tiistai 25. syyskuuta 2018

Pienillä retkillä ja vähän purnausta

Tällä viikolla täällä vietetään  Lehtimajajuhlaa (kestää viikon) , joka alkoi   sunnuntai-iltana,  ja päättyy ensi viikon maanantai-iltana. Se onneksi päättää tämän pitkän pyhäsuman,  ja palataan taas normaaliin arkeen. Lehtimajajuhlaa odottelen aina vähän pelokkaana; kiitos naapuritalon yhden perheen, jonka jäsenet ovat  😡 Oma asuintaloni ja viereinen  talo ovat kiinni toisissaan   katukerroksessa olevan kattotasanteen avulla, ja muodostavat yhdessä L-muotoisen rakennelman,  jossa minun puolellani on makuuhuone niin että toisesta talosta näkyy olohuone.   Näiden välissä on alhaalla pensasaidoilla rajattu nurmikko,  johon tämä perhe pystyttää lehtimajan.  He eivät istu lehtimajassa, vaan viettävän kaiken ajan sen ulkopuolella, grillaten , puhuen kovaa ym.   Pariin vuoteen ei lehtimajaa pystytetty pläntille , mikä oli helpotus, mutta tällä kertaa aavistin pahaa kun lehtimaja taas nousi sinne.  Nyt iltapäivällä tunsin yhtäkkiä palaneen hajua,  ja luulin että alhaalla on tulipalo, mutta ei:  siellä heillä oli 3! grilliä,   josta kaikki savu tuli asuntooni.  Tuo perhe on sellainen ettei heille oikein edes kannata sanoa mitään,  joten purin hammasta,  tulin kotiin ja suljin kaikki ikkunat. Nyt  pitää vain toivoa etteivät he istu siellä makuuhuoneeni (olen 3. kerroksessa) alla puhumassa kovaa niin etten saa nukuttua.  Arkipäiviä  tässä lehtimajajuhlassa  on 3+perjantain lyhyt päivä,  ja kuten ennenkin niin tämä toistuu kaiketi nyt joka ilta viikonloppuun asti.  Nämä talot ovat 7-kerroksisia taloja,   ja tuo pläntti ei tosiaankaan ole sen perheen oma pläntti. 
Mutta tällä viikolla olen päässyt eksän kanssa kahdelle mukavalle retkelle: sunnuntaina, joka oli pyhäaatto,  ajoimme muutamaan kylään  Shfelan alueella,  joka on rannikkoalueen ja Juudean vuoriston välillä. Etsimme viinitarhaa, joka löytyi  Nahshonin kibutsista,  mutta kun tulimme perille  selvisi että tulimme vääränä päivänä , sillä siellä oli juuri käynnissä viinikoulu. Miten mielenkiintoista!  Jäimme juttulemaan erään perheen kanssa ( isä,äiti ja aikuinen tytär) ja katsomaan heidän puuhiaan.  Tuossa sinisessä   säiliössä oli säilötty viinirypäleitä, joihin oli lisätty viinihiivaa,  ja seos oli saanut käydä joitakin viikkoja, tai en muista tarkalleen miten kauan. Sen jälkeen viinirypäleet ja niistä irronnut mehu kaadettiin tuohon puiseen astiaan, jossa käyneistä viinirypäleistä puristettiin  mehu. Tämä on vanhanaikainen tapa puristaa mehua,  ja näimme myös automaattisen laitteen joka puristi mehut käyneistä rypäleistä.
Sen jälkeen  rypälemehu kaadettiin lasiseen säiliöön. Perheellä oli muutama tällainen säiliö, ja he kertoivat että viini on valmista noin vuoden kuluttua, ja  heillä on sitten viiniä pitkäksi aikaa.
Tämän avulla rypäleistä irtosivat viimeisetkin pisarat.  Lähellä oli suuri astia, johon kaadettiin kuivaksi puristetut  viinirypäleet, jotka menevät eläinten ruuaksi.
Sisätiloissa oli valtava määrä  lasisia viinisäiliöitä,  joissa jokaisessa oli viinintekijän nimi ja muut tiedot viinistä.  Muutama henkilö oli paikalla maistamassa miten oma viini edistyy. 
Tänään,  lehtimajajuhlan ensimmäisenä arkipäivänä, teimme pienen aamuretken  .  Eksä oli pyytänyt minua tekemään listan alueen juustoloista, mutta meillä ei ollut paljon aikaa , joten päädyimme Markowitzin  juustolaan , jolla ei ole nettisivuja.   Ja mikä ihana paratiisimainen paikka tuo juustola onkaan!
Juustolafarmilla on juustokauppa,  jossa saa maistella juustoja ennen ostamispäätöstä,  Meillä oli pieni juustolautanen, jonka kanssa menimme istumaan terassille.
 Terassialueella olimme vain me.
Hieman harmitti ettei ollut kameraa mukana; vaikka tällä puhelimella saakin ihan hyviä kuvia niin tuolla oli niin kaunista että se olisi tullut paremmin esille kameralle.  Meille kerrottiin että vielä  viime vuosikymmenellä täällä oli suosittu juustoravintola , mutta jonkun todella typerän lain mukaan alue on määritelty maatalousalueeksi, eikä siellä saa pitää  ravintolaa. Todella sääli, sillä paikka on upea, mutta  kaupasta voi ostaa juustoa ja pyytää että he paloitelevat sen  ja laittavat lautaselle, Tapahtumia tuolla kuitenkin välillä järjestetään.
Kaupan edessä oli lampi  jossa uiskenteli koikarppeja. Joillakin oli suu auki;  olikohan niillä nälkä....
Terassilta oli näkymä lampaiden alueelle.   Minä tietysti luulin että tilan juustot tehdään näiden lampaiden maidosta, mutta   tilan lampaista tuleva maito ei riitä juustojen tekoon, ja sitäpaitsi selvisi että oman tilan maidosta ei saakaan tehdä myyntiin meneviä juustoja, vaan maito pitää myydä keskusmeijerille,  ja sitten sieltä ostetaan maitoa juustontekoon. Kuulostaa aika typerältä; tämäkin joku vanha terveysministeriön laki,  jota  kuulemma on vaikeaa kumota.  Nämä lampaat saavat siis olla tuolla aivan rauhassa ;)
Paikka on niin kaunis että tuolla olisi voinut istua tuntikausia.   Terassilla käveli pari värikästä kukkoa meidän siellä istuessa.
Tilalla tehdään artesaanijuustoja, eikä niitä myydä kuin tilan omassa kaupassa.
Juustomestari Aharon.  Israelissa valmistetut  ns. haisevat juustot eivät täällä haise ,  ja se johtuu siitä että täällä käytetään lähes poikkeuksetta  kasvisperäistä juustojuoksutetta.  Nuo tilan juustot,  joista saimme maistaa melkein kaikkia,   olivat hurjan hyviä:)
Juustolatilan reunassa olevien taatelipalmujen taatelit olivat  upean värisiä, mutta eivät vielä valmiita poimittavaksi.20 kommenttia:

Ulrika kirjoitti...

Kiva ett sun exä ajeluttaa sua ympäri :)) , onko hän poikasi isä ? terveisin utelias ;)

Jael kirjoitti...

Ulrika: Juu hyvä että ollaan näin hyvissä väleissä nyt:) Ei , tämä on eksä kakkonen, joka oli elämäni great love.

Ulrika kirjoitti...

:))

Leena kirjoitti...

Kiva uusi profiilikuva!!

Kylläpä on kaunis paikka tuo juustola. Ja varmasti hyviä on juustotkin.
Voimia sinulle Lehtimajajuhlan loppuvääntöihin. On se kurjaa, kun jotkut eivät vain kertakaikkiaan osaa ottaa muita huomioon juhliessaan. Tuo punainen naama emojissa oli ihan paikallaan.

Jael kirjoitti...

Leena:kiitos:) En tykännyt filtteristä joka oli päällä kun eksä otti tuon kuvan puhelimellani,joten laitoin kuvan akvarelliksi;D
Kaunis paikka tosiaankin tuo juustoja, ja ne artesaanijuustot ihania vaikkakin kalliinpuoleisia .
Kiitos, onneksi ne naapurit (neighbours from hell;D) lopettivat touhut pläntillä klo 22 aikaan, joten yöllä ei ole sieltä häiriöäitä:) En oikein tajua miten eivät ajattele että kahdella puolella plänttiä on talo jossa asuu muita kuin he...

Maatiaiskanasen Elämää kirjoitti...

Oooiih, kukkokin löytyi kuvista, jeee <3 Ihania retkiä. Kiva päästä näin netin välityksellä niille mukaan <3 Mukavaa keskiviikkoa Sinulle <3

Aino kirjoitti...

Mielenkiintoisiin kohteisiin olet tutustuttanut tekstin ja kuuvien kautta. Nuo värikkäät kalat ovat huikean näköisiä, samoin taatelipuut hedelmineen. Muutenkin kaunista katseltavaa kuvissasi.

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Voi, mitwn ihana paikka! Ja nälkäisiä kaloja..:))
Tuo on harmillista, kun on tuollaisia naapureita, etteivät ajattele toisia ollenkaan. Mitä jo menisitte kaikki sinne yhdessä, ylä ja alakertalaisten naapureittesi kanssa, sanomaan, että savu ja meteli häiritsee teitä!

SaaraBee kirjoitti...

Voi ei, taas niitä grillajia sun kiusana. Kaada vettä ikkunasta niiden grilliin, niin jopa loppuu. Aivan ihania kuvia, että nyt tekee mieli lasia viiniä ja juustoa lautaselle. Vuo kalat ovat kuin jostakin värityskirjasta!

SusuPetal kirjoitti...

Ihana uusi profiilikuva!

No hyvä, jos grillaajat eivät käristäneet yön yli :(

Heh, kuulosti melkein EU-byrokratialle tuo maidon myyminen keskusmeijerille ja sitten takaisin ostaminen ja ettei voi pitää juustoravintolaa.

Rita A kirjoitti...

Ihania touhuja. Upea kukko - en uskaltaisi mennä lähelle jos se alkaisi kukkoilla 😀

Kaunis kuva sinusta 💗

Mantelilaakson Susanna kirjoitti...

Oi, mitä juustoja ja viinitekoa!
Toivottavasti lehtimajajuhlat sujuivat sovussa.

Kaunista syyskuun loppua sinne!

PiipeA kirjoitti...

Aah, herkullinen postaus! Noista juustoista tuli kyllä vesi kielelle. Olen nimittäin suuri juuston ystävä.

Harmillista, että naapurit aiheuttavat noin paljon mielipahaa.

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Siellä tosiaan on nyt ollut juhlaa juhlan perään. Aivan ihanan näköinen paikka tuo juustola <3
Ihania kuvia olet ottanut!

Satu kirjoitti...

Onneksi Leena sanoi profiilikuvasta; muuten en olisi huomannut. Kiva kuva tosiaan. <3

Ja mikä ihana paikka tuo juustola. Siellä teillä on kyllä valtavasti mielenkiintoista katsottavaa! Mutta nuo karpit ovat pelottavan näköisiä aukinaisine suineen...

Ärsyttäviä naapureita!!!

Jael kirjoitti...

Maatiaiskanan Elämää: 2 värikästä kukkoa käveli terassilla, ja toista pääsin paijaamaankin;D Kiva kun olet mukava virtuaalisesti näillä retkilläni;) Ja mukavaa keskiviikkoiltaa sinulle:)

Aino:kiva kun jätit kommentin:) Ja kiva kuulla että pidit postauksesta, kiitos:) Nuo japanilaiset koikarpit ovat kyllä suurina aika kauniita, pieninä tunnemme ainakin ne kullanväriset kultakaloina:) Kiitos paljon, tuolla olikin tosi kaunista:)

Hannele: Aivan ihana paikka onkin:) Ja hassut nuo kalat kun katselivat minua suu auki;D Onneksi eilen lopettivat klo 22 aikaan, ja tänään onneksi ei mitään grillaamista siellä. Tämä savu taitaa häiritä minua enemmän kuin muita, sillä muilla on ikkunat kiinni ja ilmastointi päällä. Minun ilmastointilaitteeni hajosi pari vuotta sitten enkä hankkinut uutta, koska tykkään pitää ikkunoita auki ja on tuulettimet, ja silmäni ärtyvät ilmastoinnista. Mutta toivottavasti tuo eilinen jäi ainoaksi kerraksi tällä kertaa...

Saara Bee: Jeps, taas grillaajia kiusana ja tällä kertaa vielä lähempänä mutta toivon että tuo jäi viikon ainoaksi kerraksi, ja ensi viikon puolella siirrytään jo normaaliin arkeen. Hih, kyllä teki mieli eilen kaataakin vettä koko sen laajan suvun päälle, mutta kun tiedän millaisia nuo naapurit ovat niin en uskaltanut;D Nuo japanilaiset koikarpit ovat kyllä tosi nättejä, niitä on monessa paikkaa mutta nämä taisivat olla aika kesyjäkin;D

SusuPetal:kiitos, olikin jo aika vaihtaa , ja nyt olen tuolla akvarellina;D
Onneksi eivät käristelleet ja puhuneet kovaa pitkään, oli kyllä helpotus kun laittoivat kamppeet pois noin klo 22 maissa.
Kuulostaahan tuo raakamaidon myynti ja sitten tavallaan sen takaisin ostaminen aika hullulta. Tuon ja toisen samassa kylässä olleen juustolan buffettibrunssit olivat kuulemma tosi suosittuja ennenkuin kävi käsky ettei saa pitää niissä ravintolaa kun on maatalousalue. Ihan hullua koska eivät kuitenkaan enään viljele tuolla mitään.

RIta: Tosi nätit nuo värikkäät kukot, ja niin hauska oli kun tepastelivat siellä terassilla:) Toinen tuli ihan lähelle kun istuttiin ja käyttäytyi ihan maltillisesti;D Kiitos Rita ihanainen:)

Mantelilaakson Susanna: Juustot ja viinit, kaksi ihanaa asiaa:) Tänään onneksi ei ikkunan alla ole grillattu:) Mites siellä Espanjassa, onko sielläkin tapana grillata ahkerasti kuten täällä? KIitos samoin sinulle oikein hyvää syyskuun loppua:)

Piipe: oi nuo juustot olivat kyllä niin herkullisia:) Minäkin pidän tosi paljon juustoista vaikka olen laktoosiintolerantti,mutta pieniä määriä kypsiä juustoja voin syödä. Tuo kyseinen perhe on kyllä aika kamala kun eivät ota naapureitaan lainkaan huomioon, mutta ei sille oikein mitään voi.,Onneksi tätä tapahtuu harvemmin.

Outi: Nämä "korkeat juhlat" (high holidays) ovat joka vuosi yhteen syssyyn. Viime vuonna osuivat paljon viikonlopuksi joten tuntui vähemmän, nyt juuri viikon alussa niin että on ollut tosi pitkiä viikonloppuja. Juustola oli aivan ihana vierailukohde! Kiitos Outi:)

Melissa kirjoitti...

Tuo on kyllä niin raivostuttavaa kun taloyhtiössä on joku, joka luulee omistavansa koko taloyhtiön ja tekee mitä huvittaa :/

Jael kirjoitti...

Satu>Kiitos paljon:) Tuo paikka oli aivan ihana, ja todella sääli etteivät voineet jatkaa siellä ravintolan pitoa.Minusta nuo japanilaiset karpit ovat tosi nättejä ja hauskojakin. Ne kai olivat nälkäisiä kun aukoivat suutaan kun katselin niitä;D
Ärsyttävät naapurit todellakin, onneksi naapuritalossa eikä omassani.,

Melissa:Nuo ovat viereisessä rakennuksessa ei samassa taloyhtiössä (täällä eri systeemi kuin Suomessa) mutta nämä rakennukset yhdistetty katoksen avulla, ja pläntti molempien talojen välissä. Mutta tuo perhe ei todellakaan ota muita huomioon, kurjaa.Onneksi eivät näinä muina päivinä ole siellä grillanneet.

Hannele på Hisingen kirjoitti...

onpa jännää menoa

Jael kirjoitti...

Hannele:eikös olekin:)