torstai 23. toukokuuta 2019

Juhlat ikkunan alla

Joskus klo 18 aikaan tänään  alkoi kodin edessä olevassa puistossa soida kovaäänisesti se tuttu sirkussävelmä.  Katsoin ikkunasta alaspäin, ja siellähän oli täydet lastenjuhlat juuri alkaneet.  Ohjelmasta piti alussa huoli  tuossa  epäselvästi näkyvä klovni. 
Lapset istuivat kuvassa näkyvien laatikoiden päällä,  ja poislähtiessä jokainen lapsi sai tuollaisen
laatikon jossa oli yllätyksiä sisällä
Pieni tirkistelijä heräsi minussa , ja katselin syntymäpäiväjuhlia (näin oletin)   sälekaihtimen läpi (jotta minun tirkistelyä ei huomattaisi;D) . Aina välillä tässä puistossa pidetään lasten  syntymäpäiväjuhlia,  joka on minusta ihan ok,  vaikka se aiheuttaakin paljon ääntä,  kunhan ei samalla tapahdu grillaamista, joka on tässä puistossa kielletty.   Täällä on yleistä pitää syntymäpäiväjuhlia lapsille puistoissa; kodeissa voi olla hankalaa pitää synttärijuhlat isolle porukalle.  Asuessani Venezuelassa törmäsin myös puistosyntymäpäiväjuhliin,  ja Miamissa olimme  eksän kanssa kerran hänen tuttavansa lapsen 1-vuotissyntymäpäivillä, myös puistossa. Tapahtuukohan tällaista Suomessa? Sää ei ainakaan suosi sellaista kuin pienen osan vuotta.
Juhlien tarjottavat: pizzaa ainakin , pitaleipiä ja salaatteja oli tarjolla . Toisessa pöydässä oli kakkuja.
Juhlat lähes 40-asteen kuumuudessa...
Pizzat ainakin hupenivat nopeasti.
Lapsille oli kaikenlaista ohjelmaa: saippuakuplien puhaltelua ja muuta , ja sitten pöydältä korjattiin ruuat, ja oli taiteellisen puolen vuoro.  Tuttu äskettäin  muualle muuttanut pariskunta hääri tuolla niin että oletin juhlan olevan heidän nuoremman tyttärensä syntymäpäivä.

Vein Bambin iltapisulle ,  ja kuulin pariskunnalta ettei tässä vietettykään syntymäpäiviä,  vaan tarhalaisten "luokkajuhlaa".  Kivat juhlat oli lapsilla. Kun kirjoittelen tätä on kaikki jo korjattu pois tuolta.
Kuva täältä
Mutta, eilen täällä vietettiin inhokkijuhlaani, eli LagBaOmeria.    Tuohon juhlaan kuuluvat kokkotulet, mikä on täysin järjetöntä, kun ajattelee miten se vaikuttaa ilmakehään.,  Koska nyt oli tulossa äärimmäisen kuumaa,  sekä aavikkotuulia,  monet kaupungit , kuten oma asuinkaupunkini, kielsivät kokkotulet,  mutta  näköjään aina löytyy sellaisia jotka eivtä välitä säännöksistä,  sillä yöllä tuntui aivan kuin olisin tulipalon keskellä.   Ja tänään on sitten ollut monen monta tulipaloa; kaikki palomiehet on kutsuttu töihin,  mutta he eivät ole saaneet tulipaloja hallintaan, ja monta taloa on jo palanut. Nyt harkitaan jo avunpyyntöä ulkomailta,  ja tulossa ehkä hätätila niillä alueilla missä tulipaloja.  Kun on yli 40 astetta ja äärimmäisen kuivaa, riittää että joku heittää tupakannatsan metsään... ja tulipalo on siinä. Miksi joillain ei ole järki päässä......Tällainen suututtaa tosi paljon, Edit; poliisi on pidättänyt 3 tuhopolttajaa....

12 kommenttia:

 1. Viime kesänä täälä ruotsissa ei saanu grillata edes omassa pihassa.Oli niin kuivaa ja paljo tulipaloja , hyvin porukka uskoi paitsi yks perhe jäi kiinni kun ne grillas omassa pihassa ja 100 € sakot tuli !
  Miten sielä Israelissa ei porukka usko ?!

  VastaaPoista
 2. P.S hauskasti kuvailit sädekaihtimien välistä 😂😂😂

  VastaaPoista
 3. Jael, onpa vuosi taas mennyt nopeaan:) Muistan joka kerta mietteesi kun tämä aika koittaa.

  Suomessa pidetään suurellisia syntymäpäiviä lapsille ja tietysti niistä on kirjoiteltu, koska kaikilla ei ole samaa mahdollisuutta. Yksi tavallisista on viedä juhlat vaikka MacDonaldsin järjestettäväksi, eikä kotikaan sitten kärsi:)

  Meillä oli Merillä aina isot juhlat heti joulun jälkeen. Ja niin paljon kuin inhoankin roskaavia uuden vuoden raketteja ja sitä meteliä, kävin joka vuosi hakemassa poliisilaitokselta poikkeusluvan rakettien ampumiselle:) Mutta meillä ei ollut mitään kauheita jytkyjä vaan niitä vanhanaikaisia tähtiä, jotka lähtivät suhahtaen. Olin aina uutena vuotena niin väsynyt, että en jaksanut enää mitään paitsi piti, kun Merillä oli aina silloin joku kaveri kylässä. Likat eivät vielä olleet siinä iässä, että pääsee kaupungille kaksistaan tms. Oli tinat, nakit, perunasalaatit ja koko hurlumhei.

  Aika siistiltä tuo nyt näyttää paitsi tuo outo tulipalojuttu...., jota en tajua ollenkaan.

  VastaaPoista
 4. Istanbulissa asuessa pidimme lapsille joskus puistosynttärit. Siellä kun oli monia kivoja puistoja, joissa vierailla riitti sitten puuhaa. Ja tulen varomaton käyttö oli se syy miksi Turkissa ei voitu ajatellakaan jokamiehen oikeutta. Ihmiset oli metsissä varomattomia. Täällä Suomessa me opimme jo pienestä, että miten luonnossa kuuluu toimia.

  VastaaPoista
 5. Sen verran utelias olen minäkin, että tirkistelemästä olisi minutkin löytänyt. Kivat juhlat oli lapsille järkätty.
  Voi vitsit noita tulipaloja, todella kurjaa, että niin moni paikka nyt kärsinyt näistä!

  VastaaPoista
 6. Kiva päästä israelilaisen lasten juhlaan mukaan ja vähän tirkistellä mitä herkkuja siellä on!
  Suomessa vain lisääntyy niiden määrä, jotka tahallisesti tekevät juuri päinvastoin kuin on kielletty. Vaikka kiellot on perusteltu järkevin syin.
  Epäilen, että siellä on joitain tahoja, jotka käyttävät tätä juhlaa tulipalojen tahalliseen sytyttämiseen.

  VastaaPoista
 7. Hih, hauska tirkistelypostaus. ;-D

  Mutta tuo kokkojuhla kuulostaa aivan järkyttävältä. Miten tuollaista voidaan nykyaikana edes sallia?!

  VastaaPoista
 8. Minuakin hymyilytti tuo kurkistelu verhojen raosta. Samalla tavalla minä olisin halunnut nähdä, miten siellä lastenkutsut järjestetään. Ja sinun ansiostasi pääsinkin kurkkimaan!! Aika saman kaavan mukaan taitaa juhlat mennä kaikkialla eli herkkuja ja jotain kivaa ohjelmaa.

  Kokkojuhla sen sijaan on ällistyttävä. En voi käsittää, miten jotkut eivät kertakaikkiaan tajua kiellon merkitystä. Minulla olisi varmasti hermot ihan riekaleina tuollaisen juhlan aikaan. Viranomaisten on tietysti ihan mahdotonta valvoa, että kieltoja noudatetaan, koska jokaisen pölöpään käsiä ei mitenkään voi sitoa. Täytyy vain yrittää toivoa, että ihmiset itse ymmärtäisivät. Mutta ei!
  Onneksi juhla on taas tältä vuodelta ohi.

  Rauhallista arkea ja iloisia viikonlopun päiviä sinne Jael.

  VastaaPoista
 9. Miten se menikään: internet ja älylaitteet tyhmentää ihmisiä.
  Kaikenlaista voisi oppia ja kehittää itseään mutta ainakin osa vain tyhmentää itseään...
  Itse en pidä mistään paukuttelusta. Kaikenlaista ääntä on jo muutenkin liikaa. (ja musiikissa samaa ränttää = myös tyhmentää ihmisiä)
  Mutta silti elämä on ihanaa, eikö?! :)

  VastaaPoista
 10. No jopas, hirveästi en näe minäkään järkeä kokkojen polttelussa ja varsinkaan noin kuivalla ja kuumalla säällä! Luulisi että on tarpeeksi tukalaa ilman kokkojakin.

  On ollut melko kuumat oltavat noissa puistojuhlassa. Ovatkohan paikalliset paremmin tottuneet noihin säihin vai kokevatkohan he ne yhtä tukalana? Kyllä 40 alkaa olla sellainen lämpö, että minuakin jo kuumottelisi :D

  VastaaPoista
 11. Ulrika: sama sääntö olisi pitänyt olla täälläkin. Kielto koski kokkojen polttamista, ei grillausta, mutta tässä kodin viereisessä puistossa sekin on kielletty, vaikka aina on ihmisiä jotka eivät ole siitä tietävinään... No nuo tulipalot oli taas, mites muuten , tuhopolttoja... sieltä toiselta puolelta.
  Hih, olin tirkistelijämoodissa;D

  Leena: Vuosi taas kulunut, ja sinähän tiedät miten pidän enemmän täällä talvesta, ja silloinhan ei kukaan tuolla puistossa grillaa.. Minäkin pidin kerran Teddylle synttärijuhlat Mäkkärissä:) Oli tosiaankin se helpoin vaihtoehto. Oi ne tähtisateet taivaalla, ne onkin nättejä, mutta paukkuvat raketit, ei kiitos:) Teillä oli Merille sitten kivoja juhlia:)Mukavaa viikonlopppua, sää palasi tänään onneksi normaaliksi:)

  Paluumuuttajatar: Puistosynttärit onkin ihan kiva juttu, paitsi ehkä jos ne ovat noin lähellä kuten nyt nuo synttärit minua. PUistossa voi järjestää sellaista mitä ei kotona voi, monesti olen nähnyt pomppulinnoja ja kaikkea kivaa täällä puistosynttäreillä, Niinpä, ei etelän maissa oikein näy ihmiset tajuavat miten käyttyätyä metsässä ,tai tosin nuo tulipalot olivat kyllä ihan tahallisia. Nyt kun kokot kiellettiin monessa kaupungissa niin oli paljon vaihtoehtoista ohjelmaa niiden tilalla, ja toivottavasti mieluummin niin jatkossakin.

  Outi:kun noin vieressä niin eihän voinut olla tirkistelemättä;D Kivat juhlat olikin ,ja lapsilla oli hauskaa.Tulipalot ovat tosi ikäviä, aiheuttavat niin paljon vahinkoa, ja vielä jos ovat tahalleen sytytettyjä..

  Kirsti;kiva kuulla että tykkäsit. No Suomessa on kyllä vähän liiaksikin ehkä sääntöjä, täällä vapaampaa siinä mielessä.Oikeassa kyllä taidat nyt olla näiden palojen suhteen, niin surullista..

  Satu:hih, olen tirkistelijä;D Kokothan oli nyt kielletty, enkä edes oikein tiedä mistä tuo kokkoperinne tulee,pitääkin joskus tarkistaa, mutta kun täällä oli nyt kaupunki järjestänyt lapsille vaihtoehtoista toimintaa niin toivon sen jäävän sellaiseksi mitä tulevinakin vuosina tehdään kokkojen sijaan. Tuskin pystyin hengittämään perjantai.aamuna, sillä monet eivät olleet tietävinäänkään tuosta kiellosta...

  Leena: Minulla on ihan aitiopaikka tuollaisiin kutsuihin;D AIka lailla samanlaisesti menevät tosiaankin; Venezuelassa juhlissa oli yleensä vielä piñata, jota lyötiin,ja josta sitten valui karkkeja.
  Ja totta, kokkojuhla ihan älytön, kun ajattelee mitä se tekee myös ilmakehälle; jotkut vanhat tavat on sellaisia jotka pitäisi poistaa. Ja harmi tosiaankin että jotkut eivät välitä kielloista, ja kuten sanot, ei kaupungin väki ehdi joka paikkaan katsomaan. Minä soitin kaupungin palvelunumeroon, ja taisi joku tulla sanomaan puistossa olleelle grillaajalle että lopettaisi. Olen ymmärtänyt että monessa koulussa kerrotaan miksi ei ole hyvä tehdä kokkoja, ja toivottavasti tuleva sukupolvi olisi järkevämpi siinä suhteessa. Onneksi tämä on nyt ohi:)
  Oikein ihanaa viikonloppua sinullekin Leena:)

  BLOGitse:Hih, onko sen niin;D Minäkin inhoan kaikenlaista paukuttelua, ja koiranihan menee sellaisesta ihan sekaisin. En voi tajuta miksi joillain ei vain mene päähän että esim, asuintalojen vieressä pitää ottaa myös muita huomioon. Ehdottomasti ihanaa, kaikesta huolimatta.:) OIkein hyvää viikonloppua:)

  Elegia:juuri tuon megakuuman sään vuoksi kokot kiellettiinkin monessa kaupungissa, mutta aina löytyy ääliöitä jotka eivät ole kielloista tietävinäänkään. Tässä puistossa ei esimerkiksi saisi grillata, ja 2 sisääntulossa on iso kyltti jossa se lukee.Mutta kun olen siitä huomauttanut grillaajille, ovat ihan hämmästyneitä...
  Oli kamalan kuumaa, mutta toisaalta kuivaa mikä teki olosta vähemmän tukalan kuumuudesta huolimatta. Se on se kosteus joka rasittaa paljon enemmän, ei kuumuus.
  VastaaPoista
 12. Paparazzi-palkinto sinulle 😁 Ihanaa viikonjatkoa !

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...