lauantai 20. joulukuuta 2014

Valon juhlaa ja joululauluja

Viime keskiviikkona täällä alkoi Hanukka -eli valonjuhla,joka kestää 8 päivää ja loppuu juuri kun joulu alkaa....Hanukka ei ole samalla tavalla pyhä kuin vaikka uusi vuosi tai pääsiäinen;eikä siihen kuulu pyhäpäiviä,jolloin julkinen liikenne ei toimi. Hanukan aikana sytytetään kynttilät hanukka-kynttelikköön,yksi enemmän joka päivä kunnes kynttelikkö on täynnä.


Videolla Peter,Paul and Mary-yhtyeen hanukka-laulu
Keskiviikko-iltana osuin Tel Avivin kaupungintalon viereiselle Rabin-aukiolle juuri kun suureen hanukkakynttelikköön oli sytytetty 2 kynttilää(kolmas on se ,jolla kynttilät sytytetään).   Tapahtuma oli Chabad-liikkeen järjestämä,ja he ovatkin pystyttäneet suuria kynttelikköjä lähes joka kaupunkiin ja myös eri puolille maailmaa.(Helsingissä heillä oli jäästä tehty kynttelikkö).Chabadin väki jakeli myös kynttelikköjä kynttiläpaketteineen,ja se tulikin tarpeeseen (1.kuvassa) sillä en löytänyt aiempaa kynttelikköäni...
Ihan oikea tuli paloi kynttelikössä.Takana kaupungintalo sinisine valoineen.
Tunnelma tuolla oli iloista:oli musiikkia,tanssia,jaettiin munkkeja(kieltäydyin sillä en välitä  niistä) ja Chabadin miehiä ajeli ympyrää polkupyörillä,joiden takana oli pieni kynttelikkö.Olipa näky!
Torstai-iltana oli sitten suomalaisten joululaulujen ilta Immanuel-kirkon seurakunnan tiloissa. Oli mukava ilta.
Mukavaa oli tavata tuolla myös Titityy-blogin Lissun sisko,joka miehensä kanssa aloittaa pian työt Immanuel-seurakunnassa.
Laulujen jälkeen oli herkkuja tarjolla.

17 kommenttia:

Sirokko kirjoitti...

Ei kai ole ihan tavallisia talikynttilöitä nuo jotka ulkona palaa..
Kivoja juhlia teillä, suomalaisia joululauluja olisi kiva käydä kuuntelemassa oikein paikan päällä eikä vain youtubesta.

Eeviregina kirjoitti...

Enpä ole tainnut koskaan olla hanukan aikaan Israelissa.
Kivaa että pääsit suomitunnelmaan joululaulujen merkeissä!
Hyvää Hanukan jatkoa ja joulua aikaa!

Jael kirjoitti...

Sirokko:enpä tiedä mitä kynttilöitä tuolla käyttivät mutta oikea tuli niissä paloi.Kiva oli kun taas järjestettiin tuollainen suomalainen joululaulujen ilta,ja väkeäkin oli paikalla ihan kivasti:)

Eeviregina:hanukka on kiva juhla vaikka kestää nuo 8 päivää;ehkä koska se ei ole samalla tavalla uskonnollinen juhla kuten monet muut. Suomitunnelmaa oli kivasti tuossa lauluillalla.Kiitos,viellä on lähes puolet jäljellä hanukkaa:) Ja hyvää joulun odotusta sinulle.

Melissa kirjoitti...

Chag Sameach! Ja rauhaisaa joulua.

Hannele på Hisingen kirjoitti...

Mukavaa Hanukkaa ♥

Lissu kirjoitti...

Teillä on juhlavaa aikaa siellä! Halien saajat olivat iloisia sinut tavatessaan. Rauhaa loppu vuodelle kuin myös alkavalle uudelle.

Lisay kirjoitti...

Hag hanukka Sameach!
Minullakin on huomenna ylimaarainen vapaapaiva.Kivaa viettaa se lasten kanssa.
Minua on jotenkin "syrjitty" tana vuonna suomalaisuuden kannalta,silla itsenaisyyspaiva meni miten meni...,Kauneimpia Joululauluja olisin halunnut laulamaan Lahetysseuralle,mutta laittoivat sen alkamaan klo 15 sunnuntaina,joka on normaali tyopaiva viela ja joulupaivan tilaisuuskin on siella klo 10,joten mihinkaan en paase...No,ehka se ei ole sitten tarkoitettukaan.Vietetaan vaan Hanukkaa!

Allu kirjoitti...

Tuo pyöräkuva on tosi hauska.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Meillä jäi tänä vuonna kauneimmat joululaulut kokonaan välistä. Hassua. Istanbulissa ne kuuluivat ihan jokaiseen vuoteen. Ehkä syy on siinä, että joulu näkyy jotenkin paremmin, eikä sen vuoksi ole pakko ehtiä jokapaikkaan.

Eko kirjoitti...

Oikein Hyvää Joulua Sinulle...

Amalia kirjoitti...

Komeet on kynteliköt. Hyvää joulua sulle!

Nimetön kirjoitti...

Hurjaa, ettei joku välitä munkeista!!!

Mahtava tuo iso kynttelikkö!!

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Melkoista juhla-aikaa siellä! Mutta ihania valonjuhlia sekä hanukka että joulunaika. Tästä postauksesta tuli lämmin ja hyvä mieli. <3

Jael kirjoitti...

Nelli:kiitos,ja hyvää joulunaikaa sinulle:)

Hannele:kiitos:)

Lissu:niinpä on:) Ja oli mukavaa halata niitä sukulaisiasi;D

Lisay:harmi kun teillä tuo joululaulutilaisuus oli niin huonoon aikaan;täällä se oli illalla ja ihan kivasti oli tullut ihmisiä.Chag Hanukah sameah!

Allu:oli aika hassun näköistä kun nuo parrakkaat miehet se kynttelikkö pyörän takana ajoivat hurjaa vauhtia ympyrää.Oli vähän vaikeaa saada heistä kuva;D

Paluumuuttajatar:voipa ollakin että kun tuota juhlaa ei vietetä ympäristössä niin sitten herkemmin menee noihin joululaulutilaisuuksiin ja etsii kaikkea jouluista.Nythän olette siellä missä joulu näkyy kunnolla:)

Eko:kiitos samaa sinulle:)

Amalia;juu on tosi iso! Ja oikein hyvää joulua sinulle!

SusuPetal:en vaan tykkää niistä....onneksi;D Ja kynttelikkö tosi suuri,ei ihan helposti pääse tuonne tulta sytyttämään;D

Katja:nyt osuivat lähes samoihin aikoihin,aina ei ole niin.Kiva kun pidit:)

Satu kirjoitti...

Hauska tuo pyöräilykuva! :-D

Toivottelen jo nyt hyvät joulut sinulle, Jael, kun en varmaan myöhemmin enää ehdi. Eli siis hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! :-)

PW kirjoitti...

Harmi etta nuo joululaulut meni meilta ohi, oikein googletin ja immanuel kirkon kalenterista katsoin joulukuun alussa mutta missaan ei ollu mitaan infoa siita :/

pirjo kirjoitti...

HYVÄÄ JA RAUHALLISTA UUTTA-VUOTTA 2015,SINNE IHANAAN MAAHAN ISRAELIIN !