torstai 2. toukokuuta 2019

Ihmeellisen lämmintä

Manta Rayn rannalla oli vielä tyhjää aikaisin aamulla
Jo yli viikon on ollut todella lämmintä; enemmän kuin keskimääräisesti tähän aikaan vuodesta. Lämpö tuli  niin äkkiä että en ollut kunnolla edes varautunut siihen, vaikka   olin jo vaihtanut talvipeiton kevyeen peittoon,  ja viime viikonloppuna siirsin kylmemmän sään vaatteet pois ja laitoin tilalle lämpimän sään  vaatteet.  Mutta se tottuminen lämpöön,   huh!   Tuuletinkin on ollut jo muutaman päivän päällä, sillä asunto tuntuu jo tosi lämpimältä,   mutta 2 viikon sääennusteen mukaan jo ensi viikolla olisi normaalimmat säät, eli ei yli 30  asteen  ja   melkein 30 asteen helteitä,  vaan maltillisempaa, hellerajan pinnassa olevaa säätä. En varmaan koskaan totu tähän puolen vuoden  lämpimään ja sadettomaan kauteen....
Eilen illalla täällä alkoivat Yom Hasoan  eli holokaustin muistopäivän seremoniat,  jotka  asuinkaupungissani Holonissa alkavat  lähellä kotiani,   kuten joka vuosi.  Illalla kun vein Bambin iltalenkille  seurasin seremonian harjoittelua ennenkuin se alkoi. En kuitenkaan  jäänyt seuraamaan itse seremoniaa tällä kertaa.
Lämpö on taas saanut ihmeitä aikaan: toisaalta luonnon kasvit ovat lähes kaikki kuivuneet pois,  mutta puut kukoistavat,  Tämä kotikatuni lopussa oleva  avokaadopuu on jo pitkään näyttänyt lähes kuolemassa olevalta puulta, mutta   se johtuu siitä että puu on täynnä kukintoja ja lehtiä on nyt vähemmän.
Huomasin ensimmäiset pienet  avokaadon alut, ja näitä oli siellä täällä,  tämän kokoisia ja ihan nuppineulankin kokoisia.  Saapa nähdä miten monta niistä kehittyy kunnon avokaadoiksi.  Puu kuuluu omakotitalolle, mutta iso osa puuta kasvaa kadun puolella.  Minulla on jo pitkään ollut kolme avokadon kiveä  odottamassa että niistä putkahtaisi jotain vihreää, mutta eipä ole vielä sellaista tapahtunut.
Bussipysäkin viereisen pienen puutarhapläntin alueelle oli joku istuttanut pienen  avokaadopuun alun, ja lapussa luki näin:  "Olen pieni kasvuvaiheessa oleva avokaadopuu. Jos näette että maa on kuivaa, voitteko ystävällisesti kastella minua, kiitos jo etukäteen". Toivottavasti pieni avokaadopuu saa kasvaa rauhassa; tänään se oli hieman nuutuneen näköinen joten pitää huomenna viedä sille hieman vettä. Tästä tuli mieleen että voisin viedä   tuonne taatelipalmuni, jolla ei ole enään kasvuvaraa kukkaruukussa....
Mulperipuu, joka koko talven näyttää  surkealta ja lähes lehdettömältä,  on nyt täynnä suuria lehtiä ja mulperin raakileita. 

10 kommenttia:

 1. Ihana tuo kastelukehotus. :-) Onko tuo siis ihan jonkun yksityisen ihmisen tuoma avokado?

  Mukavaa loppuviikkoa sinulle ja Bambille! <3 Yrittäkäähän kestää kuumuutta. Täällä ollaan vähän samanlaisissa tunnelmissa, sillä viime päivinä on ollut poikkeuksellisen kuuma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu:aika liikuttava kehotus tosiaankin💚🥑Tuon on varmaan istuttanut joku lapsi vanhempansa kanssa. Kiitos Satu, kestön kuumaa niin huonosti. Tänään vähän parempi sää, pitäisi olla vain 26 astetta. Eikä ole noin painostava sää kuin on ollut koko viikon. Kestämisiä sinnekin💗

   Poista
 2. Ja täällä Helsingissä kun tihuuttaa juuri nyt räntää!! Onneksi kaikki sulaa pois jo melkein ilmassa, mutta aika ankeaa toukokuun sääksi.
  Minäkin ihan liikutuin tuosta pienestä puulapsosesta. Toivottavasti se saa pian juotavaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena:Teillä vaihtui sää aika totaalisesti, mutta onneksi takatalvet ovat lyhyitä💙 Tuo pikku puun alku on kyllä aika liikuttava, ja toivottavasti se saa kasvaa tuossa💚🥑Mukavaa viikonloppua Leena 💗

   Poista
 3. Ihanasti siellä jo puutkin kukkii. Olen välillä miettinyt, että kun esim näet valmiita avokadoja puussa, voitko napata siitä pari mukaan?

  Ihanaa viikonloppua sinulle Jael <3

  VastaaPoista
 4. Outi: Puut tosiaankin tykkäävät lämpimästä, ja nyt monet puut kukkivat niin kauniisti. No yleensä ei eteen tule avokaadopuita, tuonkin tunnistin avokaadopuuksi vasta kun näin siinä pari avokaadoa pari vuotta sitten . Sen jälkeen olen seurannut sen kiertoa. Tuo puu kuuluu jollekin,mutta jos niitä avokaadoja on puussa kadun puolella, niin periaatteessa siitä kohtaa voi ottaa. Mutta ei ole yhtään varmaan että kaikista noista pikku avokaadon aluista kehittyy oikea avokaado. OIkein ihanaa viikonloppua sinullekin Outi:)

  VastaaPoista
 5. Siellä kyllä muuttuu tosi nopeasti ilmasto. Jännää...

  VastaaPoista
 6. Lämmintä, ihanaa. Meidän takatalvi tuli puun takaa yllättäen siksi ihailen kaikkea mikä on plussan puolella :)

  VastaaPoista
 7. Olet ihana kun viet avokadopuun taimelle vettä.
  En osaa kuvitella teidän lämpöänne, täällä viileähköä.
  Lähdössä lastenkirjan julkkareihin, tsau ! 💛💚

  VastaaPoista
 8. Melissa: Näin talven ja kesän välillä aina vähän vaihtelee, esim, eilen oli 38 astetta, ja tänään vähän alle 25...

  BLOGItse:Itse tykkään viileämmästä säästä, Onneksi takatalvet tulevat ja menevät nopeasti ohi.

  RIta:_Kiitos, kerran vaan olen vienyt,ja hyvin sitä on hoidettu mutta aika heiveröinen on. Täällä oli tänään oikein ihana sää, mutta on ollut monta tosi (liian) lämmintä päivää. Kivat julkkarit oli varmaan:)

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...