sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Retki pohjoiseen

Taustalla näkyvät Hermon-vuoren lumiset ja valkoiset huiput.
Viime päivinä on ollu lämmintä,joten huiput eivät ole enään niin valkoisia
kuin muutama viikko sitten....
Eilen aamulla näin kotikadun varrella asuvan Evelynin kävelyllä koiransa kanssa ja jäimme juttelemaan.Evelyn kertoi että ovat menossa tyttären kanssa pohjoiseen,ja olen tervetullut mukaan. Lähtisimme tunnin kuluttua. Ei tarvinnut pyytää kahdesti;olen viimeksi ollut pohjoisessa kauan sitten....
Ajoimme aivan pohjoista päin;tarkoitus oli mennä Hula luonnonpuistoon,mutta sitä ennen Evelyn ja tyttärensä halusivat ajaa kohti Neot Mordechai- kibutsia ylempään Galileaan. Kibutsilla sijaitsee Neot Tevan kenkätehdas ja tehtaankauppa,josta heidän kenkiään saa paljon edullisemmin kuin Teva Naotin kenkiä muualta. Teva Naotin kengät ovat muuten tosi hyviä;ja minullakin on heidän sandaaleitaan. Koska tuo kibutsi on ihan pohjoisessa;kesti ikuisuuden ennenkuin saavuimme perille;etenkin kun uudet tiet saivat Evelynin tyttären melkein eksymään reitiltä. Välillä kuitenkin pysähdyimme kahville. Hieman ennen kibutsia ohitimme sitrustarhoja,ja oli ihan pakko pysäyttää auto ja mennä katsomaan tuota näkyä.Minusta hedelmiä täynnä  oleva sitruspuu on niin kaunis! Nämä olivat kaiketi mandariineja ja jollei välissämme olisi ollut piikkilanka-aitaa niin olisin käynyt tuolla keräämässä muutaman hedelmän..... Nuo puut ihan notkuivat hedelmien painosta.
Evelyn ja tytär saivat ostettua kenkiä;minä en löytänyt sopivia ja sitäpaitsi olen aina kärsimätön kenkakaupoissa... Menimme tehtaankaupan ulkopuolelle syömään mukaan tuomiani voileipiä ja ihailimme samalla näitä seetrejä. sypressejä.Ovat kyllä aika jännän näköisiä terävine huippuineen!
Koska lähdimme liikkeelle suhteellisen myöhään ja kenkäkaupassa meni paljon aikaa kenkien kokeiluun ja ostoksiin;luulimme ettemme enään ehdi Hulan luonnonsuojelupuistoon,mutta kun tulimme perille selvisi että meillä oli vielä tunti aikaa tuolla kiertelyyn. 
Hula-laakso ja järvi on ihan pakollinen paikka luonnon ystäville:Hulan laakso on tuhansien Afrikassa talvehtivien lintujen levähdyspaikka ja lintubongaajille yksi parhaimpia bongauspaikkoja syksyllä ja keväällä. Jotkut linnut myös jäävät Hulaan,sillä siellä on ruokaa ja hyvä ilmasto vuoden ympäri.Hulan alue käsittää Hulan laakson,järven ja suoalueen. Hula-järvi ja sitä ympäröivä suoalue oli aikoinaan paljon suurempi ,mutta alue oli täynnä malariaa tartuttavia hyttysiä. Alue ei myöskään sopinut maanviljelyyn,joten suoaluetta ja järveä kuivatettiin 1950-vuosikymmenellä,mikä osoittautui tuhoisaksi alueen ekosysteemille,ja kiitos tiedemiehien ja luonnonsuojelijoiden protestien;osan alueesta annettiin muuttua takaisin suo-ja järvialueeksi,ja Hulan luonnonpuisto perustettiin vuonna 1964,Talvi 1994 oli hyvn runsasateinen,ja vettä tulvi Hulan laaksoon.Veden alla olevasta laaksosta jätettiin 250 hehtaaria suoalueeksi.
Heti alussa huomasimme jättimäiset kalat.Nämä ovat jättikonnamonneja,ja olipa niillä kokoa !Vähän harmitti ettei ollut leipää mukana sillä  olisi ollut hauskaa nähdä miten kalat hieman nousevat tuosta vedestä.Näitä monneja on myös Genetsaretin järvessä ja Yarkon-joessa,mutta siellä en ole koskaan näihin törmännyt.
Sitten näimme nutrian eli rämemajavan ,joka oli keskittynyt syömään jotain vesikasvia.Rämemajavia tuotiin tänne aikoinaan turkiseläimiksi Etelä-Amerikasta,mutta täällä niiden turkki muuttui sellaiseksi,joka ei turkikseksi kelvanutkaan,ja nutriat pääsivät luontoon   vieraslajiksi,joka tekee tuhoja maanviljelylle.Näitä nutrioita on myös Tel Avivin Yarkon-puiston Yarkon-joessa.
Siellä täällä näimme uiskentelevia nutrioita.
Suoalueen reunoilla kasvaa papyryskaislaa ja ne olivat kaikki kuivia ja keltaisia.Toisin kuin muu luonto täälläpäin papyrukset ovat kuivia talvella ja viheriöivät kesän kuumuudessa.
Taustalla näkyvät vuoret
Järven kohdalta näkyvät myös Hermonin lumiset huiput.
Vesipuhveleita. Valitettavasti en päässyt niin lähelle että olisin saanut paremmin kuvattua näitä.
Puhveleita kisailemassa saarekkeella
Kauempaa näkyi näköalatorni.Kun pääsimme lähemmäksi kiipesin ylös.
Kävelimme puista siltaa pitkin,ja ajattelin että kesällä täällä näyttää varmaankin upealta kun papyruskaislat ovat vihreitä.
Kilpikonna.Tämä kilpikonna on Caspian kilpikonna;en löytänyt sille suomenkielistä nimeä.
Myöhemmin näimme tämän kilpikonnaryhmän,
Hula-järven päällä kulkee katettu näköalasilta,jonka sisällä on penkkejä.Sieltä voi bongata lintuja,mutta minun perusobjektiivilla ei päässyt kuvaamaan kauempana olevia lintuja.Harmittaa vieläkin rikki mennyt objektiivi,jolla sai otettua lähikuvia pitkän matkan päästä.
Järven alueella on mahtava valikoima lintuja;sieltä löytyy myös meille tuttu sinisorsa,ja monta muuta lintulajiketta;tähänkin aikaan vuodesta.Voin ihan kuvitella mitä tuolla löytyy muuttolintujen levähtäessä Hulan alueella.
Sitten alkoikin olla ilta ja oli aika suunnata kotia kohti....


29 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Uskomattoman kiinnostava kohde. Luulin majavaa ensin piisamiksi, joka on minulle aika tuttu eläin, sillä asuin ennen sellaisen piisamijooen rannalla. Ja kilpikonnia ja kaikki nuo kasvit ja ihanat värit. Mahtava reissu: Kiitos <3

Anneli kirjoitti...

OMG..hyvänen aika miten upea reissu,upeita kuvia...mitä jättiläiskaloja...no,nuo maisemat toivottovasti odottavat minuakin ! Kiitos Jael tästä elämyksestä !!! :)

Jael kirjoitti...

Leena;todellakin kiinnostava;olen aina halunnut käydä tuolla ja nyt vihdoinkin kävi ja oli oikein elämys:) Ehkä tuo nutria vähän muistuttaa piisamia.Niitä näkyi tuolla montakin. Oli kyllä mahtavaa luontoa tuolla ja kiinnostavia eläimiä.Ja kiva että pidit tästä:)

Anneli:oli tosi mahtava reissu,vaikka suurimman osan päivää istuimmekin autossa matkalla jonnekin;D Ja kun sinä olet täällä niin se taitaa olla just sitä aikaa kun muuttolinnut palaavat pohjolaan ja levähtävät tuolla,joten jos tuonne silloin menet ,ota kiikari mukaan;D Kiva että tykkäsit!

anumorchy kirjoitti...

Hieno retki tuli sinulle ihan spontaanina! Ja eilen oli niin kaunis ilmakin.

Noita monneja olen nahnyt myos siella Yardenit-paikassa Gennesaretin etelapaassa, missa kristityt kayvat kastautumassa. Eivat varmaan niita innoissaan huomaa. Mina en kylla menisi veteen ihan niiden vieressa. Ovat niin isojakin.

Nutrioita olen nahnyt Yarkon-joessa. Nehan ovat paljon isompia kuin piisamit. Piisameja oli kotijarvessa, paljon, niita pyydystinkin. Isa nytki, serkku myi nahat ja mina sain taskurahaa. Nyttemmin ne ovat sielta kokonaan havinneet. Joku sanoi etta villiintyneet minkit olisivat ne tappaneet. En tieda.

Jael kirjoitti...

Anu:hieno retki tosiaankin ihan yllättäen,Evelyn on sellainen spontaani ihminen niin tulee tuollaisia yllätyksiä;D Ne monnit ovat kyllä aika vonkaleita;olisi kiva pyydystää sellainen vaikka ateriaksi;D
Muistankin että olet kerran kirjoittanut tai kertonut tuosta biisamimenneisyydestäsi;D

Kirsti kirjoitti...

IHANAN IHANA postaus rakkaasta Israelista!
KIITOS JAEL!

Eeviregina kirjoitti...

Onpa upeita kuvia! Pääsit mielenkiintoiselle retkelle. Ihania nuo sitruspuut, hetken päästä minäkin näen niitä!
Tuttaviani Suomesta on ollut usein lintubongarimatkalla Israelissa ja juuri tuolla Hulan laaksossakin.

Johanna - Omamaamansikka blogi kirjoitti...

Äh, ja kun olisin ollutbsitä mieltä että seetrit ovat sypressäjä! Olen kyllä huono näissä. Evelyn vaikuttaa iihanalta ystävältä. Multa olisi tuolla varoitusajalla jäänyt matka tekemättä. Mutta kuten kuvat osoittavat, kyllä kannatti!

Rita A kirjoitti...

Huomenta Jael. Aamun aluksi katselen ihania kuviasi. Aah :)

Satu kirjoitti...

Upeita kuvia, Jael. Ja yhdessä kuvassa taisi olla minun suosikkilintuni nokikana. ♥ Mutta nuo monnit ovat kyllä aika pelottavan näköisiä...

Oletko muuten muuttanut blogisi ulkoasua jotenkin? Minusta tämä on vähän erinäköinen kuin ennen, mutta en saa päähäni, miten blogi on muuttunut. Kiva joka tapauksessa. :-)

Melissa kirjoitti...

Vau, ihania kuvia. Niin valtavan kaunista.

Unknown kirjoitti...

Voi mikä luontoretki! On muuten ihan erinäköistä kuin mitä kuvittelin siellä päin maailmaa olevan. Näin sitä oppii aina jotain uutta :)

lepis kirjoitti...

Voi, siellä se appelsiinpuu on täydessä loistossaan!

Upeita maisemia, mutta noita kaloja kyllä säihkähtäisin :o

Maireanna kirjoitti...

Voi miten antoisa reissu Sinulla on ollutkaan! uo mandriinipuu.. aah. Ja ihan kaikki näkymät, kiitos Jael!

BLOGitse kirjoitti...

Mikä retki!
Jännää miten autossa, lentokoneessa jne. istuminen on todella tylsää ja rasittavaa mutta töissä, kotona, ratikassa ja bussissa istuminen on normi. :)

Unknown kirjoitti...

...Ja veikeän näköisiä olivat myös toiseksi viimeisen kuvan vihreät valtavat heinätuppaat!

kyllimarjaana kirjoitti...

Onkohan siellä varhaiskevät nyt. Hedelmiä täynnä oleva puu hämää, miellän sen syksyyn.

Arnoya Ari kirjoitti...

Kiitos nojatuolimatkasta ;)

Jael kirjoitti...

Kirsti:ihanaa kuulla että tykkäsit::)

Eeviregina: Sinulla on sitten mitä odotella.Sitruspuut ovat niin kauniita kun niissä on hedelmiä,olen aina oh ja aah niiden edessä. Ja tuo Hula on ihan mahtava paikka!

Johanna:kiitos,sypressejä ne ovatkin,menee puut sekaisin;D Käyn korjaamassa.Evelyn on ihan kiva,olemme tunteneet täällä koirien kautta muutamia vuosia,mutta nyt lähentyneet.Ja hän on vähän impulsiivinen välillä,mutta oli aikaa tunti,ja siinähän ehtii jo järjestellä vaikka mitä.Ja kyllä kannatti lähteä:)

Rita:;nyt on ilta joten hyvää iltaa sinulle ja kiva kun tykkäsit:)

Satu: Tuolla oli kauheasti lintuja mutta vähän kauempana ,ja kamerani peruslinssillä ei ihan saa hyvin otettua kuvia kaukaa. Nuo monnit,niitä katsellessa mietin mille ne maistuvat;D
Mutta kyllä ne vähän pelottavilta näyttävät! En kyllä ole tehnyt mitään muutoksia blogissa,enkä näe mitään,ellei sitten Google ole kysymättäni......

Nelli:kiitos,talvi on täällä niin kaunista aikaa:)


Ansku:oli kyllä mahtava retki,vaikka autossa tuli istuttua liikaa;D Mielenkiintoista olisi kuulla millainen mielikuva sinulla on ollut tästä maasta. Mediahan yleensä näyttää vain korostetusti ikäviä asioita,joista saa ihan eri käsityksen siitä mitä elämä täällä on ...Blogeista aina oppii jotain:)

Lepis:ja millaisessa loistossa! Harvoin olen nähnyt noin hedelmiä täynnä olevaa puuta.Joo ne kalat ovat kyllä vähän epämiellyttävän näköisiä....

Maireanna:oli ihanan antoisa reissu,ja kaikkialla niin kaunista nyt.Ja mukavaa että pidit:)

BLOGitse:tosiaankin mahtava retki:;D eikös olekin ,just noin.Ei bussissa tule koskaan mietittyä että nyt tuli liikaa istuttua täällä.Mutta tosiaankin olisi ehkä pitänyt suunnitella vähän paremmin reitti ja pistää GPS päälle;D


MBkarhu1.AIka jännän näköisiä ne ovatkin. Olisi kiva nähdä tuo paikka kesällä kun papyrukset ovat vihreitä.

Kyllimarjaana:taitaa just olla varhaiskevään alku.Talvi on täällä sitrushedelmien aikaa.

Arnoya:kiva kun olit mukana:)

Unknown kirjoitti...

Kiitos hienosta postauksesta! Sain kokea uudelleen matkaamisen iloa ja riemua sen myötä, sivuten sitrushedelmätarhoja, lumihuippuisen Hermonin juurelle. Silloin ei ollut piikkilanka-aitoja tarhojen ympärillä ja auringossa kypsyneet mandariinit olivat todella maukkaita. Hulan laakso oli näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka. Kävin luonnonpuistossa pariinkin kertaan,ihastelemassa kaikkea erilaisuutta, verrattuna muihun Israelin nähtävyyksiin, sillä se veti puoleensa oman mielenkiintoisen ympäristönsä ja eläimistönsä takia.

Anne kirjoitti...

Kiitos aurinkoisesta kirjoituksesta ja upeista kuvista:-)
Mandariini puu:-)
Kilpikonnat olivat söpöjä, meiltä löytyy maa kilpikonna, joten ne aina kiinnostavat!
Auringonlaskusta olit saanut todella hienon kuvan!

Jael kirjoitti...

Hanski:kiva kuulla että pidit ja että tämä postaus toi muistoja mieleen.Ei varmaan joka tarhassa ole piikkilankoja edessä mutta tässä oli,muuuten olisin pihistänyt muutaman hedelmän;D Tuo Hula oli kyllä mahtava kokemus,uskomattoman upea paikka!

Anne:kiitos,ja ihanaa että pidit. Mandariinipuut tuossa tarhassa olivat uskomattoman upeita . Ja kilpikonnat ovat kyllä herttaisia otuksia:) Kiitos,tuosta paikassa oli niin paljon kuvattavaa!

Hanne Valkoinenleinikki-blogi kirjoitti...

Hieno postaus!
On mukava matkustaa kanssasi maassa, jossaen olekoskaan käynyt :)

Nimetön kirjoitti...

Hula-laakso on mahtavan hieno paikka. Käytiin siellä n.7v sitten. Noita nutrioita kuvattiin mekin. Paikalla oli myös älyttömästi kurkia. Tietääkseni suomalaisia kurkia lepäilee siellä muuttomatkalla ja joitakin jopa talvehtii. Muutenkin tykkäsin kovasti Israelin pohjoisosasta.

Maikki

Hannele på Hisingen kirjoitti...

Ihanat maisemat. Majavat yöeläimiä, täällä herättävä aikaisin, kerran nähnyt.

Viltsu kirjoitti...

Upeat vuoristot ja appelsiinipuut. Monnitkin saivat ihmettelemään, että kaikkea sitä voi vastaan tullakin. :)

Jael kirjoitti...

Maikki:tosi mahtava paikka tosiaankin tuo Hula. Ja oli hauskaa katsella nutrioiden puuhia. Niitä kurkia on varmaan silloin kuin muuttolinnut palaavat Suomeen.Pohjoinen Israel onkin kaunis,vuoristoineen ja laaksoineen.

Hannele:kauniit maisemat tosiaankin:onneksi nuo rämemajavat tarpeeksi kaukana niin eivät herätä;D

Viltsu:maisemat pohjoisessa täällä ovat tosi upeita,etenkin talvella kun vihertää:) Ja nuo monnit,oli kyllä hurjan kokoisia!

Sirokko kirjoitti...

Pidettäispä meidänkin kosteikoista noin hyvää huolta! tullaisilla puusilloilla olisi niin kiva kävellä, pääsisi vähän lähemmäksi, tai siemmäksi, miten vaan. Paljon on siellä elämää ja nähtävää.

Jael kirjoitti...

Sirokko:onneksi on nuo puusillat,muuten jäisi paljon näkemättä. Teilläkin on niin hienon näköinen se järvi,harmi jos ei ole laitettu niin että jotain näkeekin.