keskiviikko 29. toukokuuta 2019

Kuvamatka supermarkettiin

Kun luin Sadun postauksen kolumbialaisesta  supermarketista, muistin että omasta supermarkettipostauksestani on jo ikuisuus,  ja aika tehdä uusintakierros.  No selvisi että edellisestä kerrasta ei ollutkaan niin pitkä aika,  sillä kirjoitin lähiseudun  jättimarketista muutama vuosi sitten.  Mutta koska minusta on aina niin kiinnostavaa kurkistaa muiden maiden (ja Suomessakin aina nautin suunnattomasti kun pääsen pitkästä aikaa katsomaan mitä uutta on tullut hyllyille..) supermarketteihin, niin tehdäänpä uusintakierros lähiseutuni  jättimarketissa,  jossa käyn vähintään kerran viikossa.  Tässä postauksessa on sitten monen monta kuvaa; tosin sisäpuolen vahvoista valoista johtuen  kuvat eivät ole mitenkään tarkkoja.
Ennenkuin tullaan tähän sisäntuloaulaan,  olen kävellyt ravintolan, lemmikkitarvikekaupan,  kodinkonekaupan,  vaate&kodinsisustuskaupan ja apteekin ohitse,  jotka eivät kuulu supermarketille, vaan vuokraavat siltä kauppatilaa. 
Marketti avaa ovensa jo hyvin aikaisin aamulla,  ja yritän mennä tuonne aikaisin sunnuntai-aamuisin, joka on viikon hiljaisin päivä.  Marketti on jakautunut kahteen osaan: oikealla 2-kerroksinen supermarkettiosa,  ja oikealla vihannes-ja hedelmäpuoli.  Niiden välillä on sitten kuvassa näkyvä käytävä, jonka varrella pieniä kauppoja  ja keskellä on marketin kahvila. 
Ihan sisäänkäynnin alussa  näkyvät ensin siivousaineet,  ja sen jälkeen kosmetiikkaa ym.  , joita on parin käytävän verran. Shampoita ja suihkusaippuoita on niin valtava valikoima että tuolla on vaikeaa tehdä valintaa.
Kun marketti on suhteellisen tyhjä,   on käynti tuolla lähes viihdettä.  Visuaalinen puoli on tuolla tosi mahtava, ja tässä suoraan eteenpäin, meijerituotteiden  yläpuolella,   on hauskoja asetelmia, Perjantaisin ja pyhien alla täällä on aivan toisenlainen tilanne_: olen muutaman kerran käynyt marketissa aikaisin perjantai-aamuna, ja joka kerta vannonut itselleni etten enään mene ostoksille perjantai-aamuisin;D  Vaikka avaavatkin marketin silloin jo klo 6 aikaan, niin siellä on liikaa ihmisiä...
Ei nyt mutta sitä seuraavana viikonloppuna täällä vietetään Shavuot-juhlaa,  joka on lempijuhliani täällä,  Shavuot on samana päivänä kuin Helluntai,  ja helluntain alkuperä liittyykin tähän shavuot-juhlaan. Shavuot-juhlaan kuuluvat maitotuotteet,  ja se näkyy tuolla sillä esillä  on paljon   juhlaan liittyviä ruoka-aineksia,   ja maitotuotteet ovat tarjouksessa.  Juhlaan kuuluvat juustokakut, ja kaikenlaiset juustoiset piirakat, paistokset  ym.
Vastapainona kaikelle juustolle on myös hyvä valikoima vegaanijuustoja.
Tässä näkyy taustalla hieman toisen kerroksen seinää.
Onpa kiva tehdä ostoksia kun ihmisiä on vain vähän liikkeellä:) Ei tarvitse törmäillä toisiin ostoskärryihin.
Gluteenittomia tuotteita on joka kerta enemmän ja enemmän .  Myös  vegaanisten tuotteiden osasto on kattava.   Käyn aasialaisen ruuan osastolla etsimässä riisijauhoa, mutta siellä ei olekaan tällä hetkellä  tavallista riisijauhoa  vaan vain tätä.
Kyllä huomaa että tulossa on pyhä jolloin tehdään juustokakkuja:  valmiit kakkupohjat ja savoiardi-keksit ovat tarjouksessa.
Samoin kakkuvuoat.   Takana yläkertaan johtavat rullaportaat.
Alkoholiosastolla on  Finlandia-vodkaa ja Laplandia-vodkaa Suomesta.
Alkoholipuolella oli katettu pöytä .
Leipäpuoli marketissa on  hyvä,  mutta en yleensä osta leipää, paitsi joskus paketillisen  täysjyväpitoja tuolta.  Leivät tulevat tuonne puolivalmisteena, ja kypsennetään tuolla.  Marketilla on oma keittiö ,  ja keittiömestari ,  ja  paikan päällä tehdyn valmisruuan valikoima on todella suuri. En koskaan osta  valmiiksi tehtyä ruokaa, mutta monelle se  on hyvä ratkaisu.
Joka käytävällä näkee jotain kivaa kun katsoo ylöspäin...
Tahini on tärkeä aines täälläpäin ,  ja valmistajia todella paljon. Tässä vain osa tahinivalikoimasta. Toinen tärkeä aines on taatelisiirappi.  Kún tahinia ja taatelisiirappia sekoitetaan keskenään , siitä syntyy ihana tahna:)
Jee hapankorppua! Reilusti kalliimpaa kuin Suomessa, mutta pääasia on että löytyy hapankorppua. Myös Valion voita on tuolla ollut jo pitkään.
Onneksi on myös hyvä valikoima  pakastemarjoja.  Kerran ostin tyrniä, ja en tiennyt että marjoissa oli aika isot siemenet sisällä,,,,
Pastaa joka puolella esillä kun tulossa on pyhä jolloin tehdään juustoisia ruokia:)
Kivoja juttuja myös  terveellisempien tuotteiden yläpuolella.
Koska oli hiljainen aamu,  osa kassoista oli vielä kiinni.
Tuorekalan tiski on hyvä tuolla,  ja  nyt oli norjalaista lohta tarjouksessa, mutta en ostanut. Tiskin takana on monta ihmistä perkaamassa  kaloja tarpeen mukaan.
Käyn hakemassa mintulla terästettyä vihreää teetä. Juon joka iltapäivä pari mukillista  vihreää teetä, ja tämä englantilainen Ahmad Tea:n  vihreä tee on tosi hyvää,  ja edullinenkin. 
Kasvismaitoja on hurja valikoima tuolla , ja tuntuu että niitä tulee koko ajan lisää,  Kauramaidot eivät ole ( vielä...) saavuttaneet kovin suurta suosiota täällä; tuolla oli 4 eri   valmistajan kauramaitoa, mutta ei yhtäkään täkäläistä.   Olen laktoosi-intolerantti,  ja saan helposti ikäviä oireita maitotuotteista, mutta en osta näitä valmiita kasvismaitoja,  vaan teen itse kauramaitoa pari kertaa viikossa,  kahviani varten.    Suomessa muuten käytin enimmäkseen Lidlin maitotuotteita, enkä saanut niistä minkäänlaisia   oireita... Onkohan saksalaisten lehmien maito erilaista .....
Nämä koristeet marketissa  saavat aina hymyn huulille  .  Noilla on paljon tekemistä viihtyvyyden kanssa,  ja minusta mikään muu marketti täälläpäin ei ole läheskään niin viihtyisä kuin tämä.
Lehmä edessä...
Turkkilaista (tai arabialaista) kahvia.  Samaa kahvia  löytyy vihreistä puisseista,  kardemummalla terästettynä.
Tässä on taatelien , pähkinöiden, siementen   ja  kuivahedelmien osasto.
Sitten on mausteiden vuoro.  Tässä kuvassa näkyy riisiin lisättäviä maustesekoituksia, joissa myös kuivattuja vihanneksia.
Ostan kuivattuja chilipippureita.   Ostan nykyään mausteeni täältä,  sillä mausteet tässä marketissa takuulla tuoreita kun ostajia on niin paljon,  ja mausteet täällä myös edullisempia kuin pienissä maustekaupoissa.
Maustetiskin päädyssä on erilaisia halvoja irtopainossa.
Oliivi-ja pikkelsiosasto
Irtosalaatti&tahnaosasto ym.
Muistan että halusin ostaa jauhoja,  ja nappaan ylähyllyltä täysjyväjauhopussin.
Päätän käydä yläkerrassa jossa on kaikkea muuta kuin ruokaa.  Osa yläkerran seinästä on rakennettu ikäänkuin taloiksi. Ja katolla on kissa!
Katse alas rullaportaista
Yläkertaan tullessa näkee ensin vaatteita.
Astiaosastolla oli pöytä katettu shavuot-juhlaa teemalla.
Mietin ostanko koiranruokaa, mutta päätän tulla joku toinen päivä hakemaan ruokapussin Bambille.  Täällä on supermarketeissa paljon pienempi valikoima lemmikkiruokia ja tarvikkeita kuin Suomen suurissa marketeissa, ehkä koska pieniä lemmikkikauppoja on niin paljon. Eläinten ruuat ovat myös kalliimpia täällä kuin Suomessa.   Ennen tilasin Bambin ruuat kotiinkuljetettuna eräästä eläinkaupasta, mutta kerran kun olin unohtanut tilata pussin,  ostin Bambille marketista Bonzo-nimistä ruokaa,  josta Bambi piti enemmän kuin mistään kalliimmasta ruuasta, ja siitä lähtien on Bambi  syönyt marketista ostettua Bonzo Senioria. Pysähdyn näiden  minileikkureiden  kohdalle, sillä minua kauan palvelleen leikkurin astia vuotaa.  En kuitenkaan ole vielä päättänyt mitä ostan.
Siirryn takaisin  alakertaan,  ja maksan ostokseni. Koska  vihannes&hedelmäpuoli on erikseen , maksetaan niissä myös ostokset erikseen.  Vihannesosastolle mennessä ohitan marketin kahvilan.
Tarvitsen paljon inkivääriä,  sillä teen kaksi kertaa viikossa inkiväärishottijuomaa.
Sitrushedelmien aika alkaa olla jo ohi, ja hedelmät nyt kalliimpia  kuin talvella. Pidän muutenkin enemmän Välimeren talven  vihannes-ja hedelmätarjonnasta kuin kesän  tarjonnasta.
Paprikoiden hinta nousi toissa viikolla hurjan korkeaksi.   Oliko syynä  pidempi talvi vai muutamat tosi kuumat päivät, en tiedä, mutta jos hinta nousee liian korkeaksi , voin hyvin olla ilman paprikoita kunnes hinta normalisoituu. Tässä luki vielä että paprikoita voi ostaa vain 2 kiloa kerralla.
Vihannes-ja hedelmäpuoli on tässä marketissa tosi hyvä.
Nyt on vihreiden  manteleiden sesonki.  Monet käyttää näitä salaateissa ym. mutta itse ostan mantelini mieluummin myöhemmässä vaiheessa, kun sisällä  oleva manteli on jo kuivunut ja kasvanut.
Kirsikkatomaatteja , nam:)  Sitten onkin aika maksaa ostokset ja lähteä kotiinpäin.
Tässä ovat ostokseni supermarketin puolelta: 1,5 kilon jugurttipakkaus,  Arlan kermajuustolevitettä (leivontaa varten),  vihreää teetä, 100 % täysjyväpitoja,   salaattietikkaa,   täysjyväjauhoa, pieni pikakahvipurkki, tofupaketti,  kuivattuja chilipippureita.  Kuvasta puuttuu  kikhernepurkki ja kaurahiutalepussi ja meikinpuhdistusliinapakkaus.   Nämä ostokset maksoivat euroissa tasan 20 euroa.
Tässä vihannespuolen ostokseni:  Inkivääriä,   varsiselleriä,  jäävuorisalaattia  ja mungpavun ituja. Nämä ostokset olivat euroissa 4,3 euroa.   Tämän päivän iltalehdessä luki että selleri on uusi superfood ja että monet inhoavat sen makua. Minä olen aina rakastanut varsiselleriä, ja käytän sitä smoothieissa ja salaateissa.  Harmikseni loppukesällä kun on tosi kuumaa,  selleri on kuivaa ja puumaista, enkä silloin osta sitä.

Tässä tuli nyt hurjan pitkä pläjäys, taitaa olla ennätykseni tässä blogissa;D Toivottavasti jaksoitte seurata mukana.

31 kommenttia:

 1. Luin tämän oikein hitaasti ja huolella nauttien. :-) Oli niin kiva postaus! <3 Todella hieno kauppa ja mitkä valikoimat! Kääk!

  Ensin ajattelin, että tuonne olisi ihan mahtava päästä tutkimaan ja viettämään aikaa (varmaan menis monta tuntia!), mutta sitten tajusin, että kieli tuottaisi melkoisia vaikeuksia, ja saattaisi mennä hermo. :-D Ovatko myös kaikki purkkien ja pakettien kyljessä olevat tuoteselosteet vain hepreaksi?

  VastaaPoista
 2. Satu :Kiitos💗Tosi ihana marketti onkin, ja niin kiva käydä tuolls. No tekstit tuotteissa täyttä hepreaa😏mutta minissa tuotteissa tekstiä myös englanniksi

  VastaaPoista
 3. Ihana kauppareissu! Todellinen runsauden sarvi ja tuolla käveleminen on todelista hyötyliikuntaa.

  Itsekin ostin juuri eilen paikallisesta etnokaupasta tuota Ahmad teetä.

  Ulkomailla käydessä on mielenkiintoista kierrellä juuri ruokakaupoissa, niin paljon kaikkea uutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SusuPetal:Tosi ihanaa onkin käydä tuolla, ja totta, askeleita kertyy tuolla puhelimen askelmittarin mukaan ihan kivasti 😀Nuo Ahmad-teet ovat tosi hyviä, ja kiva että teiltäkin löytyy❤ Ulkomailla toaiaankin on kiva turustua supermarkettien valikoimiin

   Poista
 4. Kiitos, Jael, kun kerroit sanoin ja kuvin tästä kotikaupunkisi marketista. On siinä kokoa ja näköä, ei voi verrata tämän tuppukylän ässään. Mielenkiinnolla seuraan mitä muualla maailmassa tapahtuu. Netti on nyt kun oma elinpiiri koko ajan supistuu.

  Ostoslistasi loppusumma näyttää varsin kohtuulliselta, osaat ostaa harkitusti. Pelkäänpä, että itseltäni menisi tuolla "rahat ja kukkaro", kaikkea tekisi mieli ostaa, no mausteita ainakin ja halvaa. :-) Kiitos, oli kiva postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unelma:Kiitos kyn tulit kertomaan että se tykkäsit❤Netti on kyllä mahtava kun pääsee sen kautta nojatuolimatkalle. Yritän ostaa vain sellaista mitä tosiaankin tarvitsen, mutta ihan aina se ei onnistu.. Olen myös aika hintatietoinen, ja tuo marketti on paitsi niin viihteellinen myös monia muita edullisempi💚

   Poista
 5. En ole ikinä nähnyt noin mahtavaa kauppaa !!!🙃🙃

  VastaaPoista
 6. Oih! Onpa melkoinen kauppakeskus ja mikä tavaroiden paljous!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipe:Onneksi lähellöni noin hyvä marketti💚

   Poista
 7. Kiva postaus! Käyn itse harvoin isossa supermarketissa juuri tuon ruuhkaongelman takia, pitäisi mennä autolla ja sekin vie lopulta enemmin aikaa kun kävellä lähikaupoille. Osa tuotteista oli tuttuja, täällä tahinin kanssa sekoitetaan rypälesiirappia, joskus taatelisiirappia, se onkin mun herkkua joskus sunnuntaisin, nam! Ihanat koristukset tosiaan ja aloin pohtia, että pienillä visuaalisilla jutuilla saisi ihmeitä aikaan monissa marketeissa.Teillä on huomattavasti enemmin vegaanituotteita, meillä hintataso on vielä esim kasvismaidoissa aika kova. Toisaalta vegaaniravintolat ovat aika edullisia, ja moni on aloittanut oman myyntitoiminnan, ja sieltä saa musta edullisesti tuotteita. Gluteenittomat lisääntyy kovaa vauhtia Turkissakin, ja kaupungeissa monet ei-keliaakikotkin ovat siirtyneet gluteenittomaan ruokavalioon. Kiitos kierroksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Petra:kiitos💚Mä käyn sekä toreilla että tuolla, ja ainakin minulle ne täydentävät toisiaan. Byusilla menen, pari pysäkkiä, pysähtyy kätevästi ihan lähelle markettia❤ Ja totta, noilla visuaalisilla jutuilla on kyllä paljon tekemistä viihtyvyyden kanssa tuolla❤Täällä tosiaankin paljon vegaanituotteita, ja ravintoloita, ja Tel Aviv onkin yksi kaupungeista missä eniten vegaaneja suhteessa väestöön kaupungissa Kiva kuulla että teilläkin vegaaniset ja gluteenittomat tuotteet lisääntyvät. Tunnen täällä turkkilaisen tytön, jonka sukulaisilla Istanbulissa kasvimaitotehdas💚Kiva kuulla että tykkäsit💚

   Poista
 8. Siellähän hyllyt notkuvat tavaraa...täällä esim. Prismassa, jossa pääsääntöisesti käymme, on usein tyhjiä kohtia hyllyissä. Jopa leipähyllyissä. En tiedä onko tavarantoimittajista kiinni, vai helkilökunnan vähyydestä. Joskus oikein harmittaa. No onneksi on auto ja pääsemme muihinkin kauppoihin..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele:joskus sunnuntaisin tuolla, kun on viikon eka oöivä, niin voi olla sama juttu. Prismat ovat kyllä ihania, tykkään käydä niissä kun olen Suomesss💙

   Poista
 9. Kiitos tästä kierroksesta! Kiva katsella, millaisia ruokakauppoja muualla on. Tekstit ovat tosiaan "ihan hepreaa" kieltä osaamattomalle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia:kiva kuulla että tykkäsit💚Mustakin muiden maiden ruikakauppapostaukset ovat tosi mielenkiintoisia 💙täyttä hepreaa, hih, mutta aika monessa tuotteessa kuitenkin teksti myös englanniksi

   Poista
 10. Voi huisi mitkä tavarapaljoudet ja ruuan määrät 😀
  Jalat eivät väsyneet, mutta oikeasti IRL olisivat voineet rasittua.
  Onneksi sinä olet harjaantunut kävelijä ♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita:tosi hyvä valikoima tuolla onkin, parempi kuin suurissa ketjuissa täällä(tuo on pieni yksityinen ketju). Ja köyntihän tuolla köy ihan kuntoilusta😁

   Poista
 11. Ihana marketti. Tuolla saisi ajan hyvin kulumaan, kun ensi kulkisi katse yläilmoissa ja sitten vielä pitäisi katsella kaikki tuotteet :)
  Ihanaa torstaita sinulle Jael <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi:Tuolla on tosiaankin panostettu viihtyvyyteen💙Hih, A na välillä tulee tuolla huomattua uusia kivoja yksityiskohtia💚

   Poista
 12. Voi hyvänen aika miten iso marketti ja miten valtavasti tavaraa!!!! Tonne ei ihan pikku ostoksien varte viitsi lähteä, kyllä täytyy kauppa käydä, eihän noita koristeena voi siellä pitää. Mielettömän isot vihannes ja kasvisosastot, herkullista leipää ja noin irtomausteet olisi heti mun ostoslistalla.
  Yhteenvetona tein tästä kaupasta, kuin tori neljän seinän sisällä, ihan mahtavaa! Kyllä teidän kelpaa <3.

  VastaaPoista
 13. Kiitos, että sain elää tämän vain kuvien kautta:) Meille market -päivät ovat puuduttavia! Valikoima senkun kasvaa ja saa koko ajan etsiä sitä omaa tuoetettaan. Ihan kuin teidän marketti olisi suurempi kuin se meidän suurin, jossa emme muistaakseni käyneetkään. Sinne emme helposti lähde, mutta jos on jotain erikoista, se on pakko. Mietin usein, miten meidän äiti jaksaa vieläkin sitä Porin suurinta, kun sen päästä katsoo niin toista päätä ei näy.

  Mukavaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
 14. Superhalli ja samalla kauppa, missä aika kuluu! Rahakin, ehkä. Meillä Long Islandilla on yksi pienempi supermarket ja tuotteet tietenkin korealaisia, saa arvuutella mikä on mitä. Mutta joskus on kiva ostaa ja syödä jotakin poikkeavaa.

  VastaaPoista
 15. Tuoltahan löytyy kaikkea! Halvaa söin Turussa jo 1960-luvulla.

  VastaaPoista
 16. Olen hämilläni... Niin paljon kaikkea, valtavasti ja muutoinkin niin eri fiilis mitä täällä Suomessa supermarketeissa. Olen ihan sanaton tästä :O

  VastaaPoista
 17. Voi miten iiiihana marketti. Joskus jossain maailmalla olen eksynyt lähes saman kaltaiseen, mutta luulen, etten ihan noin isoon ja ihanaan koskaan. Jos pääsisin tuollaiseen paratiisiin, päiviä kuluisi varmasti useampikin kaikkea katsellessa. Toisaalta olisi kyllä vaikeata päättää mitä kaikkea ostaisi noin laajasta tarjonnasta. Hyvin usein käykin niin, että vain katselen ja ihastelen kaikkea uutta ja erilaista, mutta omaan koriin päätyy onneksi aika järkevät ostokset.
  Myös koristeet näyttivät hauskoilta.
  Kiitos mahtavasta postauksesta Jael!

  VastaaPoista
 18. Mää en tykkää selleristä, mutta nyt ostettiin sitä testiin ja tehtiin uunijuureksia ja yllätyin, ku se paistettuna maistuki ihan ok:lta ja pari päivää ku sitä nyt syöny, ni onki ruennu maistuun ihan hyvältä. :D Eli raakana ei hyvä, mutta paistettuna on. Sainpa uuden vihreän syöntilistalle!

  VastaaPoista
 19. Olipa kiva päästä kurkistamaan totutusta poikkeavaan ruokakauppaan. Aivan upea. Tuolla tulisi kyllä valinnan vaikeus :)

  VastaaPoista
 20. wau mikä postaus!
  Kiinnostuin noista hinnoista.
  Tarkoittaako Finlandia vodkan kohdalla: 2 pulloa 100 ja yksittäin 60?
  Eli 2 saisi n 25e ja yksi maksaa n 15e.
  Kun innostut uuden postauksen tekoon käännä hinnat ja muu oleellinen jotta me lukijat pääsemme helpommalla, jooko? :)
  Valinnanvaraa on marketeissa siellä ja täällä niin että tulisi todellinen ahdistus jos ei tietäisi mitä hakee ja haluaa...

  VastaaPoista
 21. You made an article that is interesting.You are so amazing.

  VastaaPoista
 22. Olipas kiva postaus! Eksyin blogiisi sattumalta, on ollut erittäin kiinnostavaa luettavaa. :) Ystäväni, jonka mies lähi-idästä, tarjoaa minulle aina Ahmad-merkin kardemummateetä! Se on herkullista. Tuota minttua pitääkin seuraavaksi etsiä, Suomessa ainakin virolaiset kaupat myyvät tätä merkkiä.

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...