tiistai 12. kesäkuuta 2018

Suomen suurlähetystön uudet upeat tilat ja suomalaisen kouluarkkitehtuurin näyttely

Joitakin kuukausia sitten Suomen suurlähetystö Tel Avivissa muutti uusiin tiloihin. Entinen suurlähetystötila sijaitsi pohjoisessa  Tel Avivissa,  ja tämä uusi itäisessä kaupunginosassa,  tornitalon 31. kerroksessa,  Tornitalo on pyöreä, ja voitte kuvitella  ihastukseni kun näin mitkä näkymät on suurlähetystön uusissa tiloissa.  Menin  suurlähetystöön ihan uteliaisuudesta,  sillä halusin nähdä uudet  tilat, ja samalla  oli tarkoitus nähdä  siellä tällä viikolla esillä oleva näyttely Suomen kouluarkkitehtuurista.
Tämä aamu oli siinä mielessä erikoinen että satoi  reilusti, tosin ei joka paikassa , mutta  suurlähystön lähettyvillä ainakin, enkä voinut kuvata itse tornia missä suurlähetystö sijaitsee, mutta tämä kuva tornista on täältä.  Kun katselee tornin kuvaa,  näkee että alaosa on täysin erilainen kuin yläosa,  ja argentiinalainen  arkkitehti  Cesar Pelli (Eero Saarisen  oppilas) suunnitteli alkuperäisen 15-kerroksisen  tornin.   Alkuperäisen tornin päälle rakennettiin 20 lisäkerrosta (miten ihmessä sellainenkin onnistuu...)   ja uusittu rakennus valmistui vuonna 2015.  Suomen suurlähetystön lisäksi myös Ruotsin suurlähetystö muutti tähän tornitaloon. 
Hmm, tuollahan on vaikka kuinka paljon rakennustilaa...
Näkymät ylhäältä ovat tosiaankin mahtavat, ja koska näin vain yleiset tilat enkä suurlähetystön työtiloja,  minulla oli vain osittainen näkyvyys, mutta ikkunoista näkyy  myös hieman Välimerta. (ihan takana). Tornien avulla on helppo tunnistaa eri alueet.   Tässä suurlähetystön tornitalossa  törmäsin ensimmäistä kertaa sellaisiin hisseihin missä ei ole lainkaan kerrosnappuloita, ei sisällä eikä ulkopuolella. Olin ensin aika hämmentynyt että miten tässä pitää toimia , mutta ystävälliset ihmiset onneksi selittivät;D
Näkymiä voisi tutkia vaikka kuinka paljon. Lähetystöllä on noin puoli kerrosta käytössään,  ja osa oli vielä remontin alla.
 Suomalaisen kouluarkkitehtuurin näyttely ( julisteiden muodossa ) on tämän viikon ajan  suurlähetystön upeassa   Revontulisalissa, ja  näyttelyn on koonnut  arkkitehti Gabi Nussbaum yhdessä Technion-yliopiston  arkkitehtuuri-ja kaupunkisuunnittelutiedekunnan opiskelijoidensa kanssa.   Näyttelyssä nähdään  Suomen kouluarkkitehtuuria Gabin oppilaiden silmin. Näyttelyjulisteissa mukana  olevat koulut ovat  Espoosta , Vantaalta  ja Helsingistä.  Koulutusmatka Suomeen tapahtui  maaliskuussa, ja lähetystön tiloissa oleva näyttely on samalla Gabin oppilaiden tämän vuoden lopputyö. Gabihan on todellinen  Suomi-fani, ja hänestä olen kertonut mm. täällä.
Osa näyttelyä.
Tässä näkyy vähän enemmän Revontulisalin kaunista puuseinää.  Tämä sali on suurlähetystön ylpeys, ja tila jossa voidaan järjestää erilaisia tapahtumia, mitä ei voinut järjestää suurlähetystön edellisessä tiloissa.  Puinen reliefiseinä on tehty suomalaisvoimin,  ja sen on suunnitellut   Geometria Architecture , ja ja toteuttanut  Jukola Industries. Revontulisalissa tuoksuu suomalainen puu,; tiedättehän se tuoksu joka tulee vastaan kun saapuu Helsinki-Vantaan lentokentälle. Se on ihana tuoksu:)
Nurkkaus Revontulisalissa. Suurlähetystön työympäristön on suunnitellut   Arkkitehtitoimisto Himla , ja sisustuksesta vastaa  Sisustussuunnittelutoimisto Kakadu. eli suurlähetystön  uudet tilat on toteutettu täysin suomalaisvoimin.
Revontulisalin yhteydessä oleva  kokoustila, jonka ikkunoista upeat näkymät.
Kun tulin ulos tornitalosta ulkona oli aivan hurja kaatosade.  Ihan mieletöntä että tällaista  on kesäkuussa,  en kyllä muista vastaavaa!  Mutta ihan joka paikassa täällä ei kuitenkaan satanut, mutta tuolla satoi niin kovaa että matkalla tornitalosta lähimmälle bussipysäkille kastuin täysin, sillä en ollut uskonut säätiedotusta, enkä ottanut sateenvarjoa mukaani.  Mutta koska oli lämmintä niin kuivuin lähes yhtä nopeasti kuin kastuin... Tämä sade oli kyllä mahtava kokemus näin kesällä jolloin ei yleensä koskaan sada.

Tietolähde; Suomen Suurlähetystö, Tel Aviv

17 kommenttia:

anumorchy kirjoitti...

Todella mahtavat maisemat!!!

Lisay kirjoitti...

Upeat maisemat!
Miten se hissi sitten toimii?

Jael kirjoitti...

Anu:eikös olekin:)

Lisay: No ensin kun tulee taloon pitää jättää henkkari sinne, ja sitä vastaan saa vierailijakortin. Hissien edessä on laite, johon merkitään se kerros (digitaalisesti) mihin halutaan, ja korttia heilutetaan laitteen edessä, Laitteeseen ilmestyy sen hissin kirjain joka menee oikeaan kerrokseen,

Satu kirjoitti...

Voi vitsi mitkä tilat ja mitkä näkymät!! Kaikesta huomaa, että tuon suunnitteluun on oikeasti uhrattu ajatusta. Erityisesti Revontulisalin puuseinä on todella kaunis.

SusuPetal kirjoitti...

Minäkin jäin miettimään, miten hissit toimivat, onneksi vastasit tuossa yllä.

Mahtavat maisemat! Täytyy kyllä sanoa, että tykkään paljon tuollaissta tornitaloista ja pilvenpiirtäjistä!

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Ihan mahtavaa, että Suomalaista muotoilua ja arkkitehturia arvostetaan muuallakin maailmassa.
Upean näköistä.
Mukavaa keskiviikkoa sinulle Jael <3

Jael kirjoitti...

Satu: Hienot näkymät tuolta tosiaankin, ja jälkeenpäin on kiva tutkia kuvaa ja tunnistaa paikkoja;D Tuo Revontulisalin seinä on tosiaankin upea , ja tuoksuu niin ihanasti suomalaiselle puulle:)

SusuPetal: olin kyllä joitakin minuuttia ihan tyhmä niiden hissien edessä (niitä on tosi monta) mutta onneksi ystävälliset ihmiset selittivät . Täytyy kyllä sanoa että ei hullumpi näkymä niillä jotka tuolla lähetystössä työskentelevät, ja vaikka pidänkin enemmmän vanhemmista rakennuksista niin onhan noissa pilvenpiirtäjissä jotain.

Outi:tosi hienoa että tuota kouluarkkitehtuurinäyttelyä on tuolla:) Lähetystön vierastilat ovat tosiaankin upeat:) Oikein mukavaa keskiviikko-iltaa sinullekin Outi:)

Marianna kirjoitti...

Huikeat näkymät ja hieno sisustus / tilat! Hyvä Suomi!

Itselläni on niin hurja korkeanpaikankammo, etten kykenisi edes kuvia ihan ikkunan vieressä ottamaan :D ... saati sitten töitä tekemään!

Hyvää loppuviikkoa sinulle.

Rita A kirjoitti...

Voi hurja. Ihan huimaavan hienot näköalat ! Kiitos suurenmoisesta postauksesta. Itse en olisi tuonne päässyt, koska en halua mennä hissiin, varsinkaan suljettuun, ellei ole ihan pakko. Kiva että saitte sadetta, vaikka kastuitkin. Iloitsen puolestasi. Meilläkin satoi vihdoin tiistaina. Ah onnea !

Jael kirjoitti...

Marianna>Minulla on ennen ollut aika kamala korkeanpaikan kammo ,mutta ei enään niin paljon. Onhan nuo näkymät noin korkealta aika huikeat, ja helposti huimaa kun katsoo alas. Hienot ovat suurlähetystön uudet tilat:)

RIta: Todella upeat näköalat, ja hienosti pystyy tuolta tutkia kaupunkia:) Voihan harmi että sinulla on hissikammo, mutta ei hissiä välttämättä aina tarvitse, ja sinä onneksi asut omakotitalossa, niin ei ole tarvetta. Sadetta tuli yllättäen , aika hassua että satoi oikein kunnolla kesäkuussa. Kiva että tekin vihdoinkin saitte sadetta:)

Melissa kirjoitti...

Vau mitkä näköalat siellä ja hienolta näyttää sisältä.

Jael kirjoitti...

Melissa:Näköalat olivat kyllä mahtavat, ja hieno on muutenkin tuo uusi suurlähetystön tila:)

Leena Lumi kirjoitti...

Upeat seinät ja kaikki muukin.

Jael, teillä sataa ja meillä ei pisaran pisaraa...Olen silti onnellinen, että saitte sadetta:)

Mukavaa viikonloppua♥

Jael kirjoitti...

Leena; Tosi upea seinä, Se oli se yksi sade, ja seuraava sitten joskus loppusyksyllä, mutta oli ihanaa että tuli tuollainen superharvinainen sade kesäkuussa. Oikein hyvää viikonloppua sinullekin Leena ihanainen, ja toivottelen sadetta teille.

Allu kirjoitti...

Onpas hieno!

Marianne kirjoitti...

Onpa mielenkiintoista, minuakin on aina kiinnostanut arkkitehtuuri - ja ensi syksynä saan kunnian opettaa sitä (tosin yläkouluikäisille, mutta odotan innolla). Hienoja kuvia - muualla uskalletaan rakentaa rohkeammin kuin Suomessa. Kalasataman uusi tornitalo on aivan järkky (mutta Hgin keskustakirjasto virkistävän erilainen).

BLOGitse kirjoitti...

Niin on suomalaisen näköinen sisustus, tyylikäs.
Pilvenpiirtäjiä kiva katsoa mutta tykkään asua maan tasolla - avaan oven ja olen heti luonnossa, jes!