maanantai 18. toukokuuta 2020

Lämpöaalto

Pienet avokaadon alut , joista todennäköisesti ei kehity avokaadoja. Myös viime vuonna  puu oli täynnä avokaadon alkuja
mutta vain muutama  niistä kasvoi  kypsiksi avokaadoiksi.
Otsikko viittaa  ihan kamalaan lämpöaaltoon,  joka alkoi viime torstaina ,  ja jatkuu koko tämän viikon. Asteita on ollut yli 40,  ja myös pari viimeistä yötä ovat olleet tukalan kuumia. Kevääseen ja syksyyn kuuluu aina välillä kuumia aavikkotuulia, mutta  ne kestävät päivän pari, mutta eivät yli viikon kuten nyt.  Tällaista ei ole koskaan aikaisemmin tapahtunut toukokuussa ,  ja toivottavasti  se ei tarkoita sitä että tästä lähtien kevään lopussa on tällaista....Tuon kuivan kuumuuden vuoksi täällä on ollut paljon tulipaloja, ja muutama ihminen on jo kuollut lämpohalvaukseen.
Viime torstaina alkoi jo olla  tukalan kuumaa, ja ajoimme eksän kanssa erääseen paikkaan , jossa kuulemma sai ostaa kirsikoita suoraan  kasvattajalta.  Matkalla sinne pysähdyimme tauolle tänne metsään, joka sijaitsee  Jerusalemin lähellä olevalla vuoristoisella alueella. Kun tulimme perille,   selvisi että  kirsikoita myytin vain netin kautta, ja toimitettiin tilausosoitteisiin.  Eksä sai  kuitenkin ostettua pari rasiaa sieltä.
Ajomatkan varrella näin useassa paikassa  näitä upeita keltakukkaisia  pensasmaisia puita. Perillä nousimme autosta,  ja vastaan tuli aivan ihana tuoksu, joka tuli näistä kukista.  Tuo kukkiva pensas on Välimeren, etenkin itäisen Välimeren  , alueella kasvava  karvapiikkivihma (mikä kamala nimi noin kauniille kukkivalle pensaalle), joka kuuluu hernekasveihin.  Nyt hieman harmittaa etten  ottanut vähän noita kukkia mukaan, se tuoksu on kertakaikkiaan huumaavan ihana.
Viime viikolla  torit avattiin vihdoin viimein, tosin rajoituksin,  ja ehdinkin käydä siellä jo muutaman kerran.  Viereisellä  kävelykadulla törmäsin Eliseteen,  joka oli tyylikäs kuten aina, myös  kahdella erilaisella  kasvomaskillaan, joita hän valmistaa itse. Mischka-koiralla on aina töppöset tassuissa, ja kun kysyin   kuinka monta paria töppösiä Mischkalla on , Elisete ei edes muistanut määrää. No ainakaan Mischka  ei tuo hiekkaa kotiin. Kun lakaisen lattioita huomaan aina miten paljon hiekkaa tulee  Bambin tassujen mukana. 

Koulutkin avattiin,  mutta  kun jo 8-vuotiaitten pitää olla koko päivän koulussa  kasvomaski  päällään,  tekee se koulunkäynnin  vaikeaksi,  ja  monet vanhemmat eivät ole  lähettäneet   lapsia kouluun, ja luin myös että jotkut koulut eivät myöskään avanneet oviaan rajoitusten vuoksi.  Edit: Onneksi koululaisten pakko pitää maskeja tunneilla peruttiin. Korona-luvut ovat nyt laskeneet niin että viimeisen päivän aikana  uusia sairastuneita on 0! , ja tämä siitä huolimatta että  torit , kaupat ja kauppakeskukset avattiin. Onkohan korona jo ohi  täällä Israelissa?    Edelleenkin tänne ei voi tulla ulkomaalaisia ja kaikki täkäläiset tänne palaavat  joutuvat 2 viikon karanteeniin ,  ja tottahan se on että suurin osa tartunnoista tuli tänne lentokoneilla saapuvien ihmisten kautta.  Finnair perui lennot tänne  ensi kevääseen saakka,   mikä on tosi kurjaa,  sillä vaikka korona näkyy olevan voitettu täällä (toivottavasti)  ei ole päivämäärää lentorajoitusten poistumiselle. Minua  harmittaa sillä minulta tilattu Tel Avivin kaupunkiopas ei nyt tule kenellekään käyttöön (sen piti olla  aplikaatiossa).
Kun katutason ja avointen kauppakeskusten kaupat avattiin ensimmäisenä,  kävin kaupassa, jonka avaamista olin odottanut 2 kk  ajan.   Ulkopuolella  kaikki ihmiset  pitivät sopivasti väliä,  ja kaikilla tietysti kasvomaski. Kaupassa sai kerralla olla vain 8 ihmistä.
Lopuksi vielä jakarandat , jotka kukkivat ikkunani edessä.

11 kommenttia:

 1. On kyllä aikamoinen kuumuus siellä. Tsemppiä Jael, tiedän, että olet viileämpien säiden ystävä.
  Ihanaa iltaa sinulle ❤️

  VastaaPoista
 2. No, onpa kauniilla ja hyvän tuokuisella kasvilla karvainen nimi!

  Huh, miten kuumaa siellä! Toivottavasti ilmiöstä ei tule uutta normaalia.

  Kuulinkin, että Finnairin lennot on peruttu pitkäksi aikaa sinne. Ystäväni piti makustaa Tel Aviviin syyskuussa häihin, mutta nyt lennot ja häätkin on siirretty hamaan tulevaisuuteen.

  (Lainakoira ei todellakaan suostuisi käyttämään tossuja!)

  VastaaPoista
 3. Outi: Todella väsyttävän kuumaa. Ja kun mulla ei ilmastointia niin aika vaikeaa mutta kyllä tuulettimellakin pärjää. Bambi on ihan naatti tästä kuumuudesta, ruokakaan ei maistu samalla tavalla kuin normaalisti. Kiitos, viileys olisi nyt niin ihanaa! OIkein hyvää tiistai-iltaa Outi:)

  SusuPetal: Joo vähän luontaansatyöntävä nimi,mutta ehkä tuo onkin aika ruma ilman noita kukkia. Tosi inhottavan kuumaa, vaikka kyllä alemmat asteet ja kosteus on vielä inhottavampaa, mutta täytyy toivoa ettei tästä ilmiöstä tule normaali. Mutta tilanne on se että ennen talvet olivat täällä viileämpiä, eikä Suomessa ollut yleistä talvinen sää toukokuussa... Voi miten harmi että ystäväsi matka ja ne häät peruuntuivat. En kyllä oikein tajua miksi Finnair lopetti tuon linjan ensi kevääseen asti,kun on tosi suosittu linja, ja täällä kaikki suomalaiset niin pettyneitä. Voi olla sen takia kun tänne ei vielä pääse turistina tällä hetkellä, niin Finnair katsoi että ei voi odottaa että se tapahtuu. Toivottavasti peruvat , tuo on todella pitkä aika, ei kiva.
  Bambikin inhoaa koirien asuja eikä takuulla suostuisi pitämään töppösiä;D

  VastaaPoista
 4. No huh, onpa kuumaa. Toivottavasti kuumuus oli vain jokin tilapäinen ilmiö eikä jatku pidempään.

  Elisete on tyylikäs visiirissä ja maskissakin! <3

  Todella harmillista, että tekemäsi kaupunkiopas ei tulekaan nyt kenellekään käyttöön. :-( :-( Voihan vee. :-(

  VastaaPoista
 5. Tätä oli mielenkiintoista lukea. Mieletön kuumuus siellä. Ensin pitää koronan vuoksi liikkua vain lyhyitä matkoja ja tuo kuumuus kyllä myös estää liikkumisen. Ja siellä lapsilla maskipakko koulussa. Täällä ei ole. Ja joitain koulutartuntoja jo löytynyt.
  Tyylikäs tuo ystäväsi Elisete visiirissään ja maskissaan. Ja koirallakin kivat töppöset.
  Kaupunkiopas, jonka olet tehnyt ei pääse nyt käyttöön. Ymmärrän tosi hyvin harmituksesi. Työ, johon on tuhlannut paljon aikaa ja näin käy. Outo kevät!
  Viileämpiä ilmoja toivottelen sinne ja mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 6. 'Kuuma sää' - mikä se on? :) Täällä on vielä viileää mutta aaah! niin ihanan valoisaa! Herään viiden kieppeillä ja sitten pitää laittaa silmälaput muuten virkistyn niin ettei uni enää tule :)
  Yöt alkaa lämpenemään mikä on myös aivan mahtavaa.
  Minä olen kotihiiri muutenkin niin ei korona ole paljoakaan elämään vaikuttanut kuin median kautta.
  Jaksamista sinne!

  VastaaPoista
 7. Hirvee mikä kuumuus, kiva kuva avocado puusta :))

  VastaaPoista
 8. Satu:Inhottavan kuumaa edelleenkin,mutta viikonloppuna pitäisi helpottaa jo. Tämä on varmaan pisin näin kuuma aika mitä olen ikinä kokenut, enkä haluaisi kokea tällaista uudelleen,mutta kuulemma kesästä tulee tosi kuuma, ihanan talven jälkeen. Elisete on aina niin tyylikäs:) Hänellä on usein aviomies mukana, kameransa kanssa , sillä Elisete on niin ahkera somettaja;D Niin onhan se harmillista että se kaupunkiopas ei nyt tule käyttöön kun FInnair perui lennot noin pitkälle, mutta ehkä sitten joskus sitä voi käyttää, tosin sitä pitää sitten muokata koska osa siinä olevista ravintoloista esim. on koronan vuoksi joutunut kokonaan sulkemaan ovensa.

  Tuula:kiva kuulla että pidit:) Ne sallitut 100 metrin kävelyt olivat juuri kun luonto oli kauneimmillaan, ja nyt kun saisi jo kävellä vaikka minne, niin tämä kuumuus estää sen . Mutta viikonlopuksi on luvattu normaalimpaa säätä:) Elisete on aina niin tip top, ja Misckan töppösetkin valittu usein Eliseten asujen mukaan;D
  Todellakin harmi että FInnair perui lentonsa, eikä nyt tule käyttöä kaupunkioppaalle, jonka piti olla aplikaatiossa. Oletin että syksyllä alkavat taas lentää, mutta tuo päätös olla lentämättä tänne ensi maaliskuuhun asti oli kyllä todellinen shokki, sillä tuo linja on todella suosittu. Kevät on tosi outo kun teilläkin tuli lunta toukokuussa.
  Kiitos, nyt viikonloppuna pitäisi jo helpottaa.

  BLOGitse:Täällä on ollut kamalan kuuma...Bambi koira on ihan väsähtänyt ulkoilun jälkeen, eikä ruokakaan maistu samoin kuin normaalisti. Olen ottanut vesipullon mukaan ulkoiluun ja kaadan sitä Bambin turkille jotta olo olisi viileämpi. Teillä on jo tosi valoisaa, mutta niin on täälläkin , tosin ei samoin kuin Suomessa.No hyvä ettei korona ole erityisesti vaikuttanut elämääsi. Täällä oli niin tiukat rajoitukset että pakostakin sen huomasi ja rajoitti kaikkea elämistä. Mutta nyt on jo höllennetty kun luvut ovat niin pienet, mutta aina varoitetaan toisesta aallosta, ja maskipakko kuumalla ei ole mitenkään niin kivaa.Kiitos, ja kaunista kesää sinulle:)

  Ulrika: Helt hemskt, ja avokaadopuu on kiva, mutta olisi kiva jos tulisi enemmän hedelmiä. Osa puusta on kadulla, joten siitä saisi poimia jos olisi hedelmiä. Tämä kuumuus kuulemma vaikuttaa myös tuleviin avokaadosatoihin, kurjaa.


  VastaaPoista
 9. Ihana jakaranda 💜 Jaksamista sinulle ja Bambille sinne helteisiin!

  VastaaPoista
 10. Jotenkin tuli haikea olo katsellessani tuon puun keltaisia kukkia, monena keväänä olen niitä Välimeren rannoilla päässyt ihastelemaan. Nyt en varmaankaan enää voi matkustaa Suomea kauemmaksi.

  Ihana näkymä ikkunastasi.

  VastaaPoista
 11. Olet mainio kirjoittaja ja niin hyvä kertoja että tunne itse olevani kadulla kanssasi. Kiitos siitä. Näin pitkälle pääsin kun kahvisade soi taustalla :D

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...