sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Avokaadopuu

Jokunen päivä sitten huomasin että kotikatuni loppupäässä on avokaadopuu, joka on täynnä avokaadoja. Miten tämä on jäänyt minulta huomaamatta, en tiedä, mutta kesällä siinä oli pieniä hedelmiä ja mietin että mikäköhän puu tässä oikein on. Nyt sitten selvisi.  Kotikatuni loppupuoli on umpikuja, ja tämä avokaadopuu on erään omakotitalon pihalla.  Lähellä pihaa jossa kasvaa kyttäämäni pomeranssipuu,  jonka hedelmät eivät vielä ole kypsiä.
Avokaadopuu on aivan omakotitalon pihan laidalla, ja  iso osa puusta on jalkakäytävän  yläpuolella , ja osa ihan viistoaa jalkakäytävää.  Periaatteessa kadun puolella olevia  hedelmiä voi poimia, mutta ovatko nämä avokaadot jo kypsiä?  Kosketellessa tuntuivat kivikovilta, vaikka näyttävätkin valmiilta.
Avokaadot kerätään kypsinä, mutta ei valmiina syötäväksi.  Avokaadot pehmenevät vasta kun ne on irroitettu puusta. Mietin voisinko ehkä poimia yhden ja kokeilla miten kauan menee ennenkuin kivikova avokaado kypsyy, mutta en kuitenkaan poiminut.
Puun avokaadot ovat pyöreitä,  ja todennäköisesti Reed -lajikettaTäällä Israelissa Reed -lajikkeen avokaadot ovat valmiina poimittavaksi vasta keväällä,  joten jos olisin nyt poiminut avokaadon tuosta puusta,  se ei todennäköisesti olisi pehmentynyt... Täytyy toivoa ettei kukaan mene tyhmyyksissään poimimaan puusta  vielä kypsymättömiä avokaadoja.  Avokaadon eri lajikkeilla on jokaisella oma kyspymisaikansa , ja tällä hetkellä kaupoista ja toreilta löytyy 4 eri avokaadolajiketta.  Tuo pyöreä Reed on itse asiassa yksi suosikeistani, koska hedelmälihan saa niin helposti irrotettua kuoresta.

11 kommenttia:

anumorchy kirjoitti...

Piti just vastata sulle etta tuo nayttaa silta kevaan myohaiselta lajikkeelta mutta olitkin loytanyt sen tiedon itse.

Jael kirjoitti...

Anu: sen takia en poiminutkaan kun ajattelin että tarkistan ensin netistä, Nuo Reedithän ovat tosi suurikokoisia yleensä, eli nuo tuossa puussa vielä kasvavat kokoakin ennen kypsymistä.

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Täällä myydään syömäkypsiä avokadoja, mutta ne ovat usein jo ylikympsiä. Ollaan huomattu, että kun valitsee vähän kovan avokadon, se on syömäkelpoinen parin päivän päästä. Toivottavasti saat sitten keväällä tuolta avokadoja maistiaisiksi.

Lady of The Mess kirjoitti...

Mitenkähän en ollut ollenkaan ajatellut, että teillä siellä avokadojakin kasvaa? No - meillä niitä vain poimitaan kaupasta - ja Outin tavoin minäkin ostan omani kovina ja annan kypsyä kotona.
Juuri pari viikkoa sitten luin jostakin, että avokadostakin on kasvatettu kevytversio - mahtaakohan käydä kaupaksi?
Hyvää uutta viikkoa sinne, Jael <3

Johanna - Omamaamansikka blogi kirjoitti...

Kypsitlähän nuo näyttävät! Eilen juuri ostin avokadoja ja kokeilin, että ovat kokolailla kypsiä. Useinmiten meidän avokadot tulee Meksikosta, mutta San Diegossa asuessa sai paikallisiakin avokadoja. Floridassakin niitä kai kasvatellaan.

Mukavaa viikkoa!

SusuPetal kirjoitti...

Poimi sitten myöhemmin!

Melissa kirjoitti...

Tuo olisi kyllä niin ihanaa, kävellä kadulla, nälkä yllättää ja nappaa vaan puusta herkun :D

Allu kirjoitti...

Me syödään paljon avokadoa, useimmiten Hass-lajiketta, se on tummakuorinen. Ne tulee tänne kai Perusta.

Rita A kirjoitti...

No voi ihmettä taas ! 💚 Minä poimin avokadoja vain ruokakaupan laareista.

Kivaa uutta viikkoa !

Suomalainen Kyproksella kirjoitti...

Voi Jael, taas jaoit minulle tietoa, taas! Kiitos!

Jael kirjoitti...

Rita: Minäkin poimin ihan torilta tai marketista, nuohan ei vielä ole kypsiä eikä muita puita lähellä;D Mukavaa viikkoa Rita:)

Suomalainen Kyproksella:kiva jos tästä oli jotain hyötyäkin:;)