tiistai 26. toukokuuta 2009

Ympäristösuojelukoulutus loppui tänään..

Joskus joulukuussa kirjoitin ympäristösuojeluskoulutuksesta,jossa olen ollut mukana.
Tänään oli sitten viimeinen päivä:-( Esittelimme projektejamme ja kävimme parissa kiinnostavassa paikassa.Ylläoleva kuva on kuvattu kallion päällä olevasta kahvilaravintolasta, jossa söimme lounaan.Meri oli taas niin uskomattoman turkoosin värinen!
Kävimme sähkövoimalan omistamassa paikassa, joka syntyi siten,että 90-luvulla sinne oli tarkoitus rakentaa huvila-alue (kuka hullu haluaa asua sähkövoimalaitoksen vieressä....).Sähkölaitoksessa pelättiin, että tulevat asukkaat valittaisivat koko ajan kaikista laitoksen toimista, joten sähkölaitos ostikin alueen itselleen. Alue siistittiin ja siellä toimii vierailukeskus. Alue tunnetaan myös merimetsojen talvehtimisalueena.Alueen takana on tämä joki, joka tässä kuvassa näkyy likaisenvärisenä, sillä vesi on saastunutta. Ennen joki haisi todella pahalle,mutta hajua ei enään tuntunut,joten jonkinlaista puhdistumista on tässä käynnissä. Joen puhdistaminen muuten kestää 25 vuotta,eli jos jo puhdistunutta jokea saastutetaan, on monien vuosien työ mennyt hukkaan.Joen varrella on eukalyptuspuita.
Jokea on katkaistu keskeltä rakentamalla betoniseinä pohjaan asti. Kuten kuvasta huomaa, joen puhdas puoli on aivan erivärinen kuin likainen puoli. Joen puhtaassa puolessa näkyi valtavasti pienen pienistä kaloista koostuvia laumoja.Sähkölaitos on kunnostanut joen tämän puolen, joka johtaa mereen,joka näkyy tässä kuvassa. Vasemmalla puolella on puisto,sekin sähkölaitoksen teettämä.
Oikealla puolella näkyvät sähkövoimalaitoksen piiput.Tämä laitos tuottaa 40% maan sähköntarpeesta. Rinteelle on istutettu paljon kaunista kasvistoa. Kurssi oli ihan hyvä, mutta olisi saanut jatkua.Kerran kuussa tapahtuva koulutus oli ehkä hieman liian pintapuolista, mutta tarkoituksena oli antaa kurssilaisille jonkinlaiset työkalut jatkoa varten. Mukavaa oli myös tutustua sen parissa toimiviin ihmisiin eri puolilta maata. Ensi viikolla järjestämme täällä lähelläni olevassa keskuksessa kierrätysmessut;se on minun ja toisen kurssilla olevan henkilön projekti.Saapa nähdä,miten paljon yleisöä sinne saamme...

31 kommenttia:

Sooloilija kirjoitti...

Olet puuhakas kun olet vielä järjestämässä kierrätysmessujakin, hieno juttu! Asia on varmasti mieluinen ja siksi varmaan kiva toteuttaakin.
Nämä ovat tärkeitä asioita ja saavat toivottavasti ihmiset ajattelemaan asioita.

Susadim kirjoitti...

Mitä kierrätysmessuilla tulee olemaan? Olen utelias enkä malta odottaa mahdollista tulevaa postausta sieltä :)

Jael kirjoitti...

Sooloilija: Kiitos:-) Ihan kiva järjestää, mutta aina ei yhteistyö keskuksen ja meidän välillä toimi niinkuin pitäisi, mutta toivottavasti sitten menee hyvin ensi viikolla..

Susadim. Kierrätysmessuilla ovat mukana tämä keskus, missä käyn joogaamassa ja jonka kautta menin koulutukseen, sekä naistenjärjestö,joka on vieressä. Sinne on tarkoitus tulla kaikenlaista kierrätykseen liittyvää ja olen yrittänyt saada myös vihreitä järjestöjä mukaan vaikka jakamaan materiaalia ja informoimaan, mutta taisimme olla vähän liian myöhään liikkeellä, emme saaneet oikein ketään sellaista pöytää pystyttämään. Teen siitä sitten ensi viikolla postauksen...

Annie kirjoitti...

Mielenkiintoinen tuo jokiesimerkki. Liittyykö tämä koulutus siis jotenkin työhösi? Hienoa, että olet aktiivinen tälläkin saralla.

Rita A kirjoitti...

Sinulla on todella hyvät ja elämänläheiset harrastukset ja kiinnostuksen kohteet, ja oikeasti teet jotain asioitten hyväksu etkä ainoastaan selitä kahvikupin ääressä että "jonkun pitäisi tehdä..." ja "on se kauheaa kun..." jne jne.

Luonto, eläimet, kanssaihmiset - niistä minäkin välitän. Onnea ja energiaa hankkeillesi! Hurraa aktivismi :)

aimarii kirjoitti...

Toivotan myös onnistunutta kierrätysmessuhanketta!
Olet ihastuttavan aikaansaapa ja energinen ihminne.

Allu kirjoitti...

Ihanan turkoosi väri meressä.
Meillä lajitellaan roskat neljään roskikseen, mutta en ole aivan varma mitä niille sitten tapahtuu. Biojätteet kyllä kompostoivat ja siitä tulee multaa, mutta lajittelevatkohan tosiaan muovit sun muut, sitä joskus epäilen.

Unelma kirjoitti...

Menestystä kierrätyspäivällesi.

Jael kirjoitti...

Annie: Ihan harrastuspohjaista on tämä kiinnostus ja myös koulutus.

Rita:kiitos sanoistasi! Ja hurraa aktivismi tosiaan!

Aimarii:kiitos! Laitan sitten postauksen tänne siitä.

Allu: Tuo Välimeren väri on kyllä niin kaunis!Täällä vain harvoissa paikoissa on mahdollisuus lajitella myös biojäte kuten teillä ja Helsigissä (muusta Suomesta en tiedä..)Totuushan on ,että lajittelu on hyvin hyvin kallista kunnille/kaupungeille, mutta hyvin suunniteltuna kai pitkällä tähtäimellä tulee kannattavemmaksi.

Jael kirjoitti...

Unelma:kiitos:-)

Nimetön kirjoitti...

Kiitos taas kiertomatkasta kanssasi...oli melkein kuin olisin istunut jossain opastetulla kierroksella;D

Susa kirjoitti...

Onnittelut Yaelian, sait opinnot lapi! :)

Meri on tosiaan uskomattoman kaunis turkoosi!

BLOGitse kirjoitti...

nostan hattua! hienoa kun toimit!
toivottavasti kierratyspaivasta tulee menestys!
terveiset jumppapallon paalta kirjoittava... :)

Jael kirjoitti...

Marke:Kiva kun kierros miellytti:-)

Susa:tuo meren väri on tosiaankin ihana! Ja nuo opinnot tosiaankin oli vain 6 kokonaista päivää kerran kuussa puolen vuoden aikana...Olis saanut olla enemmänkin!

BLOGitse:-) Tollaista jumppapalloa olen minäkin miettinyt jo kauan, onko hyvä?

BLOGitse kirjoitti...

jaa onko jumppapallo hyva? ON!!!
Tama on itse asiassa miehen, osti stadista kun kaytiin. Nyt mun taytyy ostaa uus hanelle...han kun jumppaa aamuisin mun pienemmalla pallolla...(selka kun meni niin pallojumppa on tosi hyva ja pehmea valine) Ei ole hartiat kipeat ja kummasti saa vyotaro ja beba kyytia kun tassa voi samalla vemputtaa kun kirjoittaa...Suosittelen kaikille!
Mies osti taman pallon Anttilasta, edullisempi kuin jossain sporttikaupassa mista ostin pojalle oman...

Jael kirjoitti...

BLOGitse>Hyvä tietää ,taidankin lähitulevaisuudessa hankkia tuollaisen myös!

juanita kirjoitti...

hieno nähdä, että puhdistoimista on todella ollut hyötyä joen tapauksessa ja että niillä on vaikutusta, vaikka aikaa veisikin! surettaa kun saa lukea jatkuvasti uutisia itämeren huonosta kunnosta. teidän yksityishenkilöiden lisäksi kunnioitettavaa myös sähkölaitokselta, että ovat ottaneet osaa ympäristötoimintaan, ei aina ihan itsestäänselvä juttu kuitenkaan.. onnea myös teidän kierrätysmessuhankkeelle!! :)

Jael kirjoitti...

Juanita:Olisi kiva nähdä että koko joki olisi ihan puhdas, mutta se ei niin yksinkertaista ole ja monet tahot sitä ja muitakin likaavat ja sitten selittävät sen tapahtuneen "vahingossa"....Sääli että Itämerikään ei ole puhdas kuten sen pitäisi olla! Joo, onkin hyvä että sähkölaitos panostaa myös ympäristöön ja yhteiskuntaan lähialueellaan. Ja kiitos!

arleena kirjoitti...

Ympäristösuojelukoulutus ei olisi pahitteeksi meikäläiselläkään. Kaikki muuttuu ja uhkat kasvavat, tietoa ei ole koskaan liikaa.
Kaunis meri ja mukava virkistysalue virran rannoilla.

Onnea kierrätystapahtumaan. Meilläkin voisivat kirpparit ottaa kierrätyksen enemmän teemakseen eli nfoa mitä kaikkea vanhasta saa aikaan ja mihin siitä on vielä käytettäväksi.

Nurkkalintu kirjoitti...

Silmät lepäävät taivaan sinessä ja meren turkoosissa.
Pidän peukkuja kierrätysmessuille!:)

kyllimarjaana kirjoitti...

Kylläpä olet aktiivinen ! Ja tuo meren turkoosi väri on hämmästyttävä .
Tuohon kierrätys juttuun ... Minäkin harrastan kierrätystä , nimittäin tein ulkoportaisiin kaiteet entisistä vasikkakarsinoiden aidoista ja mielestäni tuli hyvät , ym .
Kiitos kun kysyit missä olen kun ei kuulu mitään . Täällä ja hyvässä kunnossa . Paljon , paljon työtä ja touhua . Lähiaikoina laitan taas kuvia .

Leena Lumi kirjoitti...

Jael, minä ohjaan tänne sun blogiin nyt ystäväni, joka on opiskellut ympäristöalaa ja on kierrätyksen kruunaamaton kuningatar. Minäkin kierrätän kaiken mahdollisen.

Jael kirjoitti...

Arleena:Jonkinlainen ympäristökoulutus oliskin ihan kaikille hyödyllinen juttu!Tuo meri on kaunis ja puistokin oli tosi kaunis vaikkei sitä tullutkaan kuvattua.
Yksi kurssikavereista oli taiteilija, joka käyttää vain kierrätysmateriaalia töissään. Ihan uskomattomia juttuja onkin tehnyt, eikä vain taidetta, vaan jokapäiväiseen käyttöön.

Nurkkalintu:Kiitos:-)

Kyllimarjaana:Kiva kun susta kuului taas. Voisitko ehkä laittaa kuvat niistä kaiteista, olisi kiva nähdä!

Leena:tuohan on hyvä juttu:-)

Satu kirjoitti...

Valtavan mielenkiintoinen postaus! Kauheaa, miten kauan tuon joen puhdistaminen kestää. Saastuttaminen on niin helppoa, mutta se puhdistaminen ei olekaan... Panee kyllä vähän miettimään.

Aktiivisuutesi on ihailtavaa, ja onnea sinne kierrätysmessuille! :-)

Huikaisevan sinisiä kuvia!

Hannele kirjoitti...

Kaunis meri (monihan saa asua sähkövoimalaitoksen vieressä... lehmiä näkee pelloilla niitten voimalaitosten alla usein).

Jael kirjoitti...

Hippu;Mäkin olin ihan yllättynyt kuullessani miten kauan kestää saastuneen joen puhdistaminen ja miten helposti se voi uudestaan saastua ja koko homma mennä hukkaan, pistää ajattelemaan.

Hannele: En mä ainakaan haluiaisi ihan sähkövoimalaitoksen vieressä asua.....

Sateenkaari kirjoitti...

Ymparistönsuojelu ja kierratys,siina kaksi erittain tarkeaa asiaa jokaiselle ja joka maapallon kolkkaan.Työ talla saralla ei helppoa ole,ja saadaanko valmiiksi koskaan.Mutta se on työta,joka kannattaa,ja jota kannattaa yllapitaa.Olet mukana arvokkaassa asiassa.

Jael kirjoitti...

Sateenkaari>vaikkei yksi ihminen paljon voi tehdäkään, mutta pienikin panos tässä asiassa on hyväksi, toivottavasti!

Sirokko kirjoitti...

Katkaistu keskeltä siis poikkisuunnassa vai, vähän kuin pato.. uskomaton ero joka tapauksessa eri puolilla, ja kauan kestää puhdistua. Olen monta kertaa miettinyt että onneksi täällä ei ole järviä, olisivat varmaan kipanneet ne täyteen roskia. Nytkin mereen uitetaan vaikka mitä jätettä sillä uskolla että meri puhdistaa itse itsensä. Se usko on tosi vankka, pitäisi olla ihan näkyvää jätettä ennen kuin kukaan uskoisi saastuneeksi.

Jael kirjoitti...

Sirokko>just niin, katkaistu kuin pato. Siellä selitettiin kyllä miksi koko jokea ei voi puhdistaa, liittyi jotenkuten siihen että jossain kohtaa sitä kuitenkin saastutetaan.
Huh,tuohan on paha juttu että teillä Välimereen kipataan roskia;siitä merestä pitäisi pitää hyvää huolta...

Elegia kirjoitti...

Sinä olet kyllä todella puuhakas ja tästä voimme me muutkin (tai ainakin minä) oppia, että harrastuksia on monenlaisia. Tällainen oppimisharrastus kiinnostaisi minuakin.

Ja kuvat ovat todella upeita, suorastaan satumaisia!