä poskelle ;D

Kiiltomalva oli minulle ihan uusi nimi, kaikkea sitä oppii. Ja sekin vielä, että sitä kasvaa Suomessa (luin kommenteista)?! Raikkaannäköinen rehu, vois olla että maistuis mullekin ;)

Yaelian kirjoitti...

Pikkujutut:Aurinkosuoja on kyllä hyvä olla olemassa,kun ajattelee ,miten kuumaa kesällä on.Olisivat vain voineet laittaa tuon vähän eri tavalla,nyt siihen jää sadevettä ym.Malva on hyvää ja kannattaa etsiä sellaisista paikoista,jotka eivät ole liian lähellä liikennettä,

Amalia:Malva on paistettuna tosi herkullista:) Ja mandariinit olisivat varmaan pudonneet maahan jollen olisi vähän niitä karsinut..

Susanne:Sadetta luvattiin,mutta ei ole tullut.Maa alkaa taas kuivua..Ja toivottavasti teille tulee kivasti talviaurinkoa,se on niin kaunista kun on lunta. Malva on todellakin hyvä syötävä villikasvi:)

Phivos:thank you,kiitos:)

Marleena:Mutta olisi niitä voinut leikata vähemmän. Nyt on vaan nuo tyngät jäljellä...Talvi onkin täällä ihaninta aikaa,ja saisi kestää kauemmin.Tuo kukko olikin tosi komea,ja jännät "saappaat" sillä;D

Kiirepakolainen:Rakastankin sitruspuita juuri noiden värien vuoksi (ja maun..)Niiden kuvaamiseenkaan ei kyllästy.Purjekangas ihan ok,jos on laitettu eri tavalla,vaikka niin että on kuin huppu,mitä näin yhdessä toisessa puistossa tänään. Uusia varmaan noita pensasaitoja haluttiinkin,mutta aika reilusti niitä leikattiin.Ne korkeat pensasaidat olivat niin hyvän näköisiä.Malva on tosiaankin hyvää,esim, piirakoiden täytteenä.

Hippu;Malvaan tutustuin vasta kun tulin tänne uudestaan ja asuin pohjoisessa,jossa sitä kasvoi reilusti,ja opin yhdeltä arabiperheeltä tekemään sitä niin,että on tosi hyvää. Talvi on täällä syötävien villikasvien aikaa,ja käytän niitä mielelläni. Paistan sitä tosiaankin sipulin kanssa,ja lisään vähän sitruunamehua ja vaikka fetajuustoa.On tosi hyvää:)
Ennen Bambia luulin,että vaan kissat syövät ruohoa.Mutta koiratkin syövät,etenkin jos on masuvaivoja.

Unelma:Senkin vuoksi talvi täällä on niin ihana,kun on syötäviä villikasveja ja paljon kukkia.Ja kun teillä on samoin niin täällä on rutikuivaa...Lohduttavaa kuulla,että pensasaitojen pitäisi pian kasvaa. Eivät vaan olleet muutamaan vuoteen niitä leikanneet ja jälki on vähän surullisen näköistä.

Mine:kesäisen näköistä onkin,mutta aamuisin brr kylmää! Mandariineja tykkään syödä koko talven,ovat niin hyviä.Luulin että teilläpäin on mandariinpuita myös?

Lissu:kai se sitten on ihan ok,että otin niitä mandariineja,kun kerran olivat ei kenenkään puolella.Pitäisi mennä uudestaan sinne,otin vain 4...Sinulla onkin kesällä tullut täytettyä pakastimet kaikella hyvällä:)

Eeviregina:Jos teillä kasvaa tuota samaa malvaa,niin lehdet ovat tosi hyviä sipulin kanssa paistettuna.Tuolla autiotalon kohdalla oli kyllä ihan koko alueen ympärillä sellainen aita,ettei taida sinne päästä:( Niinpä,tuolla alueella on taloja,joilla omat hedelmäpuutarhat,mutta osa noista kaupungin tilan puiden oksista oli tilan ulkopuolella,joten ihan ok kai,että niitä hedelmiä poimii.,Täällä rakennettaan paljon,mutta onneksi on vielä tuollaisia vähän puolivilliintyneitä alueita:)

Elegia:ajattelinkin sinua,kun tuon näin;D Tosi upea talo,täynnä potentiaalia ja ihmettelin miksi oli autio... Kiiltomalvaa tosiaankin kasvaa Suomessakin (näin muuten kerran Helsingin Kalasataman alueella eräässä kurdien omistamassa kaupassa,hekin sitä käyttävät) On siis hyvää paistettuna ja olen sitä myös kuivattanut ja sitten lisännyt eri juttuihin kun sitä ei enään kasva.

Pia kirjoitti...

Kivat kuvat ja jutut olit laittanut. Aurinkosuoja on tosi kamala! Isot sievät päivävarjot olisivat passaneet paremmin,joita voi liikutella auringon paisteen mukaan, Joku sellanen kiva värikäs.Autiotalot on jänniä paikkoja, jos niihin vain pääsee..

Kirsti kirjoitti...

Oi miten mielenkiintoista taas!
Kivoja maisemia! Kissat kulkivat peräkanaa. Kiiltomalva, hyvän näköistä kyllä!

arleena kirjoitti...

Ihana retki, kukkaketoja ja hedelmäpuita.
Tuntui jo kesältä täälläkin, kun katselin kuviasi.
Sait syötävää ihan käden ulottuvilta.

*itKuPiLLi* kirjoitti...

Voi miten mahtava toi autiotalo, toivottavasti se kunnostetaan.

Ja katselin noita Bambin valjaita mielenkiinnolla, meilläkin kun on nyt koiruli ja sille pitää hankkia kaikenlaista. Toistaiseksi se on juoksennellut vain meidän pihassa, mutta pitää kai sitä joskus kävelyllekin viedä. ;)

Mine kirjoitti...

Etelä-Turkissa kasvaa mandariinit, mutta ei täällä Istanbulissa. Harmi. Olisin muuten kyllä koettanut olisiko sellainen menestynyt parvekkeella.

Yaelian kirjoitti...

Pia:Kiitos;)Kamala onkin tuo suoja;näin bussin ikkunasta tänään yhdessä puistossa paljon paremman.Mutta iso aurinkosuoja on kyllä kesällä tarpeen,ei sellaiset pienet riitä.Harmi,ettei tuohon autiotaloon pääse...

Kirsti;jännästi kulkivatkin nuo 2 kissaa peräkanaa,ja katselivat meitä uteliaasti.Malva on tosi hyvää paistettuna:) Nyt tänään satoi,joka tekee niiden kasvulle hyvää:)

Arleena;mukava retki,ja ihan lähellä.Ne mandariinit tosin,ovat kamalia:täynnä siemeniä ,happamia sekä vähmehuisia.Ei varmaan ole niitä puita huollettu.Sain niistä puristettua jonkin verran mehua joka muistutti enemmän sitruunan kuin mandariinin mehua.Ei ihmekään,että oli jätetty puihin...

Itkupilli:Tosi mahtava onkin tuo autiotalo,harmi että on niin aidattu.Oi teilläkin hauveli nyt,miten tulee toimeen kisujen kanssa.Tuon valjaan olen hankkinut Suomesta.

Mine:Kiitos tarkennuksesta,teillä onkin sitten paljon kylmempi ilmasto kuin täällä. Mandariinipuu parvekkeella kuulostaa kyllä kivalta..

Hannah kirjoitti...

What a beautiful place to take a stroll, and so many creatures that you might stumble upon! You don't often see roosters around here, that's for sure. Your photos look like a beautiful dream.

The Finnish - American Artist. kirjoitti...

Voi mitkä ihanat kukko kuvat!!!