keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Kasvihuone keskustassa

Viime perjantaina, kun oli yksi talven harvoista talvisista päivistä,   huomasin että Tel Avivin keskustan  Rothchild bulevardin päähän oli ilmestynyt kasvihuone.  Menin kurkkimaan sisälle, ja huomasin että parempi tulla katsomaan mitä kasvihuoneessa tapahtuu vähemmän talvisena päivänä.  Viikon alussa kävinkin katsomassa,  ja kasvihuoneen eteen oli laitettu tekonurmi, istutettu sitruspuita ja syklaameja,  laitettu mattoja ja kuvassa näkyviä ihania säkkituoleja.
Päivän salaatit...
Vielä viime kuussa samalla paikalla oli Kiinasta  tuotu tulevan metroliikenteen mallijuna, ja nyt oli sama alue täysin erinäköinen.  Minua kiinnostaa hydroponinen viljely tosi paljon; aina siitä lähtien kun kävin tutustumassa kauppakeskuksen katolla sijaitsevaan salaattifarmiin. Sen kokemuksen jälkeenhän kävin  eläintarvikekaupassa hankkimassa akvaarion kiertovesipumpun, muoviletkun ja laatikon, jossa yritin kotitekoista hydroponista viljelyä . Jonkin aikaa se onnistuikin; tein mielestäni kaiken oikein mutta yhtäkkiä kasvit lopahtivat.
Mä niin haluan tällaisen!  Tämäkin toimii hydroponisesti.
Kasvihuoneessa ja sen edessä olevalla alueella  (missä säkkituolit) järjestetään luontoja ja minikursseja päivittäin;  suurin osa on lapsille mutta osa on myös aikuisille.  Tänä iltana olisi ollut minua kiinnostava minikurssi , mutta ehkä sellainen järjestetään vielä uudelleen,  sillä kasvihuone on tuolla maaliskuun loppuun saakka.
Munakoiso ja vielä vihreät  tomaatit. Kasvihuone on keskittynyt kaupunkiviljelyyn, joita jokainen voi periaatteessa toteuttaa myös kotonaan, ja tuolta saa hyviä vinkkejä.. 
Osa kasvihuonetta.
Keraaminen idätyspata on kiva, mutta ei ollut valmistajan tietoja:(
Samanlainen oli kauppakeskuksen salaattifarmin opetusfarmilla.
Teki mieli salaattia..
Taimi.
Todella hyvä että pieniä kaupunkilaisia valistetaan tällaisessa. Täällähän ei ole  kaupungin viljelypalstoja, kuten esim. Helsingissä (ihan minun lähelläni Pikku Huopalahdessa  oli). Sen sijaan siellä sun täällä on pieniä kollektiivisia viljelypalstoja. Kun kävin tuolla huomasin että sinne tuli monta koululaisryhmää.
Iloinen puutarhuri:)

14 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Erittäin kiinnostavaa ja hyödyllistä.

Minulle riittäisi näin talvisaikaan se Fiskarsin yrttiloota valoilla eli saisi edes vaikka aina tuoretta basilikaa ja tilliä tai persiljaa. Siihen mitä mielin, mahtuu kaksi yrttiä, mutta hinta on aika kovaq.

Iloinen puutarhuri kruunaa jutun:)

<3

Jael kirjoitti...

Leena: tosi hyödyllistä., ja nuo säkkituolit ovat niin ihanan mukavia, istuin sellaisessa enkä olisi halunnut nousta siitä pois... Ne yrttilootat valoilla ovatkin kivat Suomen talvessa, mutta tosiaankin, korkea hinta niillä:( Puutarhuri oli tosi iloinen kaveri:)

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Aivan ihanan näköinen paikka. Mikäs tuolla olisi istuskellessa säkkituolin uumenissa. Minun tädilläni on palsta tuolla Pikku-Huopalahden kasvimaalla. Ihanan paljon satoa saivat viime vuonna sieltä.

Satu kirjoitti...

Onpas hauskoja säkkituoleja! Ihan kuin jotain kukkasipuleita. :-)

Kivoja kuvia!

Rita A kirjoitti...

Hyviä istutuksia ja opetuksia. 🌱 ☘️ 🌿

Tiedätkö, hullu juttu, mutta huomasin että en ole kirjautunut blogisi seuraajaksi. 😎Olen ihan ymmälläni kun mielestäni olen ollut jo vuosikausia. No ei muuta kuin viralllistamaan asia 🙂

Mukavaa torstaita Jael 🌺

EstherH. kirjoitti...

Sinulla on kyllä siellä kaikea mukavaa ja hyödyllistä. Tosi kivat nuo säkkituolit, nuo värit!! Itselläni riittää puutarhahommia kun vaan osaisi aina tehdä oikein mutta tekeminen opettaa. Mukavaa torstaita sinulle!

Hannele på Hisingen kirjoitti...

Hienoa, minä kasvatin tomaatteja suoraan multasäkissä kalliollani viime kesä.

Saaranlautasella kirjoitti...

Mä tuun joka kerta vakuuttuneemmaksi näiden sun Israelia koskevien postauksien myötä, että mähän olen rakastumassa nykyiseen maahasi. Ihania, kiinnostavia ja niin monipuolisia tapahtumia, toreja ja ruokia teillä siellä on! BTW. ilmeisesti mulla on pieni nälkä, kun pikku kuvasta FB:ssä katsoin, että onpa ihania vaaleanpunaisia marenkeja joku pursotellu :D. Ihanaista päivän jatkoa Jael <3.

Jael kirjoitti...

Outi:Noissa säkkituoleissa oli niin kiva istuskella.Onneksi nuo ovat siellä maaliskuun loppuun saaakka ,joten saan vielä monta kertaa istuskella siellä, Sellainen olisi mukava kotonakin,tosin siinä ehkä tulisi istuttua liikaa;D
Ai kuinka kiva että tädilläsi on palsta Pikku-Huopalahdessa; rakastin siellä asumista, ehkä koska koko lähialue oli lapsuuden aluettani, ja vieläkin välillä ikävöin sinne.

Satu:nuo ovat aivan ihania,ja värikin niin kiva. Tuollaisen haluaisin kotiin .

Rita:hyödyllinen projekti tällä kertaa, se junavaunu oli ihan ok, mutta ei ehkä niin sopiva tuohon kohtaan.Ai kuinka kiva että huomasit:) Toivottavasti taas tapaamme kun/jos pääsen Suomeen.

Esther:Tel Aviv on kyllä tosi mahtava tapahtumien järjestämisessä,aina löytyy jotain, ja täytyy siitä ihan nostaa hattua kaupungille:) Nuo säkkituolit ovat aivan ihania ja värikin niin kiva. Minä tykkäisin puutarhahommista, mutta kun ei ole omaa pihaa eikä parveketta, niin olen jonkinlainen keittiöpuutarhuri;D

Hannele:Va fint! Sellainen olisi kiva meidän talon pihalla:)

Sari:kiva kuulla ihanainen:) Itse rakastan Tel Avivia; olen asunut eri maissa eri kaupungeissa, mutta Tel Aviv on kyllä mun kaupunkini vaikka korkeiden hintojensa vuoksi joudunkin asumaan ihan vieressä.Tapahtumia on paljon ja ruokatarjonta ihan huippua. Hih,no kaukaa voiskin luulla että nuo säkkituolit ovat marenkeja;D

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Ihanaa olisi jos osaisi. En vain taida olla mikään kovin kaksinen viherpeukalo. Mutta onneksi toiset osaavat:).

Melissa kirjoitti...

Ihana idea. Itse en onnistu kasvattamisessa kuin kesäisin ja silloinkin aika kehnosti. Talvisin minulla kuolee kaikki kasvit.

Johanna - Omamaamansikka blogi kirjoitti...

Onpas kivat tuolit. Eikä tämä kukkaa pitelevä pidikekään ole ollenkaan hassumpi.

Meillä on nyt lämmintä melkein 20 C astetta. Kiva pakkasviikon jälkeen. Mutta on tämä sää tempoilevaa. Nyt sataa. En muista tällaista talvea. Toivottavasit sinulla ja Bambilla on lokoisat oltavat.

Marianne kirjoitti...

Kiva kun ihmiset suostuvat kuviin. Mäkin niin tykkäisin kuvailla muita ihmisiä kadulla ja arkiaskareita. Ihailen viherpeukaloita, itse kun tapan lähes kaikki kasvit...

Jael kirjoitti...

Paluumuuttajatar:en minäkään mikään erityisen hyvä viherpeukalo ole;useimmiten kasvini kuolevat jossain vaiheessa, mutta kovasti yritän;D

Melissa; tosi kiva kaupungin projekti,ja vielä ihan keskustassa:) SUomessa mulla onnistui talvellakin tosi hyvin kasvit kotona. Kuten täälläkin, niin laitan aina hedelmien siemeniä ruukkuihin, toivossa että niistä kasvaa jotain...SUomessa mulla oli sitten yli 10 pientä sitruspuuta,jotka kasvoivat kivasti.

JOhanna:nuo säkkituolit ovat niin mukavia :) Ja kukkapidike ja pidikkeen pitäjä myös;D Meillä oli eilen 22 astetta mutta tänään 20 ja pilvistä. VÄhän kumma talvi tänä vuonna, sataa todella harvoin,mikä vaikuttaa hedelmien ja vihannesten hintaan. Esim. avokaadot ovat tosi kalliita tämän kumman talven vuoksi.Kiitos,mukavaa viikonloppua ja terveiset Felixille Bambilta:)

Marianne: Tuo puutarhuri itse ehdotti että kuvaisin häntä;D Yleensä kysyn,paitsi jos on joku kauempana joka ei näy niin selvästi. Minäkin tykkään kuvata nimenomaan ihmisiä mutta ei aina kehtaa. Jotkut vaan saa kaiken kukoistamaan,minä vain osan;D