sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Retkellä

Eilen lauantaina oli pitkästä aikaa retkellä,kun samalla kadulla muutama talo eteenpäin asuva Vivian pyysi mukaan retkelle . Evelyn oli maininut tästä edellisenä päivänä ja minun piti olla valmis joskus klo 12 aikaan,mutta kello soikin 9 aikaan,niin että tuli äkkilähtö,ja unohdin katsoa puhelimen sääaplikaatiosta millainen sää on Jerusalemin suunnalla.Siellä kun satoi ja omalla suunnallani ei;mutta kiireen vuoksi ajattelin että on sadeton päivä ja sateenvarjo jäi kotiin.Kuvassa näkyvä mantelipuu oli ensimmäisessä kohteessamme,mutta heti kuvan ottamisen jälkeen alkoi sataa kunnolla,joten juoksimme autoon,jota ajoi Vivianin tytär.
Mutta mantelipuut kukkivat jo...Koska huomasin että olimme lähellä suomalaisten perustamaa Jad Hashmonaa,ehdotin että ajaisimme sinne.Siellä tosin kaikki on lauantaisin kiinni,ja jouduimme autonkin jättämään kauas ,sillä emme päässeet ajamaan pääportista sisälle.Kävelimme tihrusateessa kohti Jad Hashmonan hotellia...Otin siellä kuvan,joka kuulemma tuo mieleen kesäisen Suomen,ja kuva on täällä.Hotellin aulassa joimme kahvit (automaatista) ja teimme pienen kierroksen Jad Hashmonan alueella.
Näkymä Jad Hashmonassa
Sieltä sitten ajoimme kohti tippukiviluolaa.   Vivianin  tytär on töissä kansallispuistossa (ei tässä tosin) ,joten pääsimme ilmaiseksi sisään.Kuvassa näkyy sisäänkäynti luolaan.Tämä tippukiviluola löytyi vahingossa vuonna 1968.Paikalla oli louhimo ,ja erään räjähdyksen jälkeen muutama työntekijä löysivät luolan. Työt louhimossa pysäytettin heti ,mutta tippukiviluolan sijainti oli pitkään salaisuus,sillä pelättiin että sinne tulevat ihmiset aiheuttaisivat sille vahinkoa.Kun tippukiviluola oli järjestetty sellaiseksi,että siellä voi käydä,avattiin se vihdoin laajalle yleisölle.
Tippukiviluolassa on hyvin kosteaa sisällä eikä siellä saa koskea mihinkään ja purkat ja muut pitää sylkeä pois ennen sisälle menoa.Meillä oli hyvin asiantunteva ja huumorintajuinen opas;saksalaisella korostuksella maustettuna.
Tippukiviluolassa ei saa käyttää salamavaloa,ja aika vaikeaa tuolla oli kuvata,mutta jonkinlaisen käsityksen saa näistä kuvista.Luola on kyllä henkeäsalpaavan kaunis. Näitä katsellessa tulee taas mieleen että luonto on se kaikkein taitavin taiteilija.
Tässä kuvassa näkyy siltaa,jota  pitkin tuolla kävellään. 
Näitä pitkiä,ohuita katosta riippuvia tippukiviä kutsutaan makaronitippukiviksi.
Tippukiviluolasta poistuessa kävellään näiden punaisten marjojen alta.
Eikös näistä tulekin vähän pihlajanmarjat mieleen?
Ylempänä lippukioskioskin  kohdalta katsottuna näkyy tämä luola,tuossa keskellä kuvaa,jota kutsutaan Simsonin luolaksi.
Tippukiviluolan jälkeen kiersimme siellä sun täällä,ja joka paikassa kasvoi villisyklaameja.Niitä voi vain ihailla,sillä poimia niitä ei saa.
Tässä vähän tummemman värinen villisyklaami.
Mahtavan kauniita nämä villisyklaamit.
Tammenterhoja
Kello alkoi jo lähestyä iltaa ja meillä oli nälkä,joten ajoimme Abu Goshin kylään.
Pieni poika upeine ratsuineen.Minäkin kävin taputtelemassa hepan turpaa.
Emme jaksaneet etsiä mitää tiettyä paikkaa tuolla,joten menimme syömään vastapäätä olevaan libanonilaiseen ravintolaan,joka oli täynnä ihmisiä tuonne tullessamme.Oli vähän tehdasmainen ravintola;valtavan suuri ,kaikki pöydät täynnä,ihmisiä jonossa..,Ruoka oli ...parempaakin olen syönyt,mutta saimma vatsamme täyteen ja lähdimme ajamaan kotia päin.

22 kommenttia:

Melissa kirjoitti...

Kauniita kuvia sait tippukiviluolasta.

Eeviregina kirjoitti...

Olet käynyt kaikissa minulle tutuissa paikoissa! Yad Hasmonassa olen käynyt usein, tuolla tippukiviluolassa siskoni häiden aikaan ja Abu Goshissa käymme usein puutarhaostoksilla.
Ihania mantelipuita ja syklaameja! Miten maltan odottaa monta viikkoa, ennenkuin pääsen noihin maisemiin!

Amalia kirjoitti...

Aika erikoisen näköisiä Tammenterhoja. Upeat luolat. Vähän saman oloiset, kun Postoi Jama Sloveniassa. Siellä ei vaan oo värivaloja. Ne kullä tekee noista tosi upeet.

Satu kirjoitti...

Voi että miten upea tippukiviluola! Olen käynyt tippikiviluolassa muistaakseni vain kerran, entisessä Jugoslaviassa, ja se oli kyllä ainutlaatuinen kokemus. (Nyt satuin huomaamaan, että olivat juuri nuo Amalian mainitsemat luolat.) Jännä tuo, että purkat pitää sylkeä pois ennen sisälle menoa.

Hannele på Hisingen kirjoitti...

Onpa jännää ja kaunista!

lepis kirjoitti...

Siis kevät! Tai ainakin lähes. Kaunista!

Tuitiina kirjoitti...

Kukkivia puita ja villisyklaameja, niin keväistä että! Sitten taas terhoja ja marjoja, syksyn elementtejä, hauskaa :))
Tippukiviluolassa todella kaunista ja ihmeellistä, en ole koskaan käynyt sellaisessa. Valot korostavat muotoja ja taianomaisuutta!

Anne kirjoitti...

Voi miten ihania kuvia! Mantelipuun kukat ovat tosi kauniita. Onpas pienellä pojalla iso ratsu :)

BLOGitse kirjoitti...

Tippukiviluolat on upeita! Värivalot tekee tästä paikasta kiinnostavan, jopa mystisen.
Upeita kuvia!

Anneli kirjoitti...

Oi miten herkän kauniita mantelipuun kukkia !!!! Ihanaa...ekan kerran käydessäni AbuG:ssä näin myös pari pikkupoikaa ratsuilla..ihan säikähdin kun nurkan takaa tulivat.Osku vei minut suosittuun pikkuravintolaan,jossa oli ihan järkyn hyvää hummusta ja ruokaa.No,nimeä en kyllä muista tietenkään. Minä lasken viikkoja...JANOAN valoa,aurinkoa,lämpöä !!! Tämä talvi on ollut tuskallisen vaikea..pimeää pimeän perään !!!

kyllimarjaana kirjoitti...

KUKKIA !!! - Kuolen ikävään täällä pimeässä .

Jael kirjoitti...

Nelli:kiitos:)

Eeviregina: varmaankin tuttuja sinulle nuo paikat missä kävimme. Nyt on niin kaunista kun on reilusti satanut ja kaikkialla vihreää.Rakastankin tätä aikaa täällä.Pian ne viikot varmaan kuluvat ja pääset taas tänne...

Amalia:on vähän eri tammi mutta en tiedä noille muutakaan nimeä.Nuo värivalot tosiaankin tekevät tuosta tippukiviluolasta huikaisevan kauniin.

Satu:tosiaankin upea.VIimeksi olin tuolla 11 vuotta sitten mutta en muistanut siitä reissusta kunnolla.Opas sanoi että tuolla pitäisi käydä joka 19 vuosi sillä luola on silloin taas erilainen. Purkat pitää sylkeä pois sillä ennen tuolta löytyi purkkia ja herkät tippukivet eivät sellaisesta pidä....

Hannele:tosiaankin kaunista oli tuolla luolassa

Lepis:talvi vielä kai mutta kevät ihan nurkilla;D

Tuitiina:tällainen on tämä Välimeren talvi;on sekä syksyistä että keväistä samaan aikaan;D Valot tosiaankin korostavat tippukivien kauneutta tuolla luolassa:)

Anne:oli niin paljon kaunista kuvattavaa. Poika oli tosiaankin niin pienen näköinen hepan sylissä eikä edes ollut kypärää eikä mitään, Ihan kauhistutti...Heppa oli tosi komea.

BLOGitse:kiitos:) Tuolla oli vähän vaikeaa kuvata,pitäsi kai olla jotkut erikoislaitteet että saa kunnon kuvia. Kaunis luola tosiaankin ja onneksi säästyi eikä louhimo jatkunut tuolla:)

Anneli. Joka vuosi ihastelen noita mantelipuun kukkia,ovat niin kauniita:)
Tuo poika ei pahemmin liikkunut ratsunsa kanssa mutta oli kyllä vähän liian suuri ratsu noin pienelle...Tuo libanonilainen paikka ei nyt ollut oikein mitenkään erikoisen hyvä;mutta tulipahan vatsa täyteen.Ja pianhan nämä viikot kuluvat,kohta on jo helmikuu ja sitten maaliskuu ja huhtikuu......

Kyllimarjaana:Toivon nyt että se kevät tulee sitten ajoissa teille.

Elina / Vaihda vapaalle kirjoitti...

Upea tippukiviluola! Ja kukkia minäkin katselen kaivaten. No ehkä niitä täälläkin näkee joskus puolen vuoden päästä ;)

Unknown kirjoitti...

Olen aivan ihastuksissani ottamistasi kuvista. Tippukiviluola stalaktiitteineen värivalaistuksessa on mystisen kaunis. Jännä juttu, että melkein samalta leveyspiiriltä löytyy Jugoslaviasta (Postoina), Espanjasta (Nerja) ja USA (Kentycky)tippukiviluolia, joissa on myös maanalainen järvi tai joki. Nerjan luolassa oli vielä kitarakonsertti ja akustiikka oli siellä aivan erinomainen. Hur Shattalissa (lähellä Hermonia)näin samanlaisia tammenterhoja. Mantelipuun kukat ovat ihanan pinkkejä. Kuulen vieläkin Baniaksen putoksen kohinan,kun katselelin noita villisyklaameja. Kiitos vielä kerran tästä retkipostauksesta ja kuvista.

kaisa jouppi kirjoitti...

Keväällä, jLs, pääsen ihailemaan noita samanlaisia maisemia!Pitää vielä muutama kuukausi odottaa ja kärvistellä. :D

Jael kirjoitti...

Elina:Tosiaankin upea luola.Ja kun teillä on niitä luonnon kukkia niin täällä kaikki kuivuu pois....

Hanski:oi olen ihan otettu;D Nuo valot luovat tosiaankin aivan satumaisen tunnelman tuonne luolaan.Ja onpa mielenkiintoista kuulla että nuo tippukiviluolat ovat kaikki lähes samalla leveyspiirillä! Nerjassa minäkin olen kerran ollut,hieno luola. Mantelikukat ja villisyklaamit ovat kauniita katseltavaa.Ja sinulla on täältäpäin mukavia muistoja:)

Kaisa:Sinulla on sitten mukavaa odoteltavaa:)

Marianna kirjoitti...

Niin mukava postaus ja nuo tippukiviluolat ovat kyllä vaikuttavia ja kiehtovia. Kiitos myös kukkakuvista - ne lämmittävät talven keskellä :)

Satu VW I Destination Unknown kirjoitti...

Oi oi, näitä kuvia katsellessa tulee kova ikävä jotain ihan muuta vuodenaikaa kuin talvea, vaikka talvestakin tykkään! :)

Villiviini kirjoitti...

Huikeita kuvia, kaikki!

anneaulikki kirjoitti...

Kiva retki teillä ollut! Tippukiviluolan kuvat ovat upeita, niissä on yleensä lisänä kaunis valaistus.

kaari3 kirjoitti...

Kivasti vietetty päivä. Tippukiviluolat ovat moninsisia taideteoksia, teillä vielä värikkäästi valaistu. Hennot kukat ovat kauniit. Kiva pieni retki!

Sirokko kirjoitti...

Täällä olen käynyt tippukiviluolissa, mutta ei niitä ole noin upeasti esille laitettu (ei oikeastaan mitenkään), tosi mahtava valaistus tuolla. Kelpaa siellä retkeillä, kaunista joka puolella.