keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Pyörähdys Jerusalemissa

Pikaraitiovaunu Jerusalemin keskustassa.  Tori on vasemmalla , kahden pääkadun välissä.
Maanantai-aamuna eksäni soitti ja kysyi haluanko lähteä iltapäivällä Jerusalemiin. Tottakai halusin;  viime visiitistä siellä on jo aikaa. Iltapäivällä lähdimme sitten liikkeelle. Autossa kysyin mitä teemme Jerusalemissa, ja eksä kertoi että ensin menemme hautajaisiin.  Minä en mielelläni mene hautajaisiin,e,  ja vaikka aikoinaan   Perun reissulla olin tavannut vainajan Perussa asuvan tyttären, en halunnut mennä hautajaisiin.  Se oli onneksi eksän puolelta ihan ok,  joten hän jätti minut  Jerusalemin Mahane Jehuda torin viereen. Minulla olisi kokonainen tunti aikaa koluta tuota mahtavaa ruokatoria:)
Vaikka rakastan Tel Avivin Carmel-toria yli kaiken, niin oli tosi mukavaa taas päästä näkemään Jerusalemin ruokatoria, joka koostuu parista pääkadusta, ja monesta sivukadusta.    Jerusalemin tori on katettu, toisin kuin  Tel Avivin tori,  jossa voi kastua sateella.
Niitä pienempiä torikatuja tuolla on niin monta että välillä en oikein tiennyt missä olin, mutta torin alueella on monen monta ruokapaikkaa, ja ne olivat lähes kaikki täynnä,  sillä oli vielä lounasaika.
Olisin halunnut mennä sisälle marsipaanikauppaan,  sillä Tel Avivissa en ole nähnyt samanlaista, mutta juuri kun halusin mennä sisälle tutkimaan niin sinne tupsahti suuri  ryhmä, jotka olivat jollain ruokakierroksella.  Nämä värikkäät marsipaanit olivat kaupan ulkopuolella.
Kiersin ja kiersin, ja löysin etiopialaisen kaupan, josta ostin rakastamaani etiopialaista mausteseosta, berbereä Tel Avivissa kun sitä saa vain puolen kilon tai kilon pusseissa, mutta tuolla mausteseosta oli irtopainossa.  Kaupassa oli myös kuvassa näkyvät etiopialaiset injera-leipälätyt. 
Kaupassa oli myös  etiopialaisia kahvikuppeja, joita varmaan ostavat vain etiopialaiset tai Etiopia-fanit.
Tässä kaupassa oli kone, joka tekee riisikakkusia. Tiedättehän, niitä  jotka muistuttavat pahvia...Kaupassa valmistetaan myös tattarista tehtyjä kakkusia, jotka maistuvat paljon paremmalta kuin riisikakut, joten ostin paketillisen.
Juustot ovat maistuneet juustokauppiaalle.
Sieltä ajoimme ylös Öljymäelle.  Heti autosta ulos astuttuamme  näimme kamelin, ja vaikka olen samassa paikassa ollut kamelin kyydissä joskus ikuisuus sitten, kun asuin täällä ensimmäistä kertaa, niin nyt minua säälitti tuo kameli, ja toivoin että omistaja kohtelee sitä hyvin.  Ainakin se näytti suhteellisen hyvinvoivalta.
 Ylhäältä Öljymäellä on mahtavat näkymät alas kaupunkiin, ja suoraan edessä näkyy Jerusalemin vanhaa kaupunkia, josta erottuu kultakupolinen  Kalliomoskeija.
Tämä on näkymä kun katselee sivummalta.
Tässä vasemmassa alakulmassa näkyvät  venäläisortodoksisen Maria Magdalena-kirkon kultaiset kupolit. Kirkko on Getsemanen puutarhan vieressä.  Kirkon kryptaan on haudattu prinssi Philipin, Edinburghin herttuan, äiti,  Battenbergin prinsessa Alice.    Prinsessa Alice kuoli Buckinghamin palatsissa vuonna 1969, mutta hänet haudattiin toivomustensa mukaan kirkon kryptaan  tätinsä , suuriruhtinatar  Elisabeth Fjodorovnan viereen.
Näköalapaikan takana sijaitsee 7 Arches-hotelliHotellin rakennutti aikoinaan Jordanian hallitus, ja se toimi vuosikymmeniä InterContinental-ketjun hotellina, kunnes  InterContinental-ketju ensimmäisen Intifadan aikana  päätti luopua yhteistyöstä hotellin kanssa. Hotellin nimi muutettiin nykyiseen muotoonsa.  Vanhahtanut hotelli restauroitiin vuonna 2016, ja hotellin kaikki työntekijät ovat itäisen Jerusalemin arabipuolelta. Hotellin paras puoli on näkymä alas Jerusalemin vanhaan kaupunkiin.
Eksän piti mennä vessaan , ja hotelli oli sopivasti ihan vieressä ,  joten sinne.  Hotellin toisen kerroksen aulassa huomasin nämä koristeelliset lamput.
Öljymäeltä ajoimme alas, ja sieltä kohti Scopusvuorta , sillä seuraava kohteemme oli brittiarmeijan sotahautausmaa Scopusvuoren alueella.
Tänne on haudattu ensimmäisen maailmansodan aikana Palestiinassa kaatuneet (taisteluissa ottomaaneja vastaan)  brittiläisen kansanyhteisön  sotilaat ja muu henkilökunta. Hautausmaalla on 2, 515 hautaa , ja englantilaisten lisäksi sinne on haudattu  Australian, Uuden Seelannin, Intian, Egyptin ja brittiläisen Länsi-Intian sotilaita ja henkilökuntaa. Hautojen joukossa on myös  kansainyhteisön juutalaiset sotilaita.   Kansainyhteisön  sotahautausmaita on Israelin alueella 3: Jerusalemissa, Ramlassa sekä BeerShevassa. Ramlan kansainyhteisön sotahautausmaalla lepää ikuista untaan  mm. Harry Potter,  joka kuoli toisen maailmansodan aikaan Hebronissa.
Hautausmaan vieressä kukki mantelipuu.
Sotahautausmaalta ajoimme kohti  Itkumuuria,  sillä eksä oli luvannut parille tutulleen laittaa heidän kirjoittamiaan lappusiaan muurin koloihin.
Tässä vaiheessa  eksällä oli nälkä, joten pysähdyimme erään itä-Jerusalemin leipomon edessä.  Siellä oli laatikollinen jättikokoisia falaffeleita, ehkä 4 kertaa suuremmat kuin normifalafelit. Eksä osti 3 jättifalafelia, ja kun olin puraissut muutaman palasen jättifalafelista, tuntui kuin söisin sementtiä, ja onneksi oli vesipullo mukana.  Eksä söi niitä hieman enemmän, mutta hänelle jäi hieman ihmeellinen olo noista möhkäleistä.
Leipomon jälkeen oli aika ajaa kotiinpäin, ja  pääosin uskovaisten asuttamalla  alueella otin salakuvan auton ikkunan kautta.  Jerusalem on täynnä historiaa, ja tällä matkalla tuli nähtyä siitä osa.

27 kommenttia:

 1. Olisipa ollut kaikki tämä tieto, kun kävin Öljymäellä ja Itkumuurilla. Ja siellä torilla. Eihän sitä osannut turistina kuin katsoa muutamaa opaskirjan paikkaa ja siinä se. Torin tarjontakin jäi etäiseksi. Teillä on ollut kiva retki. Niitä hautajaisia lukuunottamatta.

  VastaaPoista
 2. Voi Jael, miten kiehtovia kuvia<3 Tässä näkee sitä oikeaa Jerusalemia ja nyt taas tuli mieleen se yksi kirja, jossa se mies jätti sen naisen pimeällä sinne vanhaan osaan...

  Kiitos exälle, että mahdollisti tämän<3

  Näkymä öljymäeltä tuo aina mieleen, mitä se on ollut joskus kauan sitten.

  Nyt mantelipuiden kukkiessa voisitte tehdä exän kanssa retken Jaffan kujille, jos vain Bambille saat pissattajan:)

  VastaaPoista
 3. Johanna: minulla oli tosi hyvä opas mukanani, eli eksä,joka tietää aika hyvin monen paikan historiasta,ja oli tosi mukavaa että näytti ne minulle.Tori on varmaankin muuttunut paljon siitä kun sinä kävit siellä,nyt se on todella mahtava ja oikea foodieparatiisi:) Kiva retki oli, ja lähes 100-vuotias vainaja oli saanut kauniit hautajaiset.

  Leena:kiitos ihana:) Näimme vain pienen osan, ja suurimman osan olimme itäisessä Jerusalemissa,kuten tuolla Öljymäellä, AJattelin että sinua kiinnostaa kun tuonne venäläisortodoksiseen kirkkoon on haudattu Romanovin suvun jäsen, suuriruhtinatar Elisabeth oli Nikolai toisen vaimon Alexandran sisar.
  Hmm, Jaffassa ei kyllä taida olla mantelipuita, mutta ihania kujia kuitenkin:)

  VastaaPoista
 4. Oi ihanaa, kokonainen tunti ruokatorilla! :-) Olipa kiva ja monipuolinen kuvakierros muutenkin! Mitähän nuo jättifalafelit mahtoivat sisältää. Kuulostavat aika erikoisilta. Toiottavasti niistä ei sentään tule mitään vatsavaivoja!

  VastaaPoista
 5. Satu:tuo tori on sen verran laaja kaikkine sivukatuineen, että hyvin olisin voinut olla tuolla vielä monta tuntia.Kiitos,torilla oli aika paljon ihmisiä joten en paljon kuvannut siellä, mutta oli tosi mielenkiintoinen kierros Jerusalemissa.Enpähän tiedä mitä niissä oli sisällä noissa falafeleissa,mutta falafelithan ovat tosi hyviä vain heti paistamisen jälkeen,ja nuo olivat jo viileitä, ja varmaan falafelitaikinaan oli laitettu jauhoakin,.Olivat varmaankin elämäni kummallisimmat falafelit;D Ei tullut onneksi vatsavaivoja ainakaan minulle;D

  VastaaPoista
 6. Oi että kun tuli ikävä Jerusalemiin! Noita samoja paikkoja mekin ollaan koluttu lukuisia kertoja vuosien aikana, mutta tuo sotahautausmaa Scopuksella on uusi tieto. Mahanella on pakko pyörähtää joka kerta ja ollaan oltu siinä vieressä hotellissakin pari kertaa. Mä en kestä, joko siellä mantelipuut kukkii!!! Me täällä hukutaan lumeen, koko päivän on lisää tupruttanut...

  VastaaPoista
 7. Vanhempi poikani odottaa kovasti pääsyä Jerusalemiin. Olen ehdottanut kibbutsia mutta vielä toistaiseksi ajatus siitä, joutuu olemaan ilman äitiä kauhistuttaa :D

  VastaaPoista
 8. Meidän Jerusalemin hotelli oli ihan tuon Mahane Jehudan vieressä. Ihana paikka. Siitä alkoi meidän Jerusalem-kierroksemme ja sinne palattiin tuon tuosta hakemaan jotain kivaa hotellihuoneeseen. Ihana on koko Jerusalem.

  VastaaPoista
 9. Eipa ole tuolla Oljymaella tullut kaytya.Varmaan liian lahella!Noita falafeleja en ehka olisi maistanut.Olen aika tarkka mista ostan syotavaa...
  Kunhan ilmat vahan lampenee,teen taas pienia kierroksia taalla kotikaupungissa.

  VastaaPoista
 10. Kiitos kierroksesta ja historiasta, mielenkiintoista ja avartavaa.

  VastaaPoista
 11. Ihailen aina ulkomailla noita kauppakatuja ja toreja. Onpa upean näköinen hotelli, nuo lamput voisin ottaa omsan kotiinkin :)
  Ihanaa torstaita sinulle Jael ❤️

  VastaaPoista
 12. Fantastinen postaus !
  Hienoa päästä näkemään kaikkea tuota ❤️
  En tiedä mikä falafel on mutta ne mainitaan silloin tällöin amerikkalaisissa sarjoissa.

  VastaaPoista
 13. Ihana postaus Jerusalemista! Milloinkahan sinne vielä pääsen?
  Puoliso kävi muutama vuosi sitten yhdellä Jerusalemin ruokatoreista ja otti sieltä upean värikkäitä kuvia kuten Sinäkin. Kiitos tästä kuvamatkasta!
  ps. Onpa kiva, että olet entisen puolisosi kanssa noin hyvissä väleissä ja voitte käydä yhteisilä reissuilla.

  VastaaPoista
 14. Eeviregina: Voin kuvitella että tuli ikävä Jerusalemiin ,ja siskojesi luokse. Ja hyvin voin kuvitella että samoissa paikoissa olet liikkunut useammankin kerran. Mahane on kyllä tosi mahtava tori, ja foodien unelmapaikka:) Juu mantelipuut jo kukkivat siellä,aina niin kaunis näky:) Saisi tuprutella hieman lunta tännekin,mutta vettä tuli tänään runsaasti.

  Melissa: TOivottavasti hän pääseekin sinne. Kibbutsi olisi hyvä paikka,minunkin poikani oli lukiokaverin kanssa aikoinaan ,ja kokemus teki vain hyvää:)

  Paluumuuttajatar:oi ,mahtava sijainti teidän hotellillanne:) Tuo tori on kyllä sellainen että aina ihana käydä siellä:) Ja Jerusalem on ainutlaatuinen:)

  Lisay: No sitten pitää sun joskus tehdä sinne visiitti, sieltä on niin hyvät näkymätkin. En tiedä miksi olivat niin isoja ne falafelit, ihan sellaisenaan olivat, ilman pitaa tai lisukkeita, Oikeita sementtimöhkäleitä;D Jäänkin odottelemaan postauksiasi kotikaupungistasi:)

  Esther Helmiä: Kiva kuulla että pidit:) Jerusalem on mielenkiintoinen kaupunki:)

  Outi: Ruokatorit etelän maissa ovat kyllä ihania, ja täällä on ihan mahtavat torit, rakastan niitä:) Nuo hotellin lamput ja sohvatkin ovat kyllä ihanat! KIvaa torstai-iltaa sinulle Outi:)

  Rita: Kiitos ihana:) Miten olet jäänyt paitsi falafeleista? Helsingissähän on monta falafelpaikkaa nykyään http://fafas.fi/fi/

  VastaaPoista
 15. Piipe:Kiva että tykkäsit ja tulit siitä kertomaan, ja toivottavasti pääset vielä tänne.
  Voin kuvitella että puolisosi kuvat Mahane torilta ovat ihania, tori on nin värikäs ja ihana:)
  Eksä palasi tänne Venezuelasta vuosi sitten, ja tapaamme aina silloin tällon, olimme myös yhteydessä ne vuodet kun ei tavattu.

  VastaaPoista
 16. Olipa todella kiva kuvineen ja tarinoineen tama postaus. Tuo ruokatori on varmasti tosi varikas, meillakin on mutta teilla se on etnisempi. Jerusalem on niita kaupunkeja joissa historia varmasti kulkee mukana joka askeleella.

  VastaaPoista
 17. kamelin oma parkkipaikka... lukenut juuri Samuel Agnonin novellin, käännetty hebreasta.

  VastaaPoista
 18. Mielenkiintoisia kuvia, toivottavasti pääsen joskus tänne!

  Osaatko sanoa, mitä kautta pääsee Google Album Archiveen poistamaan turhia kuvia, kun ilmeisesti blogi tulee nopeammin täyteen, jos niitä ei poista sieltäkin. Löysin sen aikaisemmin helposti, nyt en sitten millään...

  VastaaPoista
 19. No nyt löysinkin sen arkiston monen mutkan kautta... olipa vaikeaa!

  VastaaPoista
 20. Petra>kiitos; tuo tori (ja muutkin torit täällä) ihanan värikäs ,kuitenkin erilainen kuin Tel Avivin ruokatori. Monta etnistä keittiötä tosiaankin löytyy näistä toreista,ja se onkin niiden mielenkiintoinen puoli:) Jerusalem on tosiaankin täynnä historiaa, ja opin taas tällä reissulla siitä lisää.

  Hannele:hih, oma parkkipaikka kamelille;D Missäköhän kameli viettää öitään;D Agnonin kirjat ovat hyviä:)

  Marianne:toivottavasti pääset.Huh, enpäs ollutkaan ajatellut tuota kuvien poistamista Google Album Archivesta, pitääkin katsoa, Mistä sellainen löytyi?

  VastaaPoista
 21. Jeusalem näyttää aivan erilaiselta Getsemanen takaa katsottuna. Siellä en ole käynyt, paitsi Scopuksella ylhäällä. Kiitos tästä!

  VastaaPoista
 22. Katveita:totta:) Olen käynyt tuolla ylhäällä kerran aikaisemmin,mutta kauan sitten, ja olin ihan unohtanut miten hienot näkymät sieltä on. Kiva kuulla että pidit:)

  VastaaPoista
 23. Lueskelen välillä sun blogia mutta nyt pitää kommentoida , nuoruudessa asuin puoli vuotta kavereiden kanssa Jerusalemissa . Vuokrattiin asunto ja siivottiin perheiden koteja . Seurustelin yhden Israelilaisen pojan kanssa, onneksi en menny naimisiin ja jääny Israeliin mutta sinä jäit , eikö ole Suomeen yhtään ikävä ?!

  VastaaPoista
 24. Ihania kuvia. Pääsispä itsekin käymään Israelissa :)

  VastaaPoista
 25. Kakkumonsteri:kiitos:) Toivottavasti joskus pääset käymään täällä:)

  VastaaPoista
 26. Ulrika>kiva kuulla, ja kiitos kun jätit kommentin. Mielenkiintoista lukea Jerusalemin muistoistaisi:) ONhan toki välillä tosi ikävä Suomeen,etenkin kun poikani pikku perheineen asuu siellä, ja muutenkin.Mutta viihdyn niin hyvi täällä. Jerusalemissa on kiva käydä, mutta en välttämättä viihtyisi siellä jos asuisin: Tel Avivin alue on niin paljon rennompi ,ja on meri:)

  VastaaPoista
 27. Kiitos selonteosta. Mukavasti kirjoitat. Aivan kuin olisin ollut mukana. Mieli tekee lähteä käymään. Terv. Maria

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...