tiistai 6. lokakuuta 2009

Druusileipää ja kangaskierros

Druusileipa Poikkesin tänään taas torilla,ja sen vieressä oleville kaduilla.Tiistaisin ja perjantaisin siellä on aina käsityöläistori, ja druusinaiset tekevät siellä täytettyä druusileipää. Druusit ovat Israelissa, Libanonissa ,Syyriassa ja Jordaniassa elävä arabiankielinen uskonryhmä,joista voi lukea suomeksi enemmän täällä. Jo vuosien ajan he ovat tiistaisin ja perjantaisin pystyttäneet telttansa samaan paikkaan tekemään tätä leipäänsä. Sain valokuvata sillä ehdolla,että ostin yhden leivän…..Tässä ylemmässä kuvassa leipä on jo valmis, ja siihen levitetään labane jugurttijuustoa, zaatar-maustetta, yrtti-sipuliseosta ja oliiviöljyä,jonka jälkeen se käännetään rullalle.

Druusileipa 2 Tässä nainen “kaulii” taikinaa käsillään.Vuosien kokemuksen ansiosta hänen liikkeensä ovat salamannopeat, ja leipä on kädenkäänteessä valmis paistettavaksi.

taboun

Taboun 2

DLeipä paistetaan tällaisessa taboun-jutussa,joka näyttää ylösalaisin käännetyltä paistinpannulta.

Leipä valmistuu siinä hetkessä valmiiksi ohueksi “lätyksi” Täytettynä ja lämpimänä se on herkullista!

talo vastapaata Istuin paikan vieressä kaikessa rauhassa syömässä druusileipääni,kun katseeni kiinnittyi vastapäiseen taloon. On remontin puutteessa,mutta ah,niin täynnä potentiaalia. Ikkunoita puuttuu ja on muutenkin rähjistynyt.Kai se jossain vaiheessa renovoidaan,on varmaan tämäkin suojeltava rakennus,toivottavasti.

kangaskauppa 1 varikas Katu,jossa käsityöläismarkkinat, on täynnä kangaskauppoja.Alueen kadut ovat sillä tavalla kivoja,että yhdestä löytyy kaikki kangaskaupat, toisesta huonekaluja,kolmannesta keittiövälineitä ja niin edelleen.

moi ja kangaskauppa Aurinko ei ollut oikein oikeassa paikassa ottaessani tätä kuvaa ja näin pääsin minäkin kuvaan….;-)Tuossa takana siis…en oikeasti ole ihan noin leveä…..

kangaskauppa 3 Kangaskaupat näyttävät houkuttelevilta,sääli etten osaa ommella……

kangas Luulen,että nämä eivät ole valmiiksi laitettuja juhlaleninkejä,vaan kankaat on aseteltu niin ,että näyttävät valmiilta leningeiltä.Tässä välkkyviä malleja, ei oikein mun tyyliäni.

korpiklaanimainos Jossain vaiheessa kävellessäni tuli vastaan rakennus,jossa pistivät silmään nuo valkoiset mainokset.Niissä mainostettiin suomalaisen Korpiklaanin 16.10 olevaa esiintymistä jossain klubilla.Korpiklaani oli ennestään tuntematon,joten piti katsella netistä,eli folk metal-yhtye,joten nyt selvisi sekin….

36 kommenttia:

Tuula kirjoitti...

Ihania ja kovin tuttuja nuo druusiherkut mulle!!! Maksaisin aika paljon, etta saisin taas maistaa tuota leipaa labanella! Haifasta kavimme usein lahella olevassa druusikylassa.

Olipa hienoja mekkoja!

Ofelia kirjoitti...

Minä taas en ollut kuullut druusileivistä ennen tätä, mutta herkullisilta kuulostavat. Ei taida vaan Suomesta löytyä paikkaa, jossa niitä paistettaisiin. :(

SusuPetal kirjoitti...

Tuli ihan nälkä tuollaisen leivän perään!

Aioto mennä kuuntelemaan Korpiklaania? Ihan vieras bändi minulle, pitääkin katsoa, löytyykö tuubista.

Allu kirjoitti...

Herkullisen näköisiä leipiä. Vähän samantyylistä oli Kiinassa kadulla myynnissä, mutta leipojamiehen kynnenaluset on sen näköiset, ettei mun ollut nälkä.

Famu falsetissa kirjoitti...

Olisipa mukava saada maistaa druusileipää. Tämä oli minulle aivan uutta.

Satu kirjoitti...

Kuulostipa houkuttelevalta tuo leipä. Nälkä...

Mitä muuten on zaatar-mauste? Onko se jonkinlainen maustesekoitus?

Ihania nuo kankaat! En osaa minäkään ommella (paitsi ehkä hätäisesti jotkut housut lyhentää), mutta kauniita kankaita on kyllä kiva katsella. Mä tykkäisin noista kimaltelevistakin kankaista - tosin ei niitä varmaankaan tulisi käytettyä, vaan ne saattaisivat jäädä kaapin perukoille...

Hauska että pääsit kuvaan mukaan! :-)

Jael kirjoitti...

Tuula:Arvasinkin,että sinä nämä tunnet,kun asuit aikoinasi Haifassa,joka on lähellä paria suurta druusikylää.Hyviä ovat nämä ja vaikeita toteuttaa kotioloissa.

Ofelia;Ei taida tosiaankaan löytyä Suomesta sellaisia.Näistä tulee ohuen ohuita leipäsiä,ja ne ovat parhaimmillaan juuri lämpiminä;kylminä eivät yhtä hyviä.

SusuPetal;Joo tuollaista on vaikeaa vastustaa..En taida mennä Korpiklaania kuuntelemaan,on ihan tuntematon mulle ja en muutenkaan erityisesti tuota folk metallia kuuntele.

Allu:Nuo on herkullisia.Naisella oli ainakin ihan puhtaat kädet....;jos olisi olleet likaiset ei varmaan se leipä olisi kelvannut.

Famu Falsetissa:Tätä ei saakaan niin monesta paikkaa..

Jael kirjoitti...

Hippu;Mä en yleensä koskaan osta tuota leipää kun yritän välttää hiilareita niin paljon kuin voin,mutta nyt oli pakko kun halusin kuvia ottaa;-) Se on kyllä älyttömän hyvää täytteidensä kanssa! Zaatar on valmis maustesekoitus,jossa on sumakkia ,timjamia, seesaminsiemeniä ja sitten vielä jotain muuta,en muista,googlesta selviää.Älyttömän hyvää salaateissa, leivän päällä ja muissa jutuissa,täällä saa joka paikasta. Muistaakseni Hakaniemen metroaseman kurdikaupassa oli sitä ainakin ennen,ehkä tänäänkin.

Kirlah kirjoitti...

Kiva olisi maistaa noitakin leipiä. Jännä, miten joka paikassa maailmassa tehdään mitä erilaisimpia versioita jauhoista.
Blogisi myötä minun on ruvennut tekemään hirveästi mieli matkustaa Israeliin. Siellä en ole ollutkaan koskaan.

Unelma kirjoitti...

Hienoja kankaita ja herkullisen näköistä leipää. Aikaisemmin Suomessakin oli enemmän kangaskauppoja, mutta nykyään ihmiset luultavasti ostavat valmiita vaatteita.

Leena Lumi kirjoitti...

Kirlah, sama on tauti täällä;-) Jael tekee semmoisia postauksia, että jopa minä, Suuri Helteen Pakoilija, saatan sinne lähteä. Ja koska syy on vain Jaelissa ja Jerusalem-kuvissa, hän saa toimia oppaana. Me puhutaan tästä täällä kotona jo tosissaan.

Jael, eikö tuo eka msutavalkoinen leninki ollut ihan yes ja sitten se vihreä...

Ihanaa leipää...sylkirauhaseni alkoivat heti toimia...Osaathan sinä tuota varmasti tehdä vai pitääkö siinä sitten olla tuo paistoalusta juri tuollainen...

KAIKKI näki nyt sut!;-)

Jael kirjoitti...

Kirlah:Niin,leipä onkin sellainen asia,mikä vaihtelee maasta maahan.Suomessa kunnon ruisleipää, ja sitten vaikka Etelä Amerikassa maissileipää...Kirlah,täällä on paljon nähtävää!

Unelma:Tuolla kadulla on tosi monta kangaskauppaa.Siellä on myös lähellä monta pientä vaatesuunnittelijan putiikkia,joten materiaalit ovat kätevästi yhden kadun varrella...

Leena.Ei täällä ympäri vuoden helteitä ole,on ihan talvikin,tai no joo,Välimeren leudon tyyppinen talvi.Se mustavalkoinen leninki onkin ihan nätti ja se vihreä ja niistä säihkyvistä se oikealla olevakin.
Siinä leivässä se juju kyllä on siinä jutussa,missä se paistetaan.Kysyin kerran,ja jauhavat oman jauhonsakin;se ei ole mitään tavallista valkoista jauhoa.

kyllimarjaana kirjoitti...

Täytyy sanoa että tämä blogisi on hyvin eksoottinen . Kaikki on outoa minulle .Tuntuu ihmeeltä , että meitä suomalaisia löytyy joka maankolkasta .

Sateenkaari kirjoitti...

Taalla meillakin tehdaan tuollaista ohutta leipaa,mihin laitetaan sisalle fetajuustoa,pinaattia,perunaa,taikka jotain muuta.Paistetaan samanlaisilla pannuilla.Nimi on taalla gözleme.Hyvaa on todella.Taalla kauliivat taikinan ohkaiseksi.
İhania kankaita.Ja tuo on kateva,etta samanlaiset liikkeet ovat samalla kadulla.
Halit.

Sirokko kirjoitti...

Taboun-sana pisti silmään, meilläkin paistetaan ohutta kessara-leipää tabounalla, ei kuitenkaan tuollaisen 'käännetyn muurinpohjan' päällä vaan ritilällä. Tabouna lämpiää yleensä hiilillä, uudemmat kaasulla. Miten tuo lämpisi?

Jael kirjoitti...

Kyllimarjaana:en ole tätä mieltänyt eksooittiseksi,mutta kai se sinun suunnaltasi katsottuna sellaiselta voi näyttääkin.

Sateenkaari:Kuulostaa hyvältä se teidänkin versionne.Ennen tuohon pannuun heittämistä nainen heittelee sitä taikinalättyä ilmassa jolloin siitä tulee superohut.Ja tosiaankin on pienille putiikinpitäjille kätevää kun kangaskaupat ovat lähellä ja samalla kadulla.

Sirokko:Kaasulla nuo näkyvät lämpenevän.Olen kerran kokeillut väärinpäin käännetyllä paistinpannulla kaasuliekin yllä mutta tulos oli surkea.....

Nurkkalintu kirjoitti...

En ollut aiemmin Korpiklaanista kuullutkaan. Varmaankin tarkemmin korviani höristelen, jos joskus radiossa ko. nimi mainitaan.

Heljä kirjoitti...

Täällähän sivistyy ihan ilolla. Druusit sanan olin kyllä kuullut, mutta en sen paremmin ennen tutustunut. Suomalaisyhtyekin ihan tuntematon.
Tuli ihan asiasta kolmanteen kun olin Ranskan Cognacissa blues festareilla (tai siis kyläilemässä kavereiden luona, ja festarit sattuivat olemaan samaan aikaan) niin siellä esiintyi kuuluisa suomalainen "blues bändi" Leningrad Cowboys. En valitettavasti saanut lippuja.
Irlannin illasta
Heljä

arleena kirjoitti...

Uskon, että tuo vanhan reseptin mukaan leivottu tuoreleipä on erinomaista. Lämmintä vastaleivottua.

Oli aika värikäs kangasvalikoima.

lepis kirjoitti...

Aika käheitä kolttuja!

Mutta tuo leipä on hyvää!!!

anumorchy kirjoitti...

Olen aina ihmetellyt, miten saavatkin taikinan niin venyvaksi ja elastiseksi. Niin ohut on leipa eika reikia silti tule taikinaa venytellessa.

Jael kirjoitti...

Nurkkalintu:En ollut minäkään,ennenkuin nuo mainokset näin.Mutta heidän esittämänsä metallimusiikki ei oikein minua kauheasti kiinnosta...

Rouva H:kiva kun saan olla sivistämässä:D Kävelin tuon julisteita täynnä olevan seinän vastapäisellä kadulla,kun katsoin sinne sattumalta ja näytti niin kovin suomalaiselta se nimi,että piti mennä lähemmäksi kurkkaamaan....

Lepis:Juu aika käheitä tosiaankin on koltut..;-) Ja leipä ihan mahtavaa!

Anu:Oletko koskaan katsellut miten ne druusinaiset äkkiä pyöräyttää sitä taikinakiekkoa käsissään ympäri ja siitä' tulee sellainen superohut?Sehän on ihan taidetta ja menee varmaan vuosia sen oppimiseen.

BLOGitse kirjoitti...

Nuo juhlapuvut ovat samaa maailmaa kuin taalla. Ainakin minun makuuni liian bling ja rimpsuiset.

Samaisia (tai samalla idealla tehtyja) leipia on taalla ja myos Abu Dhabissa.

Onneksi en paase kangaskauppaan - kankaat ovat intohimoni mutta nyt ei ole aikaa ommella! Tai paremminkin ei ole ompelukausi juuri nyt.

Joko teilla on syksy ilmassa?
Taalla on. Aamulla seisoin pihalla, taisi olla puoli 6, mittarissa oli +23 mutta tuntui viilealta...Illalla samainen lampo tuulen kanssa tuntuu tosi viilealta. Sisalla edelleen +27.
Makkarissa viela ilmastointi hurisee - enta sulla?

Jael kirjoitti...

BLOGitse: Juu eivät ole oikein minunkaan makuuni kaikki tuollaiset iltapuvut,tosin jotkut voivat olla aika nättejä.Ja tuo leipä on tosi hyvää,huomasin nyt pitkän tauon jälkeen.Minä taas harmittelen,etten osaa ommella,ovat niin houkuttelevia ne kankaat.
Syksy...eilen satoi! Tosin lyhyesti mutta taisi aika paljon tulla kuitenkin.Yöt ovat jo viileämpiä olleet jonkun aikaa,mutta päivisin lämmintä ,eilen oli 27 mutta 70% kosteus,joka teki siitä vieläkin lämpöisemmän tuntuisen. Loppuviikoksi taas on luvattu epätavallisen lämmintä:-( Makkarissa pärjään öisin ihan ilman mitään ilmastointeja,mutta kunnon peitto on vielä kaapissa...lakana riittää toistaiseksi peitoksi..

Jael kirjoitti...

Arleena:Leipä on tosi hyvää,koska oli lämmintä ja siinä käytettiin heidän omia,hyviä jauhojaan,jotka kai ihan suoraan vehnänjyvistä jauhettu. Kylmänä tuo leipä ei enään ole niin hyvää,muuttuu sitkeäksi.
Kankasvalikoimat tuolla kadulla ovat mahtavia!

-S- kirjoitti...

Heh, hyvin osaavat markkinoida itseààn, kun vaativat sinua ostamaan leivàn, jos meinaat kuvata, hih! No ei...reiluahan se noin oli :D

Mà oon tosi kade sulle, ku aina teillà noita markkinoita mistà lòytyy kaikkea ihanaa. Tààllà olen kynsinhampain etsinyt kangaskauppaa, mutta ei lòydy. Saan aina vastaukseksi, ettà ihmiset eivàt enàà tee niin paljon kàsin.

Korpiklaan mullekin ihan uusi tuttavuus. Varmasti mielenkiintoista nàhdà, kuinka suomalaisbàndejà esiintyy noinkin kaukana. Mene ihmeessà tsekkaamaan konsertti ;)

pikkujutut kirjoitti...

Meillakin noita nakyy, siella taalla. Tosin lapset eivat niista pida. Tosin paksummista manousheista pitaa koko perhe. Niissa on zaataria yksinaan tai sitten juustolla.

Taalla muuten labneh on kuin suomalaisittain kermaviilin ja smetan valilta ja laban on maustamatonta jogurttia, hivenen suolaisempaa kyllakin.

Jael kirjoitti...

-S-:Siinä oli vähän hiljaista juuri silloin niin piti käydä kauppaa noin....Sitä toista naista ei saanut leipääkään ostamalla kuvata,hän siinä teki taikinaa.
Tuolla kangaskauppakadulla tosiaankin on 2 kertaa viikossa markkinat,tosi kiva tunnelma.Ja näköjään monet täällä tekevät vaatteita itsekin,mutta luulen aika ison osan menevän yksityisiin pieniin vaatekauppoihin ,jossa itse suunnittelevat vaatteet,täällä on paljon sellaisia putiikkeja juuri tuolla alueella.
Olishan se ihan kiva tsekata tuo Korpiklaani,muttei taida tulla siitä mitään tällä kertaa.

Pikkujutut;Ajattelinkin että teilläkin näkyy kun on noita druuseja.Mä luulen että manoush olisi pikkuisen erilainen;näissä druusileivissä ei taida olla rasvaa paljon ollenkaan kun ovat jo niin sitkeitä kylmetessään.

Anni kirjoitti...

Herkullisen näköisiä nuo leivät ovat. Jos on joskus mahdollista niin noita haluan maistaa.
Korpiklaani on minullekkin tuntematon, mutta täältä blogistasi selvisi sekin että on folk metalyhtye:)

Jael kirjoitti...

Susanne:Ovat tosiaankin herkullisia;lämpiminä ja tuoreina. Korpiklaanin konsertti taitaa nyt mennä ilman läsnäoloani....

Päivi kirjoitti...

Ihanan näköisiä värikkäitä kankaita, ja voi tuota aiemman postauksen helmikauppaa... Kaikenmoisia ihanuuksia siellä teillä!
En ole moisia leipiä koskaan maistanut, mutta vaikuttavat tosi hyvälle :)

Jael kirjoitti...

Päivi: Nuo kankaat ovat tosi ihania ja harmittaa,kun ei osaa niistä mitään tehdä;valikoima on tosi loistava tuolla kadulla! ja leipäkin hyvää,lämpimänä ja herkullisilla täytteillä...

Hannele kirjoitti...

Kivoja kuvia, leipää tekis mieli maistaa. Tuollaisia kangaskauppoja täälläkin markkinoilla, kaikkia värejä.

Jael kirjoitti...

Hannele:Leipä oli hyvää,lämpimänä ja tuoreena.Kangaskaupat ovat kivoja,kun osaa ommella (minä en....)

Unknown kirjoitti...

Alla on pieni videolinkki meidän Israelin reissusta.
Tupa oli täynnä ja hauskaa oli.
Olisi kannattanut tulla :)

http://www.youtube.com/watch?v=8f7SAeQUVto

terveisin,
Korpiklaanin Jonne

Jael kirjoitti...

Nyt vasta parin vuoden jälkeen näin tämän kommentin...Olisi kai sittenkin pitänut tulla,,,kiitos videolinkistä.