maanantai 25. toukokuuta 2009

Kuvia kävelyreitin varrelta

Tapasin tänään iltapäivällä Maryn, parisen kuukautta sitten tapaamani viehättävän vanhemman naisen, joka asuu puoli vuotta täällä ja puoli vuotta Yhdysvalloissa.Mary on syntynyt täällä,mutta elänyt suurimman osan elämästään Yhdysvalloissa.Viime vuonna Mary jäi leskeksi amerikkalaisen miehensä kuoltua. Tapasimme mammografiajonossa, ja meillä synkkasi heti, ikäerosta huolimatta.Maryssa on jotain viehättävän lapsenomaista.Ensi kuussa hän palaa Amerikan-kotiinsa ja tulee takaisin vasta marraskuussa.Tulee ikävä näitä meidän tapaamisiamme. Tänään tapasimme Israelin kansallisrunoilijan, Haim Nahman Bialikin kotitalon edessä. Sitä ennen huomasin kuitenkin ylläolevan fiikuspuun, jolla on ihan mahtava runko. Sehän on kuin taideteos, mutta luonnon muovaama!
Kansallisrunoilijan koti on jo vuosia ollut museona, ja se restauroitiin kunnolla parisen vuotta sitten.Talo on ulkoapäin todella ihastuttava;pidän erityisesti ikkunoista ja tuosta parvekkeenomaisesta suljetusta jutusta yläkerroksessa.

Ikkuna miellytti kovasti.Tuollaiset minäkin ottaisin jos voisin....
Ikkunan takaa kurkisti joku lapsi;museossa oli suuri lapsilauma vierailemassa.
Emme menneet museoon vaan kurkkasimme vain aulaan.Otettuani kuvan portaikosta,jossa näkyy runoilijan ja hänen vaimonsa suuret valokuvat;tultiin minulle sanomaan että kuvaaminen on siellä kiellettyä....
Talon puutarhasta näkyy Tel Avivin vanha,nyt remontissa oleva, kaupungintalo. Nykyinen kaupungintalo on ruma laatikko, mutta tämä vanha on kaunis. Asuin 80-luvulla ihan lähellä tätä aluetta ja tämä kaupungintalo oli jokapäiväisen reitin varrella viedessäni poikaani päivähoitoon.

Vanhan kaupungintalon oikealla puolella on tuo oikeassa kulmassa oleva rakennus,jossa myös on kaikenlaisia kivoja yksityiskohtia. Talon alakerroksessa pitää kotiaan Kaupunkipuu niminen yhdistys.Yhdistys järjestää permakulttuuri-kursseja sekä kaikenlaista ekologista toimintaa.
Kuvien pitäisi suurentua klikkaamalla.

27 kommenttia:

  1. Vau, tuo fiikuspuu on todellakin upea taideteos! Mieletön runko!
    Harmi, että Mary lahtee pitkäksi aikaa pois - mutta kohtalolla on tapana järjestää asiat niin, että varmasti tapaatte vielä: sattumalta tai sovitusti :)

    Upita rakennuksia kuvissa!

    VastaaPoista
  2. Ihania tuollaiset uudet yllättävät tuttavuudet! Museo näyttää hienolta näin eteisestä kurkistettuna... :) ja luukulliset ikkunat on aina niin viehättäviä.

    VastaaPoista
  3. Hienoja kuvia. Minäkin usein ystävystyn vähän vanhempien ihmisten kanssa, mutta toisaalta ystäviä on kaikista ikäluokista, joten kyllä se persoona taitaa olla tärkein.

    VastaaPoista
  4. Ihania, pyöreäreunaisia rakennuksia.
    Ja tuo puun runko on tosi jännän näköinen, semmoinen, jota pitää pysähtyä katsomaan..

    Minustakin olisi kenties mukava elää niin, että voisin asua puolet vuodesta muualla ja toisen puolen Suomessa. Eihän sitä koskaan tiedä mitä elämä tuo vielä tullessaan.

    VastaaPoista
  5. MaaMaa:Tuo puu on tosiaankin mahtava.Kuvasin sen vain yhdeltä puolelta, mutta joka puoli oli mielenkiintoinen.Kyllä me vielä nähdään Maryn kanssa, sitten ensi talvena. Ja onhan aina sähköpostit jne...

    Susadim:-) Mä olen joskus aikoinaan ollut tuossa museossa, ennen remonttia,nyt se on hienompi.Ja nuo ikkunat onkin tosi ihania.

    Annie.Niinhän se, eli persoona on se tärkeä ,eikä ikä.Olemme vaan ihan eri sukupolvea mutta sillä ei ole mitään väliä.

    Sooloilija: Tel Avivissa on hurjasti tosi ihania vanhempia taloja. Minäkin mielelläni asuisin kuin Mary, eli täällä talven ja sitten koko kesän ja osan syksyä vielä Suomessa.

    VastaaPoista
  6. Noita fiikuksen ilmajuuria olen jossain nähnyt, taisi olla Kaliforniassa.
    Hienon kuvan sait otettua siellä talossa.

    VastaaPoista
  7. Nuo kadut, nuo kadut.Nautin kavelyista siella aina kun oli siistia, kivoja pihoja, taloja jne..

    Museokin nayttaa kivalta.

    VastaaPoista
  8. fikus trädens rötter är så vackra. måste alltid klappa lite på trädstammarna när jag promenerar i tel aviv..

    VastaaPoista
  9. Mukava kaupunkikierros.
    Pidän tuosta rakennustyylistä, joka on säilynyt kauan ja siitä pidetään edelleen hyvää huolta, kait.

    Ihana runko puussa, hauskasti kiertynyt.

    VastaaPoista
  10. Huikean kauniita rakennuksia! Ja tuo fiikuspuun runko on kuin tekemällä tehty, en ole kyllä ennen tuommoista nähnyt! Hauska tuo ikkunasta kurkistava lapsi. :-)

    Joskus tapaa semmoisia ihmisiä, joiden kanssa synkkaa heti. Minäkin olen tavannut täällä Intiassa yhden intialaisnaisen, jonka kanssa olin välittömästi samalla aaltopituudella - kaikista kulttuurieroista huolimatta :-) Se on kyllä mukava tunne! Mutta harmi, että Mary on nyt lähdössä noin pitkäksi aikaa pois. Mutta aika kuluu yleensä yllättävän nopeasti.

    VastaaPoista
  11. Allu:siis ilmajuuriksi kutsutaan, hyvä tietää.Nyt muistin että olen tuon tapaisia mutta paksumpia runkoja nähnyt myös Coral Cablessa, Miamissa.

    Pikkujutut:Totta, ihania katuja ja paljon muuttunut keskustassa parempaan suuntaan vielä siitä kun viimeksi täällä kävelit....;-)

    Sara: Den här fikusträden är nog otroligt snygg.Måste klappa på den nästa gång jag går förbi där....

    Arleena:-) Tuo rakennustyyli onkin kaunis.Viime vuosina on paljon vanhempia rakennuksia restauroitu kauniisti.

    Hippu: tuo puu on tosiaankin omalaatuinen!
    Kiva onkin tavata ihmisiä jotka on samalla aaltopituudella:-)

    VastaaPoista
  12. Mahtava tuo puunrunko!
    Kivoja kuvia olet ottanut.

    Puhutteko Maryn kanssa englantia vai hepreaa? Mullakin on muutama vanhempi ystava, heilta olen oppinut paljon elamanviisauksia. Ja monista asioista heille on helpompi puhua, koska "they've been there". :)

    VastaaPoista
  13. Susa:Mary puhuu sellaista heprean ja englannin sekoitusta, ja joskus puhumme vain englantia tai sitten vain hepreaa. Joo, heilta oppiikin paljon viisauksia:-)

    VastaaPoista
  14. Todella vaikuttava asunto oli Haim Nahman Bialikilla. Minäkin pidin ikkunoista, siitä ulokkeesta ja sitten kauniisti kaartuvasta portaikosta.

    Vanhat rakennukset kertovat, jos niitä kuuntelee. Veronassa koskettelin 2000 vuotta vanhan ja KÄYTÖSSÄ OLEVAN talon seiniä. Krakova olisi kiinnostava matkakohde ihan rakennusten takia. Seiniin on muurattu aukot juutalaisten rukouskääröille etc.

    Ystävyydessä ei ikä merkitse mitään!

    VastaaPoista
  15. Leena: Ulkoa oli tosi kaunis, sisältä näin tuon portaikon, ja pöydän, jossa maksettiin sisäänpääsy.Lattioissa oli eri osissa erilaisia kauniita lattialaattoja, mutta en päässytkään niitä kuvaamaan.
    Krakova oliskin varmaan mielenkiintoinen matkakohde. Ja ei ikä todellakaan merkitse mitään, paitsi ehkä joskus jossain pienemmissä asioissa.

    VastaaPoista
  16. (joo, kuvaaminen kiellettyä,
    sillä he haluavat myydä kirjoja ja kuvia)

    VastaaPoista
  17. Hannele>sitä se varmaan onkin...

    VastaaPoista
  18. Upean naköinen puu. Jotkut puulajit keraavat ymparilleen myös loiskasvia juuineen.Ovat hyvin mielenkiintoisen naköisia.
    Varmaan tuo museo on kaunis myös sisalta.Aivan liian vahan tulee kaytya museoissa.

    VastaaPoista
  19. Oih, mikà puu :D Eikò jànnà kuinka niinkin oudoissa paikoissa tekee hyvià tuttavuuksia, kuten siellà "sairaalan" jonossa....minàkin olen nàin saanut yhden ystàvàn. Normaalistihan me suomalaiset olemme "jonoissa" hiljaa, mutta ei se ihan aina niin mene :D

    VastaaPoista
  20. Kiva nähdä kuvia ympäristöstäsi!

    Luulisin, että näin tänään täällä niitä kauniita puita millainen näkyy olkkarisi ikkunasta :)

    VastaaPoista
  21. Ai ne olikin ilmajuuria tuossa puussa. Meillä näkee tuollaisia runkoja, mutta ympärille on kietoutunut yleensä muratti, enpä ole tullut katselleeksi fiikusten runkoja tuolta kannalta, pitääkin tutkailla vähän tarkemmin.
    Kauniita rakennuksia siellä ja museon ikkunat on todella ihastuttavat, portaikossa jo ihan kirkollista vaikutusta.

    VastaaPoista
  22. Nayttaa mielenkiintoiselta tuo Bialikin talo. En ole koskaan kaynyt sisalla, oletko sina?
    Taytyisi poiketa siella joskus, kun on muutenkin harrastettu viime aikoina kotimaan matkailua.

    VastaaPoista
  23. Sateenkaari:jännästi oli muotoutuneet nuo juuret puun ympärille; olen myös nähnyt sellaisia puita joissa loiskasveja, nekin ovat olleet jännän näköisiä.Museosta näin vain osan , eli aulan ja portaikon.

    -S-:-)Joo mitä oudoimmissa paikoissa voi tavata kivoja ihmisiä.Mä en välttämättä aina ole hiljaa jonoissa.....vaikka en täkäläisiin verrattuna mikään äänekäs olekaan...;-)

    Mizyena:-) Mä ajattelinkin että teilläkin on niitä jakarandoja, ne kun on levittäytyneet vähän kaikkialle missä on tarpeeksi lämmintä.

    Sirokko: Olisi kiva nähdä kuvia niistä teidän puista!Kauniita rakennuksia näkyy Tel Avivin vanhassa keskustassa, jossa monta suojeltua rakennusta, joita on restauroitu/restauroidaan.Mua vähän hätkähdytti siellä portaikossa se vahva punainen väri!

    Anumorchy: Bialikin talo on tosi kaunis ulkopuolelta, sisältä näin vain aulan ja portaikon, en mennyt itse taloon, joka on täysin restauroitu ja varmaan tosi kaunis.Olin aikoinaan pojan ollessa ihan pieni kun asuttiin lähellä;en oikein muista mitä siellä oli,mutta sen jälkeenhän siellä oli tuo remontti.Suosittelen, se on kaunis ja koko drom Tel Aviv on kävelylenkin arvoinen. Ja jos sillä alueella olette, niin suosittelen Montefiore kadulla olevaa Mazzarine-kahvilaa; ei vaan kahvin ja ihanien macaroonsien takia vaan sen vuoksi miltä siellä näyttää sisällä.....

    VastaaPoista
  24. Vaikka mitä kaunista ja kivaa täällä kuvissasi on. Todella mielenkiintoinen ja kaunis kävelyreitti.

    VastaaPoista
  25. Ihania kuvia!! Mieli tekisi lämpöön....

    VastaaPoista
  26. Kati:Kiitos:-) Mutta eikös teillä jo ole aika lämmintä....

    VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...