sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Retkellä pohjoisessa

Daalia Olin tänään retkellä pohjoisessa,.Retkelle minut oli kutsunut järjestö,jonka parissa teen joskus vapaaehtoistyötä,ja tämä retki oli tarkoitettu kaikille alueeni vapaaehtoisille.

Japanilainen puutarha Kävellessä tapaamispaikalle ohitin tämän pienen japanilaistyylisen puiston. Illalla auringonlaskun aikaan paikka on tosi suosittu erityisesti morsiusparien kuvaamispaikkana.

Ensimmäinen pysädyspaikka oli Israelin sähkölaitoksen pääpaikka, missa näimme ja  saimme tietoa siitä, miten sähköä tuotetaan.

puisto Sieltä jatkoimme Zichron Yaakov nimisen kaupungin vieressä olevaan puistoon,joka on pystytetty paroni Edmond de Rothschildin muistoksi. Paroni Edmond ja hänen vaimonsa Adelaide on myös haudattu puistoon. Puisto on suuri, ja koostuu itse asiassa monesta pienestä, erillisestä puistosta,kuten ruusupuistosta, palmupuistosta, yrttipuistosta ja niin edelleen. Ehdimme nähdä vain osan puistosta.Daaliat kukkivat kauniisti ja ruusut taas näyttivät hieman nuutuneilta.

vaakuna Yhdessä puiston portissa oli Rothschildien vaakuna: Concordia,Industria, Integritas

Yrit 1 Eniten pidin yrttipuistosta, joka on pystytetty alunperin näkövammaisia varten,jotta nämä pystyisivät haistella ja tunnistella näitä yrttejä. Yrttejä olikin suuri määrä,osa tunnettuja ja osa vähemmän tunnettuja. Kokeilin ja maistoin melkein kaikkia…..

yrtit 2 Vasemmassa yläkulmassa oleva kasvi on curry. Kuvien pitäisi suurentua klikkaamalla.

kalat Japanilainen kalalammikkoseinaPuistosta  jatkoimme Haifan kaupunkiin,jossa pääkohteemme oli ongelmanuorten sisäoppilaitos. Laitoksessa on tällä hetkellä 90 12-18 vuotiasta nuorta,joiden joukossa on huostaanotettuja, hyväksikäytettyjä ,huonoista sosioekonomisista oloista tulevia  tai muuten käyttäytymishäiriöisiä lapsia ja nuoria. Siellä tehdään kaikki,jotta  nuoret sieltä päästyään sopeutuisivat normatiiviseen elämään. Pieni osa  nuorista kärsii mielenhäiriöistä ,eivätkä koskaan tule sopeutumaan täysin normaaliin elämään. Nämä nuoret ovat erillisessä rakennuksessa ja heille pyritään järjestämään 18-vuotiaina paikka hostellissa sekä jonkunlainen työpaikka. Laitoksessa on koulu, mutta ne,jotka siihen pystyvät, käyvät normaalia koulua. Jos jollakulla on tietynlainen lahjakkuus, sitä pyritään tukemaan. Paikka ei myöskään ole täysin suljettu;lapset ja nuoret voivat pyytää lupaa 20-minuutin poissaoloon.

Ylläoleva seinä on uudesta tyttöjen asuntolasta.Kävimme katsomassa yhtä tyttöjen asuntoa,tosi siistin näköistä.,Paikka onkin viimeisten vuosien aikana saaanut paljon lahjoituksia,jotka mahdollistivat uusien rakennusten pystyttämisen.

Lopuksi kävimme syömään lounaan eräässä kibutzissa ja palasimme takaisin kotiin.

25 kommenttia:

pikkujutut kirjoitti...

Olen nahnyt kuvia tasta paikasta joskus..muistin nyt kun nain :). Loistavaa, etta loytyy tuollaisia paikkoja nuorile siella, etteivat vallan heitteille joudu.

SusuPetal kirjoitti...

Mielenkiintoinen reissu. Tuo puutarha suorastaan hehkui kuvissasi.

Tuula kirjoitti...

Tuolla Rothschildin puistossa kavin minakin joskus kauan sitten ulpanin retkella. Muistelen, etta sielta oli aivan uskomattoman kaunis nakoala merellepain.

Leena Lumi kirjoitti...

En pystynyt enää keskittymään tuohon puutarhaan, kun aihe vaihtui noihin nuoriin...

Tuo on äärettömän tärkeää työtä ja se on veilä tärkeämpää, että heissä piilevälle lahjakkuudelle annnetaan mahdollisuus. Joku voi suistua murrosiässä hetkellisesti raiteiltaan esim. jonkun kauhean tapahtuman takia. Tiedän nuoria, jotka ovat lopettaneet elämänsä, kun ensirakkaus jätti! Yksikin poika ajoi päin valotolppaa tässä aika liki, kun tyttöystävä jätti esdellisiltana. Hän kuoli. Toiset sortuvat huumeisiin. Myös monen kotona one éilaista henkistä ja/tai ruumiillista väkivaltaa...

Varmaan osalle voidaan hakea suomalaiseen tyyliin tukiperhettä, jossa voi olla vaikka viikonloppuisin. Näin nuori ei täysin laitostu ja saa takaisin luottamuksen ihmiseen.

Voi, voi...kunpa voisin pelastaa kaikki maailman laspet, naiset ja eläimet.

Jael kirjoitti...

Pikkujutut;Onneksi tosiaankin on tuollaisia paikkoja,jossa heidän eteensä tehdään paljon hyvää työtä.

SusuPetal;Reissu olikin tänään aika monipuolinen:-)

Tuula:Tuo oli ensimäinen kertani tuolla puistossa ja sieltä on tosiaankin upea näköala merelle!

Leena;totta ,äärimmäisen tärkeää työtä.Täällä on paljon ongelmanuoria,sillä köyhyyttä on paljon ja niin edelleen. Erittäin hyvä,että lahjakkuutta tuolla tuetaan, sillä niinkuin paikan johtaja sanoi,jos jollain on joku lahjakkuus,niin on sääli olla kehittämättä sitä.Nuoret menevät koteihinsa joka toinen viikonloppu,mutta kuulemma kaikki eivät sitä halua tehdä,vaan haluavat jäädä laitokseen(joka muuten ei ollut lainkaan laitosmainen)

arleena kirjoitti...

Ihana katsella täällä syksyn koleudessa puutarhaa ja yrttitarhaa.
Toivon kovia kokeneille nuorille voimaa ja menestystä parempaan elämään.

Annie kirjoitti...

Ristikot on ilmeisesti sitä varten, ettei nuoret karkaa. Hyvä, että tuollaisia paikkoja on - mutta ei koskaan riittävästi. Minua ahdistaa se, mitä lapsille, ihan pienillekin, tehdään ympäri maailmaa. Ihminen voi olla käsittämättömän paha ja itsekäs.

Satu kirjoitti...

Mielenkiintoisia kuvia! Minä tietenkin ihastelin varsinkin yrttipuutarhaa. :-) Piti oikein googlettaa tuota currykasvia - ei taida olla kuitenkaan sama kasvi, jota käytetään intialaisessa ruuassa (se kun on puu).

Jael kirjoitti...

Arleena:Yrttitarha olikin ihana! Noille nuorille toivookin kaikkea hyvää;paikan johtaja kertoi nuorukaisesta,joka tuli sinne,takanaan kaikenlaisia pikkurikoksia.2 vuotta meni,ja hän aiheutti paljon häiriöitä paikassa.Mutta tänään hän on mallioppilas ja vapaaehtoisena erikoislastentarhassa, jossa häntä kovasti kehutaan.

Annie:Tuollaisia ristikoita on monessa paikkaa;varkaiden takia, pienten lasten takia jne. Minullakin on sellaiset ikkunoissa, edellisten asukkaiden perua,sellaiset ulkonevat,joiden väliin voi laittaa vaikka kukkaruukkuja. Nuoret tuolla alueella tosin saavat liikkua aika vapaasti,joten en ole ihan varma,että nuo ristikot sen vuoksi tuossa olevat.Heillä on tosi tarkka päiväjärjestys,aamusta iltaan,sillä monet ovat tulleet sinne olosuhteista,joissa ei ole minkäänlaisia sääntöjä.Onkin ahdistavaa,miten monta lasta ja nuorta joutuu kasvamaan onnettomissa olosuhteissa...

Hippu:Ahaa, siis ei sama.Maistoin tuota kasvia,ja se kyllä selvästikin maistui currylle,joten ehkä tuotakin voi käyttää kuten niitä puun lehtiä.Tiedän että täällä joillakin intialaisilla on pihoillaan niitä puitakin.

Sooloilija kirjoitti...

Sinä teet aina mielenkiintoisia, erikoisiakin, retkiä ja pikkureissuja. Tässäkin oli paljon mieltä kiinnostavia; hienoja puutarhoja, ja sitten tämä syrjäytyneiden nuorten paikka.

Hannele kirjoitti...

Voi miten kivan näköistä.

BLOGitse kirjoitti...

Minulta meni myos puistovierailu taka-alalle kun tuo sisaoppilaitos vei huomioni.
Hienoa, etta on kaytetty vareja talon seinassa.
Upeeta ettei laitos ole laitosmainen.

Lasten/nuorten pahoinvointi on valitettavasti globaali ilmio.
Josta muuten tuli mieleen vahan asian vieresta,
Suomessa ollaan melko tasa-arvoisia, naiset osaavat lukea ja ovat kayneet kouluja,
MIKSI (siis taysin naisnakokulmasta!) pahoinvoivia lapsia/nuoria on niin paljon?
(en siis tarkoita syyttaa/syyllistaa naisia vaan ajattelen asiaa naisena naisten rinnalla)
Naiset ovat saaneet miehet mukaan kotitoihin ja lasten kasvatukseen - mika/missa kohdin sitten on mennyt pieleen?

Jael kirjoitti...

Sooloilija:Joskus pääsen tosi mielenkiintoisille reissuille:-) Eilen parasta oli kyllä se ongelmanuorten paikka,joka pisti miettimään.

Hannele:-) Daaliat olivatkin erityisen kauniita!

BLOGitse:Se,että paikka ei ollut laitosmainen, auttaa asiassa. Johtaja kertoi,että aikaisemmin (tämä paikka on ollut olemassa 70 vuotta) taloissa oli yhteiset suihkut ja vessat,mutta kun tuli rahoitus uusiin taloihin, niin tämä johtaja piti kiinni siitä,että jokaiseen 3 hengen huoneeseen tuli oma suihku ja WC, hän sanoi ,että tuo pieni yksityisyysseikka on kovin tärkeää nuorille.
En tiedä mikä Suomessa on mennyt tuossa asiassa pieleen,oiskohan se se,että ei ole paljon aikaa,siis nuorten tarpeille.Ei ole kuin ennen,jolloin perhe oli paljon tärkeämmässä asemassa kuin tänään.Jonkinlaista epävarmuutta tuo nykyinen tilanne varmaankin aiheuttaa...

Rita A kirjoitti...

Hienoa että vapaaehtoisille järjestetään retkiä ja että teitä ruokitaankin :) Paratiisimaisia paikkoja.

Jael kirjoitti...

Rita;Olikin tosi kiva päivä ja tuntuu hyvältä,että se pieni panos myös otetaan näin huomioon.Maisemat olivat tosi kauniita,mutta tuo puisto on parhaimmillaan keväällä,sateiden jälkeen.

Sateenkaari kirjoitti...

Olet monessa hyvassa asiassa mukana.
Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus,joten juuri heidan hyvinvointiinsa pitaisi kaikkialla kiinnittaa enemman huomiota.
İhanan varisia kaloja tuossa lammessa.

Meri kirjoitti...

Tosi hienoja kuvia! Kauniilta näyttää! Ja miten oletkaan niin ehtiväinen ja ahkera.

Jael kirjoitti...

Sateenkaari: Lapsissa on tosiaankin se tulevaisuus, ja jos heidän elämänsä on ihan alussa mennyt pieleen,on hyvä kun on paikkoja,joissa sitä voi korjata ennenkuin on liian myöhäistä...
Nuo japanilaiset koi-kalat ovatkin tosi nättejä!

ESC:kiitos:-) Kaunista olikin matkan varrella,etenkin nuo daaliat olivat niin upeita!

hoover kirjoitti...

Voi miten haluaisin täältä kylmästä tihkusatteesta juuri tuolle retkelle.

Hannah kirjoitti...

Wow, those flowers are so beautiful! I've never seen anything like them.

Fantastic photos, thanks for sharing. :)

Jael kirjoitti...

Hoover: se harmaa tihkusade ei tosiaankaan kuulosta kivalta.Tuollaisessa paikassa saisit varmaankin ihmeitä aikaan kamerallasi....;-)

Hannah: Thanks:-) Those dahlias were blooming everywhere in that garden and they were so beutiful!

hoover kirjoitti...

Tuo yrttitarha näytti ja varmasti tuoksui ihanalta. Sääliksi käy omaa ikkunayrttitarhaa valon yhä vähetessä. Rosmariini sanoi viime viikolla sopimuksensa irti ja basilika tekee minu1tyyrilehtiä.

Jael kirjoitti...

Hoover:maistoin melkein kaikkia siellä olevia yrttejä;tosin joitakin jouduin sylkemään pois kun olivat pahoja;-) Ikävä kyllä yrtit yleensä rakastavat valoa.Mutta entäs sellainen kasvislamppu,tykkäisköhän ne sellaisesta....

Robin kirjoitti...

Did I understand correctly that you're here volunteering? (You can never quite tell with Google Translate.) I'd love to hear more.

Your photos of the gardens are gorgeous, I've never been but I think it's high time I corrected that.

Jael kirjoitti...

Robin:That was a tour for Wizo volunteers. We only saw a part of the park,and had limited time there, so did not have a chance to take so many photos,but Ramat HaNadiv is really a lovely place, worth a visit...