maanantai 10. syyskuuta 2012

"Minulla ei ole muuta vaihtoehtoa...."

Uudistettu  talo Bialik-kadulla Tel Avivissa.Vanha rähjääntynyt talo sai uuden ilmeen,kun siihen yhdistettiin nykyaikaista rakentamista,mutta jäljelle jätettiin myös jotain vanhasta talosta.Tulos aika hyvä!
Otsikon lause on Raoul Wallenbergin,jonka syntymästä on tänä vuonna kulunut 100 vuotta."Olen vastaaanottanut tämän tehtävän,enkä voi palata Tukholmaan,ennenkuin tiedän,että olen tehnyt kaikkeni pelastaakseeni mahdollisimman monta ihmishenkeä".Näin hän vastasi,kun häntä pyydettiin menemään turvaan vuonna 1945.Raoul Wallenberg oli ruotsalainen diplomaatti,joka toimi toisen maailmansodan aikana Unkarissa ja pelasti kymmenien tuhansien juutalaisten hengen.Neuvostoliittolaiset joukot pidättivät Wallenbergin vuonna 1945 ja hänen ilmoitettiin kuolleen vankilassa vuonna 1947,mutta hänen kuolemastaan on spekuloitu vuosikymmeniä eikä vieläkään tiedetä tarkkaan,missä ja miten hän kuoli.Ruotsi ei koskaan hyväksynyt Neuvostoliiton selitystä Wallenbergin kuolemasta.Wallenbergin saavutukset muistuttavat,että rasismin vastaista taistelua tarvitaan jatkuvasti.
Menin tänään Israelin kansallisrunoilija Bialikin kotitalomuseoon,jossa on juuri nyt Wallenbergin muistonäyttely.Näyttely ei ollut itse Bialikin kauniissa museossa,vaan siihen kuuluvassa pienemmässä sivurakennuksessa.Näyttelyyn pääsee ilmaiseksi.
Pikkukamerallani ei sisätiloista saanut parempaa kuvaa..
Wallenbergin kiertävä muistonäyttely on Ruotsin instituutin(Svenska Intstitutet) järjestämä ja se on kiertänyt Budapestissa,Washington D.C:ssä,New Yorkissa,Genevessä,Moskovassa ,nyt Tel Avivissa ja tämän jälkeen vielä Berliinissä,Ottawassa ja Torontossa.Vuonna 2012 Ruotsissa kunnioitetaan Wallenbergin muistoa erilaisilla tapahtumilla.
Raoul Wallenberg myönsi tällaisia suojapasseja,jotka pelastivat yli 20 000 tuhannen juutalaisen hengen. 

Netissä on paljon tietoa  Raoul Wallenbergistä:
Täällä ja täällä englanniksi
sekä täällä ruotsiksi

22 kommenttia:

Hannele på Hisingen kirjoitti...

Täällä säästetään vanhaakin
ja Wallenbergistä puhutaan paljon.

Hannele kirjoitti...

se juttu että Wallenberg yritti pelastaa juutalaista kultaa vääristä käsistä, oli kait syynä et hänet vangittiin, eikä päässyt koskaan vapauteen.

Jael kirjoitti...

Hannele:Hyvä kun vanhaa säästetään,eikä pureta pois.Tuossa talossa oli minusta onnistuttu aika hienosti;oli uudenaikaisen näköistä mutta myös vanhaa säilytetty.
Paljon spekulaatiota ja tarinaa siitä,miten Wallenbeg kuoli.Luin juuri,että joku venäläinen hurmasi hänet ja sai hänet tulemaan toiseen tapaamiseen,ja sitten hän joutuikin vankilaan eikä enään koskaan palannut.

Allu kirjoitti...

Kiva, kun osaavat yhdistää vanhaa ja uutta.

pikkujutut kirjoitti...

Tuollaisessa talossa olisi ihana asua. Jännä juttu muuten, naapurissa ei ole käytössä noita ikkunasuojia-käsittämätöntä mutta totta.Olisi tarpeen meilläkin.

Satu kirjoitti...

Mielenkiintoinen kirjoitus. En ollut kuullutkaan kyseisestä tyypistä.

Tuo talo on kyllä valtavan ihana. Ovatko tuommoiset sermit ikkunoiden edessä yleisiäkin siellä päin?

Tuula kirjoitti...

Ihana talo!

Wallenbergistä olen minäkin paljon lukenut ja hänen kohtalonsa kiehtoo edelleenkin.

Jael kirjoitti...

Allu:näin on:)

Pikkujutut:muuttaisin tuohon heti jos voisin,mutta sitä varten pitäisi melkein olla miljonääri...Ihme,ettei teilläpäin tuollaisia ole.

Hippu:Wallenberg oli yksi tunnetuimpia ruotsalaisia.Hän sai postuumisti Yhdysvaltain,Kanadan ja Israelin kunniakansalaisuuden. Kofi Annanin vaimo on samaa sukua.
Tuollaiset puiset sermit näkyy yleensä vain uudemmissa kaupunkitaloissa.Mullakin on sermit,mutta ihan tavalliset,likaisenvalkoiset muoviset...

Jael kirjoitti...

Tuula:todellakin ihana talo!
Ja Wallenberg oli kiehtova henkilö ja myös esimerkillinen sellainen.Huomasin tietoa etsiessäni,että hänestä tehtiin joskus 1990-luvulla elokuva,jossa häntä näytteli Stellan Skarsgård.

Kiiris kirjoitti...

Upea upea talo, kauniisti entisöity.

Wallenbergejä tarvittaisiin tänäkin päivänä!!!

Helmi-Maaria Pisara kirjoitti...

Nätti "tönö" :) Ja totta: muutama Wallenberg tänäkin päivänä tekisi hyvää!

Mine kirjoitti...

Toiset ne ei taipuneet yleisen mielipiteen mukaan. Onneksi.

Nurkkalintu kirjoitti...

Hyvä, että Ruotsissa muistetaan Wallenbergiä.
Muutakin olisi aiheellista tehdä, sillä
Ruotsista kuuluu huolestuttavia uutisia, mm. Malmösta.

Mukavaa viikon jatkoa!

Jael kirjoitti...

Kiiris;tuo talo on tosiaankin kauniisti entisöity.Paljon uutta siinä,mutta vanhaakin,onneksi.Uusia Wallenbergejä tosiaankin tarvittaisiin.

Helmi-Maaria.Nätti ja kallis "tönö";D Totta,muutama Wallenberg saisi olla...

Nurkkalintu:Wallenberg on kovin tunnettu ruotsalainen,ja moraalinen edelläkävijä,ja hyvä että häntä muistetaan.Malmössä joku saisi ottaa esimerkkiä,suvaitsevaisuudesta....

A kirjoitti...

Raul Wallenbergin kohtalo on surullinen, ja se ettei siitä lopullisesti tiedetä...<3
Kunnioitettavaa kuitenkin muistaa häntä, joka uskalsi uhmata kohtaloa!<3

Kaunis talo, uusvanhaa tuotantoa?!

arleena kirjoitti...

Raoul Wallenberg oli rohkea mies, joka uskalsi pelastaa lähimmäisiään. Tätä rohkeutta toivoisi tänäänkin löytyvän ajoissa eikä vasta rauhanneuvotteluissa, kun on sodittu jo aivan liikaa.

Nimetön kirjoitti...

Surullista, nykyisinkin joku tai jotkut aina toisinaan yrittää kriisialueilla toimia Wallenbergin tavoin, mutta saavat surmansa ennen aikojaan ja sortaminen, vääryydet ja sotiminen vain jatkuu sukupolvesta toiseen.
surumieli

Rita A kirjoitti...

Lisää Wallenbergeja maailmaan ! Kiitos innostavasta postauksesta Yael, ja antoisaa viikkoa :)

Jael kirjoitti...

Aili:surullinen kohtalo tosiaankin oli tuolla hienolla miehellä,joka asetti muiden edun omansa edelle.Ja hyvä,että häntä tänä vuonna muistetaan
Tuossa oli vanha röttelö,jossa oli potentiaalia.Sitä ei saanut kokonaan hävittää,joten siihen yhdistettiin uutta.

Arleena:Wallenberg oli todellinen altruisti ja olispa hänenlaisiaan monta!Mutta surullinen kohtalo.

Rita:Kiitos kun pidit.Wallenbergin tapaisia toivoisi enemmänkin tähän maailmaan..

Kirsti kirjoitti...

Hieno ja tärkeä postaus!
Valtava asia, että tämä Wallenberg pelasti noin monen hengen. Tämä kaikki historia on tärkeä muistaa!
Hän on upea esimerkki siitä, että kaikki eivät taipuneet yleisen mielipiteen mukaan, kuten yllä Mine sanoi. Kumpa heitä löytyisi tänäkin aikana.

Jael kirjoitti...

Kirsti:kiitos! Wallenbergin muistoa onkin tärkeää säilyttää,hän oli niin esimerkillinen ihminen,joka pisti muiden edun omansa edelle.Ja
todellakin;löytyispä tuollaisia tänäkin aikana.Siinä on hyvä esimerkki!

Marja-Leena kirjoitti...

Onnistuneen näköinen korjaus.

Wallenberg teki todellisen miehen työn!