maanantai 7. elokuuta 2017

Luonnon ihmeitä

Tänään esittelen teille eukalyptuspuun, sillä nyt on se aika jolloin eukapyptus pudottaa  vanhaa kuortaan.  Kodin viereisessä puistossa on muutama suuri eukalyptuspuu, ja muistan kuinka innostunut olin  kun ensimmäistä kertaa huomasin näitä irronneita puun kuoria.  Eukalyptuspuut ovat kotoisin Australiasta , ja niillä on syvät juuret, joilla se imee vettä syvältä maaperästä,  Tämä onkin syy miksi eukalyptuspuita päätyi tänne; niitä tuotiin tänne kuivattamaan suo-alueita,  jotka viime vuosisadan alussa olivat malaria-alueita. Sen jälkeen eukalyptuspuut ovat levinneet ehkä vähän liikaakin, ja kun joku aika sitten kaadettin eukalyptuspuita eräältä alueelta , siitä ärähtivät mehiläiskasvattajat.  Eukalyptuspuut ovat tärkeitä mehiläisten hunajatuotannolle, sillä tietyt eukalyptuslajikkeet kukkivat lähes vuoden ympäri.
Kerran vuodessa, kesän loppupuolella, eukalyptukset vaihtavat nahkansa eli vanha puunkuori irtautuu rungosta , ja putoaa maahan.  Australiassa  alkuperäiset asukkaat tekevät taidetta näistä kuorista. 
Kosketin suurta kuorenpalaa, joka vielä oli kiinni puun rungossa  , ja se irtosi ja jäi käteeni.. Kuva ei ehkä ole niin selkeä koska otin kuvat puhelimellani ,jonka kamera ei ole erityisen tarkka.
Ylhäältä puu oli jo lähes kuoriutunut.
Läheltä katsottuna puun uusi pinta näyttää tältä, Ensi vuonna  tämäkin on vanhaa kuorta.
Puiston edessä on leveä tie,  ja sen  takana alue, joka vielä joitakin kuukausia sitten oli luonnontilassa.   Siellä oli 5-6 suurta eukalyptuspuuta, ja kun siellä muutama kuukausi sitten alkoi suuri rakennusprojekti, hieman pelkäsin puiden puolesta. Suurin osa niistä kuitenkin jätettiin, ja niiden ympärille on rakennettu aita  niitä suojaamaan. Puut jouduttiin myös parturoimaan kunnolla jotta ne eivät olisi rakentamisen tiellä, mutta pääasia että puut säilytettiin.


14 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Kiitos kuvista ja tietoiskusta, Jael! Siis kuoriutuvatko kaikki eukalyptuspuut kerran vuodessa? Toisaalta jänskää ja toisaalta vähän ällöttävää, kun tuosta tulee ihan mieleen käärmeiden nahan luonti. :-)

Jael kirjoitti...

Satu;en tiedä kuoriutuvatko kaikki lajikkeet, mutta näköjään suurin osa niistä. Täällä Israelissa on kai 2 tai 3 lajiketta. . Minusta on aika hauskaa nähdä miten puu luo nahkansa, jeps, vähän kuin käärme;D

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Jännästi kuoriutuu tuo puu. Ja arvaa, aloin tietenkin heti ajatella Australian koaloita, koska eivätkös se syö eukalyptyspuun lehtiä.

Jael kirjoitti...

Katja: taisi ollakin niin että koalat syövät noita lehtiä, minä taas olen kuivannut niitä ja jauhanut jauheeksi, ja laittanut esim.jalkakylvyn sekaan. Niistä lehdistähän saadaan sitä eukalyptusöljyä.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Hyötykäytetäänkö sitä kuorta vai mitä? Onpas erikoista tuokin. Aina sitä oppii jotakin.

Rita A kirjoitti...

Tosi mukava tietoisku 🙂 Eukalyptus on miellyttävä aromi yskänkarkeissakin.
Suomessa on yksi eukalyptuskarkki jonka muistan jo lapsuudesta.
Puun lehdistä ilmeisesti se maku peräisin...

lepis kirjoitti...

Jännä konsti eucalyptyksella säilyä hengissä kaiken maailman öttiäisiltä! Kaunista tuo kuori on, niin vanha kuin uusi.

SusuPetal kirjoitti...

Onpa mielenkiintoinen puu, käärmeen tavoin luo nahkansa.

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Olipas jännä juttu. Luulin ekasta kuvasta, että puu tekee kuolemaa..:)

Allu kirjoitti...

Koala vaan puuttuu.

PiipeA kirjoitti...

Sehän luo "nahkansa" kuin käärme! Tuota en tiennytkään enkä sitkään, että eukalyptuspuita tuotiin malariasoita kuivaamaan. Mielenkiintoista!

Marianna kirjoitti...

Rodoksella näitä kutsutaan hauskasti myös turisteiksi.....valkoisia, kurkottelevat kohden aurinkoa ja luovat nahkansa :)

Kaunis puu!

Jael kirjoitti...

Paluumuuttajatar: ainakin Australian aborginaalit tekevät niistä taidetta . Minäkin otin alussa kuoria, suoristin polttamalla ja yritin maalailla,mutta oli vähän vaikeaa maalailla niiden päällä,eivät ole kovin vahvoja.

Rita:kiva että tykkäsit:) Minäkin muistan ne eukalyptuskarkit,ja Vicksin voide jota laitettiin kuumaan veteen ja piti hengitellä sitä höyryä;siinäkin taisi olla eukalpytusta. Juu puun lehdissä on se eukalyptusöljy, saispa sitä kotikonstein laitettua.

Lepis:eikös olekin:) Tuota ennen en tiennyt että puut tekevät tuollaista. Ja kaunista se onkin.Olin ajatellut kerätä ainakin yhden palan niistä maahan pudonneista, mutta ne oli tänään siivottu pois puun alta.

SusuPetal_ Aika hassua tosiaankin ,mutta kuoren mukanva putoavat myös kaikki ötökät ja loiseläjät:)

Hannele: Melkeinpä luulis niin ellei tietäisi miksi se tekee noin.

Allu:no kissoja joskus näkee oksilla;D

Piipe:tosiaankin kuin käärme,aina tähän aikaan vuodesta:) Täällä pohjoisessa, Hulan laakso,oli suoaluetta ,josta levisi malaria.

Marianna: Hih,pitkäaikaist turistit tosiaankin;D Kauniita ja erikoisia puita:)

Hannele på Hisingen kirjoitti...

eucalyptys on kaunis