tiistai 27. elokuuta 2019

Elokuun kuumaa loppua

Knafeh, /kunafeh-leivonnaisia torilla
Elokuu lähenee loppuaan, ja täytyy sanoa että  tämä elokuu on ilmastollisesti ollut paljon helpompi kuin kaikki aikaisemmat elokuut täällä:  aamuisin ja iltaisin on ollut miellyttävää , eikä ole niin hikoiluttanut ulkona. Tosin nyt viikonloppuna ja hieman sitä ennen oli muutama kamala hikipäivä, mutta tänään aamuna oli taas sellaista että ei tullut hiki pintaan. Nyt illalla sitten tuli hiki  kun kävin viemässä Bambia puistoon iltalenkille...
Mutta koska kuitenkin on ollut sellaisia  30 +- asteita , niin olen usein tehnyt kävelylenkkini  keskustan vanhassa kauppakeskuksessa ,  josta niin pidän.  Tämän kuvan otin hissistä matkalla katolle.
Hydroponinen kastelujärjestelmä. Vesi kiertaa  putkissa.
Luin nimittäin että kaupunki järjestää opastetun kierroksen kauppakeskuksen ekologiselle katolle,  englanniksi ja  ilmaiseksi, kun taas kauppakeskuksen järjestämät kierrokset tuolla ovat maksullisia.  Vaikka olinkin katolla muutama vuosi sitten hydro-ja vesiviljelyn alkeita oppimassa, niin halusin nähdä oliko katolla jotain uuttakin.
Kävimme ensin katsomassa pientä mehiläistarhaa,  jossa ei kerätä mehiläisten hunajaa, vaan haluttaan turvata mehiläisten säilyminen urbaanissa ympäristössä.  Matkalla mehiläisten luo ohitimme pitkät rivit nuoria puita,  jotka saavat katolla kasvaa hieman suuremmiksi.   Viime vuonna kirjoitin  miten lapset istuttivat nuoria puita puiden uutena vuotena. Kerroin silloin virheellisesti että puut annetaan niiden kasvettua niitä istuttaneille lapsille, mutta se ei menekään niin vaan puut lahjoitetaan eri projekteihin,  esimerkiksi sellaisiin paikkoihin missä metsäpalot ovat tuhonneet kasvustoa. Katolla on myös iso hyönteishotelli,  linnunpesiä ja perhospuisto, mutta tähän  aikaan vuodesta perhosia näkee vähemmän.
Sitten menimme opetusfarmille, missä kävin oppimassa  muutama vuosi sitten,  ja oppaamme Nimrod (kuvassa) kertoi miten  nuo kasvujärjestelmät  toimivat. Kuvassa Nimrodilla on kädessään salaatti , joka muistaakseni oli kasvanut vasta  viikon verran.  Kasvien taimet  kasvatetaan mullassa, mutta sen jälkeen kasvu tapahtuu vedessä.
Oli ihan mielenkiintoista käydä tuolla uudelleen, vaikka  aihe ehkä kiinnosti enemmän muita koska heille asia oli täysin uusi. 
Ihanat basilikat,  jotka tuolla tuoksuivat vielä paremmalta kuin torin basilikat. Opetusfarmin tuotteita myytiin aikaisemmin  kauppakeskuksessa parissa myyntipöydässä,  ilman myyjää, niin että maksu laitettiin rasiaan.  Kävin viikottain ostamassa salaattini sieltä,  ja sitten yhtenä päivänä ei myyntipöytiä enään ollutkaan, sillä liian monta ihmistä käveli ohitse ja otti salaatteja ja yrttejä ilman että maksoivat. Vilkas kauppakeskus ei kyllä ole sopiva   paikka tuollaiseen luottamukseen perustuvaan myyntipaikkaan...
Basilikat ja muut vihreät kasvavat tuolla vesiviljelyssä.

Mukavaa elokuun loppua teille:)

13 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Ihana kuulla, että tämä elokuu on ollut säiden puolesta helpompi kuin muut elokuut!

Ja tuo opastettu kierros oli varmasti tosi mielenkiintoinen. Järjestettiinkö sen hepreaksi vai englanniksi? Onko siellä yleensäkin minkä verran englanninkielisiä opastettuja kierroksia?

Hih, basilikan tuoksu tuli tänne asti. ;-D

Ulrika kirjoitti...

Todella kiva että tollasia juttuja järjestetään !! mäki oisin menny 🙂😊
Kiva kuva ton jonka otit hissistä 👍

Jael kirjoitti...

Satu:tosi ihanaa että ollut vähän helpompaa:esim.viime vuonna aikaisin aamulla Bambin aamukävelyllä tuli jo ihan hiki, nyt ei ❤
Kirjoitin tuolla että kierros englanniksi, oikeastaan kai turisteille tarkoitettu mutta kaikki anglosaksit tuolla olivat täällå asuvia. Tel Avivin kaupunki ja pari muuta tahoa järjestävät ilmaisia englanninkielisiä kierroksia turisteille, mikä on kiva juttu ❤

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Onpa hauskaa, että tekevät tuollaista. Luottamus on tosiaan monimutkaista. Toiset tuntuu syntyneen ilman omaatuntoa. MIten kiva olisi elää maailmassa, jossa kanssaihmisiin voisi luottaa.

Melissa kirjoitti...

Tuo on kyllä mahtava systeemi...Mä niin toivon pääseväni pian käymään siellä päin...

https://villananna.vaikuttajamedia.fi

SusuPetal kirjoitti...

Vau, minkälaista basilikaa! Tuoksu on varmaan todellakin ollut huumaavaa!

Harmi, että tuollaiseen luottamukseen perustuva kauppa saa ihmisistä sen pahemman puolen esiin.

Mukava kuulla, että elokuu on ollut kuumuuden suhteen helpompaa kuin aikaisemmin.

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Luulen, että minusta ei olisi siellä asujaksi...tuo kuumuus ja kosteus varmasti olisivat liikaa. Mutta viikon tai kaksi voisin hyvin nauttia lämmöstä..:)

PiipeA kirjoitti...

Hieno kierros ja voin vain kuvitella ,millainen tuoksujen huuma tuolla oli. Vesiviljelystä en ole kuullutkaan.
Minäkin olen istuttanut puun Israelissa vuonna 1988 ja ostanut puuntaimen myös kummipojalleni. Olisi kiva tietää, vieläkö molemmat ovat pystyssä.

Mukavaa loppuviikkoa! Mekin olemme saameet nauttia helteisistä säistä tällä viikolla. Tänään oli +25 ja aurinko helotti siniseltä taivaalta. Kesä jatkuu...

Rita A kirjoitti...

Ekologinen katto on loistava juttu 💚 Mälsää että salaatteja ja yrttejä alkoi kävellä ulos ilman että ihmiset maksoivat. Blääh.

Huikea kuvakulma tuossa toisessa kuvassa ylhäältä laskien.

Meillä on tänään vielä ihana hellepäivä, huomisesta alkaa taas viiletä. Kiva kuulla että sinulla ollut maltillinen elokuu eikä hirveää kuumuutta.

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Ihan mahtavaa, että mehiläisten säilymistä edesautetaan noin. Mehiläiset ovat niin tärkeitä ihan kaikelle. ♥

Toivottavasti mukava sää jatkuu ja tukala kuumuus meni ohi!

Tiia Koivusalo kirjoitti...

Oi miten mielenkiintoista, minäkin olisin mennyt. Mahtavia kuvia Jael. Oikein aurinkoista viikkoa. <3

Petra kirjoitti...

Meillä oli kuuma alkukesä mutta nyt on jo helpottanut, ihan teidän lukemiin ei täällä kyllä nousta ja kosteuskin on aika maltillista. On kyllä sääli, että ihmiset ottavat ilman lupaa vaikka tietävät sen tuhoavan luottamuksen touhuun, salaatit eivät ole kovin kalliita joten kysymys on ihan vaan ahneudesta. Olen usein miettinyt miten täällä hedelmä- ja vihanneskaupat jättävät tuotteet yöksi ilman lukkoja, toisaalta monet laittavat hieman huonoksi menneet tuotteet laariin, josta niitä saavat varattomat ottaa. Mukavaa syyskuuta, palailen linjoille blogimaailmaan kesätauon jälkeen.

Marianna kirjoitti...

Mielenkiintoista ja juu, basilika tuoksuu miltei tänne asti!

Harmi, että ihmiset ottavat maksamatta, sillä mukava idea meni näin kiville.

Norjassa on vielä tienvarsilla kukka-, vihannes-, hedelmä- ja kananmunamyyntiä luottamukseen perustuen, eli ota mitä haluat ja laita raha laatikkoon tai vipps:aa app:in kautta. Perustuu luottamukseen ja toivottavasti jatkuu tulevaisuudessakin.

Tuntuu varmasti ihanalta sellainen "vähemmän hikinen" ilma :)