lauantai 13. helmikuuta 2021

Puistokierros

Hyvää ystävänpäivää huomenna sunnuntaina. Tällainen koristelu oli pharm-kaupan edessä perjantaina. Täällä  14.2 on rakastavaisten päivä , kuten muualla maailmassa. Onkohan se muuntunut ystävänpäiväksi muualla kuin Suomessa? 
Maanantaina  vierailin vihdoinkin  Tel Avivin keskuspuistosssa,  jossa kävin viimeksi lähes vuosi sitten. Halusin ensin mennä kierrokselle trooppiseen puutarhaan, ja muistin että se on lasten  kiipeilytelinepuiston  lähellä.
Kun tulin puiston eteen, portti olikin kiinni. Mutta infotaulussa luki että se avattaisiin puolen tunnin kuluttua.
Menin sillä välin katsomaan eläimiä  puiston toiseen pieneen eläinnurkkaukseen.  Kuvan Aksiskauriista otin kaukaa,  ja  onnistuin juuri ja juuri ottamaan kuvan, sillä  kauriiden kanssa elävä emu-lintu aina yrittää  estää kuvaamisen. Oli todella kirkas päivä,  mikä näkyy kuvista.

Toisen puolen aitauksessa oli erilaisia lintuja kuten värikkäitä kanoja,  kalkkunoita , ankkoja ja muita lintuja  ja sitten nämä kaksi, jotka tuijottivat minua uteliaina. Luulin ensin näitä nuoriksi  vuorikauriiksi, mutta näillä on erilaiset korvat.
Lähdin uudestaan kohti  trooppista puistoa, joka oli nyt auki.
Kuten viime keväänä,  olin nytkin ainoa vierailija trooppisessa puistossa,  ja ainoa mitä kuulin oli lintujen viserrys. Miten ihanan rentouttava paikka tämä onkaan kun puistossa ei ole muita.  
Trooppisessa puistossa on monta erilaista palmua.
Aivan puiston laidalla huomasin Bengalin fiikuksen , jonka ilmajuuret olivat asettautuneet leveästi. Kuulin tuolla  ääntä, joka kuulosti joko vesilinnulta,  tai sammakon kurnutukselta,  mutta ääni tulikin tämän puun latvasta,  joten joku lintu se oli.
Fiikusten ilmajuuret ovat kyllä jännän näköisiä.
Trooppisen puutarhan toinen lampi. Viime keväänä  lammen vesi taisi olla kirkkaampi..
Lopulta tulin appelsiinipuun kohdalle,  joka on jäänne appelsiinitarhasta,  joka sijaitsi  nykyisen Tel Avivin Montefiore-kaupunginosan paikalla.. Appelsiinitarhan  perusti  vuonna 1842 Jaffan rabbi Yehuda Margoza,  joka yhdessä kahden muun kanssa oli ostanut alueen ,  jonne appelsiinitarha perustettiin.  Kun appelsiinitarha lakkautettiin vuonna 1922, jäi tämä appelsiinipuu ainoana jäljelle uuteen kaupunginosaan, 1980-luvun alussa  appelsiinipuu irroitettiin varovasti   ja tuotiin nykyiselle paikalleen  trooppisen puutarhan alueelle. Tänään vanhan puun hedelmät ovat  pienehköjä,  ja huomasin muutamia vasta  maahan pudonneita hedelmiä, jotka poimin kassiini. Napsin myös yhden hedelmän puusta,,,
Trooppisen kierroksen jälkeen jatkoin matkaa, ja ohitin tämän  suuren kuumailmapallon,  joka on joutunut olemaan paikallaan koko korona-ajan.
Sitten ohitin tämän portin, mikä on ensi viikon Samsung  maratoonin reitin varrella.  Korona-vuonna ei maratooniakaan juosta kuten aikaisemmin, vaan se tapahtuu digitaalisessa muodossa,   aplikaation  kautta,  ja tuo portti taitaa olla vain symbolinen portti, sillä  mitään yhteistä juoksemista ei tällä kerralla ole.

Koronasta puheenollen,   pientä laskua on vihdoinkin alkanut näkyä tilastoissa. Se onkin kestänyt kauan, sillä  kun kestää kuukauden ennen täyttä suojaa,   niin se ei heti näy tilastoissa. Toivottavasti   tuo laskusuunta myös jatkuu, nyt kun ei enään ole liikkumisrajoitusta.
Tulin joen kohdalle.
Tuo vesi joessa oli tosi mutaisen näköistä, mutta se voi johtua siitä että osa joen hiekkaisista reunoista  on valunut jokeen sateiden aikana.
Sitten istahdin hetkeksi penkille,  ja  kaksi komistusta , ehkä pariskunta,  kahden tosi upean villakoiran kanssa,  kävelivät ohitse. Ennenkuín sain kännykän kameran esille,  he olivat jo paljon kauempana,  mutta nappasin vähän epäselvän kuvan kaukaa. Kuten kuvasta huomaa, on ollut tosi lämmintä,  ja  minulla ei ollut vettä mukana, alkoi olla jo liian lämmintä enkä  mennytkään puiston siihen kohtaan mistä yleensä poimin villiyrttejä.  Päätin kävellä  sinne missä minulla on lyhyin matka bussille.
Tulin puiston alueelle joka on lähellä  asumuksia.  Jos saisin vapaasti valita missä asua  niin tuolla, sillä tuo puisto on niin ihana ja monipuolinen.
Kahvilakioski joen rannan vieressä.  
Viimeinen paikka ennen poislähtöä oli puiston toinen eläinnurkkaus.
Suloinen vuorikauris pariskunta.

26 kommenttia:

 1. ❤️Ihanaa ystävänpäivää!❤️

  http://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jasmin:Kiitos samoin sinulle Hyvää Ystävänpäivää 💗

   Poista
 2. Olipa hauska katsella eläimiä ja kaikkea kaunista ja hauskaa mitä pistit tarjolle.
  Bambit 🤎🧡♥️ Puiden heijastus lammen pinnassa tosi kaunis (vaikka samea). 🌴

  Ystävänpäivää ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita:Kiva kuulla että tykkäsit, ja ovathan eläimet aina niin mukavaa katseltavaa🐩🦃🐔🐃ja nuo bambit niim suloisia❤️Se emu aina vaan yrittää estää kuvaamisen😏Oikein Hyvää Ystävänpäivää Rita💗

   Poista
 3. Tää on aina melkein kun ois matkalla, kun katselee näitä sinun kuvia :) Ne on niin epätodellisia kun katsoo täällä ikunasta ulos.
  Tuollainen maraton -juoksu sopis minullekin: digitaalinen ;D
  Onko Jaffa -appelsiini saanut merkkinsä tuosta puusta tai tuosta Jaffan alueesta?
  Hyvää ystävänpäivää sinullekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sartsa:Kiva kuulla, ja niinhän se on että ulkosuomalaisten blogeissa pääsee virtuaalireissuille ja minä. taas pääsen virtuaalisesti käymään Suomessa siellä asuvien blogeisss. JAFFAn appelsiinit taisi saada nimensä siitä että aikoinaan ne lähetettiin maailmalle Jaffan sataman kautta. 🍊🍊Hyvää Ystävänpäivää sinullekin 💗

   Poista
 4. Hyvää ystävän päivää! <3
  Ilmajuuret on ihan "kummitusmaiset"
  , niiden kohdalla vois hyvin tehdä kauhufilmiä.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulrika, tack det samma💗Hih, onhan nuo ilmajuuret aika jänniä, ja oliskin sopivia kayhuleffoihin😏

   Poista
 5. Ooh, niin ihanan lumetonta siellä :D

  Aurinkoista ystävänpäivää sinulle ja Bambille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SusuPetal:Ei lumesta tietoakaan mutta ehkä tulevalla viikolla pohjoisessa kun loppuviikkoa kohti piäisi olla pari viileää päivää❄️
   Kiitos💐ja Hyvää Ystävänpäivää sinullekin💗

   Poista
 6. Aivan ihana puisto ja ymmärrän täysin, miksi juuri tuo paikka olisi täydellinen asuinpaikka.
  Kaunista ystävänpäivää sinulle Jael <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi:Tuo puisto on kyllä niin ihana ja niin monipuolinen, ja olisi kyllä ihanaa asua noin lähellä 💚Kiitos Outi, ja Hyvää Ystävänpäivän iltaa sinulle💗

   Poista
 7. Kiitos näistä ihanista puistokuvista! Niitä katsellessa tuli ihan oikeasti hyvä mieli!
  Mukavaa ja lämmintä alkavaa viikkoa Sinulle!
  Meillä lunta on melkoisesti ja lisää on tulossa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipe:Kiitos🙏ja ihanaa kuulla rttä kuvista jotain iloa💚a
   Oikein hyvää ystävänpäivän iltaa sinulle ja hyvää uutta viikkoa💗Teillä on tosiaankin kunnon talvi tänä vuonna❄️💙

   Poista
 8. Varmasti tuntuu kivalta, kun voi taas liikkua. Onpa muuten aika mahtavat ilmajuuret. Nyt taitaa kaikki olla mukavan vihreää ja vehreää.

  Hyvää ystävänpäivää Jael! Olet vanhimpia blogiystäviäni ja kiitän sinua lämpimästi mukavista hetkistä, joita olen blogissasi saanut viettää. Felix lähettää Bambille ystävänpäivähaukut.

  Mä tykkään oikeastaan enemmän ystävänpäivästä kuin Valentines. Toisaalta kun olen seurannut perheen nuorisoa, niin onhan se Valentines tärkeä :) Nuoruus ja rakkaus, oi voi.

  Iloa alkavaan viikkoosi! Kiva, että siellä alkaa näkyä tuloksia koronan suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johanna:On kyllä ihanas liikkua rajoitusten jälkeen, ja toivottavasti kaupat ka kauppakeskuskuksetkin pian avattaisiin. Nuo ilmajuuret ovat kyllä aika hurjia, ja joo, nyt on se kaikkein vihrein aika💚💚
   KIitos samoin Johanna 💗olet ollut ihana blogiystävä, ja oli niin mukavaa nähdä sinut myös livenä silloin Helsingissä🌺💗Juu nuorille varmaan Valentine 's tärkeä❤️
   Kiitos samoin. Tosi positiivista että alkaa näkyä vähän tuloksia, mutta ehkä tulossa vielä kuun loppupuolella pieni totaaali lockdown kun on se Purim. juhla täällä.

   Poista
 9. Voi miten kesäistä! Hyvää ystävänpäivää! <3 En tiennytkään, että muualla maailmassa vietetään rakastavaisten päivää, kun meillä ystävien. Kiva myös kuulla, että siellä koronatilanne alkaa helpottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annielander: On kyllä ollut ihan kesäistä, vaikka ei vielä pitäisi... Kiitos, ja toivottavasti oli hyvä ystävänpäivä. Juu en ole ystävänpäivään muualla törmännyt, aina ollut vain Valentines ja rakastavaisten päivä. On kyllä hyvä että koronatilanne vähän parempi, toivottavasti ei vain väliaikainen sellainen.

   Poista
 10. Hyvää ystävänpäivää, Jael! Mä olen joka vuosi purnannut sitä, että rakastavaisten päivästä on tehty Suomessa ystävänpäivä, mutta en enää tänä vuonna ole jaksanut, vaan olen vissiin alistunut kohtalooni. :-D

  Olen niin iloinen, että pääsit tuonne puistoon pitkän tauon jälkeen! Oli kiva kierros; kiitos!

  Digitaalinen maraton... sellaiselle minäkin voisin osallistua. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu:Kiitos samoin. Joo taitaa ehkä Suomi ,tai en tiedä miten Ruotsissa, ainoa paikka missä Valentines on ystävänpäivä. Hih, mä huomaan ettei ihan helppo juttu sulle;D
   Kiitos, oli kyllä ihanaa kun ei enään sitä rajoitusta:) Ja kiitos, kiva kierros olikin:)
   Joo en tiedä oikein miten tuo digimaratooni sujuu, kai niin että jokainen osallistuja saa sen kitin, jossa pusero, numero ym, ja sitten valitaan reitti vaikka kodin lähellä , ja aplikaation kautta kai sitten näkee kuka on voittaja;D

   Poista
 11. Kiitos ihanasta puistoretkestä. Ihanaa kun siellä on noin kauniita puistoja. Minua kiinnostaa mikä on vienyt sinut sinne kauas, oletko perheellinen ja käytkö työssä? Nyt nämä on kyllä aika henkilökohtaisia kysymyksiä mutta uteliaisuudelle ei voi mitään 😁. Ymmärrän kyllä jos et halua vastata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NIla:Kiva kun olit virtuaalisesti mukana:) Tuo Tel Avivin keskuspuisto on tosianakin aivan ihana, ja siellä voi viettää koko päivän. No tulin tänne kibutsiin ihan nuorena, jäin, opiskelin , tein töitä, sain lapsen, erosin, muutin takaisin SUomeen, tapasin siellä täkäläisen eksäni jonka kanssa matka alkoi Helsingin kautta Hollannista Israeliin lyhyeksi aikaa ja sitten Etelä-ja Pohjois-Amerikaan, ja sitten taas tänne. Poikani , ja hänen pikku perheensä SUomessa.

   Poista
 12. Vasta nyt ehdin puistokierrokselle, mutta olipas se sitten sitäkin hienompi. Kiitos Jael!
  Hieno puisto ja varsinkin valokuvasi ovat todella onnistuneita. Niitä selasin vielä useampaankin kertaan edes ja takaisin.
  Olet ihanainen blogiystävä ja vaikka en ystävänpäivätervehdykselle tänne ehtinytkään, niin ajattelin että ihan jokainen päivä sopii ystävätervehdyksille. Oikein iloista torstaita Sinulle Jael <3

  VastaaPoista
 13. Kiva, että pääsin kävelemään kanssasi puistossa. Olen ollut aivan liikaa neljän seinän sisällä. Kovin
  trooppinen puisto näytti Floridalta.

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...