keskiviikko 1. joulukuuta 2021

Hyrrät

Fikassa oli jo jouluisia koristeita

Tiistaina olin sopinut amerikkalaisen ystäväni   Nancyn kanssa, että  näytän hänelle  ruotsalaisen Fika-kahvilan täällä.   Fika-kahvilapisteitä on kaupungissa 3 ,  ja halusin näyttää Nancylle sen  minkä sijainti on mielestäni paras.
Aamulla odotin bussia joka veisi minut Nancyn luokse, ja  kodin edessä olevan puiston takaosa on bussipysäkin takana. Siellä oltiin juuri desinfioimassa puistoa.   Tuo mies kiersi  desinfiointisuihkunsa kanssa koko puiston alueen. Olin joskus vähän huolissani tuosta kissojen ja koirien vuoksi, mutta minulle on vakuutettu ettei se desinfiointiaine ole niille vaaraksi. Koko koronan aikana katuja ja muita paikkoja on desinfioitu ahkeraan tahtiin.
Nyt kun tämän viikon aikana on  Hanuka-juhla , johon kuuluvat myös munkit (ja muut öljyssä paistetut herkut..) niin munkkeja on joka puolella ,  ja näin myös Fikassa,  ja niitä Nancy halusi kokeilla. Nancy oli teininä vaihto-oppilaana Ruotsissa,  ja puhuu vieläkin aika hyvin ruotsia,  ja on myös yhteydessä  Ruotsin ajan perheen kanssa. Fikan munkit eivät oikeastaan ole munkkeja,  vaan  uunissa paistettuja, pehmeitä  pullan  tapaisia,  ja taikina on maustettu kardemummalla.  Näiden pullamunkkien sisällä on tosi reilu määrä täytettä,  esim. raparperia.  Itse en näistä Fikan pullamunkeista niin välitä,   enkä munkeista muutenkaan (suomalainen possumunkki on poikkeus).
Kaikissa Fikan pisteissä on jotain niin ruotsalaista...

Melkein kaikki Fikan työntekijät ovat myös ruotsalaisia.  Tämän mukavan myyjän  Skånen murretta oli hieman vaikeampaa ymmärtää... Nuo kuvan   korvapuustit ovat kyllä tosi hyviä Fikassa, ja   kaikki kyltit ruotsiksi;D
Fikasta menimme Tel Avivin satama-alueelle, sillä halusimme nähdä  sinne hanuka-juhlan ajaksi pystytetyt suuret sevivon-hyrrät.  Sunnuntai ja etenkin maanantai   ja eilinen  tiistai olivat  harvinaisen  helteisiä,  sillä päivälämpötila kipusi hieman yli 30 asteen.  Onneksi ei kuitenkaan kosteaa  kuumuutta kuten kesällä.  Ja tänään 3 hellepäivän jälkeen asteet alenivat,  saimme aamulla  niin tarvittua sadetta,  ja  näyttää siltä että vähän aikaan ei tule yli hellerajan ylittäviä päiviä.
Siinä ne hyrrät olivatkin.   Hanuka-juhlan  sevivon-hyrrässä  on neljä sivua,  joissa jokaisessa kirjain, jotka ovat  lauseen  "suuri ihme oli täällä "  alkukirjaimet.   Tuo lause viittaa hanukan  historian tapahtumiin  Näitä suuria hyrriä pystyy myös pyörittämään, mutta ne kirjaimet puuttuvat näistä.
Ihmisten vaatteistakin huomaa että oli kuuma päivä. Ja kun tänään oli noin 10 astetta vähemmän,   sadetta mutta ei kylmää,  ihmetytti taas kun näki niin monta ihmistä talvitakissa! Oli yli 20 astetta.....Minulla oli caprihousut ja ohut puuvillapaita, sillä ei tosiaankaan ollut kylmää;D
Nancy pitkine säärineen.

22 kommenttia:

  1. En muista Jael, että olenko koskaan kysynyt, että kuinka montaa eri kieltä sinä osaat puhua?
    Ihana ruotsalainen kahvila ja ihanaa kun sait viettää aikaa ystävän kanssa. Kaunista loppuviikkoa sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi: 5 hyvin ja muutama muu sitten vähemmän hyvin, tykkään kielistä:) Tuo kahvila on tosiaankin aivan ihana, ja tosi kiva kun on tuollainen jossa tuttuja juttuja näin suomalaisellekin. Ja oli kivaa viettää aikaa Nancyn kanssa. Kaunista loppuviikkoa ja hyvää joulukuun alkua sinullekin Outi:)

      Poista
  2. Kyllä siellä ollaan perusteellisia desinfioinnin kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allu:no todellakin ollaan perusteellisia sen kanssa;D Hyvää joulukuun alkua sinullekin.

      Poista
  3. Juu vitsi kun naki tanaan porukkaa untuvatakeissaan. Minulla oli teepaita ja sen paalla han ohkanen neuletakki. Ilmankin sita olisin parjannyt. Jalkani ovat herkasti kylmat ja sen vuoksi olen siirtynyt sandaaleista kenkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anu:Se aina ihmetyttää, tänäänkin oli ihmisiä toppareissa, eikä tosiaankaan kylmää. Tänä on itse asiassa melkein täydellinen sää, kin ei ole liian kylmää eikä liian kuumaa💙

      Poista
  4. Kiva kuvasarja. Hyvin pääsi kuviesi kautta tunnelmaan mukaan. Lämmintä siellä on ja niin kesälle näyttää. Meille on satanut kunnon lumikerroksen tänne ja pakkasta on -8°C.
    Mukavaa alkanutta joulukuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susanne:Kiitos❤️Täällähän on oikeastaan aina kesä, välillä tosi kuumaa ja välillä miellyttävää, mutta pohjoisessa Israelissa voi tulla luntakin, ja joskus myös Jerusalemissakin💙Teillä on sitten jo kunnolla talvista 🌨️⛄Oikein hyvää joulukuuta sinullekin❤️🎅

      Poista
  5. Minä hieman varon jo tuota kaikkea desinfiointia, sillä sain niistä kämmeniin ihottumaa. Nyt pesen käsiä aloe vera -saippualla ja käytän saman kasvin käsivoiderra. Ihottuma on pois. Mitä kaikkea nuo ruiskutteet sisältävät, sitähän emme tiedä. Sinun blogissani on aina niin mielenkiintoista silmän ja aivojen ruokaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lissu:Liika ei olekaan hyvä, ja kyllä huolestutti että mitä siinå suihkussa on, joten kysyin. Eivät ainakaan näy puiston kissat siitä kärsineet 🐈Kiitos Lissu, tosi kiva kuulla ❤️Hyvää joulukuuta Fuerteventuraan

      Poista
  6. Ihana paikka tuo Fika ja minulle kyllä kelpaisivat ne munkitkin! Skånen murre on kyllä täysin käsittämätöntä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. SusuPetal: Fika on kyllä tosi kiva, ja onhan se mukavaa että on tuollainen paikka missä tuttuja juttuja näin suomalaisellekin. Mutta en erityisesti välitä munkeista.Ja totta, Skånen murretta on kyllä vaikeaa ymmärtää;D

      Poista
  7. Kyllä kelpaa teidän siellä, lämmössä.

    Meillä kolea menee luihin ja ytimiin ja sää vaihtelee aika lailla. Juuri nyt sataa lunta!

    Ruotsalainen korvapuusti on ihan omaa luokkaansa kyllä. Nam!

    Ihanat kuvat taas kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marianna: Kun lämpö on sellainen ettei se häiritse, eli vajaa 20 astetta, niin silloin mukavaa minullekin. Teilläkin talvi siellä, ja täällä ainakin Suomesta ja teiltä Norjastakin katsoessa ihan kesäistä.
      Totta, ja nuo Fikan korvapuustit, joita on monta erilaista, ovat kyllä tosi hyviä:)
      Kiitos Marianne:)

      Poista
  8. Houkuttelevan näköisiä korvapuusteja! En ole hirveän suuri Ruotsi-fani, mutta kiva kahvila kumminkin. :-D

    Mäkin näin muuten tänään yhden tyypin, jolla oli untuvatakki päällä. Ja lämmintä oli kuitenkin 28 astetta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu: Valo oli vähän haasteellinen tuolla, joten vähän epäselväksi jäivät korvapuustikuvat.Kännykkäkamerani kuvaa hyvin kun valo on nyvä, mutta muuten ei erityisemmmin hyvin. Fika-kahvilat ovat täällä kyllä kiva juttu, kun siellä on tuttuja juttuja, ja välillä ollut myös Fasun suklaata ja lakua.Nyt ei ollut..
      Ihan käsittämätöntä että joku laittaa untuvatakin päälle kun on hellettä,hih! Täälläkin ihmettelin kun näin niin monta sellaista lämpimänä päivänä ,D

      Poista
  9. Kivoja kuvia.
    Meillä -10 astetta ja alettiin etsimään talvitakkeja ja kenkiä.
    Yksi lapsista siirtyy talvivaatteisiin kun lämpötila laskee alle -15.
    Lauantaina oli -9 ja juuri passeli keli avantouintiin. Oli ekan kerran tänä syksynä jää. Pumppu kyllä pitää avannon auki koko talven.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wilumiina: Kiitos paljon:)
      Teillä onkin kylmä, olen ihan unohtanut miltä tuollainen pakkanen tuntuu. Tosin täällä kun on kosteampaa kylmyyttä, niin jo alle 10 plusasteen säät tuntuvat hurjan kylmiltä.Oho, taitaa tykätä kylmästä se lapsesi joka siirtyy talvivaatteisiin vasta kunnon pakkasella.
      Täällä ei voi avantouida, mutta otan kylmiä suihkuja, jotka piristävät.Hyvää viikonloppua sinulle.

      Poista
  10. Miten ihmeessä nuo hyrrät pysyvät tuossa asennossa?? Uhmaavat painovoimaa :)
    Onko siellä suomalaisia kahviloita? :) Mitähän niissä voitaisiin myydä..? Ehkä karjalanpiirakoita, kalakukkoa, mämmiä, runebergin torttuja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sartsa:Jollain tavalla ne vaan on kiinnitetty tuonne puudekkiin. Hih, juu painovoimaa uhmaavat;D Ei ole suomalaista kahvilaa,mutta on suomalaisten perustama kylä, Jad HaShmona, Jerusalemin lähellä, Tosin ruoka ei siellä kyllä suomalaista ole,ehkä joskus oli. MUtta meillä on suomalaisessa kirjastossa, joka on kerran kuussa, usein karjalanpiirakoita:) Mämmi olisi ehkä vähän vaikea juttu täällä, mutta esim. eksäni rakastaa karjalanpiirakoita, ja ne varmaan menisi muillekin kaupaksi:)

      Poista
  11. Hei Jael!
    En ole käynyt kahviloissa, enkä edes ruokakaupoissa puoleentoista vuoteen, joten en tiedä mitä ne siellä myyvät. Suurtukholmassa asuu 2,4 miljoonaa asukasta, eikä täällä ole ollut erityisiä rajoituksia. Meidän iäkkäämpien ja perussairaiden on oltava varovaisia.

    Vastikään aloitin taas käymään kaupoissa, niin eikös nyt tukholmalaiset kuulema taas ole alkaneet ostaa ruuat kotiin, kun tartunnat nousi ihan viikossa. Nyt tartuntoja on saaneet rokottamattomat lapset. Tukholmassa testitpakkauksen tuo taksi ktoiin ja taksi hakee sen laboratorioon. Mutta eilen oli niin paljon testaajia ettei testit riittäneet, taksit eikä henkilökuntakaan riittänyt.Tämä on ensimmäinen kerta kuin näin käy Tukholmassa. Noin puolet ovat rokottamattomia sairaaloissa, loput rokotteen saaneita. Viikon sisällä nousi rokotettujen tartunnat 87 %. Ei hyvältä näyttä.

    Tytär sai vilustumisen oireita maanantaina, tiistaina tuli taksi kotiin tuomaan testipakkauksen, mutta vastausta ei ole kuulunut, vaikka terveydenhoito henkilökunnan testit käsitellään mukamas heti. Tukholamssa on paljon sairaita, on koronaa, influenssaa ja vilustumissairauksia, kaikki yhtä aikaa. Kaiken kukkuraksi ei tervysdenhoito henkilökunta ole saanut kolmatta rokotetta, eikä edes ole luvassa. Pian on mennyt vuosi kun he saivat toisen rokotteensa. Tämä on käsittämätöntä.

    Itse kävin terveyskeskuksessa eilen ja sain kolmannen piikin, nyt Pfizerin rokotteen. Ensi viikolla saan influenssa- ja pneumokokkipiikin. Saa antaa vain kaksi rokotetta kerrallaan ja rokotusten välillä on oltava ainakin viikko väliä.

    Toivon että teillä on saatu pandemia taintumaan.

    Terveisin Donna

    VastaaPoista
  12. Kiva toi fika kahvila sielä :)
    Mun mielestä suomalaiset korvapuustit on parenpia :-)
    Trevlig söndag!

    VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...