maanantai 29. maaliskuuta 2021

Pitkä viikonloppu

Tämä hieno tulppaanikoriste tuli tänään vastaan,  kun menin pitkästä aikaa käymään  Tel Avivin keskustan vanhassa kauppakeskuksessa , josta pidän paljon enemmän kuin uusista, suurista kauppakeskuksista. 
Hienosti oli kauppakeskus taas koristeltu,  ja tällä kertaa keväisesti. Tässä kauppakeskuksessa on aina niin kivat koristelut.
Viikonloppu oli normaalia pitempi,  sillä Pesah eli juutalainen pääsiäinen osui heti sapatin jälkeen. Kristittyjen pääsiäinen on saanut alkunsa pesahista, mutta on saanut uuden sisällön.   Lauantai-iltana,  pesah-aattona,   olin kutsuttu naapuripariskunnan luokse, jotka asuvat 2 kerrosta ylempänä.  Todella lyhyt matka  oli vieraalla eli minulla.  Meillä oli tosi mukava ilta: naapuripariskunta on  tavannut myöhäisellä iällä,  ja  mies asui monta vuotta  Hollannissa ,  ennenkuin   palasi tänne Israeliin.  Juhla-aterialla oli myös miehen poika vaimoineen ,  sekä heidän kaksi pientä poikaansa. Miehen poika sekä pojan vaimo ovat kasvaneet Hollannissa, ja molemmilla on  hollantilainen  äiti ja israelilainen isä.  Oli todella herkullinen ilta, kuten kuvastakin  näkyy, ja kotimatkani  oli mukavan lyhyt illan  jälkeen:) Harmi vaan että kiva pariskunta on etsimässä asuntoa toisesta  kaupungista, ja muuttavat pois jossain vaiheessa.

Viime postauksessa kerroin että kylmä kausi on loppunut, mutta taisin hieman erehtyä, sillä tuo  ilta oli tosi viileä, ja yö kylmä . Olin jo vaihtanut paksun talvipeittoni hyvin ohueen  kevätpeittooni,  ja se ei lämmittänytkään tarpeeksi,  joten piti laittaa jotain päälle.   Nyt on ollut muutamia tosi miellyttäviä päiviä ja illat ja aikaiset aamut viileitä.
Aamulla aikaisin kävin torin kahvikaupassa kahvilla,  ja torin edessä  olevalla aukiolla on tämän viikon aikana näyttely torin historiasta,  sillä tori täyttää 100 vuotta.
Tässä kuva torin alkuajoista,  1920-luvulla.   Silloin  torikauppiaat tulivat tuonne hevosten ja kärryjen   kanssa,   eikä vakituisia kojuja vielä ollut; ne tulivat   muutama vuosikymmen myöhemmin. Molemmat kuvassa olevat talot ovat vieläkin tuolla, vaikkakin hieman eri näköisinä.
Edellisen kuvan oikealla oleva rakennus  on tänään matalempi ja ehkä eri värinenkin.

Pesah-viikolla  on hieman turhauttavaa   käydä  supermarketeissa sillä niin monet tuotteet on piilotettu  kuten oluet tässä kuvassa. Tuotteet jotka kuuluvat  Hametz-ryhmään ovat pannassa tällä viikolla. Muttta on olemassa kauppoja , joissa näitä säännöksiä ei noudateta, joten jos  haluaa vaikka tavallista pastaa tai leipää, niin sitä kyllä löytää helposti. Pesah-viikkona suurin osa leipomoista on kiinni, ja  gluteenittomia tuotteita on tarjolla enemmän kuin normaalisti.

Hyvää uutta viikkoa ja Pääsiäisen aikaa:)

18 kommenttia:

 1. Ai että miten herkullinen ruokapöytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melissa:Olikin tosi herkullia juttuja tuolla 🍷🥗🥣🍲

   Poista
 2. Kaunis tulppaani koriste ja ihanassa ruokatarjoilussa olit mukana. Mukavaa kun siellä voi tavata jo ystäviä ja muita perheenjäseniä. Nuo vanhat valokuvat on mielenkiintoisia katsella, juurikin nuo mustavalkoiset . Täällä on luvattu pääsiäiseksi lämmintä ilmaa....toivottavasti pitää paikkansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nila:Nuo tulppaanikoristeet olivat kyllä kivoja🌷🌷Totta, niin pitkään ei voinut tavata ketään, ja se oli kyllä vaikeaa. Tuonne torin edessä olevalle aukiolle omi laitettu torikuvia koko 100-vuotisen historian ajalta, ja erityisesti vanhoja kuvia oli mielenkiintoista nähdä 💚Toivottavasti ssatte lämpimän pääsiäisen 💛🐰🐣

   Poista
 3. Ihanat tarjottavat illanistujaisissa teillä ollut. Kiva kun on ystäviä lähellä, harmitus jos he muuttavat pois.
  Ihanaa pääsiäisviikkoa sinulle Jael <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ouri:Oli kyllå mukava ilta, ja herkkuja, itse toin tuonne jälkkärin. Tosiaankin harmi kun muuttavat pois, sillä noin kivoja naapureita ei helposti löydy. Oikein hyvää. pääsiäisviikkoa sinullekin💚💛🐰🐣

   Poista
 4. Sinulla on kyllä aina niin mielenkiintoisia postauksia!
  Varmaan oli ihana ilta pääsiäisaterian äärellä; ateriayhteys on tärkeä juttu!
  Hyvää pääsiäistä - tätä kristittyjen jälkijunassa tulevaa juhlaa - Sinulle, Jael!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipe:Kiitos paljon❤️❤️Ihana kuulla💖Oli kyllä kiva ilta naapurien luona, viime vuonna pyhä sujui lockdownin merkeissä, eikä silloin saanut mennä minnekkään, joten nyt tuntui tuo ilta erityiden mukavalta❤️Oikein hyvää Pääsiäisen aikaa sinulle Piipe💚🐰🐣🐣

   Poista
 5. Ihania tulppaaneja kauppakeskuksessa ja vau mitä ateria! Kyllä tuonne tulisi mielellään kuokkimaan. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu:Mustakin nuo tulppaanikoristeet ovat hienoja,vaikka yksi henkiö väitti niitä rumiksi. Ateria oli kyllä tosi hyvä, samoin kuin seura:) Hyvää pääsiäistä Satu:=)

   Poista
 6. Oi, mitä herkkuja.

  Hyvää Pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. UNelma:) Oli kyllä herkkuja tuolla.Oikein hyvää pääsiäistä sinulle ja V:lle:)

   Poista
 7. Oi voi, tuossa ruokapöydässä olisi kyllä viihtynyt. Ja plussaa tulee aina lyhyestä kotimatkasta.

  Meillä on ollut taas (onneksi) pari viileämpää yötä ja päivää. Nukun niin paljon paremmin viileässä.

  Näistä perinteistä on aina kiva lukea. Kiitos, kun kerrot :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johanna: Oli kyllä tosi viihtyisää ja herkullista tuon pöydän ääressä:) Ja kotimatka, sen lyhyys oli kyllä mieleen:)
   Minäkin nukun niin paljon paremmin kylmässä, mutta katselin tulevia säitä ja kyllä nämä yötkin nyt lämpenevät jo, harmikseni.- Kiva että tykkäsit ja hyvää pääsiäistä Johanna:)

   Poista
 8. Onpa piristävän värikkäitä kuvia tässä ja alla! Hyvää pääsiäistä sinnekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annielander:Täältä kyllä löytää helposti värikkäitä juttuja:) Kiitos,samoin sinulle hyvää pääsiäistä:)

   Poista
 9. Aah, herkkupöydän antimet 🍏

  Tuntuu melkein oudolta ajatus mennä vierailemaan toisten kotiin, niin kauan on ollut poikkeusoloja että ne ovat juurtuneet mieleen. Ihanaa että pääsit viettämään aikaa naapureiden kanssa.

  Vanha kuva on mielenkiintoinen. On ollut erinäköistä, ja on ollut erilaista elämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita:Oli kyllä hyviä antimia:)
   Vielä maaliskuun alussa en olisi kuvitellutkaan että voisin mennä kyläilemään jonkun luokse. Niin pitkään se oli kiellettyä, vaikka eksä kyllä rikkoi sitä rajoitusta tosi usein. Oli kyllä tosi ihanaa viettää pyhää kivojen naapureiden kanssa, harmi että muuttavat pois,nyyh.
   Vanhat kuvat ovat ihania:) Tuolla oli monta tuollaista pylvästä joissa kuvia torin menneiltä ajoilta , ja selityksiä kuviin.Mielenkiintoista oli. Hyvää pääsiäistä Rita.

   Poista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...