perjantai 21. tammikuuta 2011

Retkellä puiden uutena vuotena

 
Olin eilen erittäin mielenkiintoisella retkellä,jota olin jo kauan odottanut,sillä ilmoittauduin retkelle jo syyskuussa,ja lista täyttyi niin pian,että jonotuslistakin oli pitkä.Bussimme lähti liikkeelle  klo 7 aikaan aamulla kohti Israelin eteläistä keskiosaa,jota kutsutaan myös Shephelaksi.


Oppaamme retkellä oli suurin syy,miksi halusin juuri tälle retkelle. Nissim Krispil on  kirjailija ,antropologi ja tutkija,ja villiyrttien asiantuntija. Olin kuullut paljon Nissimistä ja olenkin halunnut oppia enemmän villiyrteistä,joten arvelin,että tällaisen oppaan seurassa varmaankin jotain opimme aiheesta.Hyvä opas on tärkeä retkellä,ja oppaamme olikin napakymppi,ja jaksoi olla kärsivällinen 50 hengen naisvoittoisen ryhmän kanssa.Heti alussa törmäsimme kukkiviin syklaameihinNissim vei meidät aluksi Luzit-luoliin,joista en ollut aiemmin kuullutkaan.Näistä kuvista on vaikeaa nähdä,miten vaikuttavia nuo luolat todella ovat,mutta menimme alas suuriin luolahalleihin,ja yläpuolella,luolan katoissa,oli aukkoja,joista roikkui köysiä.Oikeassa yläreunassa näkyy joku,joka on hitaasti laskeutumassa alas köysien avulla.  Nuo aukot voivat olla todella vaarallisia ,ellei niistä tiedä,ja jotkut ovatkin pudonneet niistä alas ja menehtyneet.Luolat ovat kuningas Herodes Suuren ajalta.
Nuo reiät seinissä rakennettiin kyyhkysiä varten. Kyyhkysiä pidettiin arvossa niiden lihan ja jätösten vuoksi.Pulunkakkaa pidettiin hyvänä lannoitteena...
salvia oficinalis
Tämän jälkeen menimme Britannia-puistoon,missä saimme todella hyviä selityksiä eri kasveista.Maistoimme villiparsaa (paljon parempaa kuin viljelty parsa!),zaataria, ryytisalviaa,Johanneksen leipäpuun-eli carobin palkoja ja paljon muuta.Itse asiassa pistin suuhuni kaikenlaisia vihreitä kasvavia lehtiä,jotka kaikki maistuivat hyvältä,kunnes opas ehdotti,että kun kerran maistan kaikkea ,niin voisin maistaa myös hänen tarjoamaansa lehdenpalasta.Maistoin ja tunsin heti pieniä pistoksia kielessä ja pientä puutumista.Opetus minulle,että pitää tietää ,mitä maistaa;D Kotiin tuli suuri pussi erilaisia luonnon yrttejä,ja paljon tietoa niistä. 
Tämän jälkeen menimme marokkolaiselle lounaalle marokkolaiseen taloon,jonka tuo marokkolaissyntyinen oppaamme  omistaa. Paitsi marokkolainen juhlahuoneisto,siellä on myös marokkolaistyylisiä Bed&Breakfast-huoneita.
Ehdimme mennä vielä saman kylän erään perheen luo,jotka itse valmistavat ja myyvät arakkia ,oliiviöljyä,erilaisia oliiveja ja tuota ihanaa pikanttia kastiketta.
Paikan arakki-juoma on valmistettu viikunoista,mutta en maistanut,sillä en ole koskaan tuosta juomasta pitänyt.
Arakkia ja maistiaisia mielenkiintoisammat olivat paikan eläimet.Tuo kissa oli niin kaunis,mutta täysin arka.Mukava retki kaiken kaikkiaan,ja paras anti oli uusi tieto villikasveista.Pitää varmaankin hankkia yksi oppaan niistä kirjoittama kirja...

35 kommenttia:

 1. Villiyrtit kiinnostaisi muakin. Täällä on lähistöllä ranskalaissyntyinen Michelin tähden kokki, joka järjestää joskus sellaisia yrtti- tai sienivaelluksia. Mies sai ystäviltä kerran keittokurssin sinne lahjaksi ja tykkäsi kovasti ja ollaan usein mietitty, että pitäis mennä yrttiretkelle.

  VastaaPoista
 2. SusuPetal:on ne,kunhan vaan ei siellä ylhäällä kulje niin,ettei huomaa noita aukkoja...

  VastaaPoista
 3. Allu:Eilen olisin halunnut oppia niistä enemmänkin.Meillä oli niin suuri ryhmä,ja niin kauheasti kysymyksiä,ettei aina edes kuullut,mitä opas kertoi.Mutta kauhean mielenkiintoista oli,ja varmaankin hankin tuon oppaan kirjan villiyrteistä.Jeps,teidänkin pitää ehdottomasti mennä oppimaan villiyrteistä! Sain tuolla eilen kerättyä hyvät tee-ja salaattiainekset,ja se villiparsa,siis ihan raakana,oli tosi hyvää!

  VastaaPoista
 4. Upea, ikimuistoinen retki! En ollenkaan ihmettele, että ilmoittauduit niin aikaisin. Henki melkein salpautuu katsojallakin, saati sitten sinulla, kun olet päässyt kaiken lukemaan.

  VastaaPoista
 5. Mahtavat luolat. Tuli mieleen pulun kakasta - sita on Casassa joka puolella ja paljon!
  Hieno reissu sulla oli selvasti...
  Mina reissaan takaisin Casaan huomenna - kavin hoitamassa asuntoasioita - muutamme takaisin Suomeen kun Marokon sopimus paattyy... :)

  VastaaPoista
 6. Lumiomena:Todellakin ikimuistoinen retki;ei ihmekään,että jo aikoja sitten oli bussi täyttynyt ja odotuslistakin pitkä.Hyvät muistot tuosta jäi:-)

  BLOGitse: Aika mahtavat luolat.Se pulun kakka on kai hyvä tai paha asia,riippuen miltä kannalta katsoo;D mullahan on niiden pulujen kanssa pitkä taistelu ollut pyykinkuivauspaikasta...Siisi Suomeen takaisin,aika hyvä juttu! Hyvää matkaa takaisin Casaan!

  VastaaPoista
 7. Voi, miten hienolla ja mielenkiintoisella retkellä oletkaan ollut. Upeita kuvia luolista.

  VastaaPoista
 8. Olisin mielellàni ollut mukananne, sillà villiyrttejà on joka paikassa, mutta ne tàytyy tosiaan tuntea tarkoin, ettei 'kieltà ala kirvellà'!

  VastaaPoista
 9. Retkesiğ kuulosti kovastikkin mielenkiintoisela.Myös naytti silta kuvista paatellen.
  Kiitos mukaan ottamisesta virtuaalisesti.
  Kylla mina en maistelisi luonnosssa ihan mita vaan.Myrkyllisiakin kasveja kun on paljon olemassa.

  VastaaPoista
 10. Hieno retki sinulla, olisipa päässyt mukaan.
  Minua oikein nauraati tuo sinun yrttien maistelusi, minä olisin tehnyt samoin ja sitten saanut kirvelevän kielen.

  VastaaPoista
 11. Tosi kiva ja kiehtova retki ja opas vaikuttaa myös tosi kiehtovalta tyypiltä. Tollaisen oppaan matkassa kyllä varmasti oppii paljon.

  Ja toi marokkolainen talo on aivan ihana.

  VastaaPoista
 12. Upea retki ! Tuo luola on huikea! Paljon ehdit nähdä ja kokea yhden päivän aikana.

  VastaaPoista
 13. Upean kuuloinen retki! Aivan mahtavaa saada tutustua villiyrtteihin tuolla tavalla, niiden kasvupaikoilla ja asiantuntevan oppaan johdolla. Tuo opas näyttää muuten ihan edesmenneeltä Tony Halmeelta. :-O

  Mielenkiintoisia nuo kyyhkysille tehdyt aukot luolien seinissä. En olisi kyllä osannut arvata, mitä varten ne on tehty, ellet olisi kertonut.

  VastaaPoista
 14. Olipas Sinulla retki! Voin vain kuvitella luolien syvyyden, kun ne kuvissakin näyttivät jo aikamoisilta. Mahtoi olla luonnossa näky.

  Ja hauska opas Sinulla :) Minunkin pitäisi lähteä jollekin luontoretkelle, että oppisin edes vähän paikallista kasvistoa.

  Tykkään noista marokkolaisista esineistä, kuviointi on tavattoman kaunis.

  Kiitos kun veit meidätkin mukanasi retkelle!

  VastaaPoista
 15. Voi mitkä mahtavat luolat, eihän tuolta malttaisi edes pois lähteä! Ryömin kuviesi sisälle...
  Ja kaiken päälle kasvitietoutta. Meillä syödään villiparsaa ihan yleisesti (sitäkin on useampaa lajia), myydäänkin torilla, hyvää se on. Nyt on muuten just sen aika, uudet versot kasvussa.
  Nuo marokkolaiset purkit pisti myos silmääni, nättejä.

  VastaaPoista
 16. Irmastiina :oli todellakin mielenkiintoinen retki:-)

  Lissu:sinä taidatkin myös olla aika spesialisti yrttien suhteen.Pitää tosiaankin tuntea,mutta sellaiset ihan pienet maasta puskevat kirkkaavihreät lehdet olivat kuin salaattia...

  Sateenkaari:oli kiva retki ja kiva kun tykkäsit olla mukana,virtuaalisesti. Todellakin pitää tietää,sillä törmäsimme myös joihinkin tosi myrkyllisiin kasveihin,joista saimme selityksen.

  Unelma:Oli kyllä mielenkiintoista. Ja kyllä arvasin,että jotain oli mielessä oppaalla,kun mulle sitä lehdenpalaa tarjosi;D

  ItkupillI: Opas oli tosi kiehtova tyyppi ,jolla oli mahtavan radiofooninen ääni ja mieletön tietomäärä kaikesta,historiasta ja luonnonkasveista.Tekisi mieli lähteä toisellekin retkelle tuon oppaan kanssa.Marokkolainen talo oli kivan värikäs,ja siellä linkin takana on ihania kuvia vierashuoneista marokkolaiseen tyyliin.

  Sooloilija:Luolat olivat kyllä mahtavat.Niissä on kesäisinkin viileää,aina 8 astetta vähemmän kuin niiden ulkopuolella,joten tuollainen luola olisi hyvä olla lähelläkin;D

  Hippu: Mahtavaa oli tosiaankin oppia,mutta ruokahalu kasvoi,ja haluaisin oppia vielä lisää,BLogiystäväni Mimi on myös suuri yrttien asiantuntija,ja onkin tuon Nissimin oppilaana ollut. Tuossa kuvassa hän näyttää vähemmän itseltään;olen nähnyt edesmenneen Tony Halmeen luonnossa,ja eivät he kyllä kauheasti toisiaan muistuta...Kyyhkyspesäpaikat ovat mielenkiintoisia,ne on laskettu juuri 2 kahdelle kyyhkyselle sopivaksi.

  Johanna:Tuo luola oli kyllä sellainen Wau-kokemus!Opas oli erinomainen,ja osasi kertoa hyvin ja höystää huumorilla mitä kertoi. Noiden marokkolaisten esineiden kuviointi onkin tosi nättiä!

  VastaaPoista
 17. Sirokko:Olisin voinut jäädäkin asumaan noihin luoliin,nehän ovat ihana asumispaikka;viileät kesällä kun muuten on kuumaa. Ja tilaa olisi paljon;D Sadekaan ei kuulemma pahemmin tule sisälle noista aukoista.Villiparsa oli ihanaa,mutta kun meitä oli niin monta,niin se jäi vaan ihan maistiaisiksi.Täällä olen nähnyt toreilla vain viljeltävää parsaa,mutta villiparsaakin olisi kiva siellä nähdä,sen verran hyvää se oli.Nuo purkit ovatkin tosi nättejä!

  VastaaPoista
 18. Olipas erikoisia nuo suuuuuuret hunajakennot, eli ne kyyhkysien kodit.
  Mitàs se opas sulle sitten antoi jos se noin poltteli vai tiedàtkò vielàkààn? ;)
  Mageita luolia ja varmasti mukava reissu on ollut kun nuo asiat sinua kuitenkin niin kiinnostavat. Mukavaaa viikonloppua ☺

  VastaaPoista
 19. Ihana päivä sinulla ja niin paljon nähtävää, kokemista..
  Hienoja kuvia olet tallentanut retkeltänne..
  Olen myös intoutunut yrttien ystävä..

  VastaaPoista
 20. Kuulosti mielenkiintoiselta retkeltä, historiaa ja villiyrttejä ja syötäviä villikasveja

  VastaaPoista
 21. Mielenkiintoista! Lähtisin mielelläni tuollaiselle retkelle, jossa on asiantuntija opas ja paljon erilaisia aisteja herättäviä tapahtumia.

  VastaaPoista
 22. Olisipa kiva päästä kerran mukaan tuollaiselle retkelle.

  VastaaPoista
 23. Mika ihana retki! Hyva opas on a ja å tuollaisilla reissuilla. Muistan ikuisesti kibbutzin retken Masadalle. Meilla oli opas, joka tuntui tietavan kaiken kaikesta mahdollisesta tuolla reissulla.

  VastaaPoista
 24. Ciacy:nuo kyyhkykennot olivatkin mielenkiintoisia.Nyt niissä ei taida pesiä lainkaan kyyhkyjä.. Opas kyllä selitteli mikä se kasvi oli,mutta unohdin kokonaan,olisi pitänyt kirjata ylös.Hän esitteli myös jonkun toisen kasvin,joka on niin myrkyllinen,että eläimet heti kuupahtavat jos sitä maistavat. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

  Hanne:oli ihana retki,kannatti odottaan noin monta kuukautta!Yrtit ovat ihania,ja olen iloinen,kun täällä niitä saa isoina kimppuina ja vielä sitten luonnastakin ihan ilmaiseksi.

  Arleena:opas oli niin monipuolinen ja kertoi niin paljon,että oli erittäin mielenkiintoista.Ja jos olisi ollut enemmän aikaa,olisin kunnolla kerännyt syötäviä kasveja.Joitakin niitä on tässä kodin lähelläkin,mutta liikenteen ja koiranpissan vuoksi niitä ei viitsi kerätä...

  Omenaminttu:hieno retki tosiaankin oli:-)

  Lepis:Juuri sen vuoksi odotinkin niin paljon tuolta retkeltä,opas oli todella asiantuntija!

  Marja-Leena;Tuollaiselle retkelle on ilo mennä.

  Tuula:Oli tosiaankin ihana,ja ilmakin oli täydellinen retkipäivälle,ei liian kuumaa eikä kylmää,ja aurinkoa. Hyvä opas on todella tärkeä tuollaisella retkellä.

  VastaaPoista
 25. Varmaan mahtava retki!
  Tuo yrttien maistelu, niitä kuulemma pitää maistella varovaisesti..vaikutus voi olla hyvin yllättävä. Oliko jokin ylitse muiden?

  VastaaPoista
 26. ser fantastiskt ut, vad heter grottorna? kram

  VastaaPoista
 27. Eksoottisihanaa. =)

  Nuo luolat miekin haluaisin nähdä... =)

  VastaaPoista
 28. Hienon retken olet saanut tehdä. Arakkia alkoi tekemään mieli nammm...

  VastaaPoista
 29. Mielettömän upea retki ja mahtavia paikkoja nuo luolat!! Sieti odottaa kuukausitolkulla, ihan selkeästi :)

  VastaaPoista
 30. Sara:Grottorna heter Luzit grottor. De är någonstans nära Qiryat Gat. De var helt enkelt fantastiska!

  Una:oli todellakin erilaista olla tuolla "alhaalla" Ajattelin,että olisivat hyvä paikka asua kesällä,kun on viileämpääkin siellä;D

  Ari:retki oli hieno! Arrakista taan en lainkaan tykkää...

  MaaMaa;hieno ja mielenkiintoinen retki oli ja odotusten arvoinen!

  VastaaPoista
 31. Hei, sinulla on upea blogi! Hieno retki, mahtavia kuvia. Kaunis kissa...

  VastaaPoista
 32. Anna;retki oli tosi mahtava,kannatti odottaa. Jotkut kasvit vaan näytti aika syötäviltä,mutta kannattaa kyllä ottaa selvää ennenkuin syö.Noista siellä poimimistamme kasveista villiparsa oli kyllä parasta

  Tulitassukissa:Kiva että löysit tänne ja kiitos:-)Tuo kissa oli niin nätti!

  VastaaPoista
 33. Jael, siis niin ihania kuvia♥

  Nuo ovet...;-)

  Ja taas tuota viehkoa syklaamia.

  Pitääkö mun nyt historian nimissä kestää lento sinne...Lumimies haluaisi. Tule sinä ensin meille.

  Ota osaa mun arvontaan!!!

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...