maanantai 28. elokuuta 2017

Puu raukat

Viime viikon torstaina kuulin jo tosi aikaisin sähkösahan ääniä kodin viereisestä puistosta. Lähdin kohti Tel Avivia,  ja ajattelin että he poistavat vain sellaiset vähän ohuemmat  oksat  jotka helposti rikkoutuvat loppusyksyllä tai talvella, kun on kovia tuulia.  Kun iltapäivällä tulin kotiin  ja vein Bambin ulos, huomasin että puita oli kynitty tosi rumasti. Tässä kuvassa näkyy taaempana olevan sinisen hahmon takana jakarandapuu, jolle on jätetty vain yläpuolella oleva osa.
Kaikki puiston isot puut saivat saman pahan kohtelun. En kyllä ymmärrä puiden hoidosta,  mutta eikö tämä teidänkin mielestä ole täysin liioiteltua? Puiden paksut  ,vuosia kasvaneet oksat on leikattu pois, ja vain puiden yläosat  ovat jäljellä. Tuntui tosi pahalta, ja varjoa mitä niin tarvitaan täällä, on tietenkin nyt paljon vähemmän.  Tuon katkomishomman tekivät kaupungin alihankkijan työntekijät, ja olen miettinyt pitäisikö minun lähettää kuvia puista kaupungille ja kysyä että oliko tällainen massiivinen katkominen tarkoituksellista...
Loppuviikko oli ahdistavan kuumankostea,  ja kuitenkin päätin mennä Saronan puistoalueeelle, mutta olin unohtanut ettei sinne kannata mennä niinkauan kuin lapset ovat vielä kesälomalla. Kouluvuosi alkaa tällä viikolla eli syyskuun 1. päivänä. 
Puiston kupeessa olevaan ruokahalliin ei päässyt ruokahallin  pääsisäänkäynnin kautta,  koska viereen ollaan rakentamassa 2 uutta tornirakennusta.   Takana näkyy  Tel Avivin suurin rakennusprojekti, entisen tukkutorin alueella, joka  alkaa olla jo aika valmis: kauppakeskus ollut siellä keväästä lähtien ja muutama ravintolakin.
Kuumalla kaipaa jotain viilentävää, ja tämä halpiskahvilaketju Cofizzin jugurttiannos myslillä ja taatelisiirapilla on hyvä sellaiseen,  ja on vielä  edullinen (noin 1.5 eur).
Ja nyt iltapäivällä tapoin vahingossa tämän pikkuisen levyvarvasgekkon.  Näin että jotain vilisti aukinaisen ikkunan  alla olevan sohvan tyynyn alta,  ja luulin sitä ötökäksi, joten otin kengän käteen ja pamautin sillä tätä pikkuista. Tuli paha mieli, sillä pidän liskoista , sammakoista ja myrkyttömistä käärmeistä. Tämä oli vain 1.5 sentin mittainen, eli ihan pikkunen. 

14 kommenttia:

EstherH. kirjoitti...

Taitaa olla erilainen näkemys puiden hoidosta, tai ehkä sitä ei ole ollenkaan. Ikävää jos ei ole. Mutta varjoa siellä varmasti kaipaa, en tiedä tottuisinko itse siihen kuumuuteen mitä siellä on kun täälläkin on kestämistä välillä.
Liskoressu, mutta ethän voinut tietää ja noita ei niin kivoja ötököitäkin siellä on ihan varmasti. Mukavaa viikkoa! :)

Jael kirjoitti...

Esther:en ole ennen nähnyt näin rajua puiden katkomista,joten vähän mietin että tietääkö kaupunki edes mitä alihankkijan työntekijät tekevät, Ottivat varmaan talteen polttopuita talveksi.... Varjo on tosi tärkeää täällä kuumuuden vuoksi.ja nyt on vähemmän varjoa tuon katkomisen vuoksi. Liskoressu tosiaankin,mutta luulin sitä tosiaankin ällöttäväksi koppakuoriaiseksi;D Kiitos,,mukavaa viikkoa sinullekin:)

PiipeA kirjoitti...

No kieltämättä tuli aika rajunnäköinen parturointi puille. Kannattaisi varmaan kysellä perään, oliko tämä tarkoitus.

Näin eri lämpötiloissa sitä elellään: meillä tänään nippanappa +10 astetta, mutta ei sentään satanut. Loppuviikoksi on luvassa lämpimämpää, peräti +19 astetta.
ps. Puoliso miettii kuumeisesti, lähteäkö keväällä Israeliin tutun matkaporukan kanssa vai ei. Mielelläni minäkin sinne matkustaisin, mutta en voi lähteä uudesta työpaikasta kovin pitkäksi aikaa. Ensi viikolla joudun ottamaan päivän palkatonta, kun lähden ystävän kanssa Lontooseen. Matkan olin tilannut jo ennen kuin tiesin vaihtavani työmaata.

Hyvää alkanutta viikkoa Sinulle! :)

Jael kirjoitti...

Piipe: todellakin raju parturointi, ja ne alihankkijamiehet eivät oikein tainneet tietää miten puita käsitellään. Olen jo parin päivän ajan aikonut ottaa puista kuvia, ja aina unohtuu puhelin kotiin,mutta huomenna yritän muistaa, ja lähettää kuvia ja kyselyn kapungin aplikaation kautta kaupungille.
Teillä onkin viileää, minulle sopisi nuo asteet nyt:) AIka hassua että kesäiset lämpötilat tulevat sitten syksyn tullessa. Muistan että 2 vuotta sitten syksyllä oli tosi lämmintä,olin marraskuussa Helsingissä eikä kyllä ollut kylmää. Hieman hankalaa lähteä tosiaankin kun on uusi työpaikka,mutta kiva että pääset Lontooseen;oikein mukavaa matkaa sinne:)

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Minä en kyllä mahtuisi pienenkään liskon kanssa samaan huusholliin. En vain ehkä olisi uskaltanut mäjäyttää sitä? Ehkä ne puut sitten uusivat. Ymmärtääkseni joitakin lajeja leikataan tosi isosti?

Jael kirjoitti...

Paluumuuttajatar: Minua ei lisko häiritse, ja jo kuvittelin että ottaisin tuollaisen lemmikiksi,mutta kun selvisi että sen ruokavalio on matoja ja ötököitä, niin ei ehkä... Puihinhan tulee uutta kasvua,mutta kun leikkasivat paksuja oksia,joissa jo monta vuosikerrosta. Sellaisten oksien uudelleen kasvamiseen menee vuosia.

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Aika hurjan näköisesti nuo puut on kyllä leikattu. Ainahan kannattaa kysyä, oliko tosiaan tarkoitus leikellä niitä noin paljon. Eihän noita hommia varmaan kukaan kontrolloi.
Mukavaa viikkoa sinulle Jael <3

anumorchy kirjoitti...

Juu meillakin pain on puita runneltu tosi kovakatisesti. Samoin toimiston viereisessa puistikossa. Ihan pahaa tekee.
Liskot on sopoja. Tanne ylakerroksiin niita ei eksy. Edellisessa asunnossa niita pyydystin kasin ja vein pihalle kun isanta ei halua liskojen kanssa asuntoaan jakaa.

Unelma kirjoitti...

Kyllähän nuo puut nyt vähän rujoilta näyttävät. Täällä meilläkin kylällä ollut kiistaa kadunvarren lehtikuusista. Pelätään niiden vanhuuttaan kaatuvan kokonaan tai osittain. En tiedä kuka oli antanut käskyn karsia kaikki alaoksat pois. Yleisön osastossa joku sitten kirjoittikin, että meilläkin on nyt oma palmukuja. Rumalta ne puut näyttivätkin ja tänä kesänä runkoihin on tullut uusia versoja oikein tiheään. Mielenkiinnolla seuraamme mitä näille puille lopulta tehdään.

Melissa kirjoitti...

Mikä ihana gekko <3 Meikäläinen haluaisi terraarioelukoita mutta mies haraa vastaan. Olen saanut kyllä myöntävän vastauksen liskoille. Käärmeitä, hämähäkkejä ja skorppareita ei kuulemma tänne tule :(

Jael kirjoitti...

Outi>tänään iltapäivällä kun vein Bambin ulos muistinkin ottaa puhelimen mukaan,ja otin muutaman kuvan rujoista puista. Lähetin ne puhelimessa olevan kaupungin aplikaation välityksellä kaupungille,ja toivottavasti ei ehkä ensi kerralla ihan näin rajusti leikata puita.Samoin sinulle oikein hyvää viikkoa ja mukavia elokuun viimeisiä päiviä:)

Anu:en kyllä ymmärrä miksi niitä pitää leikata noin rajusti, aika pianhan kasvaa uutta kasvua mutta sellaisia ihan ohuita oksia.Minustakin liskot ovat söpöjä,ja harmi että vahingossa tapoin tuon pikkuisen,olisin voinut vaikka hoitaa sitä kunnes olisi vähän kasvanut.Hih, ihan niin ylös kuin teille eivät takuulla jaksa kiivetä;D Tsemppiä teidän puille.Oliskohan täällä ollut sama juttu,koskivat vain vanhoihin suuriin puihin mutta nuoremmat jätettiin rauhaan.


Unelma: tosi rujoja ovat nyt nuo puut,harmi.Tulee niihin sitten sitä kasvustoa,mutta ei tuollaisia paksuja oksia kuten oli. Harmi niitä teidän puitanne siellä,olisko ollut sama juttu täällä kun leikkasivat vain vanhoja isoja puita, ja nuoremmat jätettiin rauhaan.

Nelli:eikös olekin ihana:) Kiva jos teille tulee lisko,niiden touhuja on kiva seurata. Minua kyllä harmittaa että tapoin tuon,vahingossa tietenkin, oli niin pieni ja suloinen.

Unknown kirjoitti...

Enpä minäkään tiedä puiden hoidosta mitään, mutta onpa hölmösti leikattu!

Rita A kirjoitti...

Joskus on niin että radikaali leikkaus on puun parhaaksi. Toivotaan kovasti että asiantuntijat olivat tuon leikkauspäätöksen takana ja että vuoden kuluttua alkaa näkyä onnistuminen. Luin juuri uutisen meidän lähiseudulta, isoon pätkäksi leikattuun vaahteraan on ilmestynyt vesoja. Joku kuuluisa vaahtera Pihlajistossa - vai oliko Pihlajamäessä?

Liskon listimisestä tuli varmaan huono olo... Minäkään en helpolla tapa, ellen sitten pelästy ja reagoi vaistomaisesti. Meillä on kotilollisia etanoita joissakin kukkapenkeissä. Olen istutuslapioitten avulla vienyt niitä roskikseen kun en muuta saa tehdyksi.

Johanna - Omamaamansikka blogi kirjoitti...

Näyttäähän tuo aika rajulta käsittelyltä! Tosiaankin, voi puuparkoja. Mulle tulee ainoastaan mieleen, että puiden kunto on todettu sellaiseksi että kohta alkaa tulla oksia alas ja on haluttu välttää onnettomuuksia.

Herkullisen näköinen jätskiannos. En ole koskaan maistanut taatelisiirappia. Niin paljon on maistamattomia asioita.

Meillä on ollut muutama viileämpi yö. Olen nukkunut paljon paremmin, uni on syvää. Vaikka ilmastointi öisin onkin ollut päällä, niin heräilen aina kun se on ollut hetken aikaa pois päältä. Toivotaan, että teilläkin viilenee.