lauantai 4. tammikuuta 2020

Vuosikymmenen 1 postaus

Talven paras puoli täällä on  luonon kauneus
Viimeksi postasin tänne viime vuonna, eli vuoden ja vuosikymmenen ensimmäinen postaus. Flunssani on vihdoinkin ohi, tai melkein, sillä vielä on yskää, mutta olo alkaa jo olla lähes normaali.
Kuluneen viikon maanantaina sytytettiin Hanukka-juhlan viimeiset kynttilät,  ja asuintalossani (7.kerrosta)  vierusnaapurini ehdotti että asukkaat yhdessä juhlisivat viimeisten kynttilöiden sytyttämistä.  Meillä on talon WhatsApp-ryhmä,  ja kutsu tuli sen kautta.   Luvattiin että siellä olisi myös munkkeja,  jotka kuuluvat Hanukkaan, Kuvan lyhyttukkainen nainen  oikealla on ihana Kochi, joka hoiti Bambia kun olin Suomessa.
Loppujen lopuksi meitä oli vain murto-osa talon asukkaista tuolla. Kun ylimmän kerroksen mies (meitä oli vain naisia ja lapsia...)  kulki ohitsemme,  pyysimme häntä sytyttämään kynttelikön, ja hän suostui.  Kuvat ovat tosi surkeita:  puhelimellani saa sisätiloissa surkeita kuvia, kun taas ulkona kun valo on hyvä,  kuvat ovat aika hyviäkin (postauksen 1, kuva). Tämä kuva taisi olla naapurin ottama, jonka kuva oli myös epäselvä;D
Tämä oli ensimmäinen kerta koko asuinhistoriani aikana kun talossa tehtiin jotain yhteistä.  Vanhemmat asukkaat ovat kertoneet että kun taloon muutettiin vuonna 1972,  yhteisiä juttuja oli paljonkin.
Ja tietysti oli munkkejakin. Minä en välitä munkeista, mutta niitä jäi niin paljon yli, että kaikki muut veivät niitä myös koteihinsa, 
Kuva täältä
Tänään on ollut ehkä kylmin ja sateisin päivä tähän asti.  Lähes koko päivän on satanut, ja Tel Avivin keskustassa (kuvassa) ja muissa paikoissa oli tulvia. Täällä joko ei sada yhtään tai sitten sataa liikaa kerralla, enkä  tajua miten nuo vedet  kohoavat noin korkeaksi kaduilla,  sen sijaan että laskisivat viemäreihin, jotka ehkä ovat tukossa... 

20 kommenttia:

 1. Pysykään siellä nyt lämpöisinä Bambin kanssa!

  Noita munkkeja olen miettinyt. Ovatko ne kokolailla samanlaisia kuin suomalaiset munkit? Munkit ja voisilmäpullat ovat sellaisia, joita Suomesta kaipaan. Helppohan niitä olisi itse tehdä, mutta toisaalta voisi joutua syömään sitten itse kaikki.

  Yhteisöllisyys on kyllä kaksi piippuinen juttu. On kiva, kun on naapureiden kanssa yhteisiä tapahtumia, mutta sitten jos niitä alkaa olla liian usein ja pitää valmistella kovasti... Tai jos on melkeinpä vaatimus, että tulla pitää ja joutuu sitten selittelemään jos syystä tai toisesta ei innostu.

  Hyvää alkanutta vuotta! Munkin pitäisi päivittää blogi uudelle kymmenluvulle.

  VastaaPoista
 2. Hah hah. Nyt itse vasta huomasin tuon "munkin" kommenttini lopussa. Ooops. Siis minunkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna ❤Oli kaksi tosi kylmää. päivää, nyt lämpeni. Mä en syö lainkaan munkkeja, nutta kai nuo on aika lailla samanlaisia. Täällåhän monissa leipomoissa on tosi upeita munkkeja, mutta ainoat munkit joista olen koskaan tykånnyt ovat munkkipossu ja Betliiminmunkli🍩Vähän luulen että näitä yhteisiä tilaisuulsia ei tule paljon, ja nytkin meitä.omi vain pieni osa. Tämå on rakennus jonka kaikki asunnot pieniä.kolmioita,jotka aikoinaan rakennettiin nuorille pareille. Osa on vuosien aikana muuttanut muualle, mutta pitänyt asunnot vuokra-asuntoina, ja aika paljom vaihtuvuutta on ollut niissä asunnoissa..

   Poista
 3. Oi mitä herkkuja. Tuollainen talonyhtiön yhteinen juhla onkin kiva. Täällä ollaan oikeastaan vain talkoissa samaan aikaan naapureiden kanssa paikalla ja se kyllä riittää minulle.

  Ihanaa lauantaita sinulle Jael <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi:Onneksi en tykkää munkeista 😏Kiva kun on tuollaista yhteistä, mutta kun meitä oli niin vähön luulen että kiinnostaa vain pientä osaa talon asukkaista. Talkoot ovat uhan hyvä juttu, meillåkin saisi olla sellaiset. Oikein hyvää viikkoa Outi ❤

   Poista
 4. Mukava kuulla että olet parantunut! Onnekasta vuotta 2020!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lepis:Kiitos❤Ja oikein hyvää uutta vuotta sinullekin

   Poista
 5. Hyvää alkanutta vuotta ja uutta vuosikymmentä!
  Kivaa tuollainen yhteinen touhuaminen ja varsinkin lapsille varmasti elämys.
  Onpa teillä ollut hirveät tulvat. Me taidamme puolestaan lähteä tänään kokeilemaan järven jään kestävyyttä retkiluistimilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin Piipe ❤ Tuo yhreinen juttu olikin kivaa etupäässä lapsille, joita tässä talossa onkin palkon. Eilen tuli lyhyessä ajassa hurja määrä vettä, eikä sellaiseen oltu varauduttu, ja ihan uudessa talossa tapahtui sateiden vuoksi järkyttävä tragedia kun sadevettä omi päässyt parkkihallikerroksen hissiin, ja nuoripari hukkui hissiin .Mukavia luisteluhetkiä💙

   Poista
 6. En muista että olisin koskaan ollut hanukka-aikaan Israelissa. Munkit on siis maistamatta. Hirmuiset tulvat! Se on selvä, ettei viemärit ehdi mukaan, kun vettä tulee liikaa kerralla.
  Oikein mukavaa alkanutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
 7. Munkkeja <3

  Kiva kuulla, että olet paratunut!

  Mukavaa, että yhteistä tekemistä elvytellään jälleen, toivottavasti yhteiset jutut jatkuvat!

  Ihanaa alkanutta vuotta sinulle ja Bambille!

  VastaaPoista
 8. Kiva kun naapurit järjestää yhdessä tekemistä , täälä kaikki pysyy tiukasti omissa oloissa 😏😂
  Munkit 🤤🤤 ruotsalaiset munkit on tosi pieniä .....ja berliinimunkkeja ei ollenkaan 😪😪

  VastaaPoista
 9. siellä se Hanukka on merkityksellinen, täällä turussa kun kävin eka kertaa synagogassa tuossa kyseisessä juhlassa, olin aika hämmentynyt, en nimittäin ymmärrä siitä juhlasta oikein mitään, onko se yks tapa juutalaisten pitää sitä, niin se varmaan on.

  VastaaPoista
 10. Minä täällä pitkästä aikaa blogikierroksella! :)
  Onnea uudelle vuodelle ja vuosikymmenelle myös täältä blogistanian kautta <3

  VastaaPoista
 11. Eeviregina:Hanukka on oikeastaan tosi kiva juhla, koska usein osuu yhteen joulun kanssa, eikä ole sillä tavalla uskovainen juhla että paikat olisi suljettu vaikka lapsilla onkin vapaata koulusta tuona aikana. Mutta munkkeja on joka puolella silloin;D Onneksi en niistä välitä, ovat aika tuhteja leivonnaisia. Vettä tuli eilen ihan parissa tunnissa hurjat määrät, ja kaikki meni sekaisin, ja oli todella järkyttäviä tragedioitakin sen johdosta, mutta tosiaankin , vettä tuli eilen niin paljon ja nopeasti etteivät viemärit pysty kaikkea vetämään. Kiitos, ja oikein hyvää alkanutta vuotta sinullekin:)

  SusuPelal:No jos olisi ollut munkkipossu omenahillolla ehkä olisin ottanut;D Kiitos, pientä yskää ja aivastelua lukuunottamatta voin jo melkein normaalisti., Minäkin toivon että tuollaisia yhteisiä juttuja vielä järjesttetäisiin täällä meidän talossa, mutta aika vähän ihmisiä oli nyt kinnnostuneita tästä jutusta, joten saapa nähdä.
  Oikein ihanaa vuotta sinullekin SusuPetal:)

  Ulrika: Mä haluaisin enemmän tuollaisia juttuja, tulisi ehkä jotkut naapurit tutuiksi. Olen tutustunut vuosien aikana joihinkin kivoihin, jotka ovat alkuperäisiä asukkaita, ja tosiaankin yksi heistä joka noissa kuvissa hoiti Bambia kun olin Suomessa, ja idea tuli heiltä:) Mä onneksi en välitä niin munkeista;D

  Piritta: Hanukka on sellainen vähemmän tärkeä juhla mitä tulee uskontoon, sillä sitä ei ole esim, Vanhassa Testamentissa , eikä silloin ole pyhäpäiviä. Hyvin löytyy tietoa juhlasta, laitoin tähänkin postaukseen linkin suomenkieliseen selostukseen siitä. Siihen kuuluu öljyssä paistetut ruuat, jotka symbolisoivat sitä että temppelissä öljy riitti tasan 8 päiväksi, ja siksi munkeista on tullut se juttu Hanukan aikana.

  MaaMaa:Onpa kiva nähdä täällä kommenttisi:) Oikein ihanaa uutta vuotta ja vuosikymmentä sinullekin ihanainen:)

  VastaaPoista
 12. Ihana olisi, kun tuolaiset vanhat perinteet säilyisivät. Meillä aika uusi ja pieni yhtiö, mutta tavaksi on jo tullut, joka keväiset siivoustalkoot ja sen jälkeen grillataan makkarat.
  Harmittavan vähän asukkaita tulee mukaan talkoisiin, vaikka yhteistä pihaa niissä hoidetaan.

  VastaaPoista
 13. Aikamoisen iloisen hulinan keskeltä halusin tulla pikaisesti toivottamaan Sinulle Jael hyvää ja onnellista uuden vuosikymmenen alkua.
  Perusteellisempia kommentteja tulee toivottavasti sitten myöhemmin tänä vuonna :)

  VastaaPoista
 14. Mukavaa tuollainen yhteisöllisyys. Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 15. Taitaa olla nykyajan ilmiö se, ettei haluta tehdä yhdessä mitään. Myös täällä missä asun on sama juttu, mitään ei oikein haluta tehdä yhdessä, vaikka meillä on sellaisia, jotka kovin yrittää sitä. Kun olin lapsi, juurikin silloin 70 -luvulla oli vaikka mitä yhteistä.

  VastaaPoista
 16. Halit Kochille♥

  Ihania munkkeja! Sinä vain sanot, että et pidä, syöt kuitenkin ihan innolla:) Olet herkkusuu kuten minäkin. Oi shit, nyt muistin, että minulla on jääkaapissa Fazerin Sininen...En ikinä mahdu tällä menolla niihin revittyihin farkkuihin, jotka toukokuulla solahtivat yllättäen päälle tuosta vain.

  Halit♥

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...