torstai 12. marraskuuta 2020

Ainakin on taidetta

Tel Aviv on normaalisti kaupunki  , jossa on jatkuvasti tapahtumia, ja jossa aina on jotain tekeillä, Korona muutti tuon kaiken,  eikä maaliskuusta lähtien ole oikein ollut mitään tapahtumia.   Kunnes nyt tänään iltana ja viikonloppuna,  jolloin kaupungin keskustan alueella on LovingArtMakingArt-tapahtuma.   Tuo  tapahtuma on jokavuotinen  taidetta ja luovuutta esiintuova taidetapahtuma,  jolloin kaduille levittäytyy taidetta,   taidegallerioilla on avoimet ovet ja museoihin on vapaa pääsy.  Nyt ei  pääse museoihin,  mutta  taide-installaatioita saa ihailla ulkona.   Esillä on ulkomaalaisten ja  täkäläisten visuaalisen taiteen tekijöiden töitä. Yleensä tapahtuma on keväällä,  mutta  tänä keväänä se peruttiin , kuten kaikki muutkin tapahtumat silloin ja sen jälkeen.   Ihanaa että Tel  Avivin kaupunki kuitenkin nyt järjestää tämän tapahtuman. Kun  tapahtumia ei oikein ole,  niin tällaista tapahtumaa arvostaa enemmän kuin yleensä. 
Olin aamupäivällä liikkeellä  keskustassa , ja päätin katsoa mitä löytyy  Rothchild bulevardin varrella, Ihan ensimmäiseksi silmiin osui tämä iso  puihin ripustettu NO. Espanjalaisen Santiago Sierran No maailmankulkue alkoi vuonna 2009, patsaan muodosssa, ja sen jälkeen NO on kiertänyt eri paikoissa , ja eri muodoissa, esim.  New Yorkissa, Madridissa ja Ruotsin Lindköpingissä.
Seuraavaksi näin täkäläisen  taiteilijan riikinkukkokuvan. Näitä pitäisi olla 4  eri puolilla kaupunkia, mutta  minua kiinnosti enemmän tuo juuri pressujen alta kuoriutunut rakennus,
Muutama vuosi sitten olin viereisessä talossa, erään järjestön tiloissa, ja  järjestön toimitusjohtaja kertoi silloin  että viereinen  ränsistynyt rakennus kunnostetaan , ja siitä tulee hieno putiikkihotelli. Nyt kunnostus on lähes valmis,  mutta tuleekohan tähän hotelli...
Seuraavaksi vastaan tuli puussa oleva parveke, jota oltiin juuri rakentamassa. Hillel Romanin  puuhun rakennettu parveke kutsuu ihmisiä kiipeämään ylös, uusiin korkeuksiin, sekä fyysisesti että metaforisesti,  katsomaan bulevardia ja ihmisiä ylhäältä alas, ja ylöspäin katselemaan lintuja.  Illalla kun tämä on valaistu niin  parveke näyttää varmaankin hyvältä. Illalla on myös taideperformansseja kadun varrella,  ja tarkoitus oli mennä nyt illalla katsomaan, mutta en sitten jaksanutkaan lähteä liikkeelle. Mutta huomenna aamupäivällä  nämä näkee myös valmiina, joten ehkä silloin .Postauksen ensimmäinen kuva on tästä puuparvekkeesta,
Hollantilaisen Sil Krollin teos oli rakenteilla, joten toivottavasti näen sen huomenna valmiina. 
Kävelin eteenpäin  ja huomasin että  puistokadulle oli lisätty uusia penkkejä.
En ole kävellyt puistokadulla sen jälkeen kun take away tuli taas mahdolliseksi, ja puistokadun kahvilakioskit olivat auki.  Tässä oikealla puolella on penkkejä , joissa voi istua kahvin kanssa, ja  nurmikolle oli levitetty tuollaisia sinisiä mattoja, joissa pystyy istumaan. Normaalisti puistokatukahvilan edessä on joitakin pöytiä ja tuoleja, mutta nyt ei sellaisia saa pitää esille. Mutta penkeillä saa istua ja juoda kahvia...
Toinen kioskikahvila. Kuten kuvista huomaa, ihmiset ovat edcelleen kesävaatteissa.  Marraskuun  ensimmäinen puolisko on tähän asti ollut melkein epänormaalin lämmin, ja   vaikka aamulla aikaisin ja illalla on tosi miellyttävää, päiväsaikaan on helteistä.
Riippumatot eivät ole osa taidetapahtumaa...
Sitten  tulinkin Minna Pölläsen työn kohdalle.  Pölläsen työt (näitä oli kaksi, ja toinen rakenteilla kun menin ohi) kannustavat ohikulkijoita katsomaan pieniä murto-osia maisemasta  impovisoidun kiikarin avulla.. 
Seuraavaksi tulin kansallisteatterin ja konserttitalon aukiolle, jossa myös piti olla installaatioita, mutta niitä ei vielä siellä ollut. 
Kävelin seuraavalle   puistokadulle, ja siellä olevan kioskikahvilan lähellä oli aika paljon ihmisiä, Oikeastaan ihanaa nähdä ihmisiä liikkeellä,  sillä monet nuoret joutuivat koronan vuoksi muuttamaan pois vuokra-asunnoistaan   kun työpaikka meni alta pois,  ja monet tekevät edelleenkin töitä kotona.   Kohta on  varmaan  3. lockdown, joten pitää  ehtiä nauttia kun vielä  ehtii.  Ensi kuun puolivälissä on Hanukka-juhla, ja on  ollut puhetta siitä että silloin olisi taas lockdown, perhejuhlissa kun korona tarttuu helposti.
Viimeisenä  halusin nähdä tämän penkin,  joka sekin on taide-installaatio.  Mahtava penkki, jossa tilaa  ihmisille, mutta myös nelijalkaisille, sillä tuossa on juomakuppi (siinä olikin vettä) ja  tuossa "laatikossa" muutama kissa voi nukkua ja olla sadetta piilossa. Tällaiset penkit haluaisin ehdottomasti meidän puistoon, tykkäsin:)

16 kommenttia:

 1. Onpa kiva, että tuollainen ulkona oleva tapahtuma voidaan järjestää. Kyllä tuollaisia nyt osaa ihan eri tavalla arvostaa. Mahtavaa, että myös suomalaisen taiteilijan töitä on tuolla esillä <3
  Ihanaa iltaa sinulle Jael <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi: tosi kivaa että tällainen on nyt viikonloppuna. Ja totta, todellakin tällaista arvostaa paljon enemmän kun on niin harvinaista nykyään. Hauska tuo Pölläsen työ:) Oikein hyvää viikonloppua Outi:)

   Poista
 2. Tuo viimeinen penkki on oikein ajatuksella toteutettu. Ihana. Tykkäsin myös niistä toisista perinteisemmistä puupenkeistä. Niissäkin hyvää designia. ☘️

  Parveke puussa, loistava konsepti kaikkineen. Ekaksi mieleeni tuli maja puussa, sellainen mitä lapset ovat kautta aikojen halunneet rakentaa. 🧡

  Ihanaa että teillä on taidetta ja että olet päässyt liikkumaan. Hyvä näkökohta että taidetta ja näyttelyitä ja tapahtumia arvostaa enemmän kun niitä on harvemmin. 🌹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita: Minusta tuo penkki oli niin hyvä, ja tässä meidän puistossa pari tuollaista olisi niin hyvä juttu. Ja myös nuo toiset puupenkit, joidenka takana kasvillisuutta, ovat mukavia istumapaikkoja..
   Tuo parveke tai terassi puussa on tosi kiva , olisi kiva jos se jäisi tuonne,mutta tuskinpa. Maja puussa on ihana, meillä oli maalla lapsena jonkinlainen maja puussa, ja siellä oli tosi kiva olla:)
   Taidetapahtuma on kyllä ihanaa kun sitä on harvoin nykyään,muutenkin kulttuuri jäänyt niin koronan jalkoihin, juuri eilen kerrottiin miten koko oopperan kuoro sai potkut,kiitos koronan. Ja totta, kyllä tällaisia tapahtumia nyt arvostaa paljon enemmän.

   Poista
 3. Kiitos mielenkiintoisista valokuvista. Olen enempikin tottunut näkemään ja katselemaan ikivanhaa arkkitehtuuria, joten Tel Aviv piristää ja kiehtoo, kaupunki oikein uhkuu positiivista tulevaisuutta ja luovuutta.
  Kiva kun kerrot elämästä Tel Avivissa. Kaupunki on nuori ja asukkaatkin enempikin nuorta väkeä. Siellä asuu paljon luovaa väkeä mikä tekee kaupungista eloisan. Ihania nuo kahvilakioskit ja kaunis on tuo tuleva hotelli.
  Koronatilanne on teillä paljon parempi nyt, mitä se oli noin kuukausi sitten. Tartunnat laski siellä 9000 päivässä, 9000 kahdessa viikossa. Valtava ero siis. Toivottavasti ei tule kolmatta lockdownia.
  Me ohitetaan taas kerran teidät tartuntojen määrässä ja kuolleita tulee luultavasti vuoden loppuun mennessä 3-4 kertaa enempi kuin tähän mennessä. Joten täällä ei näytä hyvältä, mutta lockdownin vaaraa ei meillä ole juuri lainkaan. Tehdään mitä muuta tahaansa, mutta ei lockdownia. Täällä mennään täysin kansalaisten vastuulla.
  Hyvää syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Donna:Kiitos kommentistasi ja kiva kuulla että pidit:) Tel Aviv on vasta 111 vuotta vanha, joten sen vanhempaa arkkitehtuuria ei oikein löydy, no Jaffan vanha kaupunki on satoja vuosia vanha,paitsi että se on täysin restauroitu aikoinaan. Tel Aviv onkin tosi luova ja energinen kaupunki,normaalisti, nyt vähän vähemmän tietenkin.
   Tel Aviv on tosiaankin nuorten kaupunki,mutta monet vuokralla asuvat ovat joutuneet nyt muuttamaan muualle , vanhempien luokse tai kauemmaksi halvempien vuokrien perään kun työpaikat hävinneet, etenkin ravintola-kahvila-baari-klubi.alalta, ja kulttuurialalta. Täällä on jokaisen bulevardin varrrella kahvilakioskeja, jotka ovat tosi hurmaavia:) Hotelli taas, saapa nähdä tuleeko siitä tosiaankin hotelli,mutta kaunislinjainen Bauhaus-rakennus, joka oli päässyt huonoon kuntoon ja nyt näyttää taas uudelta.
   Totta, täällä oli tosi korkea lukumäärä tarttuneita viime kuussa. Ja nyt on niin paljon vähemmän mutta hieman nousussa, ja siitä voi syyttää kahta eri sektoria eli arabiväestöä, ja ultrauskovaisia, jotka järjestävät niitä suuria häitä vaikka ne ovat todellisia koronaloukkuja. Ja sitten muu kansa saa kärsiä heidän vuokseen.
   Kurjaa kun teillä taas luvut nousseet , ja vähän joka puolella Eurooppaa muutenkin. Minusta täällä aivan liian helposti tehdään tuo lockdown, ja nyt on väläytetty yö-lockdownin mahdollisuutta, vaikka on todettu ettei siitä oikein mitään hytötyä.. Ruotsalaiset ovat vastuullisempia koronan suhteen kuin täällä jotkut, joten toimitaan eri tavalla, harmi että niin.Kaunista viikonloppua sinulle.

   Poista
 4. Penkki on kyllä hyvä idea, kannatetaan! Kiva, että taidetapahtuma järjestettiin. Tuollaiset terassit/parvet olisivat muutenkin ihan hauskoja kaupunkien keskustoissa, niistä saisi vähän toisenlaista näkökulmaa katuvilinään. Ja sehän se kai on tarkoituskin.

  Meillä on kanssa ollut vielä aika lämpimiä päiviä, ihan shortsikelit. Eilen tosin satoi, mutta lämpöä oli vielä yli 20 C. Mä kyllä nyt toivoisin niitä villapaitakelejä.

  Kiitos, kun taas siellä kameran kanssa kiertelit ja meitä sivistit. Näitä on ilo lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JOhannna:Eikös olekin kiva penkki... saisi mennä massatuotantoon, harmi jos tuo jää vain näyttelykappaleeksi.
   Tuo puussa oleva parvi on kiva, ja saisi jäädä tuonne,mutta se tuskin sinne jää, eikä varmaan puukaan siitä niin pitäisi. Mutta ihan lähellä on pysyvä näköalapaikka, eli pieni kumpu,jonka keskellä iso puu, ja sitä kiertää penkki, ja kumpuun tullaan rappusia pitkin. Sieltä on kiva katsella kaupungin vilinää:)
   Täällä on ollut tosi lämmintä, nyt illallakin 23 astetta, ja päivällä oli lähes 30 astetta.En muista tällaista marraskuussa, ja se on kyllä huolestuttavaan. Mäkin niin jo kaipaan viileämpää säätä, viime vuonna oli tähän aikaan käytössä jo ohuempi untuvapeittoni,nyt vain superohut kesäpeitto.
   Kiva kun tykkäsit:) Ihan kännykän kanssa kiertelen, ja välillä sillä saa ihan hyviä kuvia, vaikka aika viimeisiäään vetelee, kun puhelin ollut jo yli 3 vuotta.

   Poista
 5. Olipa taas mielenkiintoisia juttuja. Mun suosikki oli puussa oleva parveke. :-) Ihanaa, että korona-aikaan järjestetään edes jotain, pienetkin jutut piristävät. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu: Oli kyllä tosi kivaa kun on tuo tapahtuma, tänäänkin kävin hieman katsomassa. Ja korona-aikana kun tapahtumia on lähes nolla niin tällainen on niin piristävää:)Munkin suosikki on tuo puussa oleva terassi tai parveke, saisi jäädä sinne,

   Poista
 6. Ihanaa, taidetta ja moneen makuun.
  Voi että kun olis mahtavaa päästä eroon tästä pirun epidemiasta. Onneksi marraskuu on jo puolessa välissä, sitten kun vielä joulukuun jaksaa...ooooh, en malta odottaa!
  Nyt on p-i-m-e-ä-ä!
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. BLOGitse; Taidetta tosiaankin moneen makuun, ja tuossa oli vain pieni osa. TOivokaamme että ensi vuonna pääsemme tästä pahuksen viiruksesta eroon, kohtahan tulee jo vuosi täyteen. Joulukuu Suomessa on kyllä ihana kaikkine valoineen, vaikka pimeää.
   Kiitos samoin mukavaa viikonloppua:)

   Poista
 7. Kiitos tästä ihanasta ja lämpöä väreilevästä (tarkenee!) kierroksesta! Minua kiehtoo katutaidetapahtumat ja yleensäkin katutaide. Hienoa, että tuo tapahtuma nyt järjestettiin, kun keväällä ei ollut mahdollista. Ulkonakin voi taiteesta nauttia. Tuo Minna Pölläsen teos on jokseenkin suloinen: siinä on jotain inhimillistä. Samoin tykkään erityisesti tuosta eläimet huomioon ottavasta penkistä <3

  VastaaPoista
 8. Puuparveke on tosi kivan näkönen, vielä jos sielä ois penkki missä vois istua ja juoda kahvia :)

  VastaaPoista
 9. Kivoja juttuja näytteillä. Meillä on onneksi kanssa kiva ilma, ainakin voi olla ulkona.

  VastaaPoista
 10. En kestä, tuo on niin mun maailmaa <3 Taide on ihanaa...

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...