perjantai 15. toukokuuta 2009

Sotkuisia naapureita ja hieman ympäristöstä

Viikon alussa täällä vietettiin Lag BaOmer-juhlaa. Juhlaan kuuluu kokkojen sytyttely illalla siellä sun täällä ja ihmiset sitten myös grillaavat lihaa ja pitävät piknikkejä kokkojen lähellä(illalla). En voi sietää tätä juhlaa, sillä savun haju viipyy ilmassa vielä pari päivää juhlan jälkeenkin.Suljinkin kaikki ikkunat, jotta sitä savun hajua ei asuntoon pääsisi. Viime vuonna asuin pohjoisessa ja asuntoni oli vuoren rinteellä; siellä ei onneksi kukaan pystynyt mitään kokkoa sytyttämään joten kärsin siitä vähemmän. Mutta nyt asun ihan puiston laidalla, ja katsoessani ulos näin monta eri kohtaa ,jossa ihmiset grillasivat lihaa ja pitivät piknikkejä. Grillatun lihan haju leijui joka puolella ja ikkunani pysyivät visusti kiinni,ja koko homma ärsytti tosi paljon.Onko heidän pakko grillata ihan asuintalojen vieressä?Menin myöhemmin ulos koiran kanssa ja näin siellä vielä keskiyön aikaan hilpeän teinipoikajoukon, jotka jo silloin olivat aiheuttaneet aika paljon sotkua ympärilleen.Huomautinkin siitä heille ,ja lupasivat siivota jälkensä. Mutta seuraavana aamuna klo 7 näytti tältä .... Ei puhettakaan,että olisivat keränneet omat roskansa ja vieneet ne mukanaan.Puiston vieressä muuten on iso jätesäiliö;olisivat voineet kerätä ne roskansa isoihin pusseihin ja heittää ne sinne. Ärsyttävää on myös se, että pieniä kananluita löytyy sieltä täältä ja sekös vasta koiraa kiinnostaa, mutta pienet luut voivat olla vaarallisia.
Tälläinen saa minut näkemään aivan punaista. Muuten, tunti näiden kuvien oton jälkeen puisto oli putipuhdas;kaupungin työntekijät olivat sen puhdistaneet.Soitin kaupunkin puistotoimistoon sillä halusin tietää, onko grillaaminen sallittua näin lähellä asuintaloja.En päässyt kuitenkaan läpi. Kaupunki pitääkin kovin hyvää huolta puistosta;siellä siivotaan joka päivä, mutta ihmiset näköjään ajattelevat että sitä voi roskata kun se kerran kuitenkin siivotaan.

Tiistaina iltapäivällä olin pienellä retkellä ,johon pääsin naisjärjestöön kuuluvan tuttavan kautta. Menimme ensin ihan uuteen pankki-ja nostalgiamuseoon:rakennuksessa joka oli täysin restauroitu 3 vuoden ajan, varoja säästämättä. Pääosassa siellä oli kuitenkin teknologia ja vuorovaikutus, ja 2½ tuntia museossa menivät tosi kivasti.Piti ottaa sieltä kuvia mutta unohdin koko asian. Museon jälkeen koko joukko (yli 30 henkeä) kävelimme lähellä olevaan Neve Zedekin kaupunginosaan, joka on Tel Avivin ensimmäisiä asuinalueita.Ihastuttava paikka ja pitää mennä sinne joskus kameran kanssa. Siellä on Susan Dallalin tanssikeskus, josta ylläoleva kuva.Tanssikeskus on koti monelle tanssiryhmälle ja siellä on myös tanssiesityksiä.
Lähellä oli vielä vanha juna-asema, jota on restauroitu ja sen pitäisikin kohtapuolin avautua.Junaa sinne ei enään tule mutta ymmärtääkseni kulttuuriin liittyviä asioita ja ehkä ravintoloita. Tältä asema näytti 1920-luvulla

P.S. Kuvat suurenevat klikkaamalla

27 kommenttia:

juanita kirjoitti...

puisto näyttää ihan siltä kuin puistot suomessa vapun jälkeen! asuin myös ennen aika lähellä koffin puistoa ja näky siellä oli samanlainen joka viikonloppuaamu. en yleensä odota, että ympäristö olisi puhtaaksi nuoltu ja steriili, eikä epäjärjestyskään haittaa, mutta jos ihmiset eivät silkkaa välinpitämättömyyttään ole kantaneet jätteitään roskikseen, vaikka roskis olisi aivan vieressä, niin silloin näen minäkin punaista.. etenkin suomessa siivotaan niin ahkerasti, että ihmiset tosiaan näyttävät luottavan siihen, että kyllä ne joku muu pois korjaa.

tel aviv näyttää todella kauniilta kuvissasi ja olisi kiva nähdä niitä enemmänkin! se on aina hieno juttu, jos vanhat rakennukset otetaan uusiokäyttöön. kaupunkiympäristö on paljon mielenkiintoisempi, kun siinä näkyvät eri aikakerrostumat :)

Unelma kirjoitti...

Näin täällä Suomessakin. vappubrunssien jälkeen Ullanlinnanmäki oli kuin kaatopaikan esikartano. Ei olisi voinut kuvitella, että Suomen sivistynyt nuoriso oli siellä ollut kevättä vastaanottamassa. Roskalavoja oli tuotu paikalle paljon, mutta kun sinne olisi pitänyt itse roskansa kantaa.

Virpi kirjoitti...

Kauniita rakennuksia, varsinkin tuo vanha asema!

Näen todella punaista, kun joku heittää roskat maahan. Ja on varmasti inhottava haistella päiväkausia toisten grillaushajuja, jos ei itse pidä lihasta.

Mutta piknikit ja puistoissa nurmikolla istuskelu on täällä niin uutta, että tervehdin sitä ilolla. On kiva nähdä aurinkoisena päivänä nuorisoa istumassa puistoissa eväitten kanssa ja pelailemassa.

Minun nuoruudessani kyltissä luki vain ÄLÄ TALLAA NURMIKOITA ja ilkeä puistovahti ajoi lapset pois kepillä huitoen, jos erehtyi ajamaan puiston läpi pyörällä. Sekin oli kiellettyä!

Jael kirjoitti...

Juanita:taidan muistaa Helsingin ihan vaaleanpunaisten lasien lävitse näin ihan lyhyen ajanjakson (pari vuotta) jälkeen ja kuvittelin tietenkin ettei siellä näin roskata.Ihan lohdullista muistaa että roskataanhan sielläkin, olenhan minäkin vapun jälkeen kaupungissa kulkenut..;-) Puiston vieressä asuessa se kai tulee räikeämmin esille.

Tel Avivissa onkin paljon kauniita paikkoja.Pitää mennä joku päivä harjoittelemaan uuden kameran kanssa, ,ei ole oikein vielä tullut paljon sitä käytettyä..

Unelma:kai se vaan niin on, olin vain unohtanut! Ärsyttävää kun omia roskiaan ei korjata kun on vielä roskasäiliökin vieressä! Mä joskus noukin ihan muiden roskia tuollla puistossa aamulla aikaisin koiraa ulkoiluttaessa, ärsyttävät ne roskat!

Jael kirjoitti...

Katriina: tuosta vanhasta juna asemasta tulikin nätti, se oli vuosikausia ihan rähjäinen rakennus.
Muistan minäkin ne kamalat säännöt kun ei saanut nurmikkoa tallata..Ja mustakin on kivaa kun ihmiset istuu puistossa ja pitää piknikkejä,ja niin tässä puistossa onkin usein viikonloppuisin, mutta tämä oli illalla myöhään ja se savu oli todella runsasta ja olisi kaikki tullut sisälle jollen olisi ikkunoita sulkenut.

Johki kirjoitti...

Heh, tuo roskakuva näyttää niin "kotoisalta". Kairossa on tuollaista ja jotkut paikat vielä pahempiakin. Tämähän on sitä kuuluisaa kulttuurieroa, mutta silti jään joskus miettimään että miten ihmeessä ihmiset kykenevät asumaan toisinaan suurenkin roskamäärän ympäröimänä- joskus roskat ovat isossa lätäkössä ja voi sitä hajua kesähelteillä. Ja syrjemmällä tai maaseudulla voi vielä joku kuollut elikkokin maata siellä roskien seassa.

Susadim kirjoitti...

Voi kyllä täälläkin roskataan ja se onkin asia, joka harmittaa joka ikinen päivä. Juuri oli yleiset siivoustalkoot ja taas on ympäristö täynnä roskia. Naapurin kakarat on kyllä saaneet kuunnellakin meuhkaamistani...ei vaan taida auttaa, varsinkin kun myös aikuiset näyttävän viskelevän roskia miten sattuu. Ai että ärsyttääääääääää!

Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua Yaelian!

Rita A kirjoitti...

Aargh, karsea sotku puistossa. Minulle ei tulisi mieleenkään heittää edes purkkapaperia puistoon tai kadulle. Sen verran hyvin olen itseni kasvattanut!

Olen lukenut jostain että palamisesta tulee ilmaan haitallisia hiukkasia joita hengitämme. Olisipa hyvä tietää tarkemmin noista grillauksistakin...

Allu kirjoitti...

Noin ne meilläkin jättää aina roskat minne tahansa ja katukivessä on enemmän purkkaläikkiä kuin kiveä.

Sateenkaari kirjoitti...

On se kumma,etta se roska on niin kamalan vaikeaa laittaa ulkona roskikseen.Eihan kukaan kotonakaan heita roskia ympari asuntoa.No,joku kyllakin. Taalla Antalyassa on katujen ja puistojen roskaaminen aika aljon vahentynyt sen jalkeen,kun siita alettiin lain voimalla sakottamaan.Eihan sita asia hyvin valvota,mutta ihmiset pelkaavat,etta roskan heittaessaan sattuu joku virkamies nakemaan.Mutta vahankin keskustan ulkopuolella nakee tata roskausta viela aika paljon.

Jael kirjoitti...

Johki: Onneksi tuo sotku siivottiin heti. Huh,tuollaista mitä teillä on, kuulostaa aika vaaralliselta.Ne lätäkötkin vetävät puoleensa itikoita ja muuta epämiellyttävää.

Susadim:mukavaa viikonloppua sinullekin.Nuoret tuossa puistossa sotkee aika paljon,mutta joskus isommatkin.

Rita:ihan sama juttu, en heitä roskia luontoon. Ja sitten ärsyttää jos muut niin tekevät. Palamisesta voikin tulla pahoja myrkkyjä , jos siellä vääriä juttuja poltetaan,mutta tuskin lihasta sellaista tulee.

Allu: Ei täällä kaikkialla näin sotketa. Onneksi...

Sateenkaari: Ihan hyvä että sakotetaan siitä roskaamisesta, ehkä täälläkin , en tiedä,mutta se valvominen on se ongelma, ei millään kaupungilla varmaan ole resursseja sellaiseen kokoaikaiseen valvomiseen. Ja täälläkin se riippuu alueesta;viime vuonna asuessani pohjoisessa , ei näkynyt siellä roskan roskaa, ihmiset siellä eivät heittäneet roskia maahan mutta tässä mun lähistöllä nyt tekevät niin:-(

Nurkkalintu kirjoitti...

On se sitten niin mukavaa, kun ihmiset osaavat roskata tuohon tyyliin. Suomessakin. Homma vaatii määrättyä psyykettä.

Hieno juna-asema.

Olinkin taas unohtanut! Lämpiminä kesäiltoina tympäisee rutosti joka suunnalta leijuva savun haju. Grillauksen tuoksu menettelee, mutta se savu, se savu.... :(

Mukavaa viikonloppua! :)

Jael kirjoitti...

Nurkkalintu> Jeps, kurjaa tuo roskaaminen ja myös se savun haju.Täälläkin heti kun alkoivat ilmat lämmetä.
Mukavaa viikonloppua sinnekin!

arleena kirjoitti...

Siellä näyttää jakarandapuu kukkivan parasta aikaa.
Kyllä nuo ulkoilmajuhlat tuottavat aina roskaa ympärilleen. Täälläkin esim Vapun jälkeen kestää monta päivää putsata paikkoja. Grillaus ei Suomessa ole sallittua, meillä ostetaan syötävät grillistä tmv.

Noista retkikohteesi kuvista tuli mukava fiilis, rakennusten tuuli toi mieleen kouluajan historiatunnit.
Jotain vanhaa ja arvokasta niistä välittyy.

arleena kirjoitti...

Korjaus: toiseksi viimeinen lause , tuuli pitää olla tyyli.

Pitäisi oikolukea mitä kirjoittaa ennekuin näpsäyttää lähetä painiketta.

Satu kirjoitti...

Ihania paikkoja ja kuvia! Tuli tosi nostalginen olo noista viimeisistä kuvista! :-)

Tuo roskaaminen on kyllä tosi ikävää, ja se osataan täällä Intiassa todella lahjakkaasti. Keskellä asutusaluetta saattaa olla joku "kaatopaikka", johon kaikki dumppaavat roskansa ja josta eläimet käyvät sitten syömässä kaiken syötäväksi kelpaavan, mitä löytävät. Itse en edelleenkään osaa heittää maahan edes paperinpalaa ja yleensä kaikki roskat täytyy kuljettaa kotiin asti, koska mitään virallisia roskiksia täällä näkee hyvin harvoin.

Leena Lumi kirjoitti...

"Ei saa talloa nurmikoita, ei saa syöttää apinoita..."ja koska kaikki kiellettiin, me hippiajan nuoret tietysti kapinoitiin vastaan ja tehtiin kaikkea kiellettyä.

Hieno rakennus tuo valkoinen, koko plaza näyttää upealta, tuli ihan jännä tunne, semmoinen dejà-vu...

Kiintoisaa nähdä tuo asemarakennus ennen ja jälkeen.

Jael kirjoitti...

Arleena: Tuo jakarandapuu oli vielä täynnä kukkia alkuviikolla,nyt on suurin osa kukista pudonnut maahan. Olen aivan varma, että tuolla puistossa ei saisi oikeastaan grillata kun se on niin lähellä asuintaloja, mutta kuka sitä valvoo ja varmaankin kukaan ei siitä välitä...
Rakennusten tyyli on minustakin kaunis,ikkunat erityisesti.Täältä löytyy paljonkin tuollaisia.

Hippu: Täällä kyllä on jokapuolella ihan kiitettävästi roskalaatikoita, joten jos haluaa olla roskaamatta ei sen pitäisi olla ongelma.Joillain se roskaaminen vaan on korvien välissä...

Leena: onneksi niitä nurmikoita saakin nyt tallata, mutta olisi vielä kiva jos ei roskia sinne heitettäisi.Kun tosiaankin asuin viime vuonna pohjoisessa, oli se kaupunki tosi puhdas eikä roskia kukaan heittänyt maahan.Ihmettelinkin miten siellä oli näin ja täällä taas toisin.
Tuo rakennus tanssikeskuksessa on tosi hyvän näköinen.Tuossa on vain osa siitä.Pitää mennä kameran kanssa sinne uudestaan,heti kun tämä kamala kuumuus loppuu.Nyt on luvattu tiistaihin asti ihan kamalaa kuumuutta, silloin ei jaksa missään liikkua..

Elegia kirjoitti...

No nyt taisikin löytyä yksi universaali piirre kaikille kulttuureille: Nimittäin roskaaminen!

Pahalta näyttää tuo puisto tosiaan! Itse kävin viime keväänä koulun päättäjäisjuhlien jälkeisenä aamuna fillaroimassa kaupungilla. Hietsu ja Finlandiapuisto näyttivät siltä kuin siellä olisi räjäytetty roskapommi - tai parikin.

Itse olen aika radikaali tässä asiassa - nimittäin kannattaisin Suomeen lakia, joka mahdollistaisi roskaamisesta sakottamisen.

Jael kirjoitti...

Elegia;Kommenttien perusteella tosiaankin näyttää olevan ihan universaali ilmiö tämä roskaaminen.
Et ole yhtään mitenkään radikaali tuossa asiassa mielestäni,minäkin kannattaisin sellaista lakia, mutta eikös siitä ole jo joku sellainen laki olemassa?

Elegia kirjoitti...

Ei ainakaan Suomessa ole sellaista lakia, Yaelian. Juuri vapun alla oli Helsingin roskaisuudesta taas puhetta, mutta esim. Vihreiden Pekka Sauri ei kannattanut ajatusta ajaa roskaamissakkoa. Minusta olisi mielenkiintoista kuulla, miksi siitä ei olla halukkaita sakottamaan.

Se nyt ei ainakaan ole kenenkään yksityisyydestä pois. Toisaalta se voisi olla aika turha laki, koska ei sitä kuitenkaan ehdittäisi valvoa. Vähän sama kuin autojen hands free -pakkolaki.

-S- kirjoitti...

Mullakin tuli ihan vappu mieleen. Mutta hei...sàhàn olit vaan liian aamuvirkku. Jos olisit mennyt tuntia myòhemmin niin olisitkin ollut iloinen hyvin kàyttàytyvistà pojista jotka tekivàt kuten pyysit eli siivosivat jàlkensà lopetettuaan grillailunsa :D
Mukavaa viikonloppua :D

Jael kirjoitti...

Elegia> Taitaakin olla juuri se valvominen se ongelma, ja sama sen laita kai täälläkin. Mutta kyllä pitäisi olla sellainen laki,ja jos lainvalvoja saa kiinni itse teosta, niin voidaan sakottaa.

-S-:Jeps, aamuvirkku ja jos olisinkin tullut myöhemmin en olisi nähnyt noita roskia.Mutta mä näenkin tuon näkymän olohuoneen ikkunoista.......niin että roskatkin näkyi jo ennen kuin menin ulos.

Sirokko kirjoitti...

Tooooosi ärsyttävää silloin kun roskaa on paljon ja äkkiäkös sitä kertyy. Siellä sentään siivotaan.. Täällä vähän kaupungissa yritetään mutta heti kun pääsee kaupungista ulos niin jokainen kuoppa ja syvänne, tienvieri ja pusikko on kaatopaikka ja niitä ei kukaan korjaa koskaan pois. Ihastele siinä sitten luontoa. Vaikea ottaa valokuvaakin niin ettei joku roskakasa siihen aina eksyisi..

Jael kirjoitti...

Sirokko:Joo ärsyttävää! Täällä onneksi siivotaan mutta aina välillä on lakkoja niin silloin kertyy roskakasojakin. Ja meidänkin talon roskasäiliö on ulkona,ja usein ihmiset eivät viitsi niitä luukkuja sulkea.Sitten kun sen avaa niin sieltä saattaa kissa loikata melkein päälle....

MaaMaa kirjoitti...

Kamalaa roskausta! Mäkään en voi ymmärtää, miten kukaan kehtaa jättää tuollaista jälkeensä!!

Dublin on monilta paikoin todella roskaista ja ihmiset heittää ihan estoitta mitä vaan maahan. Pulloa, muovipusseja, ruokapapereita, vanhoja vaatteita, jopa huonekaluja ja kodinkoneita "dumpataan" teiden varsille, jotta ei tartte maksaa kaatopaikkamaksuja.
Mä en pysty edes esim. omenan kotaa heittämään maahan, vaikka se olisi ihan ympäristöystävällistä!

Kaikkein kamalinta on kun on nättejä puistoja ja aukioita ja kanaalien varsia, jotka on kuin kaatopaikat. Niillä olisi ihana oleskella ja nautiskella, jos muutkin niitä vain arvostaisi...

Busissa kerran vanhempi mies pudotti käytetyt bussilippunsa taskustansa lattialle ihan mun vieressä. Ei edes yrittänyt piilotella. Mä nostin ne ylös ja annoin takas miehelle, sanoin että "taisit pudottaa nämä". Äijä oli hetken vähän äimänä, kunnes laitto ne takas taskuunsa ... mutta pudotti ne uudelleen lattialle kun astui bussista ulos. Ai että mua suututti!!!

Jael kirjoitti...

MaaMaa:joo tosi ärsyttävää tuollainen ajattelematon roskaaminen.
Mä huomaan näiden kommenttien myötä että taitaa tämä roskaaminen vain olla ihan universaali ilmiö.Ja joka paikassa on siistempiä ja vähemmän siistejä alueita. Onneksi täällä sentään siivotaan tosi nopeasti nuo roskat pois, mutta sen ei pitäisi olla se pointti vaan että jokainen ymmmärtää olla likaamatta julkisia alueita ja kantaa omat roskansa roskikseen.Tuo puisto on vielä tosi täynnä roskiksia, niin en voi ymmärtää että on niin kauhean vaikeaa sinne niitä roskia heittää!
Hyvä juttu tuo kun annoit sille miehelle ne heitetyt liput takaisin ja mäkin olisin nähnyt melkein punaista kun se heitti ne uudelleen lattialle! Perhanan äijä!