keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Katto täynnä hedelmiä....

Meillä täällä alkoi tänään viikon kestävä Lehtimajajuhla,(siitä enemmän linkin takana) ja naapureillani samarialaisilla sama pyhä alkoi eilen. Samarialaisilla on tässä ihan naapurissa oma minikokoinen kaupunginosansa ,ja olen heistä aimmin kertonut täällä.
Tänään alkavan lehtimajajuhlan johdosta on sitten tänne joka nurkkaan noussut rumia;Kiinassa tehtyjä muoviseinämajoja,mutta olen aina kuullut miten kauniisti samarialaiset koristelevat lehtimajansa katon pyhän aikana.Useasti he koristelevat olohuoneen katon,mutta jotkut pystyttävät myös lehtimajan pihalleen. 
Hyvissä ajoin muistin että tuttu koiranomistaja Evelyn oli joskus maininnut että hänen poikansa paras ystävä on samarialainen,ja kysyinkin häneltä sattuuko hän tuntemaan jonkun,jonka luokse voisi mennä katsomaan koristeltua kattoa. Sovimme sitten että menemme tänään iltapäivällä yhdessä samarialaisten asuinalueelle,ja heti sinne tultuamme näimme erään perheen pihalle pystytetyn lehtimajan,jonka yksi seinä oli talon seinä(tuo harmaa oikealla). Sain luvan kuvata kattoa. Samarialaiset siis koristelevat lehtimajansa (tai kotinsa jonkun katon) hedelmillä tai myös vihanneksilla,kuten kuvasta huomaa.Työ aloitetaan heti kun sovituspäivä loppuu eikä se ole mikään pikku homma. Tämä oli iso lehtimaja ja hedelmäkattokin iso ,eikä se mahtunut yhteen kuvaan. Olisin halunnut kuvata myös samarialaisia miehiä,jotka aina sapattina ja pyhinä pukeutuvat pitkiin valkoisiin kaapuihin,mutta pyhän vuoksi se ei ollut sopivaa.Täytyy sanoa että oli kyllä aikamoinen vau-hetki kun näin tuon katon.Olisimme halunneet nähdä lisää kattoja,mutta pyhän vuoksi jätimme sen toiseksi kerraksi.Sanoivat minulle muuten että jos tuonne tulee suomalaisia käymään niin he ilomielin näyttävät paikkoja;D
Samarialaisten asuinalueella on paljon sitruspuita ja kohtahan nuo ovat jo kypsät!
Toinen samarialaisten kahdesta synagoogasta täällä Holonissa,tai sen sisäänkäynti.
Samarialaisten kirjoitusta.
Samarialaisten luota kävelimme kohti kaupungin maatilaa´,jossa tepastelivat komeat mustat kanat.Joskus aikaisin aamulla kuulen kukon kiekaisut,ja ne tulevat takuulla täältä.
Heti maatilan jälkeen alkoi sataa ,ja juoksimme puun alle suojaan.Vastapäisessä talossa eräs nainen hääräili keittiössään ja sattui näkemään meidät puun alla sadetta piilossa.Ystävällinen nainen pyysi meitä sisälle ,mutta sanoimme että sade varmaan pian loppuu.  Heti sateen jälkeen näimme sateenkaaren:) Sade muuten yllätti monet pyhän alla ja taisivat monet muoviseinäiset lehtimajat kastua kunnolla juuri ennen kuin siellä syötiin juhla-ateria...


15 kommenttia:

 1. Kaunis lehtimaja. Siellä vaalitaan vanhoja perinteitä hienosti. Säilyvät hyvin seuraaville sukupolville.
  Ihana juhla tuo lehtimajajuhla.

  VastaaPoista
 2. Upeita katto"koristuksia" ja suuritöisiä!
  Kun näin instagramissa kuvasi, katsoin ensin, että onko sinulla kuva väärinpäin ennenkuin luin kuvatekstin:)

  VastaaPoista
 3. USKOMATON katto !!!! WOW !! ps.laitan sulle nyt meiliä :)

  VastaaPoista
 4. Aikamoinen työ tuollaisessa katossa. Miten ihmeessä ovat tuollaisen perinteen saaneet, että katto on tuolleen koristeltava? Híenonnäköistä. Syövätkö he lopulta nuo hedelmät ja vihannekset? Niin paljon materiaalia tuohon kyllä tarvitsee, että jos ei omia puita ole niin aika kalliiksikin voi koristelut tulla. Samarialaiset oli taas sellainen ryhmä, jonka olin jo ihan tyystin unohtanut. Kyllä sielä vaan on niin erilainen kulttuuri ja sun blogia on juuri sen vuoksi niin kiva lukea, kun aina tuntuu oppivan jotain uutta.

  VastaaPoista
 5. Hannele,ei tuo ole tapetti;D

  Mustakissa:vau tosiaankin:)

  Arleena:tuo maja oli kaunis,mutten voinut sitä kuvata kokonaan kun oli täynnä ihmisiä eivätkä halunneet että heitä kuvataan.Vanhoja perinteitä tosiaankin vaalitaan,ja on mielenkiintoista oppia myös tuon ryhmän perinteistä-

  Lady of the Mess:tosiaankin upea ja nyt näimme vain yhden,mutta tuo oli tosi upea.Hih,ihan oikeinpäin se kuva oli;D'
  '
  Anneli;eikös olekin! Kävin jo vastaamassa,,,

  Ciacy:tosi suuri työ,aloittivat sen viikonloppuna ja nyt oli valmis.Ei aavistustakaan miksi samarialaiset tuolla tavoin koristelevat lehtimajansa kattoja.Sitä minäkin ajattelin ettei ole mikään halpa juttu tuollaisen pystyttäminen.Kuulemma antavat nuo hedelmät sitten viikon jälkeen hyväntekeväisyyteen.Sitruunat ja granaattiomenat varmaankin silloin vielä hyvät,paprikoista en tiedä;D

  Matkatar;tuossa olisi hyvät smoothieainekset;D

  VastaaPoista
 6. Hyvänen aika, miten nuo on saatu pysymään katossa, varmaan painaakin tuollainen ripustus kokolailla. Entäs jos nappaa vaikka yhden niin romahtaako koko katto... Kaunista toki!

  VastaaPoista
 7. Mun pää vähän vinksahti, kun katsoin ensimmäistä kuvaa. Tuntui, että se olisi ollut ylös alaisin. Todellinen taideteos! Alkaa tuntua meikäläisten joulukuusen koristelut aika mitäänsanomattomilta.

  VastaaPoista
 8. Sirokko:mun oli eilen ihan pakko kysyä miten nuo pysyvät tuolla katolla ja sainkin sitten tietää.Eli siellä katossa on ensin sellainen metallikehikko,ja jokaiseen hedelmään laitetaan rautalankaa ,ja sillä ripustetaan kehikkoon.Mutten minä kyllä edes noilla ohjeilla saisi mitään tuollaista aikaiseksi;D

  Johanna:no helpostihan tuosta menee;D Todellakin taideteos ja noita on kuulemma vieläkin hienompia muttemme halunneet mennä pyhänä häiritsemään.

  VastaaPoista
 9. Upea. Voisihan sitä tehdä niinkin, että hedelmät saisi syödä päivien kuluessa. Vaikka onhan se hyväntekeväisyyskin tarpeellista:).

  VastaaPoista
 10. Aivan mahtava! Huomasin granaattiomenat, joita ostin meillekin viikonlopuksi;)

  VastaaPoista
 11. Paluumuuttajatar: mutta sitten se katto ei olisi enään niin nätti;D

  Leena:siis aivan mahtava tosiaankin:)Granaattiomenat,nami:)

  VastaaPoista
 12. Onpa "hedelmällinen" juhla tuo lehtimajajuhla. Mielettömän työn tekevät siellä. Hienoa perintöä! Ja hienoa taidetta!

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...