keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Auta lähimmäistäsi, vaaraan joutuessa

Pari päivää sitten kajakkimelonnan Israelin mestari loukkaantui kajakin käännyttyä ympäri ja tytön jouduttua veden varaan pohjoista Tel Avivia halkovassa Yarkon-joessa. Yarkon-joki muuten on saastunut ja täynnä ties minkälaisia pöpöjä, ja ihme kyllä varoja sen puhdistamiseen ei taida olla löytynyt. Tytön jalat oli sidottu kajakkiin (en tiedä jos tämä on käytäntö kajakkimelonnassa) ja jonkun aikaa kukaan ei tehnyt mitään:tyttö oli veden alla, joukko ihmisiä seisoi joen rannalla ja kai huutelivat apua, mutta kukaan ei tehnyt mitään. Lopulta sinne tuli eräs 62-vuotias mies, joka pöpöistä ja saasteista huolimatta pulahti jokeen ja nosti tytön pinnalle. Tyttö on sairaalassa tehohoidossa tajuttomana ja vielä ei tiedetä,minkälaista vahinkoa hänelle tästä onnettomuudesta aiheutui. Jos joku olisi sinne pulahtanut aikaisemmin, olisivat vahingot ehkä olleet pienemmät.
Tänä aamuna luin sitten lehdestä että vuonna 1998 täällä säädettiin laki,joka määrää että jokainen kansalainen on velvolllinen auttamaan tai pelastamaan vaaraan joutuneen henkilön.Laki sanoo,että apua pitää heti hälyttää, tai jos mahdollista, itse osallistua pelastusoperaatioon. Laki myös määrää, että henkilö, joka kieltäytyy auttamasta vaikka sitä voisi tehdä, voidaan asettaa syytteeseen,josta rangaistuksena on ainoastaan sakko.Passiivisena olo on ikäänkuin aktiivinen rikos. Avun antanut henkilö voi vaatia avunannosta johtuneita kuluja takaisin valtiolta. Laki ei kuitenkaan ole voimassa,jos auttajalle itse koituu hengenvaaraa auttamisesta. Ehkä tämä esti onnettomuuspaikan lähellä seisonutta ihmisjoukkoa hyppäämästä jokeen. Mutta toisaalta, he eivät tehneet mitään auttaakseenkaan, vaan olivat passiivisia. Laki velvoittaa ihmiseltä solidaarisuutta vaaran uhatessa toista.

Mitenköhän itse olisin reagoinut jos olisin ollut paikalla? Joessa tyttö pää veden alla ja rannalla joukko ihmisiä, jotka voisivat hypätä jokeen pelastaakseen tytön, pöpöistä huolimatta.En osaa edes sanoa, miten olisin reagoinut.Luulen, että joen pöpöt olisivat estäneet minua hyppäämästä sinne, mutta toisaalta, en olisi voinut siellä seistä tekemättä mitään.Kaksipiippuinen juttu. Lakihan ei vaadi ketään ryhtymään sankariksi henkensä uhalla

Tapaus osoittaa myös jotain mitä on tapahtunut israelilaiselle yhteiskunnalle. Täällä ollaan aina oltu erittäin solidaarisia ,mutta ehkä sekin on nyt vähentynyt.Ennen oli selvää, että ojennetaan kättä apuun hädässä, mutta se ei ehkä enään pidäkään paikkaansa.

Miten itse reagoisit ,jos näkisit jonkun vaaratilanteessa, ja sinulla olisi mahdollisuus auttaa? Auttaisitko vai kävelisitkö pois......
Edit: 10.5 tytön tilanteessa suuri parannus, ja onneksi vanhempi mies pelasti hänet, muuten ei olisi selvinnyt!

23 kommenttia:

Sateenkaari kirjoitti...

Suomessakin on tehty koejuttuja laittamalla valeloukkaantunut makaamaan tien reunaan,ja katsotaan,mmontako autoa pysahtyy.Ja tulokset ovat olleet halyttavia. Auttamishalu ei ole korkealla Suomessakaan.Turkissa yleensa autetaan hyvin herkasti,mutta taalla taas saattaa tulla isoja virheita auttamisessa,kun ihmiset eivat osaa.Ja pekona on monella joutua syytetyksi,jos autettava kuolee.Mutta olen nahnyt tilanteita,joissa todella heti joku auttaa. Jos sinulla on painava kauppakassi,niin siihenkin monasti löytyy auttaja.Ja moneen muuhun.
tuossa kertomassasi tapauksessa oli kylla kamalaa,ettei kukaan mennyt apuun.Olisi pitanyt yhdistaa joukko,ja muodostaa kasi-kasi-ketju,jos ei muuten kukaan uskaltanut menna jokeen pelaten virran vievan.

Annie kirjoitti...

Kauheaa. Kaverini meinasi täällä Suomessa hukkua melontakurssilla, kun kajakki kääntyi ylösalaisin eikä hän päässyt heti ylös. Pitäydyn tavallisessa melonnassa...

Annie kirjoitti...

PS. Suomessa kokeiltiin juuri auttamishalua hylätyillä lastenvaunuilla, joissa itki lapsinukke (nauhurista). Vain muutama ohikulkija meni katsomaan. En tajua, mikä ihmisiä vaivaa.

Jael kirjoitti...

Sateenkaari:Kauheaa tuollainen välinpitämättömyys! Onneksi se vanhempi mies tuli paikalle;tyttö olisi muuten kuollut! Hänestä tuli sankari tahtomattaan.

Annie: Vaarallista näköjään on tuo kajakkimelominen. Tuo lastenvaunujuttu kuulostaa järkyttävältä.Kuinka ihmiset eivät pysähtyneet!

ebrufin kirjoitti...

Voi kauhistus:(

Susanne kirjoitti...

Onpa ikävä ja surullinen juttu.
Samoin ajattelen kuin sinäkin, etten tiedä miten olisin reagoinut. Arka olen, mutta olisinko voinut olla tekemättä mitään.

Nimetön kirjoitti...

Auttaisin, jos osaan. Ensiapukurssi käytynä hiljattain.

En usko, että omatunto antaisi ikinä rauhaa jos vain kävelisi pois!

kyllimarjaana kirjoitti...

Hirveä tilanne ! Totta kai apuun ja kovalla kiireellä . Joskus ihminen ei osaa heti toimia hätätilanteessa .

Susadim kirjoitti...

Juuri tuosta syystä en uskalla kajakilla mennä, vain perinteisellä kanootilla. Ihmeellistä, ettei kukaan reagoinut ja auttanut heti. Itse en voisi olla auttamatta. Olen asiaa omalla kohdallani joutunut myös miettimään, koska olen työssä joutunut vahtimaan lasten ja vammaisten uintia ja minulla on ollut leikkausten takia kielto mennä järvi tai uimahalli veteen. Mietin asian jo valmiiksi sinne mennessäni, että jos jotain tapahtuu, niin hyppään silti veteen heti.

Susa kirjoitti...

En osaa sanoa mita itse olisin tehnyt tuossa tilanteessa, nahtavasti huutanut hysteerisena.
Taytyy kylla sanoa, etta olen Suomessa huomannut sen monesti miten ihmiset eivat auta toisiaan, vaan kavelevat pois... Taalla ollaan auttavaisempia.
Minusta tuo laki Israelissa on todella hyva!

arleena kirjoitti...

Minulla on senverran uimataito ja voimat kesannolla, että saattaisi tulla kaksi autettavaa. Mutta kännykällä soittaisin välittömästi palokunnan ja ambulanssin paikalle.
Suomessa isojen asutuskeskusten alueilla apu tulisi minuuteissa.

pikkujutut kirjoitti...

Kirjoittamaton ohje (meilla taalla) on se, etta ei kannata menna ensimmaisena auttamaan. Ulkomaalaisena saattaa saada syytteen rahojen toivossa vaikka ei olisi mitaan tekemista asian kanssa.

Tosin taannoin aamulenkilla nain mopopojan kaatuvan ja jai makaamaan tielle. Juoksin laheiseen kahvilaan ja pyysin halyttamaan ambulanssin, omistaja oli sita jo tekemassakin.En jaanyt paikalle mutta omatunto oli puhtaampi.

Toivottavasti toipumista tapahtuu.

Jael kirjoitti...

Ebrufin: totta..

Susanne: Niin, vaikea sanoa miten itse reagoisi, siinä voi olla niin monta seikkaa jotka vaikuttaa.Mutta passiivinen ei voi olla..

Lepis: totta, omatunto jäisi takuulla vaivaamaan

Kyllimarjaana:Totta, joskus ihmiset menevät itse paniikkiin tuollaisessa tilanteessa

Susadim:en tiennytkään että kanootilla oli noin vaarallista, mutta tyttö oli sen lajin urheilija ja paras sellainen täällä, ja noin kuitenkin kävi. Se, että joki on saastunut varmaankin vaikutti asiaan myös mutta en tiedä hälyttivätkö he edes ambulanssia tai mitä tekivät

Susa:Totta, Suomessa monet kävelevät helposti ohi, ei ehkä haluta sekaantua.Tuosta laista en ollut tietoinen ennen, ihan hyvä olla olemassa.

Arleena: En tiedä jos ne ihmiset soittivat ambulanssin. Sairaala ei sieltä ole kauhean kaukana ja ambulanssi olisi sielläkin ollut paikalla minuuteissa.Mutta tuossa tapauksessa oli kyse enemmänkin sekunneista, koska tytön pää oli veden alla ja hän oli saanut vammoja päähän.

Pikkujutut:Ihan ymmmärrettävää ettei teillä voi tuossa tilanteessa mennä apuun jos tulos voi olla tuollainen.Hyvä että menit pyytämään apua tuon mopopojan tapauksessa, toivottavasti selvisi.

Sirokko kirjoitti...

Tuohon ei oikeastaan osaa vastata ellei ole jo sellaiseen tilanteeseen joutunut tai muuten harjaantunut toimimaan, ihminen nimittäin voi yllättävissä tilanteissä käyttäytyäkin aivan toisin kuin luulee. Minä en ainakaan vedestä lähtisi ketään pelastamaan kun olen tosi huono uimari, eri asia jos ei ole syvää.

Tuollainen laki on kyllä hyvä olemassa, mutta usein silti joutuu auttaja syytettyjen penkille, Suomessakin, siksi ihmiset eivät varmaan uskallakaan sekaantua mihinkään. Itkevään vauvaan ei Suomessa uskalla mennä koskemaan, olen kerran ruvennut hyssyttämään vaunuja tuommoisessa tapauksessa ja äidiltä sain kyllä sellaisen palautteen etten sitä toiste yritä.
Täälläkin on avunanto vähentynyt viime vuosina varsinkin agressioiden yhteydessä, kukaan ei enää mene väliin vaikka jotain päähän potkittaisi keskellä katua. Muuten kyllä saa apua aika helposti.

sarapirat kirjoitti...

det där tänker jag ofta på, hur jag själv skulle handla i en sådan situation, och hur omgivningen skulle handla om jag råkade i nöd.
när jag bodde i rotterdam hittade jag en man avsvimmad på gatan, blodig i ansiktet när jag cyklade hem mitt i natten. jag var otroligt skraj, eftersom jag var ensam, men ringde ambulans och försökte väcka honom. till slut kom polisen, och det värsta var att dom avrådde mig från att beblanda mig i en sådan situation. jag blev totalt chockad utav deras reaktion. dom tyckte att som ensam kvinna hade jag gjort bättre i att bara cykla vidare. det är ju helt bisarrt att ett så kallat skyddssystem vill lära oss att vi ska bli så rädda för våra medmänniskor att vi inte hjälper dom i nöd.

Jael kirjoitti...

Sirokko:Sitä minäkin ajattelin,että ei tiedä miten suhtautuisi, ja että siihen vaikuttavat niin monet seikat.Ja on turhauttavaa,jos auttaja joutuu syytetyn penkille avunannon vuoksi.Mutta toivoisin kuitenkin etteivät ihmiset epäröisi auttaa jos sitä tarvitaan.

Ssra: Ja just det, men det är svårt att veta hur man skulle handla sig, om man inte har varit i sådan situation.
Otroligt det där vad som hände i Rotterdam!Hur vågar man ens hjälpa någon i nöd om poliset reagerar som du skrev.

hanne virtauksesta kirjoitti...

Aivan uskomatonta???
Itse olen juuri ajatellut lähimmäisen huomioimista, auttamista, ilon jakamista...
pääsin eilen sai´raalasta sappitähystyksestä...Aika raju ja kivulias prosessi, viläkin ja leikkauksesta on kolme päivää...
Väliil kivut ovat tosi tuskaiset, eikä kipulääle auta...

Tämän kokemuksen myötä heräsin enemmän ymmärtämään ja huomaamaan toisen auttamista. Olen ennekin muka tiennyt mutta jotenkin turtunut omaan maailmaani...
Useinmiten ihmisen on koettava itse jotain suurta surua, tuskaa vasta sen jälkeen hän ymmärtää, huomaa kuinka toisen hymy, apu on tärkeää....
miksi me unohdamme lähimmäisemme?
sairaala on täynnä vanhuksia, jotka vain makaavat ja odottavat ruokaa....kukaan ei tule..

MaaMaa kirjoitti...

Mä olen aina ajatellut, että on jokaisen ihmisen velvollisuus auttaa toista, jos vain se on turvallista tehdä. Ei sitä pitäisi lakiin kirjoittaa, eikä mun mielestä saa rangaista jos ei auta (kuka on sanomaan oliko auttaminen turvallista / mahdollista siinä tilanteessa?) Mutta pitäisi olla itsestään selvää, että auttaa pitää.

Toissapäivänä oltiin kävelyllä ruokakauppaan läheisen kanaalin vartta. Sielä istuu aina tenunenäjengi ja tälläkin kertaa olivat sielä. Ohimennessä huomattiin, että yksi tenukubbe seisoo kaulaa myöten vedessä kanaalissa ja huhuilee apua. Kanaali on max. 1.5m syvä.Toinen tenu tuli meitä pyytämään kutsumaan ambulanssi, kun kaveri on hukkumassa. Me selvästi nähtiin, että tilanteessa ei ollut oikeasti mitään hätää. Kunhan kubbe vaan nousee seisomaan ja kävelee lätäköstä ylös. Jos tarttee apua, niin kavereita oli ainakin 6 siinä ympärillä! Kyllä mua vähän kolkutti, että pitääkö mun kävellä kamalaan likaiseen kanaaliin, mutta en sitä tehnyt, koska mun mielestä niiden kaverien kuulu se tehdä. Eikä oikeeta hätää ollut!

Sanoin yhdelle tenulle että mikset SINÄ auta kaveriasi? Se tenu sitten kävelikin kanaaliin (reisisyvälle) ja otti "hädässä olevaa" kädestä, autto seisomaan ja yhdessä käveli kanaalista ylös.

Jos ois ollut tosi kyseessä, niin uskon että oisin mennyt veteen, mutta oisin kyllä myös antanut niiden jo paikalla olleiden kuulla kunniansa, etteivät itse auttaneet heti alun perin vaan jäi odottamaan että joku muu auttaa...

Satu kirjoitti...

Kauhea juttu! Toivottavasti tyttö selviää!

Mielenkiintoinen kysymys tuo, mitä itse tekisi vastaavanlaisessa tilanteessa, jossa olisi mahdollisuus pelastaa jonkun henki. Mun oma toimintani riippuisi varmaan aika paljon siitä, olenko yksin paikalla vai onko siellä paljon muutakin jengiä (kuten kertomassasi tapauksessa), joiden voisi kuvitella auttavan. Ensimmäisenä en varmaankaan apuun syöksyisi. Vaikea sanoa. Toivottavasti ei tule koskaan kohdalle tilannetta, jossa tätä pitäisi oikeasti pohtia.

Jael kirjoitti...

Hanne:ensinnäkin, toivon sinulle pikaista toipumista ja vähäisiä kipuja. Jos on kokenut jotain ikävää, on paljon helpompi pistää itsensä sellaisen henkilön asemaan, joka myös sellaista kokee.

MaaMaa: Itsestäänselvyys sen pitäisikin olla,mutta kun se ei usein ole. Tuo laki oli mulle yllätys, ja en edes tietä miten hyvin täällä ihmiset tietävät sen olemassaolosta. Mutta jos joku on vaarassa, ja ihmiset seisoo vieressä tekemättä mitäään ,vaikka olisi mahdollisuus auttaa, on se kai moraalisesti väärin.
Tuossa tenugubbejen kanssa ei tainnut olla ihan oikea vaara kysessä.Onko teillä paljon sellaisia?

Hippu:Toivon minäkin että tyttö selviää, hän oli vielä tuon melonnan lisäksi erikoisen lahjakas matematiikan opiskelija. Toivottavasti ne lahjat eivät ole tuhoutuneet.
Totta, että vaikeaahan se on tietää miten itse reagoisi kun ei ole siinä tilanteessa, ja niin monet faktorit ovat sellaisia asioita, jotka vaikuttavat lopulliseen päätökseen.Ja kuten sä, toivottavasti en minäkään tuollaiseen tilanteeseen joudu...

Leena Lumi kirjoitti...

Seuraan yhtö brittisarjaa, josta opettelen alaluokan englantia tulevaisuutta varten;-) (Suomen kouluissahan opetetaan upper class English) ja siinä oli tapaus, jossa nainen putosi Irlannin mereen laivalta ja toinen vain katsoi päältä eikä tehnyt mitään. Hän pelkäsi saavansa murhasyytteen, koska ei ollut edes hälyttänyt apua. Eikö meillä tuommoisissa tapauksissa toimi vaisto, joka käskee hýppäämään ja pelastamaan.

Toisaalta ymmärrän Susannea, sillä kaduilla tapahtuu kaupungissa mitä vaan ja silloin on paras vain soittaa poliisi ja olla sekaantumatta tai joutuu itse pahoinpidellyksi. Olen laittanut puhelimeeni suoran soiton poliisille, mutta nopeammin toimii hätänumero. Minusta kukaan ei saa olla välinpitämätön.

Arjaanneli kirjoitti...

Minun kaaliini ei vaan mene, että kuinka joku voi olla auttamatta?
Miten sellainen ihminen voi seistä ja vain katsoa.
Harrastuksistani ja ammatistani johtuen olen saanut olla auttamassa. Ei siinä ole ehtinyt miettimään jotta meneekö vai ei...

MaaMaa kirjoitti...

Aivan, sillä tenulla ei ollut mitään hätää. Tietyillä alueilla täällä noita tenuja hengailee, mutta ei mitenkään hirveesti - ja yleensä ovat harmittomia. Myös katukerjäläisiä on aika paljon; muistan että olin niistä ihan kauhuissani alunperin kun tänne muutin. Nyt oon kai tottunut niihin; ojenetelevat paperikuppejaan ja narisee "change pleeeease..."