sunnuntai 23. elokuuta 2015

Varjoon suojaan

Kesä täällä päin maailmaa on kuuma,pitkä ja aurinko paistaa hyvin voimakkaana. Ihmiset etsivät varjoa mutta aina sitä ei löydy helpolla kuten vaikka kuvan aukiolla,asuinkaupunkini Holonin Design-museon edessä.
Museossa onkin mietitty miten varjoa voitaisiin  luoda julkisille paikoille ja yksi museon tämänhetkisistä näyttelyistä on nimeltään "Urban Shade in Israel". Olin nähnyt kuvassa näkyvän installaation bussin ikkunasta ja tänään iltapäivällä menin tutkimaan varjo-installaatioita hieman tarkemmin.
Osa näyttelystä on museon ulkopuolella:;siellä on varjo-instalaatioita ,joihin kaikki voivat tutustua vaikka eivät menisikään museoon. Tässä heti ensimmäiseksi näkyvä "Cloud Seeding"
Katto koostuu pienistä kierrätysmateriaalista valmistetuista palloista jotka liikkuvat tuulen mukana. Kyllä tuossa oli varjoa ihan mukavasti mutta viherkasvit lisäisivät viihtyisyyttä...
Puut antavat tietysti parhaiten varjoa mutta uusilla alueilla kestää kauan ennenkuin puut kasvavat sen verran suuriksi että antavat varjoa.Omalla asuinalueellani puut ovat jo ehtineet kasvaa tuuheiksi ja varjoa antaviksi.Minä kaipaisin varjoa liikennevaloissa....monesti kun kävelee leveän kadun yhden puolen  yli niin toiselle puolelle pääsyä pitää taas odotella liikennevaloissa ja siinä on ihan olematon varjo.Niinpä onnistuin polttamaan hiuksenikin niin että oli ihan pakko mennä kampaajalle, vaikka vältänkin tätä kuumana porottavaa aurinkoa niin hyvin kuin voin. Tässä seuraava installaatio joka on nimeltään "Green Net". Green Net koostuu metallitangoista  joiden yläpäässä kasvavien kasvien pitäsi luoda varjoa. Rakennelmassa on myös kastelujärjestelmä. Tässä ei vielä ollut minkäänlaista varjoa mutta ehkä sitten kun nuo kasvit kasvavat ja luovat vihreän katon ja seinänkin. Tuomaristo piti tätä toteutettavana ratkaisuna.
Pikku kukkulan päältä näkyi Design -museotakin hieman eri suunnasta. 
Kukkulan toiselta puolelta näkyy uutta seutua. Siellä eivät vielä puut ole kasvaneet niin että antaisivat hyvin varjoa.
Kun menin kukkulalta alas vastaan tuli kolmas varjo-istallaatio eli  "Serpentina" ,joka olikin kaikista varjoisin paikka .Serpentina on pitkä,modulaarinen  ja värikäs rakennelma ,joka on valmistettu kierrätysmateriaaleista.
Serpentinan katoksen alla oli myös pingispöytä,mutta se oli tuolla jo ennen Serpentinan pystyttämistä.

Osa Design-museon pääsisäänkäyntiä.  Museon ja Mediateekin alueella piti olla vielä 2 varjo-installaatiota  mutta toinen oli purettu pois ja toista en löytänyt.Tämän jälkeen kävelin kadun toiselle puolelle  ,bussipysäkille,jossa oli onneksi varjoa antava puu....

7 kommenttia:

 1. Tosi jännä se pallokatto. Teillä on siellä muutenkin aika hienoa arkkitehtuuuria.

  VastaaPoista
 2. Onpa mielenkiintoista ja näyttävää arkkitehtuuria tuo museo. Pallokatto on hauska, samoin tuo Serpentina.

  VastaaPoista
 3. Allu>Aika kiva idea tosiaankin nuo pallot:) Ja kivasti löytyy välillä jännää arkkitehtuuria täällä,mutta pidän eniten entisaikojen taloista.

  SusuPetal: Tuo museorakennus on todellakin mielenkiintoinen ja niin erilainen joka puolelta.Minä pidin paljon tuosta Serpentinasta,sopisi hyvin monelle valoisalla ja varjottomalle aukiolle.

  VastaaPoista
 4. Museon arkkitehtuuri näyttää olevan nimensä veroinen;)
  Kiva, että ainakin osassa noista varjoinstallaatioista on käytetty kierrätysmateriaaleja!
  Mukavaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista
 5. Lady of the Mess:Todellakin,se onkin kuuluisan suunnittelijan Ron Aradin suunnittelema. Täällä käytetäänkin kiitettävästi nykyään kierrätysmatskua mikä on hyvä juttu:)
  Mukavaa ja aurinkoista viikkoa sinnekin!

  VastaaPoista
 6. Tosi kiva ja kuova tämä "Urban Shade"-projekti! Olen samaa mieltä että viherkasvit toisivat viihtyisyyttä, mutta ne varmaan vaatisivat paljon vettä selviytyäkseen ... Nuo kierrätyspaalerot tuulessa liikkuen näyttivät myös aika kivalta!
  Tsemppiä sinulle helteisiin (markettien pakkasaltaisen vierellä olo viilentyy - mutta se suuri lämpötilaero voi myös helposti vilustuttaa!),
  Nina

  VastaaPoista
 7. Jael, puut ovat paras ja kaunein varjo. Ne myös puhdistavat ilmaa ja laskevat ihmisten stressiä.

  <3

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...