lauantai 3. tammikuuta 2015

Passionhedelmä

Eilen pyysin naapuritalon tuttua mukaani keräämään syötäviä villikasveja; lähistöllä on alue mistä sellaisia löytää. Keräämisen aikana huomasimme että erään pihan ympärille oli laitettu muuri ja muurin reunoilla kasvoi rehevänä passionhedelmäköynnöksiä.,joka oli täynnä hedelmiä: vihreät ovat vielä raakileita mutta tummaat alkavat kypsyä ja putoavat sitten kypsinä maahan.
Ja niitä oli maahan pudonnut ,joten keräsimme ne pois....
Keskellä malvoja,joita keräsin syötäväksi,oli yksi ainoa valkoinen kukka.,joka tuoksui erittäin miellyttävältä.  
 Ilmat ovat kylmenneet  ja Bambilla on aina nuttu päällä ulos mennessä. Talvinen episodi on tulossa ja pohjoisessa on satanut lunta.Yritän nauttia tästä kylmästä parhaani mukaan sillä ennenkuin lasken kymmeneen on taas lämmintä ja aurinkoista.

21 kommenttia:

Melissa kirjoitti...

Intohimon hedelmä ;) Itse tosin olen allerginen sille.

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Kiitos tuosta. Taas opin jotain. En ole tiennytkään, että nuo kasvavat köynnöksessä... (tai en oikeastaan ole kyllä edes tullut asiaa ennen ajatelleeksi, mutta nyt tiedän!)

anumorchy kirjoitti...

Meidan ympmaristossa kasvaa paljon passion-koynnoksia mutta en ole koskaan paassyt kypsia hedelmia keraamaan. Aina on joku muu entinyt ensin. Oma koynnokseni parvekkeella on taas kuolemassa. En ymmarra miten siina aina niin kay. Kaikki nuo maantasossa kasvavat ovat vehreita ja vihreita, omani kellastuu ja kuolee. Joka vuosi!

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Siellä oli kyllä niin erikoisia ja ihania hedelmiä, että osteltiin kaikenlaista hotellille maisteltavaksi. Ja tuotiin muulle perheelle tuliaisiksikin.

Eeviregina kirjoitti...

Oi, onko passionit jo kypsiä. Siskoillani kasvaa sitä pensasaitana ja parvekkeen reunassa. Ihanaa kerätä tuoreita hedelmiä suoraan köynnöksestä!Miten käytät sitä malvaa?

Jael kirjoitti...

Nelli;voihan harmi että olet tuolle allerginen...

Minna:Kiva että oli tästä jotain hyötyä:) Täällä tosiaankin ovat yleisiä nuo passionkäynnökset,ovat ihanan reheviä aitakasveja:)

Anu;ensimmäistä kertaa pääsin nyt hedelmiä keräämään(10 kpl) Vastapäätä sitä isoa tietä on passionhedelmäaita;aina täynnä kukkia ja vihreitä hedelmiä ,mutta koskaan en ole nähnyt kypsiä niissä,joku on ehtinyt ensin;D Nyt oli maassa ihan hyväkuntoisia hedelmiä,näköjään just pudonneita. Mikäköhän sun siinä passionhedelmässä on kun ei menesty.Tosin itsekin kerran kasvatin siemenestä ja sitten se vaan yhtäkkiä väsähti...

Paluumuuttajatar:täällä tosiaankin on ihana valikoima hedelmiä:)

Eeviregina:Kypsiä näkyvät olevan.Malvaa ( Malva nicaeensis) ryöppään ensin,laitan siivilään,puristan nesteet pois ja paistan sipulin kanssa. Lisään fetaa hieman ja suolaa ja pippuria.ON tosi hyvää.Nyt pitää käyttää luonnon tarjoamaa ilmaista ruokaa kun sitä on.

lepis kirjoitti...

On se upeaa, että voi keräillä herkkuja matkan varrella. Koita kestää kylmyys!

Tuula's life kirjoitti...

Jännittäviä hedelmiä teillä siellä. Ja niinkuin Minna tuossa sanoi, aina oppii jotain uutta.
Meillä kerätään metsämansikoita ja teillä passionhedelmiä teitten varsilta. Ja sinä hallitset vielä niin hyvin tuon laittamisen taidon.
Iloa ja valoa uuteen vuoteen!

Allu kirjoitti...

Passionhedelmä on mangon ohella mun lemppari, tuli taas vesi kielelle.

Kiiris kirjoitti...

Herkkuja, nam!

SusuPetal kirjoitti...

Oi, mitä luonto tarjoaakaan ihan käsien ulottuville, nam!

Lisay kirjoitti...

Meillakin passion hedelmia taas pensaassa pihalla.Maistoin yhden,kun oli jo pehmea,mutta ei viela niin punainen.Oli hyvaa,mutta viela vahan kirpeaa...
Meilla taalla jo odotellaan keskiviikon mahdollista lumisadetta!

pirjo kirjoitti...

Jos ostan hedelmiä täällä suomessa kaupasta, niin katson aina että onko ne tulleet Israelista, ja onhan niitä ollut täällä, niin tuota hedelmää kuin appeliinejä, ja granattiomenia, mieluummin ostan Israelilaisia aiana.

Anneli kirjoitti...

Shalom ! Hienoja hedelmiä...todella. Ja Bambilla niin hauska "takki"päällä !! Täällä -7C,ulkona täydellisen valkoinen "kuorrutus". Nauttikaa tekin siellä viileydestä.Minä lasken päiviä pääsiäiseen.

Jael kirjoitti...

Lepis;oli se,mutta ei tuollaista tilaisuutta ihan usein tule.Kiitos,minä nautin kylmästä!

Tuulia:Täällä on tosi laaja valikoima hedelmiä ja uusia ilmestyy välillä. Nuo tosin eivöt ihan tien varrella olleet vaan erään niityn varrella ,ja kovin usein ei tule passionhedelmiä löydettyä;useimmiten ne tulevat keittiööni kaupasta;D Kiitos samoin sinulle kaikkea hyvää alkavalle vuodelle!

Allu:se kirpeys siinä on ihanaa,tykkään paljon:)

Kiiris;herkkuja löytyi:)

SusuPetal:luonnossa on nyt paljon villejä salaattiaineksia,nuo passionhedelmät tulivat yllättävänä bonuksena tällä kertaa:)

Pike:hyvä että löytyy:) Täkäläiset hedelmät ovatkin tosi hyviä:)

Anneli:Bambilla niin hieno takki,on saanut sen eräältä täällä käyneeltä bloggaajalta:) Ja oletko sinä tulossa tänne vai O tulossa sinne pääsiäisenä=?

Lisay:oi onnellliset kun teillä on noita ihan omasta takaa.Ilman parveketta ei taida kyllä kasvaa niin että tulee hedelmiä.Ja olis kyllä kiva kokea se teidän lumisade!

aNNiKa kirjoitti...

Onpa hauska. Pitääkin laittaa Nicon siskolle viestiä, että kattelee meidän kotimaisemia. Tuleeko vielä ens viikolla siis Helsingistä?

aNNiKa kirjoitti...

Oho, jotain kävi hassusti. Viittasin siis edelliseen tekstiin :P

Anneli kirjoitti...

No minä tulen sinne !!!!! :) päästäänkö jo Saronan torille??

Johanna - Omamaamansikka blogi kirjoitti...

Muistatko, kun joskus autoit minua tunnistamaan vihreän möykyn passioniksi? Meillä ne eivät taida vaan ennättää kypsyä loppuun saakka.

Sinulla on kyllä siellä niin paljon ihmeteltävää ja katseltavaa. Todellisia aarteota

Jael kirjoitti...

Annika:mä vähänh ihmettelinkin että mitä sä' tarkoitit tuolla kommentilla;D Nyt keskiviikkona pitäisi olla Suomenlinna ja sitten kai Lappi.

Anneli:)KIva!!! Juu Sarona Market avataan 3.3 eli hyvin ehdit!

Johanna:muistan hyvinkin:) Taitaa olla vähän haasteellista kasvatella noita niin että tulee paljon hedelmiä vaikka täällä noita tapaa aitoina vähän siellä sun täällä.Tästä lähialueelta löytyy kyllä kivasti kaikenlaista:)

kaari3 kirjoitti...

Olen aivan koukussa mango-passionfruit mehuun! Muutenkin trooppiset hedelmät vievät hetkeksi pikkulomalle, kun silmänsä sulkee :)