perjantai 29. lokakuuta 2010

Kotitekoista luonnonkosmetiikkaa oppimassa

Eilen aavikkotuuli taas puhalteli lämpimiä tuuliaan ,ja oli yli 30 astetta lämpöä (mutta kuivaa).Edellisenä päivänä oli säämies sanonut,että torstain ja perjantain välisenä yönä kuuma ilma vaihtuu melkein talviseksi ja sateiseksi,ja niinpä otinkin talvipeiton (sen ohuimman untuvapeiton;paksumpi esille sitten kun on oikeasti kylmää) esille puolen vuoden tauon jälkeen. Mutta eipä tuo ilma vielä vaihtunutkaan kylmemmäksi ja sateiseksi.Tosin nyt on 28 astetta ,ja onhan se vähemmän kuin yli 30 astetta....

Eilen blogiystäväni Mimi järjesti muutamille tutuille englanninkieliselle (ja yhdelle suomenkieliselle) bloggarille mukavan illan,jossa hän opetti meitä valmistamaan salvoja ja voiteita.Mimi on jo 30 vuotta käyttänyt ainoastaan itse tekemiään voiteita.Matkustin Mimin luokse bussilla Lizin seurassa,ja Mimin luona odottivat jo SarahIrene sekä pari muuta bloggaajaa.
Valmistimme ensin salvan.Salvahan on öljypohjainen vedetön ja hoitava voide. Mimi oli ennen tuloamme lämmittänytl lasipurkillisen oliiviöljyä (erittäin hyvälaatuista)sekä siihen upotettuja yrttejä vesihauteessa 3 tuntia.Kaikista paras tällaisesta yrttiöljystä kuulemma tulee,kun se ensin lämmitetään muutama tunti vesihauteessa ja annetaan sen jälkeen seistä auringossa 3 viikkoa. Siivilöimme yrtit pois öljystä ja laitoimme kulhon, jossa siivilöity yrttiöljy,uudestaan vesihauteeseen.Leikkasimme joukkoon mehiläisvahakynttilöitä,ja odotimme,että ne sulavat. Lopuksi,kun seos oli hieman jäähtynyt,lisäsimme seokseen myös eteerisiä öljyjä.Tähän salvaan tuli rosmariinia,salviaa,oreganoa,laventelia ja kamomillaa. Saimme jokainen mukaamme tuollaisen pienen astian tätä salvaa,mikä jähmettyi lisää jääkaapissa,Tällainen salva on ihana huulirasvana tai kuivien kohtien voiteluun(kuten kyynärpäät) ja mitä enemmän tuota mehiläisvahaa seokseen lisää,sitä jämäkämpää siitä tulee.Enpä taida enään ostaa valmiita huulirasvoja....
Tämän jälkeen valmistimme kosteusvoidetta.Tässä käytettiin täyttöaineena synteettistä mehiläisvahaa,mikä on mehiläisvahan ja paraffiinin sekoitus.Pelkkä mehiläisvaha olisi myös käynyt tähän. Kosteusvoide sisältää toisin kuin salva vettä,ja tekotapa on erilainen,,ja koska tässä on sekä öljyä että vettä,siihen tarvitaan emulgointiainetta,joka tässä oli booraksi.Booraksi on myrkkyä suurissa määrissä käytettynä,mutta tähän tuli minimaalisen pieni määrä sitä.Se estää bakteerien syntyä ja näin myös toimii paitsi emulgointiaineena myös säilöntäaineena,mutta luonnollisena sellaisena.Kosmetiikassa alle 5% määrää ei pidetä haitallisena.Tätä voidetta varten valmistettiin ensin vahva yrttiuute,joka lisättiin mehiläisvaha-öljysekoitukseen (tähän tuli kylmäpuristettua manteli-ja avokaadoöljyä). Sekoitusta vatkattiin sauvasekoittimella,ja lopussa siihen lisättiin eteerisiä öljyjä;tähän tuli geraniumia ja ylang-ylangia. Tuo loppuvaihe muistutti ihan majoneesin valmistusta! Koska tässä voiteessa ei ole varsinaista säilöntäainetta,se tulee säilyttää jääkaapissa,ja sitä tulee ottaa purkista puhtaalla lusikalla,eikä sormin,jottei se pilaannu.


Saimme mukaamme paitsi molempia voiteita,myös hyvät printatut ohjeet miten valmistaa näitä voiteita.Lopuksi Mimi antoi meille myös itse valmistamansa saippuat,joka näkyy ylhäällä ensimmäisessä kuvassa.Mimillä oli ennen pieni yritys,jossa hän valmisti luomusaippuiota,mutta tänään hän tekee näitä vain perheelleen ja muutamille vanhoille asiakkailleen.

Ilta oli tosi mielenkiintoinen ja mukava.Tuli nähtyä,miten yksinkertaista oikeastaan on voiteiden valmistus.Kaupallisissa voiteissa aktiivisten ainesten määrä on yleensä 1 % kun taas  näissä kotitekoisissa voiteissa voi olla yli 5 % aktiivisia aineksia. Ja kun näitä tekee itse, tietää tarkalleen,mitä niihin tulee. P.S. Olen nyt käyttänyt tuota salvaa vasempaan kuivuneeseen kyynärpäähäni puolitoista päivää.Jostain syystä vain vasen kyynärpää hilseili ja oli kuiva,eivätkä mitkään käsi-tai vartalovoiteet siihen auttaneet.Puolitoista päivää tätä salvaa ja kaikki hilseily on poissa!

26 kommenttia:

  1. Wow, todella mielenkiintoista.Ja ihanaa, että joku neuvoo, ettei vallan tarvitse alusta alkaen itse lähteä oppimaan.

    Raportoithan sitten miltä tuntuivat iholla? Hyvän huulirasvan tarpeessa oltaisiin täälläkin.

    VastaaPoista
  2. Mahtavan kuuloinen tuo teidan ilta! Voi kun taallakin joku osaisi jarjestaa moisia iltoja... Olisi ihan kiva oppia tekemaan esim. voiteita tai muita vastaavia juttuja.

    VastaaPoista
  3. Pikkujutut:olin jo pitkään jankuttanut Mimille tuollaisesta illasta,ja ihanaa kun hän järjesti ja jakoi tietojaan. Huulirasvaa olen nyt käyttänyt eilisestä saakka,ja laittanut sitä myös kuivaan kyynärpäähäni. Kosteusvoidetta kokeilen myöhemmin,siinä on ihana tuoksu!

    Kuwaitin Kaunotar:oli tosi mielenkiintoinen ilta. Oli tosi jännää huomata,ettei voiteiden valmistus mitenkään kauhean vaikeaa ole,ja voi vaan ihmetellä,miten jotkut voiteet maksavat maltaita.Tosin mainonta,markkinointi ja paketointi vievät suurimman osan budjetista,voide itse paljon vähemmän.

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoista. Aloin jo miettiä mistä saisin tarveaineita. Rosmariini ja laventeli kasvavat omenapuun alla. Muuten olisi vähän metsästämistä.

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoista.Ja todellakin itsetehdysta tietaa,mita se sisaltaa.
    İhanaa viikonloppua,ystavain.

    VastaaPoista
  6. Johanna:no tuossahan sulla olisi jo osittain huulirasvan ainekset.Lisäksi tarvitsisit mehiläisvahaa ja öljyä,ja ja pari eteeristä öljyä....

    Sateenkaari:näin on,ja kiva kun voi tehdä itse, Samoin sinulle ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  7. Hauskaa, että bloggaajilla on yhteistapaamisia. Hyödyllinen ja antoisa tämä voidejuttu. Eikä kovin työlästäkään.

    VastaaPoista
  8. Jännää. Täällä on sellaisia kauppoja, joista voi ostaa tuollaisia tarpeita ja tehdä itse kaikenlaista pesupulverista kosmetiikkaan, mutta eipä ole löytynyt vielä aikaa.

    VastaaPoista
  9. Tuossahan on sinulle oiva bisnes idea - teet Suomeen jollekin liikkeelle yksinmyyntioikeudella!
    Ja eika aikaakaan kun uusi bodyshop on syntynyt!

    VastaaPoista
  10. Arleena:minulla on tämän ryhmän kanssa ollut jo aika monta yhteistapaamista ja lisää sellaisia on suunnitelmissa.Kivaa oli tehdä voiteita,tuo huulirasva on tosi hyvää ja kyynärpääkin voi jo paremmin!

    Allu;voi miksi meillä ei tuollaisia kauppoja ole.En edes tiedä,mistä aineksia ostaa ellei ulkomailta nettikaupoista.Tosin näissä meillä oli vain ihan vähän sellaisia vaikeampia aineksia,koska teimme luonnollista kosmetiikkaa. ONko niillä kaupoilla nettisivut?

    BLOGitse;hih,olispakin niin helppoa! Mutta miljoona säännöstä tekee sen,ettei sellaista noin vain tehdä.Mutta kiva oli näin kotioloihin oppia valmistamaan näitä tuotteita.Ehkä voisin tehdä huulirasvaa vähän muillekin.....

    VastaaPoista
  11. Olipa tosi kiva ilta teilla, mikaan ei voita kotitekoista luonnonkosmetiikkaa.

    Ma olen itse jonkin verran kokeillut tehda yhta sun toista kirjan ohjeiden mukaan. Mutta helpottais paljon, jos nakis noin ihan kadesta pitaen miten homma toimii.

    VastaaPoista
  12. Mielenkiintoista, seokset kuulostivat niin hyviltä, että teki miltei alkaa mieli syödä niitä :)

    VastaaPoista
  13. Oh, I just love homemade lotions and other beauty items! It's not only thrify, but so much more natural and wholesome than store bough chemical-based items. I feel much better about rubbing these things on my body when I know where they come from.

    VastaaPoista
  14. Jännää! Olispa Kiva kokeilla tehdä.
    Ite löysin vasta sen neitsyt kookosöljyn, ihan parasta naamarasvaa illalla....ei takuulla mitään ylimääräistä keinotekoista ....pelkkää öljyä vaan. Leo-koira tosin koittaa sitten aina päästä nuolemaan naamaa, kun sen mielestä tuoksu on niiiiiiin hyvä!

    VastaaPoista
  15. Itkupilli:jeps,mikään ei voita kotitekoista;D Tuota eilen laittamaamme ihanaa huulirasvasalvaa olenkin käyttänyt koko päivän,tosi ihanaa.Olikin ihan erilaista nähdä ihan oikeasti miten nämä tehdään kuin lukea vaikka kirjasta tai netistä.

    SusuPetal:ei ehkä ihan syötäviä,mutta tuoksut on mahtavan ihanat:-)

    Hannah;you are so right.Thanks to my friend Miriam I now also know how to make these lotions and creams at home:-)

    Johanna:nyt tajusin miten näitä tehdään ja voin jatkossa tehdä itsekin,ja näin ei tule mitään huonoja aineksia mukaan.Neitsytkookosöljy on ihanaa;olen käyttänyt sitä muutaman vuoden ,naamalla,kropalla,ruuassa,ja myös Bambi saa joskus nuolla lusikallisen,tekee hyvää sen turkille:-) Sekin heti tulee nuuskimaan ,jos sitä on päällä;D

    VastaaPoista
  16. Siellä olisin halunnut olla mukana.

    VastaaPoista
  17. Olipa jannittava ja mielenkiintoinen juttu. Mulla olisi saippuantekokirja, vaan en ole saanut aikaiseksi edes sita kokeilla.

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  18. Unelma:tuollaisessa jutussa onkin mukava olla mukana,kun oppii uusia asioita;-)

    Tuula:Olimme tosi onnekkaita että Mimi piti meille tuon illan. En varmaan olisi pelkän kirjan kanssa tajunnut asoita yhtä hyvin. Saippuantekokaan ei ole mitenkään vaikeaa.Mukavaa viikonloppua sinullekin!

    VastaaPoista
  19. Oi miten ihania juttuja teitte. minäkin haluaisin tehdä tuollaisia terveys, luomurasvoja..
    Varmaan vaikuttavat ..

    Ihanaa viikonloppua sulle, halauksin

    VastaaPoista
  20. Salva kuulostaa erittäin käyttökelpoiselta ja mielelläni kokeilisin sitä tuohon vasempaan kyynärpäähän. Olen tullut siihen tulokseen, että se on vain ja ainoastaan vasemman ongelma ja johtuu tästä tietsikalla röhnöttämisestä. Oikea käsi sentäs liikuttaa hiirtä.

    VastaaPoista
  21. Voi tuolla olisi ollut kiva olla mukana!:) Mielenkiintoiselta kuulostaa!
    Ihanat saippuat saitte! Minä niin tykkään noista saippuoista ja olenkin niitä kerännyt melkoisen määrän:) Tekisi mieli opetella itse niitä tekemään.

    VastaaPoista
  22. Hanne:tosiaankin oli ihana päästä tuohon iltaan ja oppia noita asioita:-)Ihanaa viikonloppua sinullekin ystäväiseni.

    Lepis.Näin se taitaakin olla,tietsikan takia tietysti.Mutta nyt kun on tuo salva,jonka tekemiseen minäkin olen osallistunut,niin pysyykin pehmeänä;D

    Susanne;Mimin saippuat ovat tosia ihania.Täällä on paljon saippuakauppoja,joissa myydään ihania tuoksuvia saippuoita,varmaan tykkäisitkin-

    VastaaPoista
  23. wow, todella mielenkiitoinen iltama teillä ollut omia 'rohtoja' valmistaessa! Olisipa kiva päästä näkemään ja kokeilemaan itsekin vastaavaa! Varmasti tosi toimivaa tavaraa, kun ei mitään keinotekoista lisäainetta seassa

    Mukavaa viikonlopun jatketta! :)

    VastaaPoista
  24. MaaMaa:Oli tosi mielenkiintoista oppia tosi hyvän opettajan johdolla;Mimi esim. tietää kaiken täkäläisistä villiyrteistä. Ja nuo molemmat tekemämme jutut ovat ihania,sekä koostumukseltaan että tuoksuiltaan' Mukavaa viikonlopun jatketta sinullekin!

    VastaaPoista
  25. Beautiful! Jos sinulla on aikaa hyvä vilkaista lehden poikani on muokkaamassa. Kiitos. PULSEmagazine

    VastaaPoista
  26. Phivos;kiitos! Tulen heti sitä katsomaan kun on aikaa.I will surely look into that when I have more time:-)

    VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...