lauantai 26. maaliskuuta 2022

Kohtaaminen puistossa


Tämä  viikko oli sitten viimeinen talvinen viikko täällä,   ja  täytyy olla tyytyväinen että saimme tänne ylimääräisen 2 viikon "talven".  Tulevalla viikolla   on sitten jo kunnolla  lämpöä  eikä tietoa onko vielä ehkä jokunen sade tulossa ennen pitkää,  kuivaa kautta.  Olisin kyllä ilomielin ottanut vielä  muutaman viikon tuota talvista säätä.  Keskiviikkona päätin tehdä  aamukävelyni taas  Tel Avivin pääpuistossa, ja halusin myös nähdä löytäisinkö villisinappia.
Tällä kertaa päätin tehdä puistossa pidemmän kierroksen, toisin kuin viime kerralla , jolloin aloitin puistokierroksen  aksiskauriiden  luona.  Aksiskauriit ovat  tuolla oikealla, mutta käännyin vasemmalle, sillä halusin mennä pitkästä aikaa  puiston kasvitieteelliseen puutarhaan.
Ennen kasvitieteellistä puutarhaa on  paikka mistä voi vuokrata kaikenlaisia  ajopelejä, joilla voi ajella puistossa, mutta se auki lämpiminä viikonloppuina ja kesällä.
Kasvitieteellisen puutarhan portti oli onneksi auki.

Kun kääntyy vasemmalle, siellä on molemmin puolin pitkä rivi  kolibrikukkakasveja, ja monet niistä kukkivat nyt.
Tämä kasvitieellinen puisto on  niin rentouttava paikka, ja mikä ettei olisi kun on kaunista vihreää ja lintujen sirkutusta. Jos asuisin lähellä tulisin tänne varmaan monta kertaa viikossa.
Mikäköhän tämä  kasvi on? Monissa puissa oli puiden nimet, mutta ei kaikissa kasveissa.
Kasvitieteellinen puutarha  ei ole suuren suuri mutta ihastuttava.
Kun tulin  kasvitieteellisen puutarhan  2 lammikon alueelle, huomasin siellä nämä soittopelit.  En muista nähneeni näitä ennen, ja pakkohan näitä oli kokeilla.
Ksylofonia olisi ollut kiva soittaa vaikka kuinka kauan.
Kasvitieteellisen puutarhan toiseen lammikkoon oli ehkä päätynyt kuravettä sateiden johdosta.
Kasvitieteellisen puutarhan ulkopuolella   oli monta egyptinhanhea. 
Tuon mahtavan leikkialueen  edessä on varjoinen istumapaikka. Tuo pitkä puinen kiipeilyalue siltoineen   ja liukumäkineen on aivan mahtava,
Tulen kohtaan jossa näkyy   puiston keskiosa, jonne haluan mennä, koska siellä on paras valikoima villiyrttejä.  Tuon keskisen alueen molemmin puolen on jokea,  ja jotta  pääsen tuonne, pitää kävellä vasempaa reunaa pitkin. Tämä on alue missä kaksi eri jokea  kohtaavat ja yhdistyvät.
Polun varrella on paljon villiyrttejä, pääasiassa kiiltomalvaa, ja varjoisissa paikoissa  lehdet ovat vielä hyvässä kunnossa.
Ohitan alueen jossa  kuumailmapallo.
Tulen lähelle 7 Myllyn aluetta,  josta pääsen  sinne puiston keskiosaan, mutta sitä ennen huomaan kultasakaalin, joka katsoo minua hetken , ja juoksee sitten piiloon.
Seitsemän Myllyn alue, jossa oli aikoinaan  jauhomylly, ja seitsemän jauhavaa osaa. 
Sitten näenkin toisen sakaalin   , joka ei juoksekaan piiloon.
Kultasakaali on niin paljon koiran näköinen, että ellei tietäisi,luulisi tämän olevan joku koira, mutta sakaali kuuluukin koiraeläimiin. 
Tämä oli ensimmäinen kunnon kohtaaminen kultasakaalin kanssa (muutama metri väliä)  sillä kaikki  aiemmat kohtaamiset ovat päättyneet siihen että olen nähnyt vain vilauksen.  Tämä yksilo vaikutti melkein kesyltä: ehkä se oli niin tottunut ihmisiin tuolla, ja ehkä sillä oli nälkä.   Kultasakaalit eivät hyökkää ihmisten päälle,  mutta on hyvä pitää hieman etäisyyttä.   Jotkut syöttävät näitä vaikka ei saisi, koska villieläimiä,  ja  ehkä tämäkin sakaali on tottunut sellaiseen. Iltaisin puiston lähellä  asuvat ihmiset voivat kuunnella  sakaalien ulvontaa.
Seitsemän Myllyn alueelta pääsen vihdoinkin sinne keskiosaan,  ja huomaan että siellä on  kunnostettu talvilammen  aluetta. Täällä Israelissa on ollut monta talvilampea,  joita näkee vain sateisena  kautena, mutta  rakentaminen  on vähentänyt niiden määrää.  Tällä alueella on tehty villiinnytystä, eli  kunnostettu  aluetta  niin että se  palaa luonnolliseen tilaansa, ja sinne on  tuotu alkuperäisiä villikasveja ym. Ensimmäisen kuvan violetit kukat olivat tältä alueelta.  Tuolla kasvoi todella paljon villifenkolia, ja kävellessä siellä oli aniksinen tuoksu.
Talvilammikoissa on oma eläimistönsä ja kasvillisuutensa,  ja tässä esim. muutama sammakkolaji sekä muita vesieläimiä. Myös erilaiset linnut viihtyvät talvilammen alueella.
Ja keskiosasta löytyikin  villisinappia vaikka kuinka paljon. Tästä kelpaavat salaattiin sekä lehdet että kukat, ja niissä on mieto sinappinen maku.
Villisiherneen lehtiä ja kukka, mutta ei vielä villiherneen palkoja. Maistoin myös  porkkanalle maistuvia lehtiä.
Sitten tulen alueelle, josta alkaa varsinainen kävelyni.  Pitkä matka vielä edessä.
Tämä ryhmä...ajattelin että tuossa on taiji-hetki,  ja takimmaisella naisella oli miekka kädessään mitä ihmettelin, mutta taiji onkin vanha kiinalainen taistelutaito, joten miksei miekkakin siihen kuuluisi.....
Melojat
Juomapiste jossa voi täyttää vesipullot, mutta ilahdutti  huomata että myös nelijalkaiset oli huomioitu:)
Minun piti alittaa kaksi suurta siltaa, joiden päällä liikennettä,  ja ensimmäisen sillan kohdalla oli tällaista toimintaa,
Hortoilun tuloksena kotiintuomisena oli villisinappia ja villifenkolin lehtiä-.  Huomasin kävelleeni puistossa yli 8000 askelta eli joku  6 kilometriä.  

20 kommenttia:

 1. Ihana, vihreä, hoitava puistokävely niin Sinulle kuin meillekin virtuaalisesti täällä ruudun takana.
  Suomessa hortakasveja pääsee keräämään parin kuukauden päästä. Lunta on vielä runsaasti.
  Hyvää ja onnellista viikonvaihdetta Sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipe:Oli kyllä ihanan vehteää tuolla viime viikolla 💚Nyt loppui viileä kausi, ja tällä viikolla jo helteitä eikä enää sateita, joten luonnon vihreä valitettavasti pian kuivuu pois. K7n teillä alkaa hortpilukausi, täällä se jo ohi. Oikein hyvää alkanutta viikkoa sinulle

   Poista
 2. Voi, kiitos ihanasta opastetusta kävelyretkestä! Värejä ja kauniita paikkoja, tarpeellista vaihtelua tähän Suomen harmaaseen kevääseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SusuPetal:Kiitos että olit virtuaalisesti mukana💚Tuosta puistosta ei kyllä värejä puutu, on niin monipuolinen puosto💚Pian huhtikuu ja teilläkin alkaa vihertää vähitellen 🌱

   Poista
 3. Aivan ihana puisto ja aikamoinen kohtaaminen myös. Harvoin varmasti tulee moista sielläkään nähtyä.
  Kaunista viikonloppua sinulle Jael <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi: TUo puisto on kyllä niin ihana ja monipuolinen, etenkin viileänä kautena, joka nyt loppui:(- Ja totta, ei sitä tuolla tavoin useasti kohtaa sakaalin kanssa, kerta ensimmäinen minulle:D Oikein hyvää tiistai-iltaa Outi:)

   Poista
 4. Niin paljon kaunista ja kiehtovaa katseltavaa. Hartaasti odotan kesäntuloa, että täälläkin niityt kukkisivat ja puut viheriöisivät. Tänään on ollut reipasta ja kylmää tuulta, mutta eiköhän se kevät vielä talven voita.

  VastaaPoista
 5. Lämmin ja vihreä huokuu kuvien läpikin :) Shakaalilla taitaa olla puistossa syötävää tarjolla, paistia.
  Tuntuu, että siellä tapahtuu koko ajan jotain ympäri kaupunkia.
  Villisinapista tulee outoja mielikuvia ;)

  VastaaPoista
 6. Tuola viihtyisin minäkin! Mahtava paikka. Sakaalin kohtaaminen noin läheltä, olipa kokemus!

  VastaaPoista
 7. Voisin ottaa koiraksi Kultasakaalin, hih...hienon näköinen otus. Google lens-toiminnolla sain selville että kysymäsi kasvi on verililjapuu. Sartsan tavoin saan outoja mielleyhtymiä villisinapista....Auratuubin villit nuoruusvuodet, voi pojat, se oli yhtä ketsuppia koko shöy!! ;DD tai jotain...heh.
  Kiitos, kiva postaus!

  VastaaPoista
 8. Mahtava postaus! Saimme vihreää ruudun täydeltä ja tuo kohtaaminen sakaalin kanssa oli taatusti livenä tosi vaikuttava, kun täälläkin asti tuntui iholla kihelmöintiä. Vau!
  Noista ksylofoneista saa aikaan ihania sointuja. Olemme lastenlasten kanssa jossain leikkipuistossa soitelleet saman tapaisia :)
  On kyllä mahtavaa, että osaat käyttää villiyrttejä. Itse olen enimmäkseen nokkosta hyödyntänyt, mutta en muissa oikein luota tuntemukseeni. Toistaiseksi.
  Kivva alkuviikkoa Jael!

  VastaaPoista
 9. Tuli ihan huomaamatta käveltyä noin 6 km. Kiitos sinulle.
  Ihanaa että tunnet niin paljon villiyrttejä mistä olet oppinut 🤔❓
  Täällä on tullut myös takatalvi talven lisäksi. Lunta on satanut monin paikoin lisää toistakymmentä senttiä. Tänne nyt ei onneksi sentään.

  VastaaPoista
 10. Auts, se tapahtui taas. Postauksesi herättää järjettömän vihreän ja kesän kaipuun! :) Kiitos! Onneksi meillä on sentään valoa jo enemmän :)
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 11. Oih - kylläpä oli antoisa puistokävely - kiitos... joskin ihmettelen miksi askelmittari näyttää vain 13askelta, heh heh... oikeasti ihmettelen mistä ne 13 tuli, kun pylly pysyi niin tiiviisti lukienpostaustasi ja ihaillen kuvia - uuuh... shakaali, upea kohtaaminen - kokematta on!!

  VastaaPoista
 12. Vau miten hienon näköistä. Kaipaan niin lämpöä ja kesää :(

  VastaaPoista
 13. Valtavan iso ja monipuolinen puistoalue missä varmasti viihtyy kuka vaan. Todella mielenkiintoinen. Hyviä säitä toivottaen Donna.

  VastaaPoista
 14. Heippa Jael! Tuo korkeavartinen hontelo punalehtinen kasvi taitaa olla Verililjapuu, Cordyline fruticosa
  Kivan reitken teit! Terkuin Anneli

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...