tiistai 22. elokuuta 2017

Kaktuksien keskellä

Kaktusviikunat ovat nyt täynnä hedelmiä. Huomasin että osa oli jopa piikittömiä ,ja
nappasin yhden,mutta nämä eivät ole niin hyviä maultaan.
Kotini lähellä olevasta kaktuspuistosta olen kirjoittanut tänne blogiin muutaman kerran, mutten ollut pitkään aikaan käynyt siellä, vaikka se on parin sadan metrin päästä kotoa.   Yleensä puisto on ollut auki aamupäivisin, ja  sulkenut ovensa 3 ,tai kahdelta.  Puisto on ollut auki myös viikonloppuisin , mutta päiväsaikaan.  Muutama päivä sitten ulkoilutin illalla Bambia,  ja kävelin  puiston ohi. Huomasin että siellä oli ihmisiä,  ja juoksinkin heti puiston toiselle puolelle,  jossa puiston pääportti.  Sain kuulla että puisto onkin nyt toistaiseksi auki 17-21, mahtavaa, sillä kesän kuumuudessa illat ovat parempia tuolla kiertelyyn. Oli jo pimeää , mutta päätin tulla seuraavana päivänä , eli eilen,  kamerani kanssa puistoon.
Hassua ettei missään ole ollut ylhäällä että puisto on nyt auki iltaisin.  Minäkin huomasin sen ihan sattumalta, mutta postasin siitä heti kaupungin foorumisivustolle. Eilen illalla taisin olla melkein ainoa vierailija puistossa....
Puiston kaktuskokoelma on todella suuri. Aloeita on useita kymmeniä; tässä Aloe ferox.  Kaktuksien lisäksi puistossa on myös erämaan kasveja.  Keväällä kun kävin täällä viimeksi,  pikavisiitilla, iso osa kaktuksista kukki, mutta nyt ei yksikään niistä kukkinut.
Etsin Aloe veraa tutusta paikasta, mutten löytänyt. Tällainen aloe oli aika lähellä. Aloeita, etupäässä Aloe arborescens-aloeta, on myös puiston porttien ulkopuolella,  sekä kodin edessä olevassa puistossa, ja kun saan jonkun haavan,  käyn ottamassa yhden palasen niistä....
Jotkut puiston kaktuksista  ja erämaan kasvista ovat valtavan kokoisia.
Eri puolilla puistoa on erilaisia kasveja.
Puistossa on myös kiva kurkistaa edessä olevan talon parvekkeille. Tähän taloonhan lisättiin parvekkeet vasta viime vuonna, ja täytyy sanoa että heillä on kyllä aika hieno näkymä.
Puistossa on kivoja pieniä nurkkauksia .
Tämä kaktus ilmoittaa selkeästi ettei siihen kannata koskea:D 
Tässä on Calotropis procera, jota myös Sodoman omenaksi kutsutaan.  Kun hedelmää koskettaa , se tuntuu pehmeältä pussukalta, mutta hedelmän sisus on myrkyllinen. 
Tässä vasemmalla näkyy tuo Sodoman omena paremmmin. En ollut aiemmin nähnyt hedelmää; en kai ole ollut puistossa juuri tähän aikaan vuodesta.
Puiston lintutaloa oli myös pakko mennä katsomaan. Lintutalossa oli aiemmin vain  lovebirds-eli kaijasia, mutta nyt siellä näkyi olevan muitakin värikkäitä lintuja. kuten undulaatteja.
Oli myös yksi vähän isompi lintu.
Paljon näkyi flirttailevia pariskuntia. Eksälläni on täällä omassa puutarhassaan myös lintutarha, jossa undulaatteja ja kanarianlintuja. Näiden touhujahan voisi katsella vaikka koko illan.
Puisto on nyt auki iltaisin, koska sinne löydettiin henkilö vahtimaan puistoa. Mitä ystävällisin puistovahti puhui hepreaa vahvalla korostuksella , jonka arvelin olevan peräisin farsin kielestä ennenkuin  hän kertoi olevansa Azerbaidzanista. Tuon korostuksen vuoksi oletan hänen kuuluvan vuoristojuutalaisiin.  Kysyin saako ottaa kuvan , ja hän sanoi että kun on tämä aluspaita päällä,  mutta sanoin höpsistä, täällähän on niin kuuma.  

13 kommenttia:

EstherH. kirjoitti...

Oikein kiva puisto,tykkäisin kyllä mennä itsekin! Joten kiitos postauksesta. Käytän myös Aloe Veraa omissa lääkeellisisssä tarpeissa,se on kätevä kasvi!
Tuo mies on kuin mun yksi naapuri, sillä on aina vain aluspaita oli sitten kylmä tai kuuma :)

Jael kirjoitti...

Esther Helmiä:tosi kiva puisto onkin,ja onnekseni ihan lähellä,tuolla on eri vuodenaikoina kiva tehdä tutkimusmatkoja. Minä poimin sen Aloe Arborescensin lehtiä,on kuulemma Aloe veraa tehokkaampi,mutta koska geeliä niissä vähemmän niin ei ole yhtä kaupallinen. Hih, naapurisi ei sitten kärsi kuumasta tai kylmästä;D

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Siis aivan ihana paikka. Kaktuksissa on sitä jotain. Varmasti ainoita kasveja, joita olen onnistunut pitämään elossa.
Ihanaa tiistai-iltaa Jael <3

Satu kirjoitti...

Ihana paikka! Jos tuommoinen olisi minun kotini lähellä, kävisin siellä varmasti aika usein. Jokin kumma kaktuksissa vain viehättää. :-)

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Ihana puisto! Tykkään kaktuksista..:)

Rita A kirjoitti...

Kauniin värisiä ja muotoisia lintuja 💚❤️💜💛

Kaktukset kiehtovat mieltä ! Tykkään erityisesti noista läpsykkäkaktuksista 🙂

Luin kauan sitten Valittujen palojen artikkelin autiomaan runsaasta) kasvilllisuudesta ja se avasi silmät näkemään miten kuivuudessakin viheriöi ja kukoistaa.

Ansku BCN kirjoitti...

Onpas kivan näköinen paikka! Meilläkin on täällä Barcelonassa kaktuspuisto, mutta en ole siellä koskaan käynyt. Taas yksi niitä paikkoja, jonne menoa on tullut lykättyä ihan liian kauan...

Eeviregina kirjoitti...

Onpa kiinnostava kaktuspuisto, ja näyttääkin aika isolta, luulin sitä pienemmäksi. Olisi kiva käyntikohde tuokin.Pari kertaa olen Ein Gedin laajassa kaktuspuistossa kierrellyt. Todella upeat näkymät jonkun parvekkeelta...
Kaktusviikunoita olen kuvannut paljon Afrikassa, mm. Namibiassa, mutta en ole koskaan maistanut niitä.

Jael kirjoitti...

Outi>Tosi ihana paikka onkin. Kaktukset ovat aika kiehtovia kasveja. Minulla on kerran ollut kaktus,en muista miten sen kävi,mutta eksäni on kova kasvattamaan kaktuksia. Mukavaa keskiviikkoiltaa Outi:)

Satu: On, ja niin kiva että tuollainen on ihan lähellä:) Nuo kaktukset ovat kyllä jänniä, ja nyt aloin ajatella että pitäisi mennä uudestaan tuonne,ehkä keräämään noita viikunakaktuksia, vaikka eivät mitenkään makeita olekaan,mutta niistä saisi keitettyä niin kauniin väristä mehua...

Hannele:Kaktukset ovat kyllä kiehtovia, ja puisto on tosi ihana:)

Rita: Huomasin vasta jälkeenpäin ettei niitä kaijoja (lovebirds) tuolla enään olekaan , vaan nyt on undulaatteja ja tuo yksi iso. Mutta nämä laulavat kauniimmin kuin ne entiset;D Hih,läpsykkäkaktukset. Paitsi se piikikäs... Luonto on kyllä ihmeellinen kun kasveja kasvaa erämaassakin:)

Ansku: Tosi kiva puisto tuo. Ehdottomasti sinne sitten, ja kirjoittamaan siitä teidän kaktuspuistosta. Jään odottamaan kuvia ja tekstiä sieltä...

Eeviregina: Tuo on keskikokoinen puisto, ei iso eikä pieni. Tosi kiva käyntikohde onkin. Ein Gedin kaktuspuistossa en ole käynyt mutta olen kuulllut siitä. Etkö ole täällä koskaan maistanut kaktushedelmiä? Niissä viljellyissähän ei ole piikkejä. Perussa oli kaiken värisiä kaktusviikunahedelmiä,ja naisia kaduilla myymässä niitä.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Kaktuskin on kaunis, vaikka ei ole tullut ajatelleeksi sitä ensimmäisenä, kun miettii kauniita kukkia:). Ihme, ettei siellä useampi ollut kiertelemässä. Luulisi, että väkeä riittäisi joka puistoon.

Nimetön kirjoitti...

Hieno kaktuspuisto! Minä tykkään kovasti kaktuksista ja orkideoista. Ne ovat aika vaatimattoman näköisiä ilman kukkia ja kukkiessaan huikean kauniita.

Jael kirjoitti...

Paluumuuttajatar: Kaktukset ovatkin tosi nättejä kukkiessaan,mutta aika kiehtovia muutenkin:) Tuosta ilta-aukioloajasta on niin huonosti informoitu etteivät ihmiset yksinkertaisesti tiedä sen olevan silloin auki.NIinpä lähetin kuvat ja tiedot muutamiin kaupungin sivustoihin,ja kuulemma nyt on ollut iltaisin enemmän kävijöitä.

Luimupupu:tosi hieno puisto onkin:) Kaktukset ovat hienoja,itse en sellaisia välttämättä kotiini halua, mutta kiva mennä tuonne ihailemaan.Orkideat sen sijaan ovat ihania,mutta olen onnistunut kerran tappamaan yhden;D

Johanna - Omamaamansikka blogi kirjoitti...

Kauniit ovat kaktukset. Niissä on sellaista kolhoa ja jylhää kauneutta. Kävimme usein katsomassa kaktuspuutarhaa San Diegon Balboa parkissa. Joissakin on kyllä aika hurjat piikit.

Toivottavasti sulla viilenee! Meillä on ollut jo pari viileämpää päivää ja olen aivan innoissani.