tiistai 11. heinäkuuta 2017

Makrotex: Vesi

On helteinen heinäkuinen aamu,  ja vien koirani Bambin aamupisulle kodin edessä olevaan puistoon. Täällä on viimeksi satanut joskus keväällä,  ja seuraavaa sadetta saa odotella varmaankin marraskuuhun saakka. Mutta miten sitten kaikki on niin vihreää tässä puistossa,  ja ylipäänsä täälläpäin?
On vihreää, kiitos keinokastelun. Puistoa kastellaan keinokastelun avulla aikaisin aamulla (olen ottanut kuvat hieman klo 6 jälkeen aamulla).  Jokainen osa puistoa saa oman vesiannoksensa , omalla vuorollaan.  Vesisuihku kiertää  ympäri , ja joskus joutuu juoksemaan pois tieltä ettei kastu. Tosin pieni vesisuihku helteisellä säällä ei tee pahaa...
Asun maassa  josta 60 % on erämaata , ja jossa sataa vain tietyn osan vuotta.  Veden merkitys on suuri kun sitä ei ole tarpeeksi. Ilman vesikastelua  kaikki tässä puistossa olisi kuollutta ja kuivaa.  Täällä onkin kehitelty vuosikymmenien aikana kastelumenetelmiä, joilla erämaakin saadaan kukoistamaan.  Tomaatit, paprikat  ja muut vihannekset ja hedelmät kasvavat erämaassa, kiitos täällä kehitetyn hyvän tihkukastelujärjestelmän avulla.  Kansalaisia kannustetaan myös säästämään vettä,  ja itse ainakin yritän tehdä parhaani siinä suhteessa. Ei kylpyjä, vaikka minulla on kylpyamme, eikä pitkiä suihkuja, ja käsienpesualtaassa on muoviastia  johon kerään vettä , jota sitten käytän toiseen tarkoitukseen.
Mutta takaisin puistoon, jossa on niin rehevää tämän kastelun johdosta.  Talvella tätä automatisoitua kastelua ei tarvitse, sillä aina välillä tulee sadetta. 
Kastelun aikana puistossa tuntuu niin raikkaalta.
P.S. Hieman hankalaa oli saada makrokuvia tästä,koska en halunnut vettä kameraani;D

21 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Vesi on meille niin itsestäänselvyys, ettei aina muista, että suuressa osaa maailmaa asianlaita on toinen.
Helteellä tekisi varmaan asettautua pidemmäksikin aikaa suihkun alle.
Kuvauksellinen tuo alimman kuvan penkki vesipisaroineen ja kukkasineen.

Jael kirjoitti...

SusuPetal:Näin on,Suomessa onneksi on niin runsaasti vettä,että on aina ihanaa tulla sinne kun ei tarvitse ajatella veden säästämistä,tai ainakaan niin paljon kuin täällä. Kiitos,tuohon penkille ei ihan aikaisin aamulla kannata istua kun se on märkä💧💧

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Hyviä vesikuvia olet ehtinyt napsia. Tuossahan on ollut riskinä kastua oikein kunnolla :)
Mukavaa tiistaita Jael <3

Melissa kirjoitti...

Ihanat kuvat, vesi on niin ihana elementti. Rakastan vettä, varsinkin meri saa mun vereni rauhoittumaan <3

Pieni Lintu kirjoitti...

Voi miten voin aistia tuon höyryävän veden kosteuden :)

Matkatar kirjoitti...

Mielenkiintoista! Hieno juttu kun vettä riittää puistoihin niin että niistä pääsee nauttimaan.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Meille täällä Suomessa vesi on itsestäänselvyys, en muista että olisi ikinä ollut vesikatkoja. Turkissa jo vähän opittiin antamaan arvoa sille, että hanasta tulee vettä, eikä edes juomakelpoista sellaista.

Amalia kirjoitti...

Kyllä varmaan sellainen ihminen, joka on aina astnut tuollaisilla rutikuivilla alueilla ei uskois näiden meidän maisemien olevan totta. Siksi en ymmärrä ihmisiä, jotka täällä tuhlaa vettä suruttomast, kun toisella puolella maailmaa kärsitää nälkää veden puutteen vuoksi. Vaikka eihän se vettä teille tuo, vaikka mä säästänkin. Onneksi meillä on tuo iso allas vettä ja voin kastella kukkiani surutta.

Johanna - Omamaamansikka blogi kirjoitti...

Meilläkin mennään kävelylle aamuvarhain, mutta Felix tarvitsee siitä huolimatta vesipullon mukaan. Kalifornia oli muuten hyvin pitkälle keinokastelun varassa. Mikään ei olisi muutoin vihertänyt.

Rita A kirjoitti...

Vesi on elintärkää - sen huomaa heti kun on kuivaa. Meillä ovat Suomessa säät olleet kaukana helteistä, mutta muutama satamaton päivä alkoi jo kovasti vaivata... Ah ihanaa kun eilen illalla ropsahti kunnon sade maisemaan :D Kivan raikas postaus sinulla, ja reipas kun olit jo noin aikaisin liikkeellä. Sillä lailla ! :)

riitta k kirjoitti...

Olispa rankkaa harrastaa puutarhurointia teilläpäin!

MaaritKoo kirjoitti...

Vesi on niin elintärkeää. Kivasti erilaiset kuvat haasteeseen.

Nina kirjoitti...

On todella vehreän näköistä - vesi onkin erämaan "kultaa". Jos on kauhian kuuma, voisi varmaan (ilman kameraa) nopsaan käydä kastelulaitteen vesisuihkun alla hieman "virkistymässä" :)

Satu kirjoitti...

Voin uskoa, ettei tehnyt mieli mennä ihan sadettimen alle kameran kanssa. ;-D Kivoja kuvia kuitenkin uskalsit ottaa! :-)

Minusta olisi vähän ahdistavaa asua paikassa, jossa pitäisi säännöstellä vettä. Mutta kyllä siihenkin varmasti tottuisi.

Eeviregina kirjoitti...

Säästämisestä huolimatta teillä on siellä todella upeita puistoja! Afrikassa reissatessa veden puute on tullut meillekin tutuksi. Välillä ei ole saatu kuumaa vettä, välillä ei minkäänlaista, mutta aikansa kutakin. Onneksi meillä on joki pihan reunassa, josta voi pumpata kasteluvedet puutarhaan.

Jael kirjoitti...

Outi:kiitos, no melkein meinasin kastua tuolla;D Mukavaa keskiviikkoiltaa sinulle Outi:)

Nelli:kiitos,vesi onkin ihana elementti, Helsingissä näin meren kotini ikkunasta

Pieni Lintu: Kosteutta antaa kivasti tuo vesisuihke:)

Matkatar: :) Vettä ei oikeastaan riitä,mutta vettä uusiokäytetään tuollaisiin tarkoituksiin,ja juomavedestä taitaa tänään olla suurin osa merestä puhdistettua vettä.

Paluumuuttajatar: Totta, Suomessa on niin paljon vettä että ei helposti tule ajatelleeksi että on paikkoja missä sitä saisi olla enemmän. Täällä kyllä vettä voi juoda ihan kraanastakin, riippuen siitä missä kunnossa putket ovat.eli minä käytän Brita-vesikannusuodatinta.

Amalia: Varmaankin noin. En kyllä Suomessakaan koskaan ollut mitenkään erikoisen tuhlaava veden kanssa, kai koska ympäristöasiat ovat aina kiinnostaneet. Vesi ei ole jakautunut tasaisesti tässä maailmassa, Suomessa sitä on paljon, ja täällä ei tarpeeksi.

Johanna:Teillä on sitten pitkät kävelyt. Bambi ei edes kauhean kauan nyt halua olla ulkona,joten vesipulloa ei tarvitse. Juu , Californiassa käyneenä tiedän miten sielläkin vesi on tärkeässä asemassa:) Olispa täällä ja siellä vettä kuin Suomessa,

Rita:Vesi on todellakin tärkeää. Sen huomaa kun villikasvit nopeasti kuihtuvat pois kun sateet loppuvat. Teillä on ollut kivasti sadetta, täällä ensimmäinen sade on aina niin upea juttu:) Herään yleensä aina aikaisin,ja kesällä vieläkin aikaisemmin, koska aikaisin sää ei ole niin kauhean kuuma.

Riitta k: No ainakin kesällä on ,talvella sitten vähemmän;D

Marliska:Sade on todellakin tärkeää ,sen vuoksi täälläkin iloitaan joka tipasta kunnolla. Kiitos:)

Nina: Onneksi on tuo keinokastelu niin on vihreää myös sateettomana kautena:) Hih, joitakin kertoja olen nopeasti juossut tuollaisen vesisuihkun läpi, on tehnyt hyvää;D

Satu: Piti tosiaankin varoa kameraa tuossa,ja Bambikin oli mukana ja se voi yhtäkkiä vetäistä väärään suuntaan kun otan kuvan. Ei täällä kaikki vettä säännöstele mutta kun tiedän että sitä ei ole tarpeeksi niin säännöstelen. Kuivien talvien jälkeen siitä on kyllä ihan telkkarissakin mainoksia että pitäisi säästellä kun maa muuten kuivuu.

Eeviregina:totta:) Mitä tekisimmekään ilman tuota keinokastelua, ja siinäkin käytetään paljon kierrätettyä vettä. Afrikassa varmaankin tuntuu tiettyinä aikoina veden puute. Oma joki on aarre:)

Pauliina/PauMau kirjoitti...

Todella hyvä muistutus veden tärkeystä meille, jotka täällä pohjoisessa tuskailemme välillä turhankin monista vuotuisista sadepäivistä. Mutta jännä juttu, juuri päivänä eräänä ihmettelin kuinka näininkin runsassateisessa maassa luonto näyttää vihreämmälle sateen jälkeen. Pöyt ehkä huuhtoutuvat lehdistä pois :)

Jael kirjoitti...

Pauliina>Suomessa jossa vettä on välillä liikaakin sitä ei tule ajatelleeksi että jossain muualla jokainen vesitippa on niin tärkeä. Hih, no varmaankin sade puhdistaa luontoa; saman olen nähnyt täällä talvella silloin joskus kun sataa:)

Irja Viirret kirjoitti...

Vesi on elintärkeä, joskus me tuhlaamme sitä törkeästi etenkin pohjavettä, kun peseytymiseen kävisi likaisempikin vesi. Kiva idea ja kuvat.

pappilanmummo kirjoitti...

Vesi ei olekaan itsestäänselvyys kaikkialla. Kiitetään vedestä. Säöästetään sitä. Iloitaan siitä, että on mahdollisuus saada puhdasta vettä.

Liplatus kirjoitti...

Hyvä postaus vedestä.
Matkustaessa kaukomaihin tulee eteen tilanteita ettei vettä olekkaan noin vaan saatavilla.
Juomavesikin on ostettava kaupasta.
Kotimaahan palattua tunnen aina syvää kiitollisuutta vedestä ja monesta muustakin asiasta.