keskiviikko 15. tammikuuta 2020

Lempiaikani sitrusten aika

Ihana sitrusten aika, olen ihan hulluna  sitruspuihin silloin kun niissä on hedelmiä.  Näen aina bussistani asuinkaupunkini keskustan alueella olevan pienen puistikon sitruspuut, ja viikon alussa päätin mennä katsomaan saisinko poimittua puista muutaman hedelmän. Minulle tulee tähän aikaan vuodesta kauhea hinku tehdä sitrushilloja,  ja nuo puiden sitrushedelmät eivät ole hyviä sellaisenaan syötynä, mutta loistavia sitrushilloissa.
Kaikkien puiden hedelmät olivat tosi korkealla, eikä alaosissa ollut hedelmiä. Ehkä kaupungin puutarhurit ovat tarkoituksella poistaneet alaosien hedelmät.... Mutta en halunnut kuin ihan muutaman...
Puissa on myös piikkejä, mikä vaikeutttaa hedelmien poimimista.  Enkä löytänyt kepppiä millä olisin voinut hieman ravistella puita. Lopulta onnistuin poimimaan yhden vaivaisen hedelmän....
Mutta ei hätää; myöhemmin samana päivänä kun vein Bambin ulos,  kävelimme kotikatuni loppupäähän, jossa on pieni piha, jossa pieni mökki ja suuri pomeranssipuu. Pomeranssipuun omistaja vuokraa mökkiä, eikä kukaan käytä puun hedelmiä, mutta hän ei kuitenkaan antanut lupaa poimia hedelmiä. Niitä putoo puusta maahan mädäntymään, Sattumalta pihalla oli puutarhuri, joka leikkasi pensaiden kuivuneita oksia pois. Sanoin että otan puusta muutaman hedelmän,  mutta ne olivatkin liian korkealla. Maahan pudonneista ei löytynyt hyviä.  Puutarhuri siirsi tikapuut puun lähelle ja poimi minulle noin  2 kiloa pomeransseja. Mahtavaa! Kun kysyin häneltä että tietääkö hän mitä näillä tehdään, sanoi hän ettei hänellä ole siitä aavistustakaan. Sama juttu muuten omistajan kanssa. Minä  kuivatan ohuesta keltaisesta osasta leikkaamani suikaleet, ja jauhan ne sitten pomeranssijauheeksi.   Siemenet taas ovat hyvin pektiinipitoisia. 
Talvi tuli ja meni, ja nyt on aurinkoista  ja huomenna pitäisi olla yli 20 astetta.  Täkäläisten mielestä täällä on edelleen talvi, mutta  minusta talvi oli se kylmä puolentoista viikon episodi  joka vielä viime viikolla aiheutti tulvia, hengenmenetyksiä ja paljon aineellista vahinkoa. Täällä on joka talvi suurinpiirtein viikon kestävä talvinen episodi, joka tänä vuonna oli kylmempi kuin vuosiin.  Käytin talvitakkiani enemmän kuin 2 kertaa, ja parin päivän ajan piti jopa laittaa sukkahousut  housujen alle, sen verran viileää oli. Mutta ei enään.  Sadetta tietysti tulee edelleenkin joskus   ennen loppukevättä,mutta ei enään  sellaista kuin viime viikolla. Aika outoa että täällä oli kylmempää kuin pitkään aikaan, ja samaan aikaan Suomessa harvinaisen leutoa....
Minusta tämä on kevät... Kukat kukkivat, luonto kukoistaa ja on aurinkoista. Talvitakkia ei ehkä enään edes tarvitse.
Torin luomumarketin ihana Herzel-kissa. En tiedä kuinka vanha Herzel on ,mutta jo vuosia se on ollut luomumarketin sisäänkäynnin edessä

11 kommenttia:

 1. Onpa persoonallinen, kaunis kissa. Sitruspuut ja sitrukset kyllä ihania, minulla aina talvella mandariinihimo.

  VastaaPoista
 2. Olipa kiva, että puutarhuri auttoi sinua saamaan noita hedelmiä. En ole ajatellutkaan, että myös siemeniä voi käyttää hyödyksi muutenkin kuin istuttamalla niitä.
  Ihanaa iltaa sinulle Jael <3

  VastaaPoista
 3. Ihanat sitrukset! Kyllä kelpais minunkin kadun varrelle.Siskon sitruunapuuhun tuli niin paljon hedelmiä, että minun piti alkaaetsiä ohjeita niiden käyttämiseen. Ruuanlaiton lisäksi hillo- ja leivontaohjeita.

  VastaaPoista
 4. Mahtavaa että sait pomeransseja. Usein kannattaa ottaa asioita puheeksi.

  Sitrukset ovat ihana näky!

  VastaaPoista
 5. Nyt sielä on hyvät ilmat mun makuun! Ei liian kylmä eikä liian kuuma. Kuvasta näen että vanhassa talossa joka ikkunan kohdalla ilmastointilaitteet, uusissa talossa ei niitä enää tarvi laittaa tohon malliin 👍😁

  VastaaPoista
 6. Etenkin sitruunoita käytän ruoanlaitossa ja leivonnassa paljon. Aina pitää keittiössä olla sitruuna tai pari odottamassa. Puu olisi kyllä ihan huippu, mutta ei taida Hesassa onnistua..
  Kuvasi toivat kevään tuntua tännekin. Kiitos!
  P.S. Minunkin talvitakkini vielä odottelee käyttöä :))

  VastaaPoista
 7. Voi, meillä tänään sadepäivä, osa sitruksista kukkii jo, tuoksu huumaa pyöräilijän. Pari päivää vielä epävakaista, se kestetään.

  VastaaPoista
 8. Hih, Jael hedelmävarkaissa. ;-D

  Onpas muikean näköinen Herzel-kissa. :-)

  VastaaPoista
 9. Annie: Herzel on kyllä tosi persoonallinen kissa. Torilla on monta kissaa, kaikki hyvin syötetyn näköisiä, monet torimyyjät hoitavat ja syöttävät kisuja. Sitruspuut ovat kyllä niin:)

  Outi: Oli tosi kiva puutarhuri,ja onneksi olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan.) Ei varmaan kaikkia siemeniä voi käyttää mutta noissa pomeranssin siemenistä irtoaa veteen laitettuna geeliä, joka on pektiiniä, olen sitä pakastanutkin jonkun verran. Mukavaa viikonloppua OUti:)

  Eeviregina:Voi miten ihanaa kun on omat sitruspuut ja paljon hedelmiä. Meidän pihan kitukasvuinen sitruunapuu on liian varjossa, eikä siihen ole tullut mitään hedelmiä, Yksi entinen asukas istutti sen äitinsä muistolle, mutta väärään paikkaan...

  Rita: Oli tosiaankin onni että oli se puutarhuri tuolla, ja että kysyin., On niin sääli olla käyttämättä niitä hedelmiä. Sitruspuut ovat ihania:)

  Ulrika:Nyt on ollut lähellä 20 astetta mutta tykkäsin enemmän siitä niin lyhyestä ajasta kun oli aika kylmää.Jeps, uusissa talossa ei näy ilmastointilaitteet. Mutta minä asun vanhassa talossa, ja tässä näkyvät.

  Leena: Sitrukset ovat kyllä niin ihania:) Eikös Plantagenin kaupoissa ole ollut myynnissä sellaisia pieniä sitruspuita, ehkä niihin tulee vähän hedelmiäkin. Kiva jos kuvista tuli vähän kevään tuntua , ja teillähän ei taida erityisen talvista siellä olla.. joten ei ihme ettei talvitakkia tarvitse. Minun talvitakkiani ei taidan enään tarvita tänä vuonna.. Oikein ihanaa viikonloppua Leena:)

  Suomalainen Kyproksella:AIka lailla samanlaisia säitä teillä ja meillä,mutta eihän se välimatka edes kauhean suuri ole,joten ei ihme.Sitruspuut ovat kyllä niin ihania:)

  Satu;no pitäähän niitä hedelmiä jonkun käyttää;D Pomeranssi ovat sellaisia että liian kypsinä putoavat helposti maahan. Herzel on kyllä tosi persoonallinen kisu:)

  VastaaPoista
 10. Herzel on hurmaava. Ja näyttäisi tykkäävän valokuvauksesta.

  Mä muistan kuinka utopistisilta appelsiini puut näyttivät joskus Kaliforniassa. Ihmettelin niitä ääneen. Sinunkin puusi näyttävät kauniilta. Mulla ei olisi aavistustakaan mitä tehdä pomeranssista. Meillä meni tänä vuonna kolmas persimonisato harakoille, kun emme saaneet niitä ajoissa poimittua kotipihan puusta.

  Nauti leudommasta säästä! Meillä on ollut 20 C päiviä ja sitten tällaisia "talvisia" alle 10 C asteen päiviä. Mutta aurinko paistaa.

  VastaaPoista
 11. Tuulee, tuulee +7!
  Viime vuonna viikonloppuna tehtiin valtava työ lumenluonnissa terassilla. Tänä vuonna ei ole tehty kertaakaan.
  Sitrukset on kuin pieniä aurinkoja, piristää!

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...