tiistai 4. joulukuuta 2018

Riittää jo!

Bussipysäkillä näin kulkueen toisella puolella katua.  Kulkueen naiset, ja mukana olevat muutamat miehet, kantoivat  punaisia lippuja,  ja muutamat heistä  kantoivat  ruumisarkun näköisiä laatikoita . Tänään täällä oli historiallinen päivä kun naiset protestoivat heihin kohdistuvaa  väkivaltaa valtakunnallisesti. Klo 10  monesta työpaikasta lähdettiin kadulle,  ja siellä seistiin hiljaa 24 minuutin ajan;  jokainen minuutti edusti tänä vuonna tapettua naista.  Valtio on  käyttänyt vain 10 %  perheväkivaltaan  tarkoitetusta budjetista, mikä on väärin!  Piste i:n päällä oli viime viikolla, kun samalla viikolla  eräässä arabikylässä  murhattiin 16-vuotias teinityttö,  ja seuraavana päivänä eritrealainen turvapaikanhakija murhasi entisen naisystävänsä,   myös eritrealaisen,  13-vuotiaan tyttären. 13-vuotiaan Silvanan surullinen kohtalo pysäytti monet,
Tapahtumia oli ympäri maata, ja Tel Avivissa monessa paikkaa keskustan alueella. Tätä kirjoittaessa  päätapahtuma on kaupungintalon edessä olevalla aukiolla,  jossa puhuvat myös murhattujen naisten sukulaiset. Väkivallan on loputtava, ja valtion on panostettava paljon enemmän, . Suututti että julkisella sektorilla  ne jotka halusivat olla mukana protestoimassa joutuivat ottamaan  palkattoman lomapäivän, kun taas monet pienet ja suuret yritykset ja järjestöt yksityisellä sektorilla  ilmoittivat kustantavansa ylimääräisen lomapäivän,   jotta naiset, (ja miehet) pääsevät mukaan protesteihin.
Arkkuja oli "surusaattueessa " 7 .
Red shoes spread across Habima Square in Tel Aviv
Kansallisteatteri Habiman aukiolle oli levitetty punaisia kenkiä.  Kuva täältä.  Väkivaltaa vastaan budjetoitu summa on tarkoitus käyttää  seuraavasti: sosiaalityöntekijä jokaisella poliisiasemalla,  nilkkamonitori jokaiselle väkivaltaiselle miehelle,   lisää turvakoteja,  lisää parannusohjelmia väkivaltaisille miehille ym. ym,  Mutta rahoista on käytetty toistaiseksi vain 10 % , eikä se riitä alkuunkaan.
Mutta iloisimpiin asioihin: täällähän vietetään parhaillaan Hanukkaa eli valonjuhlaa,  ja siihen kuuluvat munkit! Roladin-leipomoketjun munkit ovat joka vuosi kauneimmat.
Torin sivukadun erään kaupan edessä on vuosia ollut tuo iso shakkipeli, mutta nyt sinne oli myös ilmestynyt pöytiä jossa  normikokoiset shakkipelit.  Kukaan ei vaan ollut pelaamassa. Pitääkin vinkata eksälle; hän on shakkipelaaja.
Tässä sama toisesta päästä katsottuna.  Täällä on edelleenkin aika lämmintä; vaikka tänään aamulla oli mukavan viileää, mutta eilen oli ihan kesäistä (sellaista Suomen kesäistä) ja  monet ihmiset kulkivat kesävaatteissa. Se lyhyt talvi täällä saisi jo tulla...

13 kommenttia:

 1. Mä en jaksa tajuta ollenkaan tota väkivaltaa tai naisen alempiarvostamista.Eipä olisi maapallolla ketään, jos ei ois naisia ja naisista ne miehetkin syntyvät. Mnusta on väärin että jo historiassa on nainen alistettu, no mies sen kirjoittikin, joten se siitä.
  Kiitos postauksesta ja herkkujen esittelystä, lukaisin myös vastauksesi toisessa blogissasi :) MUkavia päiviä sinne!

  VastaaPoista
 2. Esther: Niinpä, vaikeaa on tajuta miksi joku murhaa esim, oman vaimonsa tai eksänsä, mitä täällä on tapahtunut tänäkin vuonna. Toivottavasti tämän päivän protestoinnin johdosta sitä luvattua budjettia väkivallan hoitoon kohdistetaan enemmän eikä vain 10`%, Kiitos sinulle että jaksoit lukea, ja munkit ovat kyllä niin näkyvissä täällä tällä viikolla;D Kiitos samoin mukavia päiviä sinulle Saksaan.

  VastaaPoista
 3. Hyvä, että tuollaiset mielenilmaukset saavat näkyvyyttä. Jospa se avaisi päättäjien (ja samalla muidenkin) silmiä.
  Kivan näköisiä nuo shakkipöydät ja -liinat.

  VastaaPoista
 4. Surullisia ja suututtavia juttuja. :-(

  Mutta munkit näyttävät hyviltä! Onko niissä jotain täytettä, niin kuin suomalaisissa munkeissa?

  VastaaPoista
 5. Nİin surullisia juttuja, täällä protestoidaan jatkuvasti ja nuo seurantalaitteet, hätänappulat jne. on ollut käytössä pahimmissa tapauksissa mutta aina nekään ei riitä, jos kyseessä on tyyppi, joka oikeasti on päättänyt tappaa. Ihan kamalaa :( Yhteiskunnan ilmapiiri on todella tärkeä asia.

  VastaaPoista
 6. Hyvää Hanukkah-juhlaa!

  Kaikenlainen väkivalta on vastenmielistä. Olipa kohteena, naiset, lapset, miehet, eläimet. Ikävä kyllä kohde on usein heikompi, puolustuskyvytön. Hyvä, että asia on esillä. Toivottavasti jotain muuttuu. Tuo kenkä kuva on hyvin koskettava.

  VastaaPoista
 7. Todella tärkeä aihe ympäri maailmaa. Toivottavasti tähän herätään muuallakin. Suomessa kuohuttaa nyt Oulun tapaus, joten tätä tulee seurattua vähän toisella silmällä.

  VastaaPoista
 8. Kunnia väkivallan vastaiselle työlle ja kaikenlaisille rauhan edistämishankkeille.

  Herkullisen näköiset hanukkamunkit ja hauskat shakkkipelit, etenkin nuo isot :D

  VastaaPoista
 9. Leena>Pitää toivoa että tuosta olisi edes jotain hyötyä. Oikea shakkifanin lempipaikka tuollainen:)

  Satu:Todellakin surullisia ja suututtavia, ja niin turhia kuolemia.Ainakin tavallisissa munkeissa täällä täytettä, ja olen ymmärtänyt että myös noissa hienommissa munkeissa on sitten hienompi täyte;D

  Petra:Todella surullista että tuollaista tapahtuu,liian usein. Täälläkin on seurantalaitteita, mutta ei tarpeeksi, Yhteiskunnan ilmapiiri todellakin vaikuttaa, esim. arabipuolella vieläkin tapahtuu kunniamurhia, ikävä kyllä.

  Johanna:Kiitos:)Aivan oikeassa olet. Kun väkivalta kohtaa heikomman osapuolen on se aina surullista. Ja vaikka tuo olikin naisten marssi,niin onhan miehissäkin sellaisia jotka kokevat väkivaltaa. Nyt pitää vain toivoa että eilisestä oli jotain hyötyäkin. PUnaiset kengät aukiolla oli tosiaankin pysäyttävä näky.

  Melissa:niin totta. Ja luin Oulun tapauksesta; ihan järkyttävää:(

  Rita:Pitää todellakin nostaa hattua tuon päivän tapahtumien järjestäjille. Ja näin joka puolella maailmaa.
  Nuo Roladinin munkit ovat kyllä oikeita taideteoksia; joka vuosi uusi kokoelma! Ja shakkipelit tosi kiva näky tuolla kävelykadulla.

  VastaaPoista
 10. Kyllä pistää vihaksi tuollainen kohtelu. Onneksi siellä on asia nostettu esille <3

  VastaaPoista
 11. Kaikenlainen väkivalta pistää vihaksi, ei onneksi väkivaltaiseksi. Hyvä, että asioista puhutaan!

  VastaaPoista
 12. ja Venälällä saa mies lyödä vaimoa ilman rangastusta

  VastaaPoista
 13. Outi:;No tosiaankin;) Nyt pitää toivoa että tuosta seuraa jotain hyvääkin,

  SusuPetal:Totta, suututtavaa. Ja noista asioista pitääkin puhua.

  Hannele:Tuo on kyllä niin väärin!!

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...