perjantai 4. kesäkuuta 2021

Ratapuisto

Toukokuu oli tosi lämmin täällä,  mutta kesäkuun ensimmäiset päivät ovat olleet aika miellyttäviä, etenkin aikaisin  aamulla ja  illalla, mikä innostaa tekemään pitempiä kävelykierroksia.
Eilen aamulla  odotin bussia tätä kahvilaa vastapäätä  Tel Avivin Dizengoff-kadulla, joka on yksi kaupungin tärkeimpiä katuja. Odottaessani bussia  napsin kuvan kahvilan terassialueesta.  
Jäin pois bussipysäkiltä  ja kävelin tällä kadulla,  jossa monta aika rähjäisen näköistä rakennusta, ja  kymmeniä vaatekauppoja, joista useimmat ovat tukkuliikkeitä.  Tästä talosta huomaa että siihen on eri aikakausina tehty muutoksia ja lisäyksiä ,  ja maalikerros tekisi talolle hyvää.
Tarkoitus oli käydä katsomassa miltä näyttää  Tel Avivin uudehko  ratapuisto, johon pääsee tämän kadun sivukatua pitkin. Olin jo pitkään  halunnut käydä katsomassa miltä puisto  näyttää.
Löysin sivukadun mistä pääsi puistoon.
Lineaarinen ratapuisto on rakennettu alueelle mistä aikoinaan kulki juna Jaffasta  Jerusalemiin, ottomaanien hallitessa tätä aluetta.  Junarata alkoi toimia vuonna  1892.  Tämä puisto muuten syntyi sillä välin kun lähes kaikilla täällä oli ulkonaliikkkumiskielto ym.   Toisella puolella näkyy kaupungin vanhimman  kaupunginosan Neve Zedekin taloja,  ja toisella  puolella taas uusia tornitaloja. Puiston puut ovat vasta äsken istutettuja, mutta oli kiva huomata että sinne oli istutettu myös  sitrus-ja oliivipuita. Jerusalemissa on jo kauan ollut ratapuisto.
Puiston valmiiden osien varrella  on 2 siltaa, jotka yhdistävät tuon ylemmän kadun ja  Neve Zedekin kaupunginosan.
Toisen puolen vanhin torniasuintalo.
Tässä oli kioskikahvila ,mutta ei yhtäkään asiakasta.
Tästä hieman eteenpäin puisto loppui,  sillä osa puistosta on vielä työn alla.  Kun tämä puoli on valmis,tuosta pääsee vanhalle juna-asemalle  (josta olen ikuisuus sitten kirjoittanut täällä)ja ranta-alueelle. Ratapuiston toinenkin pääty on vielä työn alla,  joten pois pääsee vain sivukatujen kautta.
Toinenkin kahvilantapainen löytyi  matkan varrelta, eikä tuossakaan näyttänyt olevan asiakkaita.
Tornitalot hallitsevat näkymää, mutta pidän enemmän noista pienistä vanhoista taloista,  sekä toisen puolen taloista.
Uusi talo, jossa näkyy olevan kaksikerroksisia asuntoja.
Kun tulin lähelle kohtaa missä päättyy toistaiseksi  puiston toinen pääty,  huomasin siellä äskettäin avatun, julkkiskokin kahvilakioskin.  Ja jos kahdessa muussa paikassa ei ollut asiakkaita niin tässä oli...
Tornitalo ja vanha pieni restauroitu talo  ihan puiston reunalla. En tiedä missä käytössä tuo vanha talo on  mutta kun tornitalo rakennettiin niin rakennuttaja joutui kunnostamaan vanhan talon.
Pääsin pois puistosta tämän uudemman tornitalon vierestä.

14 kommenttia:

 1. Taivas näyttää niin kauniin siniseltä ja värikylläisiä ovat kuvasi ja maisemat. Jos asuisin tuollaisen tornitalon huipulla niin mun alkaisi kyllä päästä huipata. Mukava oli taas virtuaalikävely seurassasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino:Kiitos, taivas on ollutkin tosi sinineb💙viime päivinä, ja värejä löytyy tosiaankin paljon tästä kaupungista. Olen asunut tornitalossa, mutra se oli vanhempi sellainen, ilman parvekkeita, ja meidän kerros oli vain 15.Kiva kuula että pidit tästä virtuaalikierroksesta❤️

   Poista
 2. Kiva katsella Tel Avivin katujen erilaisia taloja.Itse en tornitalossa viihtyisi kyllä.Joku toinen taas rakastaa katsella ylhäältä maisemia.Joissain matalammissa kerrostaloissa oli vehreät parvekkeet:köynnöksiä,puita.
  Lämpö tuli varmaan tänne Suomeen sieltä Israelista! Hyvää kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuovi:Mukava kuulla että pidät postauksesta❤️Noiden korkeiden kerrosten ylimmiltä kerroksilta on takuulla upeat maisemat, mutta en minäkään haluaisi asua sellaisessa. Nuo vehreät parvekkeet ovat kauniita💚ja sellaisia näkee täällä useinkin
   Kiva että teilläkin Suomessa nyt kauniit kesäsäät🌅 Oikein hyvää kesää sinullekin Tuovi❤️

   Poista
 3. Israel on pieni maa, ja varmaankin rakennuksia vieri vieressä, onko niin että asuntoja on hyvin tiiviisti, koska tilaa ei ole, paitsi että tilaa on ylös päin, sanotaan että vain taivas on rajana.
  kaunis tuo viininpunainen pensas,mikähän sen nimi on?
  siellä ei kai kukaan enää käytä maskeja ? Hyvää viikonloppua !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirjo:totta, ja paljon ihmisiä.. Jotkut alueet rakennettu tosi tiheästi, mutta onneksi ei niin omalla asuinalueellani. Juuri tuon tilanpuutteen vuoksi paljon tornitaloja, ja muutenkin korkeita rakennuksia. Tuo kaunis pensas on bougainvillea 💜❤️Ne ovatkin niin kauniita❤️Koronatilanne täällä hyvä, mutta kaikissa sisätiloissa vielä maskipakko. Oikein hyvää viikonloppua sinullekin ❤️

   Poista
 4. Olipa taas kiinnostava kuvakierros! Syynäsin kuvia oikein pitkään ja hartaudella. :-) Vieläkö siellä muuten on voimassa se sääntö, että kahviloihin ja ravintoloihin pääsee vain rokotetut?

  Hurja tuo yksi talo, jonka parvekkeilta suorastaan tursuaa kasveja. :-) Tuosta ratapuistosta tuli muuten vähän mieleen Helsingin Baana. Eipä ole tullu käytyä sielläkään pitkään aikaan. Mullahan oli useamman vuoden ajan trauma Baanasta, enkä voinut mennä lähellekään paikkaa, kun siellä ryöstettiin silloin kerran multa käsilaukku...

  Kivaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu:Kiitos, kiva kuulla että tykkäsit.Tykkään kuvata taloja.. Se sääntö ravintoloissa ym. peruttiin nyt 1.kesäkuuta😁. Hih, siihen taloon laitettu viidakoita parvekkeille💚🍀☘️🌿🌱🌲
   Mulle tuli tosiaankin mieleen Baana, kun kirjoitin tuota, mutta tämä Ratapuisto, samoin kuin Jerusalemin vastaava, ovat enemmän puistomaisia.
   Voi kauhistus, ei ihme että sulle jäänyt trauma Baanasta..
   Ihanaa viikonloppua sinullekin Satu,❤️

   Poista
 5. Toiseksi viimeinen kuva: Ooh mikä rakennus 🧡
  Mielenkiintoisia kohteita olet taas vanginnut kuviksi. ☘️
  Olen niin iloinen puolestasi kun taas saat kierrellä ja käyskennellä vapaammin.

  VastaaPoista
 6. Kivoja kuvia! Niinkuin Satu tuola sanoi niin katsoin myös pitkään ja hartaudella :)
  Trevlig helg :)

  VastaaPoista
 7. Jotenkin ihanan näköisiä nuo rupistuneet talot, rapistumisen estetiikkaa!

  VastaaPoista
 8. Erikoista ja hyödyllistä tuo sääntö, että joku vanha pitää restauroida, jos rakentaa.
  Siellä on paljon keltaisen, okran ja ruskean sävyjä, enkä nyt tarkoita luontoa.

  VastaaPoista
 9. Jotenkin tykkään tuosta vanhan ja uuden sekoituksesta, mutta niin kuin sinäkin, tykkään enemmän noista vanhoista taloista. Siellä on niin kesäistä, täälläkin nyt onneksi jo vähitellen.
  Kaunista alkavaa viikkoa sinulle Jael <3

  VastaaPoista
 10. Hienoja kuvia, tama on niin kaunis ja tarpeellinen kulkureitti, 10 pistetta ja papukaijamerkki kaupunkisuunnitelijalle tasta! Pohjoinen-etela suunta on niin hienosti rakennettu pyora/kavelykatuja mutta tasta Jaffasta sisamaahan pain pyoralla tai kavellen on ollut ihan katastrofi!

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...