maanantai 12. lokakuuta 2009

Havaintoja ja eroavaisuuksia

Azrieli Aamulla ohitin nämä tornitalot mennessäni vatsakuvaukseen.Kompleksissa on iso kauppakeskus ja alla oleva pieni lainemainen rakennus on juna-asema

Elegia postitti eilen havainnoistaan ja eroavaisuuksista, mitä hän oli löytänyt Lontoossa. Samalla hän haastoi muut ulkosuomalaiset tekemään samaa, ja tähän mennessä siitä ovatkin kertoneet Itkupilli Los Angelesista ja Heljä Dublinista.Onkin tosi mielenkiintoista kuulla,mitä kaikkia eroavaisuuksia löytyykin eri maista. Voisin tehdä tämän postauksen myös Venezuelasta,mutta teen tämän nyt täältä Israelista,kun kerran täällä asun.

1. Terveydenhuolto:Terveydenhuolto on ehdottmasti parempi täällä. Pakollinen  terveysvakuutus, ja vapaasti voi valita haluamansa terveyskassan. Siitä maksetaan kuukausittain tulojen mukaisesti,ja jos lisää hieman,niin saa vielä paremman vakuutuksen. Itse olen riskiryhmässä lähisuvussa esiintyneiden lukuisten syöpätapausten vuoksi,ja ja pääsen helposti tutkimuksiin. Minulla on kirja ,jossa listat kassassa työsketelevistä yksityislääkäreistä,joista voin valita.En siis tarvitse mitään lähetettä heille. Kassalla on myös omia klinikoita ja apteekkejakin.Tänään kävin vatsakuvauksissa(kaikki ok) ja klinikka oli tosi siisti. Mutta asuessani periferiassa vielä vähän yli vuosi sitten jouduin matkustamaan aika kauaskin päästäkseni erikoistutkimuksiin.

Butiikkihotelli

Pieni butiikkihotelli Tel Avivin vanhimmassa kaupunginosassa.

2. Täällä vietetään lauantaisin sapattia ja silloin periaatteessa kaikki on kiinni, eikä ole julkista liikennettä Ihan kaikkialla ei näin ole;Tel Avivissa on kauppoja auki,samoin ravintolat ja kahvilat, ja minbussit kulkevat.Täällä ,missä nyt asun,kaikki on kiinni sapattina.

3.Posti:Kerrostalojen sisäänkäynnin yhteydessä on yleensä jokaiselle asunnolle oma postilokeronsa. Paketit haetaan yleensä postista. Asuessani pohjoisessa viime vuonna asuinkaupungissani ei tuotu postia postilokeroihin vaan oli talojen välissä postilokerokaappeja,jonne piti mennä postinsa hakemaan.

Ikkunat Mailoilla on kivasti koristeltu ikkunat…

4. Julkinen liikenne:Vertauskohteenani on Helsinki,sillä muuta Suomea en tunne niin hyvin. Helsingin julkiseen liikenteeseen verrattuna täällä on kauheasti parantamisen varaa julkisen liikenteen suhteen. Periferiassa asuessani oli pari bussia,ja hankalaa ilman autoa.Täällä metropolialueella on bussiliikennettä,ja junaliikennettä. Täällä on kaksi suurta kaupungeissa ja niiden välillä liikennöivää bussifirmaa,jotka molemmat tietääkseni ovat ko-operatiiveja. Tel Avivissa suurin osa busseista on sinisiä ,kun taas tässä Tel Avivin liepeillä olevassa asuinkaupungissani suurin osa on vihreitä. Parisen kuukautta sitten sininen bussifirma julkisti oman ladattavan korttinsa. Mutta se ei käykään vihreisiin busseihin! Ihan älytöntä,jos joudun käyttämään kahden eri firman bussia,niin tarvitsen molempiin erillistä korttia,.Ehdotan ,että menevät opintomatkalla Helsinkiin tai vaikka Lontooseen,josta Elegia kirjoitti.

5.Jätteet:  Monissa taloissa on jonkinlainen jätehuone,mutta ne eivät ole lukittavia kuten olen tottunut Helsingissä ,niin että usein kun avaa luukun,sieltä voikin hypähtää kissa! Täällä talossani ei sellaista huonetta ole,vaan iso jätesäiliö on kahden talon välissä,.Täällä on sitten yleensä myös muovipulloille useita keräyspisteitä,samoin kuin sanomalehtipaperille.Ilokseni huomasin joku aika sitten,että Tel Avivissa pullonpalautuspisteisiin oli myös kiinnitetty paristojen palaustuslaatikko.

6. Täällä on esimerkiksi Helsinkiin verrattuna tosi paljon pieniä yrityksiä ,etenkin elintarvikealalla,joka tarkoittaa sitä,että ei tarvitse kaupungin kaduilla kauan kierrellä nälkäisenä.Kahviloita on etenkin Tel Avivisssa todella monta,ja ne näyttävät melkein aina olevan suhteellisen täynnä.Täällä jätetään ravintoloissa ja kahviloissa aina vähintään 10% tippi.

7.Asunnot: Kerrostaloasunnoissa pitää itse ostaa omat jääkaappinsa ja pesukoneensa. Kaapitkin pitää itse hankkia ja ei ole mitään valmiita verhotankoja tai kattopistokkeita,joihin helposti työntää lampun. Uudet asunnot myytiin ennen ihan vain seinien kanssa, mutta nykyään standardit ovat muuuttuneen sen verran,että on jonkinlaiset keittiökaapit ja kylpyhuone/vessa.Täällä yhtiövastikkeen tilalla on lasku kaupungilta (kaupungín verot ja vesi),Erikseen maksetaan jollekin vastuullliselle henkilölle kuukausittain siivouksesta ja sen sellaisesta.

8.Ihmiset: Täälläl kun on monesta eri maailmankolkasta ihmisiä,niin ihmismassa voi näyttää aika mielenkiintoiselta.Jokaisella alunperin oma kulttuurinsa,joka ilmenee esim, ruokapuolella..Ihmiset ovat ne,jotka tekevät tämän maan mielenkiintoiseksi.

Nyt iski amnesia enkä muista enempää, varmaan olisi vielä paljonkin eroavaisuuksia,mutta nyt vaan ei tule mieleen….

22 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Tässä olikin paljon mielenkiintoista asiaa. Minulle israel on aika tuntematon, joten todella kiintoisaa saada näin tietoutta. Tykkään muuten noista rakennuksista - kauniita!

Tuo julkinen liikenne vaikuttaa siellä olevan todella kompleksista. Kummallista, että samat kortit eivät käy.

Tuure kirjoittaa kirjoitti...

israel on varmasti mielenkiintoinen paikka, kun on näin paljon eroavaisuuksia. Terveydenhuolto varsinkin oli perin mielenkiintoinen.

SusuPetal kirjoitti...

Mielenkiintoista lukea näitä selostuksia eri puolelta maailmaa. Tulee mieleen, kun jotkut ihmiset ovat sitä mieltä, että oma tapa tehdä asioita on ainoa oikea tapa.

Matkustaminen laajentaa näköaloja.

Sirokko kirjoitti...

Terveydenhuolto vaikuttaa erinomaiselta. Pystyykö kaikki varattomatkin maksamaan tuon vakuutuksen, vai vaikuttaako vakuutuksen määrä hoitojen laatuunkin..
Todella mielenkiintoinen postaus, kivasti kerrottukin. Näitähän voi sitten lisätä myöhemminkin kun tulee taas uutta asiaa mieleen.

Rita A kirjoitti...

Jännää miten hyvin olet sinne kotiutunut ja juurtunut!

Kivat jutut ja kuvat taas :)

Nimetön kirjoitti...

Mielenkiintoinen postaus, omat tiedot Israelista ovat olleet erittain vahaiset ennen kuin blogisi löysin - kiitos siis :)

arleena kirjoitti...

Kiitos postauksesta, oli mukava lukea elämäntavoista siellä.

Leena Lumi kirjoitti...

Minun huomiota kiinnitti tuo jätehuolto, kun olen ollut niin kauhean hämmästynyt siitä vauhdista, millä kaiken maailman kierrätykset yms. on saatu suomalaisille perille. Me teemme kaikesta ruokajätteestä multaa biokompostorissa, siellä menevät kanan luutkin...Ja joka purkki ja pullo menee kirrätykseen ja jätepaperit tietty omaansa, ongelmajäte omaansa etc.

Arjaanneli kirjoitti...

On tosiaankin kiva lukea tämmöisiä juttuja.
Minä en tiedä Israelista oikeastaan yhtään mitään.
Tää bloggaaminenkin näköjään avartaa kovasti!

mamãe kirjoitti...

Miten kiva postaus. Kävin Elegiankin blogissa lukemassa Lontoo-vertailun! Vertailen Brasilian pusikkoa Suomeen ihan just!

Israel on meidän matkatoivelistalla. Ehkä vielä joskus...

Jael kirjoitti...

Elegia:Blogien avulla oppiikin kivasti kaikkea uutta tietoa:-) Nuo rakennukset tuossa kaupunginosassa ovatkin kauniita.Se bussikorttijuttu ärsyttää tosiaankin,saatan jonnekin mennessä tarvita 2 eri yhtiön linja-autoa,ja sitten pitää olla eri kortit,ärsyttävää!

Tuure:On erittäin mielenkiintoinen maa...Terveydenhuolto onkin onneksi tosi hyvä;huomasin kun vihdoinkin tarvitsin sitä....

SusuPetal:niin se taitaa olla, jos oma näköpiiri on supistunut,niin vaan se oma näkemys on se oikea.

Sirokko:Kiitos:-)Tuo terveysvakuutus on kaikille pakollinen ja kaikki sen joutuvat maksamaan. Sen pienimmän minimisumman joutuvat varattomatkin maksamaan,luulen ainakin niin.Ehkä saavat sitten sen takaisin paikallisen Kela-systeemin kautta, en oikein tiedä.Se lisävakuutussumma on aika pieni kuukausittain,ja kun on,niin on tarjolla laajempi valikoima hoitoja.

Karoliina;Kiitos sinulle:-)Sinäkin olet kivasti esitellyt kaunista kotikaupunkiasi,jossa en vielä ole käynyt...

Arleena:kiitos:-)

Leena:Jätehuoltohan on Suomessa tosi hyvin järjestetty! Kun tulin Helsinkiin kesäkuussa, menin heti ensimmäiseksi kuvaamaan uusia keräysastioita Citymarketin lähellä,ja pari pultsari ihmetteli miksi kuvaan roskiksia(no kun olivat niin hienoja...)Toivoisin että täälläkin voisi tuota biojätettä kierrättää,mutta vain joissain harvoissa paikoissa näin on.Tunnen kyllä ihmisiä ,omakotilaisia,joilla on oma kompostori.Mutta kaupunkiasunnoissakin saisi olla se vaihtoehto. Ongelma on siinä Leena, että kierrättäminen on kauhean kallista, ainakin lyhyellä tähtäimellä,ja kaikki eivät näe kauas......

ArjaAnneli:juu bloggaaminen tosiaankin avartaa maailmaa tosi kivasti:-)

Mamae:onkin kiva sitten lukea sun vertailujasi,on varmaan aika paljon verrattavaa!

Unelma kirjoitti...

Kiitos taas näkemyksiä avartavasta kertomuksestasi.
Hyvä, että kuvauksissa kaikki oli ok.

Marja-Leena kirjoitti...

Mielenkiintoisia kuvia. Montako kerrosta siinä pilvenpiirtäjässä...?! Epäilen, että Suomessa ei saisi kaupungissa laittaa mailoja ikkunanpieliin, maaseudulla kylläkin.

Jael kirjoitti...

Unelma:-)

Marja-Leena;tuossa ryhmässä on 3 tornia,yksi pyöreä,ykis neliö, ja yksi kolmion muotoinen.Pyöreä on korkein;siinä on 49 kerrosta.Ja siellä taisi myös olla näköalapaikka, en muista oliko se tuossa tornissa vai viereisesä,sieltä näkee TOSI kauas!
Nuo mailat ovat aika kivan näköisiä kyllä noitten ikkunoiden ympärillä...

MaaMaa kirjoitti...

Tosi mielenkiintoisia juttuja ja tuli himo tietää lisää ja lisää ja lisää! :) Israel on mulle todella tuntematon, vieras. Kuten olen sanonut aikasemminkin, niin olen kyllä aika pitkään halunnut tulla käymään...Jerusalem ja KuollutMeri houkuttaa, sekä TelAviv nyt kun olen sun kautta päässyt tutustumaan pikkasen.
:)

Jael kirjoitti...

MaaMaa:-) Israelissa on kyllä hurjasti nähtävää ja on mielenkiintoinen myös sen vuoksi,että eri osat ovat niin erilaisia,pohjoisessa vuoristoa ja talvella voi tulla lunta,kun taas alhaalla etelässä Eilatissa on samaan aikaan rantakelit.

Robin kirjoitti...

You were just a few blocks from my husband's office when you took that first picture :).

We live quite near each other, we should meet up sometime for a coffee.

Jael kirjoitti...

Hi Robin, it would be lovely to meet you ! I will email you..

Kirlah kirjoitti...

Mielenkiintoisia asioita.

Satu kirjoitti...

Mielenkiintoinen postaus! Tämmöinen auttaa aina näkemään oman kotimaankin vähän eri valossa. :-)

Kiva, että siellä on terveydenhuolto niin hyvin järjestetty, ja tosi hienoa, että pääset helposti tutkimuksiin!

Helsingin julkinen liikenne on tosiaankin loistavaa, mutta kauempana keskustasta auto taitaa olla aina ihan välttämätön.

Lajitellaanko siellä muuten pahvi- ja metallitölkit tai lasi? Ehkä olet joskus maininnutkin tästä, mutta en nyt muista...

*itKuPiLLi* kirjoitti...

Naa vertailut on mielenkiintoisia. Mulla ei ole paljon kasitysta Israelista, tosin siskoni oli siella joskus yhden kesan ja hanen kanssa juteltiin silloin paljon Israelista.

Jannasti naissa vertailuissa on ristiin rastiin joitakin samankaltaisuuksia. Los Angelesin kanssa yhteista oli ainoastaan kehno julkinenliikenne ja monikulttuurisuus.

Jael kirjoitti...

Rita;Juurtumisesta en ole varma,mutta kotiutunut olen.

Kirlah:-)

Hippu:Totta,tällaiset vertailut voivat olla aika valaisevia. Tuo terveydenhuolto on tosiaankin hyvä,juuri tänään kuulin,että Israelissa syöpäsairaiden tervehtyminen on toisella sijalla maailmassa,USAn jälkeen,kuulosti lohduttavalta.Niin eihän se Suomessakaan ole kaikkialla kuin Helsingissä;tuttavani asuvat Kokkolassa ja siellä kuulemma julkinen liikenne on ihan surkea.
Ei täällä lajitella säilyketölkkejä eikä lasia,eikä maitotölkkejäkään. Maitotölkit pitäisi esim, pestä ja täällä on veden suhteen hätätilanne,joten.....Tiedän,että on vihreitä asutusalueita Israelissa mutta täälläpäin eivät asiat ole niin.

Itkupilli:Tosi jännää onkin lukea näitä vertailuja ja huomata ,että on samoja asioita,niinkuin nuo kaksi.Tosin täällä kyllä tuo julkinen liikenne on paljon paremmassa mallissa kuin Los Angelesissä,ajoin siellä kerran muuten sillä metrolla...