torstai 12. helmikuuta 2009

Torilla

Yksi suosikkipaikoistani Tel Avivissa on Carmel -tori.Tori on kaupungin keskustan tuntumassa, ja sinne pääsee helposti busseilla melkein mistä tahansa(tosin siihen menee kauheasti aikaa...)Myös autoille on iso parkkipaikka torin päässä. Carmel-tori on itseasiassa pitkä kapea katu, jonka molemmin puolin sijaitsevat myyntikojut ja niiden takana on vielä kauppoja. Torikatua halkaisevat toiset kadut,joissa myös on kojuja ja mielenkiintoisia kauppoja. Rakastan Carmel- toria! Kun asuin aikoinani ensimmäistä kertaa Israelissa, asuin aivan torin lähellä, ja tein melkein kaikki ostokseni siellä. Sieltä löytyykin melkein mitä vaan: vaatteita, taloustavaroita, kenkiä, leivonnaisia, lihaa ,kalaa, hedelmiä, vihanneksia ja lista on vielä pitkä. Tori on jostain kohdista vähän rähjäinen , mutta sillä on oma viehätyksensä. Tori sai alkunsa 1930-luvulla ja pienestä torista on kasvanut Tel Avivin suurin tori.Katu laskeutuu alaspäin; ylhäällä myydään enimmäkseen vaatteita ja muuta tavaraa,kun taas alhaalta löytyy enemmän ruokaa. Olen asunut ja matkustellut monessa maassa ja nähnyt monta toria, mutta Carmel- tori on kyllä ehdoton suosikkini! Hedelmien ja vihannesten väriloisto on upea, ja ostankin ne mieluiten juuri sieltä; torilla ostaminen täällä on muuten yleensä halvempaa kuin marketeissa ostaminen. Otin sieltä joitakin kuvia tänään, mutta parempi olisi ollut kuvata alkuviikosta; torstaisin tori on töpötäynnä viikonlopun ostoksia tekeviä ihmisiä.

Ihania mansikoita! Joku vaan työnsi karvaisen kätensä eteen juuri kun kuvasin :-(




Karkkikaupassa myydään halvaa kilohintaan...

Juustokauppa, jonka myyjät, varsinkin nuori myyjäpoika, ovat aina ystävällisiä.Täällä myydään myös viinejä ja joskus on maistiaisia.....



Ihania yrttejä!Tämä kojun myyjät ovat kuulovammaisia ja kesti jonkun aikaa ennenkuin ymmärsin miksi eivät vastanneet,jos he olivat minuun selin päin...



Kirsikkatomaattien ja chilipippureiden ihana punainen väriloisto

Kukkakaupasta ostin oreganoa ja steviaa purkeissa. Sieltä ostin myös ruukkutulppaanini.
Toria leikkaavilla kaduilla on myös useita mielenkiintoisia kauppoja.Kuten tämä kiinalaisia juttuja myyvä kauppa, jota pitävät amerikkalainen mies ja hänen kiinalainen vaimonsa. Päivänvarjot ovat ihania! Ostin sieltä viime keväänä pitsikankaisen valkoisen päivänvarjon; se oli niin nätti etten voinut vastustaa kiusausta! Tarkoitus oli pistää se makuuhuoneeseen koristeeksi, mutta en ole sille paikkaa löytänyt.Melkein samanlainen päivänvarjo näkyy kuvassa kaupan oven yläpuolella.

Joidenkien kuvien pitäisi suurentua klikkaamalla.Jostain syystä vain osa suurenee klikkaamalla,osa ei, en ymmärrä mikseivät kaikki....

34 kommenttia:

  1. Ja täällä kun on juuri toisinpäin: marketeissa vihannekset ja hedelmät on halvempia kuin torilla ja hallissa.

    On runsaan näköinen tämä tori, kaikkea on, ja paljon!

    VastaaPoista
  2. Aivan upea tori tosiaankin! Tuon läpi olisi vaikea kulkea ostamatta mitään; tai ainakin nuuskia ja ihailla jokaista kojua jonkunaikaa!

    Täälläkin on katutoreja, joissa hedelmät ja vihannekset on edullisempia kuin marketeissa. Tosin ovat paaaljon pienempiä ja yleensä säiden takia niissä ei yleensä tule käyskenneltyä kuin se ihan välttämätön hetki, että makein omena löytyy :)

    VastaaPoista
  3. Onpa ihanan näköinen tori ja tarjonta!! Oi noita mansikoita..juustotiskikin näyttää niin herkulliselta :)

    VastaaPoista
  4. Täällä etelässä asumisen ihanuuksia :))) Tosin esim. Luxorissa monilla myyjillä oli myös paljon huonoa tavaraa joukossa ja jotkut hirveän huonosti antoivat asiakkaan itse valita hedelmänsä/vihanneksensa. Suomalaisena kun ei haluaisi ostaa ihan mitä vain. Minä tarkkana kun ei syö kovin kolhuista omenaakaan. Mansikoista meni usein tosi paljon hukkaan. Kairossa on jo parempaa tavaraa, ei mene mitään hukkaan.

    VastaaPoista
  5. Toreilla on tunnelmaa. Jumapama miten hieno postaus kuvineen ja raportointeineen... Tulen heti huomisaamuna lukemaan. (Nyt on poistuttava koneelta.) Byeeee....

    VastaaPoista
  6. Sooloilija: täällä onkin sen vuoksi hyvä ostaa torilta,jos pystyy..

    MaaMaa: tosiaankin joskus tuleekin ostettua sellaista mitä ei pitänyt.....

    Johki: tällä torilla saa itse valita kaikki vihannekset/hedelmät, paitsi noita mansikoita tietenkin myyjä pienellä lapiolla laittoi pussiin.Ja aina on tavara tosi priimaa ja tuoretta tuolla torilla.

    Rita: Toreilla tosiaankin on tunnelmaa:-) Tuolla torilla voi myös syödä lounasta, siellä on pikku ravintoloita ja ravintolakojuja.

    VastaaPoista
  7. Susadim:Ostinkin tänään mansikoita:-)

    VastaaPoista
  8. Se oli myyjän käsi. Halusi varmasti poistaa sen huonoimman näköisen mansikan ennen kuvanottoa...ei ihan ehtinyt, hih! Oi kyllä alkoikin tekemään paljon mieli mansikoita...sen kuvan suurentaminenkin onnistui ja kummastelinkin muita kuvia...luulin että taas kerran vika on minussa, mutta hyvä että ei :D

    VastaaPoista
  9. Niin ja jumiuduin niin pahasti ajattelemaan noita mansikoita, että unohdin mainita muutakin. Tuo tori näyttää aivan taivaalliselta. Itseltäni moni pulma ratkeaisi tuollaisella torilla. Mä menisin tonne varmasti tooooooosi usein

    VastaaPoista
  10. -S-: Joo, se oli myyjän käsi, pyysin lupaa kuvata ja sitten se kehtas tupata sen karvaisen kätensä sinne keskelle just kun kuvasin! En oikein ymmärrä minkä takia jotkut kuvat voi klikata suuremmiksi ja jotkut ei;kuitenkin olen ne laittanut kaikki saman kokoisiksi. Eli tossa bloggerissa näköjään joku sellainen vikajuttu! -S-,mun tekeekin mieli mennä sinne tosi usein! Jos vielä asuisin ihan lähellä, takuulla menisinkin...

    VastaaPoista
  11. Rita vei minulta sanat suusta, torilla on aina tunnelmaa! Hedelmä- ja vihannespuolella on paljon väriä,tosin yleensä hinnat marketeissa on halvemmat. Vältän kala- ja lihapuolta hajuhaittojen vuoksi (enkä sieltä hygieniasyistäkään mitään ostaisi) ja aina kun voin, syön aamiaisen toreilla. Herkullista ja halpaa.

    VastaaPoista
  12. Miten ihana tori ja mitka valikoimat! Olispa taallakin. Meilla ei ole toria ollenkaan.

    VastaaPoista
  13. Jonna: teillä varmaan onkin ihan superihanan värikästä, varsinkin siellä chilipuolella:-) Täällä torin kala-ja lihakaupoissa on kyllä ihan hyvät kylmätiskit, niin ettei hajuhaittoja ainakaan torin pääkadulla ole, mutta sivukadulla olen nähnyt kanojen roikkuvan koukuista, hyi!

    VastaaPoista
  14. Voi miten ihana paikka! Minäkin ostin tänään mansikoita! Mustaherukoita myös. Tosin molempia MarjaPureena Pakkasmarja-purkeissa (www.pakkasmarja.fi). Aivan suussasulavaa namia sulaneina, kun vielä lorautaa kermaa hiukan sekaan. Näin pakkasilmoilla menettelee, vaikka ajattelenkin kaiholla kesää.

    Noin ihanaa toria Helsingissä ei taida olla kesälläkään.

    VastaaPoista
  15. Kiva postaus. Ah, mitä kaikkea herkkua....
    En minä niistä mansikoista, mutta kirsikkatomaatit ja retiisit ja kukkakaalit ja muut! :)

    VastaaPoista
  16. Tuolla olisi kiva kävellä katselemassa. Meilläkin on toreja mutta aika sokkeloisia, tuo näyttää tosi isolta.
    Mutta mitä näinkään, musta muovipussi mansikkatiskillä.... meillä nuo kiellettiin pari vuotta sitten kaupoissa, roskapusseina saa käyttää, en tiedä onko ne värilliset sen terveellisempiä mutta kauniimpia luonnossa :D

    VastaaPoista
  17. Marja-Leena:Marjapuree kuulostaakin hyvältä ,sopii varmaan tosi hyvin jugurtteihin ja sellaista.Suomessa käytin aina pakastemarjoja sesongin ulkopuolella, kun tykkään smoothieista,tuli niitä paljon käytettyä.

    Nurkkalintu: Kiitos:-)Vihannekset on tosi nätisti järjestetty siellä.

    Sirokko: huh, mansikkani matkasivat kotiin juuri sellaisessa mustassa pussissa. Harvemmin niitä näkee, mutta näkee kuitenkin, enkä edes tiennyt että ne olisi vielä pahempia kuin muut pussit.Ensi kerralla siis en sellaista pussia sitten huolikaan, kiitos Sirokko:-)

    VastaaPoista
  18. ilovemarkets!
    och tusen tack för windows live writer, så smidigt!!!

    VastaaPoista
  19. Onpa ihana tori. En ole ikinä käynyt noin ihanalla torilla. Tuolla kävellessä nauttii jo pelkästään tuosta väriloistosta. Mutta onhan siellä myös vaikka mitä ostettavaa. Tuolta poistuessa on kassit varmaan pullollaan tavaraa.

    VastaaPoista
  20. Sara: mycket trevligare med writer, eller hur...Har du varit på Carmel torget?

    Susanne: Kiitos :-)Ihana tori tosiaankin! Ja joskus tulee ostettua enemmän mitä piti....

    VastaaPoista
  21. Susa: kiitos:-) Kurjaa kun teillä ei ole siellä Vegasissa toria.

    VastaaPoista
  22. ja, jag har varit på souk ha karmel många gånger. har ni ingen marknad i holon?

    VastaaPoista
  23. Voi että oli mukava postaus. Halva on semmoista mitä ei suomalaisella torilla varmaankaan näe, mutta sitä saa täällä Helsingissä etnisistä kaupoista. Hah kun huvitti tuo karvainen käsivarsi :)

    VastaaPoista
  24. Sara: Vi har ingen marknad i Holon, men jag har direkt bus till shouk HaCarmel:-)så det gör ingenting om vi inte har en egen marknad här, det är ju inte så långt borta.

    Rita: Kiitos:-) Se oli melkein kuin apinan käsivarsi;-)

    VastaaPoista
  25. Ihanaa toritunnelmaa. Rakastan sitä.

    VastaaPoista
  26. Ihan kateelliseksi vetää, kun ei täällä toreilla ole noin ihanan runsasta tarjontaa!;) Ja jestas noita mansikoita!:P Juuri eilen kaupassa käydessä Lidlissä katselin himoiten sinne tulleita isoja, herkullisen näköisiä mansikoita. Ostaa en kuitenkaan malttanut, pieni sydämen muotoinen rasia maksoi maltaita.

    VastaaPoista
  27. Pikkujutut: eikös vain olekin kiva paikka:-)

    Kmsu: Nämä mansikat ovat täällä kyllä upean näköisiä, mutta Suomen mansikat kesällä maistuvat paljon paremmilta! En tainnut koskaan ostaa Suomessa tuoreita mansikoita sesongin ulkopuolelta;käytin paljon pakastemansikoita.

    VastaaPoista
  28. Tosi kivan nakoista ja mielenkiintoista nahda elamaa siellapain :)

    VastaaPoista
  29. Voi kun tulisi kesä ihan sen takia vaan, että pääsisi torille! Onneksi on meillä on sentään hyvä kauppahalli.

    VastaaPoista
  30. Krisu:Mä kävinkin kerran siellä teidän kauppahallissanne ja ihan kiva halli se onkin:-)

    VastaaPoista
  31. Itse kayn kerran viikossa tuolla Shuk ha Karmelissa, ostan suurin piirtein aina samoja juttuja: vihanneksia, hedelmia (mansikoita varsinkin juuri nyt), irtokarkkia ja baklavaa, seka kukkakauppiaaltaa valkoisia liljoja. Kun muutin tanne niin aikaa kului ihan tajuttomasti kun kavelin tuolla, mutta nyt voin aika nopeasti suorittaa kaikki ostokset, vaikka katu onkin pitka ;)

    Missa tuo kiinalainen kauppa muuten on? (Milla kadulla siis) En ole koskaan nahnyt...

    VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...