keskiviikko 10. helmikuuta 2021

Vapaus


Eli vapaus liikkua vapaasti... Se tuntuu nyt niin erilaiselta  kun on kuukauden aikana saanut  liikkua vain rajoitetusti. Liikkumista arvostaa silloin paljon enemmän.   Maanantaina suuntasin sitten pitkän tauon jälkeen Tel Avivin keskustaan.
Matkalla torin  kahvikauppaan,  jossa saa nyt ostaa mukaansa kahvia, toisin kuin vielä viime viikolla.  Ohitin tämän talon, ja tuon kulman  , jossa oli ravintola, mutta ei näytä siltä että ravintola olisi hengissä tuolla.
Oli niin mukavaa taas jutella kahvikaupan Itain kanssa. Olin edellisenä päivänä kysynyt WhatsAppissa häneltä onko kahvikauppa tosiaankin auki.   Istua ei saa eikä tuoleja ole ulkopuolella, mutta siellä oli muutama korkea pikku pöytä,  jonka äärellä pystyi juttelemaan Itain kanssa. Ja se kahvi tuolla,  aina niin hyvää. Torit edelleen kiinni, paitsi ne joilla on fyysinen ruokakauppa siellä,  ja tyhjä tori näyttää aika surkealta.  Edelleenkin siis lockdown, mutta lievempi sellainen. Koronapäällikön mukaan  kauppojen pitäisi avautua   kuun lopussa, mutta se riippuu  sairaalassa olevien määrästä,  tartuntojen määrästä, eli suuri jos...
Kahvikaupasta lähdin eteenpäin.  Huomasin muutoksia, esim, nämä restauroidut rakennukset olivat vielä pressujen alla kun viimeksi kävelin täällä.
Koska korona-aikana ravintolat eivät ole olleet auki sitten viime kesän,    monet keittiömestarit ja muut ovat avanneet herkkukauppoja,   sillä ruokakaupat saavat olla auki. Tässä yksi niistä, ja tällä kadulla oli muutama uusi herkkukauppa.

Saavuin puistobulevardille.
Taas huomasin jotain uutta: näissä kahdessa upouudessa  talossa asuttiin jo, mutta ei silloin kun viimeksi kävelin ohi.  Niiden keskellä on  vanha talo,  jonka uusien talojen rakennuttaja joutui   restauroimaan, kuten tällasissa tapauksissa pitää tehdä.  Onkohan restauroidussa pienessä talossa asuntoja vai tuleekohan se muuhun käyttöön...
Saavuin kadun loppupäähän ja sen edessä olevalle kansallisteatterin ja konserttitalon aukiolle, jonka luulin olevan eristetty , mutta ei se ollutkaan.  Koko alue nimittäin suljettiin eilen , koska siellä kuvattiin Netflixin tulevaa sarjaa nimeltä   Hit&Run  . Iso osa sarjasta kuvattiin jo toissa vuonna New Yorkissa, ja  osa täällä viime vuoden alussa, torin lähellä,  kunnes tuli korona ja pysäytti kaiken. Nyt sarjaa kuvataan taas Tel Avivissa 3 eri paikassa ,  ja suuri Netflix on saanut luvan sulkea kaikki kadut kuvauspaikkojen alueella.  Näin oli siis päivää aikaisemmin. Täällä on  matkustuskielto, eli ei pääse tänne eikä pois täältä, paitsi erikoisluvalla, mutta ulkomaalaiset näyttelijät tietysti saivat erikoisluvan, ja joutuivat heti myös karanteeniin ennen kuvauksia, ja heille kuulemma tehdään koronatestit päivittäin.  Ohjaajana on  englantilainen Mike Barker,   joka  on kuvannut useita tunnettuja TV-sarjoja, kuten esim. Orjattaresi (the Handmaid's Tale) sarjaa.
Näkyyköhän tämä paikka sarjassa....
Myöhemmin , kodin lähellä, kun  matkustin bussilla supermarkettiin,   huomasin että   näitä värikkäitä patsaita oltiin siirtämässä pois. 
Bussin kuljettajan ikkunan kautta näin miten yhtä patsaata vietiin jonnekin muualle.  Patsaat poistetaan varmaan sillä alueella pitäisi alkaa  pikaraitiotien alustavat työt.  Niiden piti alkaa  jo heinäkuussa, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan..

16 kommenttia:

 1. Vautsi tuota kukitettua ovea 🌸🌸🌸🌷🌷🌷 Että on suloinen.

  Iloitsen puolestasi kun pääset taas liikkumaan.

  Täällä on kuultu kehuja Israelin toimista ja rokotuksista. Jotkut suomalaiset ovat käyneet siellä rokotuksissa, ehkä liikemiehet matkoillaan (?).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita>Tuo kukitettu ovi on kyllä niin nätti:)
   Kiitos ihanainen, alkoi jo ahdistaa se kilometrin rajoitus.

   Juu täällä on hoidettu rokotukset hyvin, ja alussa oli jopa tunkua, nyt pitää maanitella ihmisiä rokotuttamaan itseään, etenkin nuorempia ihmisiä. Mutta sitten muut korona-asiat hoidettu vähemmmän hyvin. No enpäs olekaan kuullut tuollaisesta että suomalaisia olisi täällä käynyt rokotuksissa, paitsi Ilta-Sanomien kirjeenvaihtaja täällä kirjoitti miten sai rokotuksen SUomen passia näyttämällä kun kysyttiin henkkareita.

   Poista
 2. Ihanan aurinkoista ja valoisaa – ja värikästä! Minä niin kaipaan jo kevättä ja lämpöä. Ja aivan mahtavaa, että siellä saa vihdoin liikkua vapaammin.

  Suloinen tuo saareke keskellä aukiota. Mikäpäs siinä olisi puun alla istuessa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia:Täällä on ollut jo viikon ihan kesäsää, mikä ei ole normaali helmikuun sää, ja ei niin hyvä juttu.Ihmiset topeissa ja shortsessa helmikuussa... Mutta voin kuvitella että siellä sinä kaipaat jo kevättä.Mä muistan että Lontoossa kevät tuli aikaisin, silloin kun olin siellä vähän useammin. ON kyllä ihanaa että voi vihdoinkin liikkua vapaasti:)
   Tuo on tosi kiva paikka tuolla puun alla, monta kertaa on tullut tuolla istuttua, ja hyvä kohtaamispaikka:)

   Poista
 3. Mukavaa, että pääsette jälleen liikkumaan vapaammin, nauti!

  VastaaPoista
 4. Olipa mukava päästä taas kanssasi kaupunkikierrokselle, kahvikin olisi minulle maistunut. Hyvä uutinen tuo vanhan, pienen rakennuksen restaurointi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lissu:Kiva kuulla että tykkäsit olla virtuaalisesti mukana:) Kahvi on tuolla vastapaahdettua , aina tuoretta ja hyvää:) Tuo pieni restauroitu talo on herttainen. Tel Avivissa on sellainen laki että jos uuden ison talon vieressä on vanha talo, niin rakennuttaja joutuu restauroimaan sen.

   Poista
 5. Jeeeee! Mahtavaa, että pääset taas liikkeelle.
  Minä asuisin mielelläni tuossa vanhassa pienessä rakennuksessa uusien välissä. Ainakin ulkoa päin se näyttää niin sympaattiselta.
  Kiitos Jael taas iloisesta valoisasta kierroksesta. Helsingissäkin paistaa aurinko, mutta ulkona on jäätävän kylmää..hrrrr..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena:Tosiaankin jeeee, olin jo niin turhautunut siihen rajoitukseen.
   Tuo pieni talo on herttainen,mutta siinä ei ole parveketta. Näitä vanha&uusi kombinaatioita näkee paljonkin Tel Avivin sydänkeskustan alueella.
   Kiva kuulla että tykkäsit Leena. Teillä on kyllä kylmää,mutta mulle tulee mieleen että veden päälle voi mennä luistelemaan:)

   Poista
 6. Aloin heti miettimään miten upeita kuvia tuon kukkaoven edessä saisi otettua...minulla olisi mekkokin sitä kuvaa varten valmiina <3
  Ihania vapauden kävelyjä sinne Jael ja mukavaa torstai-iltaa muutenkin <3

  VastaaPoista
 7. Kiva, että jonkinasteinen vapaus edes koittaa. Nuo uudet talot ovat hyvännäköisiä ja vanha, pieni näytti siinä ihan niiden kaverilta. Hyvä, että myös vanhaa säilytetään. Arvostan!

  Hyvää ystävänpäivää Jael♥♥

  VastaaPoista
 8. Huh, varmaan mahtavan vapauttava tunne, kun lockdownia jo vähän helpotetaan. Sääli ykistyisyrittäjiä, jotka ovat joutuneet sulkemaan liikkeitään. Toivottavasti talous elpyy niin siellä kuin meillä. Israelissa on varmaan iso menetys, kun turistitkaan eivät ole saaneet matkustaa sinne.
  Hyvää loppuviikkoa Sinulle! <3

  VastaaPoista
 9. Hieno parveke tossa kulmatalossa!
  Kivaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
 10. Mä olen vissiin elänyt niin täysille näissä teidän lockdowneissa mukana, että tuntui ihan uskomattoman ihanalta nähdä avoimia kaupan ovia! <3 Toivottavasti tämä tilanne olisi nyt pysyvä, ja ihmiset löytäisivät kaupat uudelleen.

  Mukavaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista
 11. Kovin kesäiseltä näyttää. Kauniita kuvia taas. Kiitos!
  Meikäläinen on saanut vapaasti liikkua, mutta en silti ole halunnut liikkua, vaikka ei tällä alueella ole tungosta. Pandemia vuosi on tehnyt sen etten enää erityisemmin halua mennä ulos. Ihmiset muuttuvat olosuhteiden muokatessa.
  Rokotteista on pulaa, tässä vaan odotellaan leveransseja. Kun rokotteet tulevat niin ensin minun ryhmässäni rokotetaan kaikista vanhimmat. Joten minä jään ikäni puolesta viimeiesten joukkoon. Onneksi ei meikäläiselle tarjota Astra Zenegan rokotetta, vaikka se on puoliksi ruotslainen firma.

  Ystävyyspäivää Ruotsissa kutsutaan nimellä Alla hjärtans dag/Kaikkien sydänten päivä. Italiassa San Valentinon päivä. Italiassa on Valentino nimisiä pyhimyksiä ollut useampiakin. San Valentinon pääkallo on nähtävänä Santa Maria in Cosmedinin kirkossa Roomassa.Kuva kallosta on blogissani.

  Ja sitten se Rudolf Valentino, joka asui Veneziassa ja hurmasi naisia. Olen nähnyt elokuvan Rudolf Valentinosta.

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...