lauantai 1. marraskuuta 2014

Olipa hyvä aamukävely

Aamulla taas satoi,mutta sen jälkeen näytti siltä että vettä ei enään tulisi,joten päätimme puheliaan Evelynin kanssa lähteä koiriemme kanssa aamulenkille.Kodin lähellä on iso omakotitaloalue,jossa minä helposti eksyn mutta jonka Evelyn tuntee erittäin hyvin,sillä hän asui siellä aiemmin.  Sitrushedelmät ovat jo saaneet väriä:)
 Pieneläintarhassa kävimme katsomassa miten viime kerran pikku kilit olivat kasvaneet ja näimme siellä uuden ihan pikkuruisen valkoisen kilin,mutta tuon verkkoaidan kautta on vaikeaa kuvata.Ensi kerralla pitää mennä tuonne ilman koiria niin pääsee sisäpuolelle kilejä taputtelemaan. Ulkopuolella oli 2 topiary-karhua.Tuolle "topiary" sanalle on varmaankin joku suomenkielinenkin sana,mutta en sellaista tunne,joten jos joku tietää niin kertokaapa minulle.
Sieltä kävelimme kohti aluetta jossa Evelyn asui aiemmin ja näimme tämän hmmmm...erikoisen talon.. Meitä ihmetyttivät nuo pylväät ja kipsiset hevostaulut sisäänkäynnin kohdalla ja katonrajassa.No makuja on monta...
Heti tuon harmaan talon vieressä asuu Evelynin tuttu ja menimme hänen puutarhaansa,jossa pomelot kasvoivat painavina.Sain pomelon mukaanikin:)
Pomeloita oli myös talon seinää pitkin
Mutta sitten näinkin avokadot! Olen nähnyt aiemmin avokadopuita,mutta en koskaan silloin kun niissä on hedelmiä. Onni on oma avokadopuu.....
Avokadojen takana oli mandariineja.
Pomelopuun eräästä suuresta oksasta kavoi uusi oksa ylöspäin. Mutta tuohon ei kuulemma tule hedelmiä.
Sieltä lähdimme sitten Evelynin entiselle kotikadulle ja tutun perheen pihalle,jossa äiti ja aikamiespoika kasvattelevat harrastuksekseen ananaksia. Kuulemma pari ananasta on pari kertaa tullut.Ananaksen kasvattelu on kärsivällisyyttä vaativa homma,sillä hedelmän näkee vasta 2-3 vuoden jälkeen.Nämä ovat kasvaneet vuoden ja ovat  peräisin pikkuisista miniananaksista.Sain kuulla pitkän ja mielenkiintoisen luennon ananaksen kasvattelusta.Nämä kuulemma tuskin tarvitsevat vettä ja aikamiespoika  käyttää omatekoista lannoitusainetta . 
Jotkut ananaskasvit kasvoivat puutarhassa katkaistuissa muovipulloissa.
Suurista thaimaalaisista ananaksista kasvatetut varret ja lehdet ovat paljon suurempia kuin miniananasten varret. Ananakset viihtyvät hyvin täällä niin kauan kun on lämmintä;talvella jos on kylmää niin ne pitää viedä lämpimämpään paikkaan. Tuonne haluaisin mennä uudestaan sitten kun on ananaksia mutta siihen voi vielä mennä aikaa.....2 tunnin lenkki sujui mukavasti  ja paljon uuttakin tuli opittua samalla:)

16 kommenttia:

Eeviregina kirjoitti...

Niin ihania nuo hedelmäpuut ja mikä parhainta, jos ne kasvavat omalla pihalla!

kyllimarjaana kirjoitti...

Minusta tuo talo on kiehtovan ja mielenkiintoisen näköinen. Pidän erilaisuudesta.

Jael kirjoitti...

Eeviregina:omat hedelmäpuut ovat kyllä ihana juttu.Voispa kasvattaa sellaisia..

Kyllimarjaana:minusta nuo pylväät näyttivät vähän hassuilta muuten aika modernissa talossa.Ehkä vähän erilaisessa talossa olisivat olleet paremmin sopivat.Oli kyllä erilainen tuo kuin ympäristönsä muut talot.Minäkin pidän erilaisuudesta mutta tässä tapauksessa vähemmän.

Leena Lumi kirjoitti...

Jael, eivätkös nuo pylväät markkeeraa jotain doorilaista tms. tyyliä.

Topiary on kasvien muotoleikkausta, sellaista, josta H. Göteborgissa on erityisen innostunut. Siis luonnonkasveja ja puita muotoleikataan vaikki millaisiksi sen sijaan, että ne saisivat kasvaa lajityypilliseen muotoonsa.

Nyt on katsottu filmejä;) ja sen lisäksi kaloreita ziljoona, joten tänä iltana vain capresea, mutta tuoreella patongilla;)

<3

Jael kirjoitti...

Leena;sellaista juuri mutta muuten talo modernin näköinen,joten nuo pylväät näyttivät vähän oudoilta tuossa.

Muotoleikkaus,kiitos.Nyt sitten tiedän.Täällä Holonissa ja muutenkin Israelissa tuota muotoonleikkaamista näkee paljon;tässä ihan vierelläni on elefantti poikasineen.
No välillä voi vähän ottaakin niitä kaloreita jos sitten sen jälkeen ollaan vähän kevyemmin;D

Petra kirjoitti...

Oih oma avokadopuu, en ole koskaan edes ajatellut etta jollakulla on oma avokadopuu, mita luksusta! Nykyisen kerrostalomme etupiha on huonosti hoidettu, siina kasvaa pari sitruunapuuta mutta kylla on ollut ikava Ankaran kerrostalomme hyvinhoidettua pihamaata, jossa oli erilaisia hedelmapuita.

arleena kirjoitti...

Kaikki näyttää niin eksoottiselta täältäpäin katsottuna.
Avokadopuu näyttää tuottavan paljon hedelmää. Oispa täälläkin avokadopuita, tiedän se on mahdottomuus.
Siellä asutaan yltäkylläisen tarjonnan keskellä.

Johanna - Omamaamansikka blogi kirjoitti...

Nice! Mikähän tuo olisi suomeksi. Muotoonleikattupensas? Kuule, meillä on nyt vilu. Lämpömittari on ollut 10 C asteen hujakoilla. Onneksi taas viikolla lämpenee. Vielä torstaina lapset meni shortseissa kouluun.

Ihanat sitruspuut! Meillä on kaksi isoa ruukkua, joihin olen suunnitellut istutettavia jo useamman vuoden. Sitruuna tai lime saattaisi vaikka onnistuakin.

Felix lähettää Bambille terveisiä. Ja minä Sinulle :)

Satu kirjoitti...

Pensasnalle. ♥

Minusta tuo talo on jotenkin hieno. Onhan tuo vähän jyhkeä, mutta jollakin oudolla tavalla miellyttää mun silmääni.

Ja avokadopuu! Eksoottista. :-)

Amalia kirjoitti...

Mitä kaikkea ihanuuksia teillä kasvaakaan!

Susanne kirjoitti...

Ihana kävelylenkki teillä siellä! Kaikkea niin eksoottista oli siellä matkanne varrella ja niin ihanan sininen taivas!

Anne kirjoitti...

Oi oon niin kade! Siellä on niin ihanan eksoottista ja upeita kasveja!
Meidän äiti on täällä Suomessa joskus kasvatellut avokadoa,siis sisällä, mutta eihän sitä oikein puuksi asti voi...Hauska on tuo pensasnallukka <3
Meillä satoi yöllä lunta, nyt on maa ihan valkoinen.

Jael kirjoitti...

Petra:olin kyllä aika kateellinen tuosta avokadopuusta,oishan se kiva jos olisi sellainen omasta takaa.Voin ihan kuvitella että ikävöit niitä entisen pihanne hedelmäpuita...

Arleena;D Tosi paljon hedelmiä olikin tuossa avokadopuussa. Ihan vieressä on maatalouskoulun alue josta olen kerran kirjoittanut täällä blogissa,ja siellä onkin valtava alue täynnä avokadopuita.
Teillä on sitten kesällä sitä yltäkylläisyyttä-.

Johanna:se onkin varmaan hyvä sana tuolle,Onpa teillä viileää ,meillä taas lämpeni,nyt on jo klo 6 illalla ja huh,23 astetta näytttää mittari! Rakastan sitrustpuita! Teillä varmaan voisikin sitruspuut viihtyä. Ja Bambi lähettää Felixille takaisin hau-terkkuaja!

Satu;2 pensasnallea tuolla,mutta vain toinen mahtui kuvaan. ONhan tuo talo hieno,mutta vain niin erilainen kuin muut ja nuo pylväät jotenkuten pompöösejä. Avokadopuut on mullekin edelleen eksoottisia;D

Amalia:Talvella on ihanaa kun on sitruksia puissa,tykkään:)

Susanne:oli kyllä tosi ihana kävelylenkki ja paljon nähtävää sen varrella. Ja kiva oli päästä puutarhoihin kurkkimaan:)

Anne:aika eksoottistahan tämä varmaan sieltäpääin näyttää. Mullakin oli Suomessa kotona kasvamassa sitruspuita (no ei nyt ihan puita ollut mutta alkuja) ja avokadoa. Avokado aina kuoli jossain vaiheessa mutta sitrukset kasvoi aika isoksikin,ihan siemenestä.Teillä on nyt sitten kai alkanut talvi...

Unknown kirjoitti...

Mandariinit eivät ole täällä ihan vielä noin oransseja, mutta kaupasta saa jo edullisesti. Tulee ihan joulu mieleen, kun ilmassa leijuu mandariinin tuoksu :)

Marja-Leena kirjoitti...

Ihanan vihreää! Ja mikä hedelmien runsaus. Meillä on nyt jo melko harmaata, kun syksyn värikkyys on katoamassa ja puut paljaina ja pensaat pelkkää risukkoa.

lepis kirjoitti...

Voi vitsit miten upeaa! Täällä me pistelemme viljelyksiä talviteloille ja nautiskellaan kesän antimista, teillä satokausi on vasta alkamassa. Onni olisi todellakin oma avocadopuu!