maanantai 31. heinäkuuta 2017

Heinäkuun loppu

Aamulla hyvin aikaisin kävelen Tel Avivin sydämessä. Se on aluetta josta pidän eniten, ja aikoinaan asuin ihan lähellä.  Monia katuja varjostavat suuret ja rehevät puut,  jotka antavat ihanasti varjoa. Varjo, se on tärkeää täällä etenkin kesällä kun aurinko porottaa niin voimakkaana. Aamulla on hiljaista, mutta niin on tänään illallakin, sillä tänään illalla /huomenna  täällä on  Tisha Be'av, juutalaisen kalenterin surullisin päivä ,  sillä samalle päivämäärälle on osunut kaikenlaisia tragedioita , kuten ensimmäisen , ja myöhemmin toisenkin temppelin hävitys, ja paljon muutakin (koko lista näkyy tuolla  linkin takana...).  Uusi suru tuli juuri  sillä luin juuri (ei  liity tuohon päivään mutta kuitenkin) että yksi lempinäyttelijöistäni,  Sam Shepard ,  on kuollut. Shepard oli pääosassa yhdessä kaikkien aikojen lempielokuvassani ,Onnellisten aika-elokuvassa.

Katukuvassa se näkyy lähinnä siinä että kaupat sulkevat ovensa aikaisemmin, ja että huvittelupaikat ovat kiinni. Tosin huomenna monet ovat jo auki, kuten kantakahvilani. Tisha Be'av -illan ja päivän aikana uskovaiset paastoavat ja rukoilevat. Uskovaiset  matkustavat Jerusalemiin, ja menevät rukoilemaan Itkumuurille, joka on jäänne toisesta temppelistä. 
Tel Avivin pääkadulla Even Gvirol-kadulla  taatelit kypsyvät palmuissa, mutta ovat kypsiä vasta syksyllä. Pari vuotta sitten minulle selvisi että näissä palmuissa kasvaa Medjoul-taateleita, kun vastapäisen kukkakaupan omistaja Billie sattui huomaamaan   että kaupungin työntekijät olivat leikkaamassa taateliterttuja pois palmuista. Hän pyysi saada muutaman tertullisen, ja toi osan niistä kahvilaankin. Että olivat hyviä,  juuri poimittuja Medjoul-taateleita.    Kun nuo alkavat kypsyä toivon aina että minulla olisi tikapuut joilla pääsisi palmujen latvaan poimimaan noita ihania taateleita. En tiedä mitä kaupungin työntekijät tekevät sillä mahtavalla määrällä taateleita, sillä näitä palmuja on pitkä rivi.
Bussilla ohitan aina tämän rakennustyömään, jonka edessä tuo taulu. Siinä vaihtuu kuva parin viikon välein.
Tänään huomasin että siihen oli maalattu uusi kuva. Luulen että tuo liittyy siihen että rakenteilla on tornitalo nimeltä "Acro-Work of Art".

Viime viikkoisen kamalan kuuman ja hikisen sään jälkeen lauantaina alkoi olla miellyttävämpää, ja toivottavasti elokuussakin on vähemmän  hikoiluttavia päiviä, mutta se ei ole lainkaan varmaa sillä elokuu on lämpimin kuukausi täällä...  Oikein hyvää alkavaa elokuuta kaikille:)

8 kommenttia:

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Taatelit ja maito on suurta herkkua. Taateleilla saa kivasti taltutettua myös makeannälkää 😊

Johanna - Omamaamansikka blogi kirjoitti...

Olisi varmaan aika huikeaa poimia taateleita ihan itse :) Taateleita en ole käyttänyt kuin joulukakkuun. Pitäisi kai laajentaa repertuaaria.

Sam Shepard oli hyvin sympaattinen näyttelijä, miellyttävä. Teräskukista ja Pelikaanimuistiosta hänet muistan parhaiten. Ja Jessica Langen kumppanina. Olivat jotenkin huikea pari.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Tämän viikon jälkeen on taas ihan sama, että millainen on Suomen sää. Toisaalta, kun kuumaa on vain viikon ajan, siitä voi yrittää keksiä hyviäkin puolia:D.

Marianna kirjoitti...

Päässäni pyörii nyt vain yksi ajatus.....tuoreet taatelit :) Nam!

Täällä ei tarvitse hikoilla kuin päivan kerrallaan, sillä mereltä tulee sateita tuon tuostakin. Eilinen kuuro oli niin raju, että katukaivoistakin suihkusi vettä ylöspäin!

Oikein hyvää elokuuta sinulle <3

Melissa kirjoitti...

Aaah, taateleista tulee mieleen äitini. Taatelit on äitini herkkua, varsinkin kuivatut taatelit. Itse en niin välitä mutta äitini ja taatelit...huoh... :D

Rita A kirjoitti...

Vinkeät palmut ja ajatella että niistä saa taateleita 🙂🌴

Taidetta on tosi kiva aina nähdä katukuvassa, ilmainen näyttely.

Edelliseen postaukseesi liittyen; kävin eilen Hesassa ja otin sinusta mallia,
eli räpsin kännykkäkuvia liikennevalojen vaihtumista odotelless 😀

Elokuun eka... näin se aika kuluu. Toivotaan sopivia kelejä (diplomaattisesti sanottuna).

Jael kirjoitti...

Outi:taatelit,tuoreet etenkin on herkkua, maito on minulle vähän yök;D Taatelit ovatkin ihanaa luonnon karkkia:)

Johanna:oi taateleita voi käyttää niin moneen,itse käytän paljonkin,ja taatelisiirappia on aina kaapissa. Meidän puistossa on taatelipalmu, mutta siinä ei ole hyviä taateleita,enemmänkin koristesellaisia,harmi. Sam Shepard oli tosiaankin symppis näyttelijä. Oikein hyvää elokuuta sinulle:)

Paluumuuttajatar: Siitä kuumuudesta pitää sitten nauttia kun sitä on vain viikon;D Minulla on huh vielä ainakin yli puolitoista tai 2 kk jäljellä kosteaa kuumuutta.

Kiva että otit käyttöösi ideani;liikennevaloissa ehtiikin katsella hetken ympärilleen:) Hyvää elokuuta Rita,ja toivottavasti tulee kivoja kelejäkin.
Minusta on aina tuossa kohdassa katsoa onko tullut uusi taidekuva tuohon, projektin aloittamisesta lähtien siihen on maalattu uudelleen kuva varmaan kymmeniä kertoja jo.

Marianna:Tuoreet taatelit on kyllä herkkua. Ostan välillä jumbotaateleita,jotka ovat täysin pehmeitä. Sellaiset ovat kuin joku luonnon oma leivos,niin hyviä. Huh,olipa teillä raju kuuro siellä,täällä sataa ehkä marraskuussa tai ensimmäinen sade voi tulla lokakuussakin,mutta yleensä sen jälkeen pitää odotella viikkoja että tulee seuraava sade. Oikein hyvää elokuuta sinnekin:)

Nelli: taateleissa on ja on. Medjoulit,etenkin jos ovat ihan pehmeitä,ovat suorastaan sairaan hyviä:)

Rita: Katse käy kyllä noihin,ja olishan se kiva jos pääsisi niitä poimimaan mutta ovat liian ylhäällä...

Leena Lumi kirjoitti...

Oih, minulla on kotona tutkijoiden tekemä kirja Juutalainen kulttuuri, mutta tuota surullisen päivän nimeä en muista...Pitäisi lukea teos uudestaan, vaikka sinulta saan toisaalta monta ajantasaista tietoa värikkäämmin.

Eikös Sam ollut Jessica Langen aviomies. Vai ehkä avomies.Heidän kerrotaan menneen yhteen kun Jessica esitti Frances Farmeria elokuvassa Frances. Järkyttävä leffa, mutta onneksi sain sen kuitenkin lainaan: Halusin nähdä sen.

Elämä on niin lyhyt ja sitten se on ohi.

<3